Heb jij wel eens een klassieke huzarensalade gegeten? Huzarensalade is van origine een echt banketbakkersproduct. Het werd door de klassieke banketbakkers gemaakt voor buffetten, feesten en partijen. En die originele huzarensalade kun je niet vergelijken met de salade die je in de supermarkt koopt en waarbij alles door elkaar geprakt is. Een klassieke en originele huzarensalade is verfijnd, vol van smaak en heerlijk als lunch- of voorgerecht.

Maar waar komt de naam huzarensalade eigenlijk vandaan? Over de oorsprong van de naam zijn verschillende verhalen in omloop. Het meest bekende verhaal is dat de naam afkomstig is van de Huzaren, dit waren Hongaarse ruiters. Deze Huzaren werden ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Om onopgemerkt te blijven, konden ze geen vuur maken en moesten ze vooraf bereid voedsel meenemen. Door dit voedsel te mengen ontstond een koude salade die, je raadt het vast al, de naam huzarensalade kreeg.

Huzarensalade

Met dit recept maak je huzarensalade voor 4 personen, als een flink voorgerecht of lunchgerecht. Natuurlijk kun je het recept vermenigvuldigen. Voor deze huzarensalade gaar ik zelf kalfsfricandeau, dus let er wel op dat de kooktijd van de fricandeau dan ook langer wordt. De gaarheid kun je dan het beste controleren door een kernthermometer te gebruiken. 

Wat is een klassieke huzarensalade?

Er zijn ontzettend veel varianten van de huzarensalade, maar wat zit er in een klassieke huzarensalade? Aardappels en vlees zijn twee ingrediënten die niet mogen ontbreken en de meeste huzarensalades bevatten ook doperwten, ei en augurk. Bij een klassieke huzarensalade komt vooral veel snijwerk kijken. Dat alle ingrediënten ongeveer dezelfde grootte hebben (ongeveer zo groot als de doperwten), is namelijk de charme van deze salade. 

Hoe maak je een snelle huzarensalade?

Voor deze huzarensalade met rundvlees gaar ik de kalfsfricandeau zelf. Wil je liever een snelle huzarensalade maken? Dan kun je ook voorgegaard vlees kiezen. Koop dan bij de slager ham en/of gebraden fricandeau in dikke plakken en snijd deze in blokjes. Gebruik zo’n 200 gram voor dit huzarensalade recept. Wil je de salade extra fris? Voeg dan ook wat stukjes appel toe. Het is het lekkerst om de salade minimaal een halve dag van tevoren te maken, zo kunnen de smaken goed op elkaar intrekken. 

Ingrediëntenlijst
  • Voor de huzarensalade
  • 250 gr (rauwe) kalfsfricandeau
  • 1 liter groentebouillon (kan van een bouillonblokje)
  • 150 gr vastkokende aardappels, geschild
  • 50 gr (verse of diepvries) doperwten
  • 60 gr zure augurken of cornichons (liever niet zoetzuur)
  • 1 hardgekookt ei, gepeld
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2-3 el mayonaise
  • 1 el crème fraîche (eventueel te vervangen door mayonaise)
  • 1½ tl grove mosterd
  • 10-15 gr platte peterselie, fijngehakt
  • zout en peper
  • Verder nodig
  • 2 hardgekookte eieren, gepeld en in partjes
  • mayonaise, voor de garnering
  • paprikapoeder, optioneel
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Rundvlees garen voor huzarensalade

Doe de kalfsfricandeau met de bouillon in een pan en breng alles aan de kook. Houd de bouillon tegen het kookpunt aan en pocheer de fricandeau 25-30 minuten. Mocht je een kernthermometer hebben, controleer dan de kerntemperatuur van het vlees, deze moet 70 °C zijn.  Haal het vlees uit de bouillon en laat het afkoelen. Tip: de bouillon is erg smaakvol, gebruik die bijvoorbeeld als basis voor een soep of risotto. 

Zelf huzarensalade maken

Kook de aardappels in iets gezouten water in 15-20 minuten gaar, tot je er makkelijk met een vork in kunt prikken. Giet ze af en laat de aardappels afkoelen. Breng voor de doperwten water aan de kook en laat ze vervolgens 4-5 minuten koken. Giet ook deze af en laat ze afkoelen. 

Snijd het vlees, de aardappels, de augurken en het ei allemaal in blokjes van ongeveer ½ centimeter. Doe alles bij elkaar in een kom en voeg ook de gesnipperde sjalot, de mayonaise, crème fraîche en de mosterd toe. Meng alles voorzichtig door elkaar en voeg op het eind de gehakte peterselie toe. Breng de salade op smaak met peper en zout. Dek het vervolgens af met plasticfolie en bewaar het in de koelkast. 

Je kunt de huzarensalade met behulp van een garneerring op het bord opmaken. Meng de extra mayonaise met een heel klein beetje water, zodat deze net iets dunner wordt, en garneer de salade daarmee. Leg tot slot de partjes gekookt ei erop en bestrooi naar wens met wat paprikapoeder. 

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
W VAN DER MOLEN 2021-11-27 11:47:12

perfecto lekker

Beantwoorden
W
Willem van Vliet 2021-11-27 12:07:30

Heerlijk recept mijn voorkeur gaat uit naar corned beef grof prakken samen met de warme aardappels.

Beantwoorden
WI
Brigitte 2021-11-29 09:44:06

Toppie

Beantwoorden
BR
Thom 2021-11-30 23:19:46

Mooie receptuur, maar ik zoals ik het op de opleiding heb geleerd is het eerder een brunoise van geblancheerde aardappel, appel, augurk of cornichon en kalfsfricandeau aangemaakt met french dressing ipv mayonaise. De Mayonaise is in het geval van de opleiding een garnituur.

Uiteindelijk blijft het een mooie klassiek gerecht dat niet zoveel nodig heeft als je alles zelf vers maakt. Extra lekker met een 7 min. gekookte ei

Beantwoorden
TH
Rutger 2021-12-08 22:53:21

Thanks voor de tips!

Beantwoorden
Vio 2021-12-07 11:16:05

probeer sukadelappen te gebruiken, wortels, knolselderij, gekookt, natuurlijk! zure paprika ook. vlees met groenten samen koken. hef water gebruiken sls bouillon voor soep of invriezen.

Beantwoorden
VI
Rutger 2021-12-08 22:13:00

Leuke variaties! Klinken ook erg lekker!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.