Een Italiaanse bol is in principe een grote witte bol met Italiaanse kruiden. Deze bol is wel wat groter dan een normaal broodje en heeft een vrij harde, heerlijk krokante korst. Deze bol staat ook wel bekend als een lunchbol. 

Je kunt Italiaanse bollen versgebakken of als afbakbroodjes kopen, maar zelfgebakken zijn ze natuurlijk het allerlekkerst. In het deeg en op de broodjes gebruik ik semolina. Semolina is fijn griesmeel, wat het brood een lekkere textuur geeft. De semolina bovenop maakt de Italiaanse bol lekker knapperig. Je kunt semolina vinden bij de pastabloem in de grotere supermarkten, in een Turkse supermarkt of je kunt het online kopen.

Italiaanse bollen

Met dit Italiaanse bol recept maak je 8 Italiaanse bollen en het fijne is dat je deze bollen ook heel goed kunt invriezen. Ga je dus niet direct deze 8 bollen gebruiken? Dan kun je ze in de vriezer bewaren voor een ander moment. 

Welke kruiden zitten er in een Italiaanse bol?

Kenmerkend aan een Italiaanse bol zijn de kruiden die gebruikt worden in het deeg. In dit recept gebruik ik gedroogde oregano, maar je kunt ook heel goed gedroogde Italiaanse kruiden gebruiken. In dat kruidenmengsel zit naast oregano ook nog peterselie, basilicum en knoflook.

Italiaanse bol beleggen

Heb je zelf Italiaanse bollen gebakken? Geniet extra van dit versgebakken brood en beleg de bollen met wat je maar lekker vindt. Een klassieke combinatie voor het beleggen van een Italiaanse bol is tomaat, mozzarella en basilicum. Zo maak je een Italiaanse bol caprese. Maar ook met gerookte zalm, roomkaas en rucola of met geroosterd groenten en humus zijn zelfgebakken Italiaanse bollen onwijs lekker!

Italiaanse bollen
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 400 gr patentbloem
  • 100 gr semolina
  • 7 gr gedroogde gist
  • 10 gr zout
  • 1 el olijfolie
  • 300 ml water, lauwwarm
  • 2-3 el gedroogde oregano
  • Verder nodig
  • extra semolina, om te bestrooien

Italiaanse bol maken 

Doe alle ingrediënten voor het deeg –  behalve de gedroogde oregano –  in een kom en kneed alles tot een deeg. Kneed het deeg 10 minuten door. Dit kan met de hand of in een standmixer met deeghaak. Kneed aan het eind de gedroogde oregano door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het een uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Verdeel het deeg in acht gelijke stukken en maak daar bolletjes van. Kijk hier voor meer uitleg over het opbollen van kleine broodjes. Leg deze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak de deegbolletjes licht vochtig met water en strooi er wat semolina over. Dek de deegbolletjes losjes af met plasticfolie en laat ze nog 1 uur rijzen. 

Verwarm intussen de oven voor op 220°C en zet een (metalen) schaal/braadslee op de bodem van de oven. Snijd de gerezen bolletjes tweemaal in met een scherp gekarteld mes. Schuif de bakplaat in de oven en giet een half kopje water in de braadslee, zodat er stoom ontstaat. Bak de Italiaanse bollen in 17-22 minuten goudbruin en gaar. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (15)
Sabine 2022-04-08 12:15:40

Dag Rutger,

Heb je ook tips voor het bakken van deze broodjes in een full steam oven van Neff?
Ik heb daarop allerlei standaard stoomprogramma's om heel brood mee te bakken, gaat geweldig, maar weet niet of ik die ook kan gebruiken voor broodjes.

Dank!
Sabine

Beantwoorden
SA
Hilma 2022-04-10 17:54:25

Natuurlijk kan dat ,stoom middel toevoegen ipv after op bakplaat.!

Beantwoorden
HI
Rutger 2022-04-10 10:23:49

Hoi. Ik heb zelf helaas te weinig ervaring met stoomovens om daar goede recepten voor te schrijven.

Beantwoorden
resy 2022-04-09 15:08:34

gemaakt, lekker van smaak.
hadden iets luchtiger gemogen
iets te weinig gerezen naar mijn idee
nog tips??

Beantwoorden
RE
Rutger 2022-04-10 09:52:27

Heb je het deeg lang genoeg gekneed en lang genoeg laten rijzen? Afhankelijk van de omgevingstemperatuur tijdens het rijzen kun je ze iets langer laten rijzen.

Beantwoorden
Jacco 2022-04-10 00:03:57

Hier een heel brood van gemaakt, met dezelfde verhoudingen en aangepast qua hoeveelheden om te passen in een gietijzeren bakvorm. Mooi, stevig brood dat goed in dunnere plakken te snijden is (daar wordt men hier thuis erg blij van). Met pindakaas ook erg lekker!

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-04-10 09:34:27

Wat leuk om te lezen! Geniet er van!

Beantwoorden
Chin 2022-04-10 09:36:31

Wanneer maak je sneetjes in de bollen bij voor xe laatste rijs?

Beantwoorden
CH
Gerdien 2022-04-10 11:16:33

Hoi Rutger.

