- Voor het beslag
- 175 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl baking soda (zuiveringszout)
- ¼ tl zout
- 150 gr suiker
- 300 gr rijpe banaan, fijngeprakt
- 2 eieren
- 1 tl vanille-extract
- 125 gr boter, gesmolten
- 100 gr pure chocolade, grof gehakt
- 75 gr pecannoten, grof gehakt
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Heb je (over)rijpe bananen en wil je wat lekkers bakken? Bananenbrood bakken is altijd een succes. Maar hoe maak je het lekkerste bananenbrood? Voor dit bananenbrood gebruik ik het basisrecept van Nigella Lawson. Dit bananenbrood recept is extra lekker en smeuïg door de combinatie van bakpoeder en baking soda. Aan dit basis bananenbrood recept heb ik chocolade en pecannoten toegevoegd, maar varieer ook eens met andere noten, zaden of gedroogd fruit.
Tip: de diepvries is ideaal voor bananen en bananenbrood. Bewaar rijpe bananen in de vriezer, zodat je altijd iets bij de hand hebt voor bananenbrood. Je kunt ook bananenbrood bewaren in de vriezer. Het beste is losse plakjes bananenbrood invriezen in plasticfolie. Zo geniet je wanneer je maar wilt van het lekkerste bananenbrood!
Wil je een gezondere versie van dit baksel? Check dan hier mijn recept voor bananenbrood gezond!
Simpel bananenbrood maken met chocolade en pecannoten
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een broodvorm of cakevorm van 25 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Doe de bloem, suiker, het bakpoeder, baking soda en zout in een kom en roer dit door elkaar. Meng in een andere kom de fijngeprakte banaan, de eieren en het vanille-extract. Giet dit bij het bloemmengsel en roer alles door elkaar. Schenk de gesmolten boter erbij en roer tot alles goed opgenomen is, Meng tot slot de gehakte chocolade en pecannoten door het beslag.
Doe het bananenbrood beslag in de vorm en bak het in 60 tot 75 minuten gaar. Heb je hele rijpe bananen, dan kan het bananenbrood bakken wat langer duren. Hoe rijper de bananen, hoe smeuïger het bananenbrood.
Tip: Check met een satéprikker of het bananenbrood gaar is. Prik de satéprikker in het bananenbrood: zit er nog beslag aan de prikker als je deze eruit haalt? Laat het bananenbrood wat langer bakken. Is de prikker schoon? Dan is de bananencake gaar.
Is het bananenbrood gebakken? Laat het 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal het bananenbrood vervolgens met behulp van het bakpapier uit de vorm en laat het verder afkoelen op een rooster.
Foto: Erik Spronk














