Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 175 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda (zuiveringszout)
  • ¼ tl zout
  • 150 gr suiker
  • 300 gr rijpe banaan, fijngeprakt
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 gr boter, gesmolten
  • 100 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 75 gr pecannoten, grof gehakt
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Heb je (over)rijpe bananen en wil je wat lekkers bakken? Bananenbrood bakken is altijd een succes. Maar hoe maak je het lekkerste bananenbrood? Voor dit bananenbrood gebruik ik het basisrecept van Nigella Lawson. Dit bananenbrood recept is extra lekker en smeuïg door de combinatie van bakpoeder en baking soda. Aan dit basis bananenbrood recept heb ik chocolade en pecannoten toegevoegd, maar varieer ook eens met andere noten, zaden of gedroogd fruit.

Tip: de diepvries is ideaal voor bananen en bananenbrood. Bewaar rijpe bananen in de vriezer, zodat je altijd iets bij de hand hebt voor bananenbrood. Je kunt ook bananenbrood bewaren in de vriezer. Het beste is losse plakjes bananenbrood invriezen in plasticfolie. Zo geniet je wanneer je maar wilt van het lekkerste bananenbrood!

Wil je een gezondere versie van dit baksel? Check dan hier mijn recept voor bananenbrood gezond!

Simpel bananenbrood maken met chocolade en pecannoten

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een broodvorm of cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.

Doe de bloem, suiker, het bakpoeder, baking soda en zout in een kom en roer dit door elkaar. Meng in een andere kom de fijngeprakte banaan, de eieren en het vanille-extract. Giet dit bij het bloemmengsel en roer alles door elkaar. Schenk de gesmolten boter erbij en roer tot alles goed opgenomen is, Meng tot slot de gehakte chocolade en pecannoten door het beslag.

Doe het bananenbrood beslag in de vorm en bak het in 60 tot 75 minuten gaar. Heb je hele rijpe bananen, dan kan het bananenbrood bakken wat langer duren. Hoe rijper de bananen, hoe smeuïger het bananenbrood.

Tip: Check met een satéprikker of het bananenbrood gaar is. Prik de satéprikker in het bananenbrood: zit er nog beslag aan de prikker als je deze eruit haalt? Laat het bananenbrood wat langer bakken. Is de prikker schoon? Dan is de bananencake gaar.

Is het bananenbrood gebakken? Laat het 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal het bananenbrood vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm en laat het verder afkoelen op een rooster.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (11)
Nicky 2020-04-22 11:12:39

Hoi Rutger, iemand hier in huis heeft de chocoladereep gevonden én opgegeten. Kan ik ook cacaopoeder gebruiken i.p.v. ?

Beantwoorden
NI
Rutger 2020-04-29 10:58:53

Haha, ja hoor je kunt ook 1-2 eetlepels cacaopoeder door het beslag mengen.

Beantwoorden
Susanne 2019-11-25 21:51:24

Heerlijk, net zo'n klassieker als de kersttulband. Dankjewel!

Beantwoorden
SU
Gerrie 2019-03-20 12:15:49

Hoi, welke oven stand gebruik je bij dit recept?

Beantwoorden
GE
Rutger 2019-03-20 15:47:53

Altijd onder- en bovenwarmte, tenzij anders staat vermeld.

Beantwoorden
Fraukje 2018-04-26 15:51:11

Om het 1 op 1 te vervangen wordt het narrig en zwaar. Ik ga volgende keer half om half proberen.

Beantwoorden
FR
Fraukje 2018-04-16 14:28:29

Oeh wauw! Voor het eerst een bananenbrood gemaakt en gegeten en deze is herderlijk! Zou je in plaats van speltbloem ook amandelmeel kunnen gebruiken?

Beantwoorden
FR
Rutger 2018-04-25 17:53:10

Goed om te horen. Ik weet niet of het goed gaat als je in dit recept alle bloem door amandelmeel vervangt, maar het is het proberen waard.

Beantwoorden
Stefan 2018-03-18 22:30:40

Wow deze is super lekker. Heb hem al aan verschillende mensen laten proeven. Bedankt maar weer Rutger. Jammer dat ie inderdaad niet in je bakbijbel staat. Misschien tijd voor deel 2? ;)

Beantwoorden
ST
Rutger 2018-03-19 11:35:54

Eerst Koekjesbijbel binnenkort!

Beantwoorden
Stefan 2018-04-10 21:56:47

O echt? Leuk! Ik zat laatst toevallig te denken om een koekjespers aan te schaffen. Leuk om samen te doen met de neefjes en de nichtjes. Dus laat de koekjesbijbel maar komen!!!

Beantwoorden
ST
Nel acrea 2017-11-05 13:40:05

Heerlijk die bananencake. Maar wat is het verschil tussen bakpoeder en backing soda en ook in het gebruik.

Beantwoorden
NE
Rutger 2017-11-06 11:51:08

Het verschil zal ik binnenkort in een artikel uitleggen, dat is iets te uitgebreid om hier te beantwoorden.

Beantwoorden
Jolanda 2017-11-04 20:09:01

Staat het recept ook in de bakbijbel van Rutger
Of heel lekkere recepten niet

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-11-06 11:51:51

In de Bakbijbel staan alleen maar lekkere recepten, ruim 160! Deze staat daar niet in, daar was geen plaats meer voor.

Beantwoorden
Arja 2017-11-04 16:02:26

Ik ben er nu al zoveel tegen gekomen, ik ga hier binnenkort mee aan de bak.

Beantwoorden
AR
Marja 2017-11-04 12:23:22

Ik wil het idd ook met de bisschop doen. Of moet het voor het lekkerste resultaat, met de hand gedaan worden? Dan houd het voor mij op. Mijn armen hebben door een aandoening heel weinig kracht namelijk. En dat roeren is dan te zwaar.
Met vriendelijke groet,
Marja.

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-06 11:54:13

Het kan prima met de bisschop hoor! Maar vooral niet te lang mengen.

Beantwoorden
Marja 2017-11-06 12:18:20

Fijn! Bedankt voor het beantwoorden Rutger. Dan ga ik hem zeker maken. Mijn man vind gewoon bananenbrood niet zo’n suc6, maar met chocolade en pecans.....hij gaat vast zijn mening herzien!
Vriendelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Ris 2017-11-04 10:48:31

Leuk recept!
Een vraagje wat is het verschil tussen "roeren " en "mengen"? Is de 1 met de hand en de andere met de keukenmachine (hulpstuk; bischop)?
Groetjes Ria

Beantwoorden
RI
Rutger 2017-11-06 11:56:38

In dit geval komt het redelijk overeen. Je roert of mengt tot alles goed door elkaar gemengd is. Het hoeft niet luchtig te worden of extra lang gemengd te zijn.

Beantwoorden