Bij welke stap doe jij ze in de vriezer?
Na het afbakken of bak je ze niet helemaal af?

Ze liggen nu te rijzen.
Ik ben benieuwd naar het eind resultaat.

Groetjes Gerdien

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-04-10 12:26:07

Hoi. Ik bak ze helemaal af en vries ze daarna pas in. Eventueel kun je ze dan nog kort oppiepen voordat je ze serveert.

Beantwoorden
Paul 2022-04-10 12:27:26

Hallo Rutger,

Het is ook erg lekker om er een broodje Mario van te maken. (een Utrechtse lekkernij). Zie voor recept mizzflurry.nl broodje Mario

Groetjes Paul

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-04-13 14:52:05

Die zijn heerlijk ja! Heel vaak gegeten toen ik in Utrecht op school zat.

Beantwoorden
Door 2022-04-20 13:19:21

De smaak van de Italiaanse bollen heeeerlijk!
Alleen,.. het deeg is goed gerezen maar nadat ik er bolletjes van gemaakt heb blijven de bolletjes plat...
Die rijzen niet meer.
Doe ik iets fout?

Beantwoorden
DO
Rutger 2022-04-21 09:37:55

Dat is heel gek. Heb je het deeg lang genoeg gekneed?

Beantwoorden
Elise 2022-04-26 13:55:48

Hi, is het ook mogelijk om het deeg een dag van tevoren te maken en het de volgende dag af te bakken? Zou het dan beter zijn de eerste rijs in de koelkast te doen of de tweede?

Beantwoorden
EL
Jim Stavenuiter 2022-11-07 13:40:45

Dit kan zeker. Na de eerste rijs portioneren en opbollen. In de koelkast zetten en de volgende dag de tweede rijs laten plaatsvinden. Het deeg wordt alleen maar lekkerder doordat het langer rijpt.

Beantwoorden
JI
Rutger 2022-05-02 08:33:59

Daar kun je mee experimenteren. Het kan wel, maar soms moet je dan ook iets minder gist gebruiken.

Beantwoorden
Maria 2022-04-29 11:21:54

Dit wil ik ook heel graag weten.

Beantwoorden
MA
Paulina 2022-05-28 19:25:27

Hoi Rutger,

Ik heb vandaag de Italiaanse bollen gebakken. Bij het insnijden zakten de bollen in en zo zijn ze gebleven. In de oven zijn ze ook niet meer gerezen. De smaak was heerlijk. Ik overweeg om de volgende keer het insnijden niet te doen. Waar kan het mis zijn gegaan?

Groetjes, Paulina

Beantwoorden
PA
Rutger 2022-05-29 20:49:42

Hoi. Het kan inzakken van het deeg kan aan verschillende dingen liggen. Heb je het deeg lang genoeg gekneed? Heb je het goed opgebold? En het deeg niet te lang laten rijzen?

Beantwoorden
Christophe 2022-06-06 11:34:12

Beste , ik heb dit recept uitgeprobeerd en deze zijn echt fantastisch lekker krokant.
Na de eerste rijs heb ik de bollen gevormd en direct ingesneden. De insnijdingen zijn wel tijdens de 2de rijs wat terug toegegaan maar de vorm was er nog na het afbakken.

Beantwoorden
CH
Trudy 2022-06-18 13:46:47

Hoi Rutger,
Kun jij me zeggen wat het verschil is tussen semolina en semola?
B.v.d.

Beantwoorden
TR
Rutger 2022-06-19 20:07:38

Voor zover ik weet is het hetzelfde: Semolina of semola is gemaakt van durum tarwe, een hardere tarwe. Het is eigenlijk een fijngemalen griesmeel. De termen worden wat door elkaar heen gebruikt, maar het gaat om harde tarwegries, en dan de fijne versie. Vaak wordt dit ook gebruikt om pasta mee te maken, het is heel lekker in brood en dus ook voor deze vulling. Griesmeel uit de supermarkt kun je ook gebruiken, geeft een iets grover resultaat, maar ook heel lekker. Fijne tarwegries kun je ook heel goed in een Turkse of Midden-Oosterse supermarkt kopen.

Beantwoorden
Trudy 2022-06-20 14:13:05

Thanx!!

Beantwoorden
TR
Nienke 2022-06-30 21:15:51

Moet je de oven voorverwarmen op hetelucht of boven en onder warmte?

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-07-04 10:37:23

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Yolanda 2022-08-03 16:55:05

Ha Rutger,
Zou ik ipv patentbloem ook een deel volkorenmeel kunnen gebruiken? En dan meer water, misschien?

Beantwoorden
YO
Rutger 2022-08-08 13:47:22

Dat kan prima.

Beantwoorden
Desiree 2022-08-08 14:57:10

Hallo Rutger
Zou ik ipv patentbloem ook t65 kunnen gebruiken ???

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-08-18 13:49:33

Dat kan prima.

Beantwoorden
M 2022-11-14 17:36:02

Bij 2de rijs afdekken knapt t bolletje niet van op, plastic blijft aan deeg plakken.

Beantwoorden
M
Rutger 2022-11-19 08:44:44

Je kunt het plastic heel licht invetten met wat olie of bakspray, dan zal het minder blijven plakken.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.