Met dit tonijnsalade recept zet je in een handomdraai een heerlijk hapje of een lekkere lunch of brunch op tafel. Deze tonijnsalade is ontzettend lekker op brood of toast, als ontbijt of lunch. En nog lekkerder op zelfgebakken brood natuurlijk. Bijvoorbeeld op dit meergranenbrood, dit stokbrood of geroosterd desembrood. Of beleg bagels of een Italiaanse bol met deze heerlijke tonijnsalade.

Zelf tonijnsalade maken is niet alleen makkelijk, het kost je ook nog eens weinig tijd. Ideaal dus!

Tonijnsalade recept

Wist je trouwens dat tonijnsalade in principe glutenvrij is? Let er dan wel op dat je enkel ingrediënten gebruikt die echt glutenvrij zijn en geen sporen bevatten. Bekijk meer glutenvrije recepten

Hoe lang blijft zelfgemaakte tonijnsalade goed?

Hoe lang kun je zelfgemaakte tonijnsalade bewaren? Door de tonijnsalade goed afgesloten te bewaren in de koelkast, kun je het 2-3 dagen bewaren. 

Tonijnsalade invriezen is geen succes, daar wordt het in mijn ogen echt niet lekkerder op. Gelukkig is dit tonijnsalade recept simpel en snel te maken, zodat je er ook zonder al te veel moeite vers van kunt genieten. 

Klassiek tonijnsalade recept met een twist

Naast de tonijn gebruik ik ook ansjovis in dit tonijnsalade recept. De ansjovis geeft een extra diepe smaak aan de salade, het voegt extra umami toe. En het smaakt gewoon erg lekker in combinatie met tonijn. 

In de Italiaanse klassieker vitello tonato worden tonijn en ansjovis ook vaak gecombineerd. Geïnspireerd op die klassieker kun je de tonijnsalade trouwens serveren op wat kalfsfricandeau, met rucola en kappertjes als garnering. Zo maak je een heerlijke sandwich vitello tonato. 

Tonijnsalade recept

Frisse tonijnsalade met appel en augurk

Voor wat frisheid in deze tonijnsalade gebruik ik cornichons en zure appel. Deze ingrediënten zijn een fijne, frisse tegenhanger van bijvoorbeeld de tonijn en ansjovis. Cornichons zijn kleine, zure augurkjes die vaak worden gebruikt in salades en als garnering. Ze worden ingelegd in azijn met kruiden, wat zorgt voor hun kenmerkende frisse smaak. Je kunt naar wens ook zoet-zure augurken gebruiken voor deze salade, maar persoonlijk vind ik zure augurken voor dit recept het beste werken. 

Ook heel lekker door de tonijnsalade zijn eieren. Snijd 2 hardgekookte eieren in kleine stukjes en meng ze door de salade. Of meng er wat gehakte olijven door.

Tonijnsalade maken met mayonaise

Voor de tonijnsalade heb je mayonaise nodig. Je kunt zelfgemaakte mayonaise gebruiken, maar ook prima mayonaise uit de winkel gebruiken.

Wil je een tonijnsalade maken zonder mayonaise? Ik vind zelf deze tonijnsalade het allerlekkerst met mayonaise, maar je kunt ook eventueel (een deel van) de mayonaise vervangen door Griekse yoghurt.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de tonijnsalade
  • 1 blikje tonijn in water (uitgelekt gewicht zo’n 110 gr)
  • 4-5 ansjovisfilets (uit blik)
  • 3-4 el mayonaise, zelfgemaakt of gekocht
  • 1 sjalot, zeer fijn gesnipperd
  • 30 gr cornichons, in kleine blokjes
  • 40 g zure appel (bijv. granny smith), in kleine blokjes
  • 2 el verse bladpeterselie, fijngehakt
  • peper en optioneel zout
  • Verder nodig
  • verse bladpeterselie, om te garneren
  • kappertjes, om te garneren (optioneel)
makkelijke bakboek desk
makkelijke bakboek mob

Zelf tonijnsalade maken – Stap voor stap

Haal de tonijn uit het blik en laat deze uitlekken in een zeef. Doe de ansjovisfilets in een kom en prak deze met een vork zo fijn mogelijk. Voeg de mayonaise en de gesnipperde sjalot toe en roer door elkaar. Voeg de uitgelekte tonijn, de stukjes cornichon, de appelstukjes en de gehakte bladpeterselie toe en meng alles goed door elkaar. 

Breng de salade op smaak met peper en eventueel een klein beetje zout. Gebruik niet te veel, want de ansjovis is al behoorlijk zout. 

Garneer de tonijnsalade voor het serveren met gehakte bladpeterselie en naar wens met wat kappertjes. 

Foto’s: Saskia Lelieveld

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (0)