Het op de juiste manier vormen van brooddeeg is belangrijk om mooie ronde en gelijkmatige broodjes te bakken. Je kunt hier alles lezen over deeg opbollen en lezen waarom het opbollen van deeg zo belangrijk is. In dit artikel lees je alles over kleine broodjes opbollen. Het op de juiste manier vormen van brooddeeg is belangrijk om mooie ronde en gelijkmatige broodjes te bakken.
Zo leer je kleine broodjes opbollen
De techniek voor het opbollen van kleine broodjes is iets anders dan bij een groot brood, maar wel met hetzelfde doel: het brooddeeg goed op spanning brengen. Professionele bakkers kunnen kleine deegbolletjes heel snel opbollen, zelfs met twee handen tegelijk.
De techniek die ik je in deze how-to laat zien is voor thuisbakkers heel geschikt om de mooiste kleine bolletjes te maken. Deze techniek van kleine broodjes opbollen gebruik je voordat het deeg zijn laatste rijs krijgt. Het deeg heeft dus al een eerste rijs (bulkrijs) gehad. Stap 2 en 3 bij het opbollen van de bolletjes wordt door bakkers meestal niet gedaan, maar voor (beginnende) thuisbakkers werkt dit heel fijn.
Broodjes opbollen: voor welke recepten?
Kleine broodjes opbollen is perfect voor bijvoorbeeld één van deze recepten:
Ook als een broodje uiteindelijk niet rond is, kan het wel handig zijn om het deeg eerst op te bollen. Dat doe je bijvoorbeeld bij dit worstenbroodjes recept of deze bagels.
How-to kleine broodjes opbollen
Stap 1
Verdeel het brooddeeg in gelijke stukjes. Dat gaat het makkelijkst met behulp van een deegsteker. Zorg er in elk geval voor dat je het deeg niet af gaat scheuren, daarmee beschadig je de glutenstructuur van het deeg. Om mooie gelijkmatige broodjes te maken is het handig om een weegschaal te gebruiken. Weeg alle deegstukjes af, zodat de broodjes allemaal ongeveer even groot worden. Als je kleine stukjes deeg toevoegt aan de deegbolletjes, om op het juiste gewicht te komen, leg die dan in het midden van het deeg. Deze worden tijdens de volgende stappen in het deeg gevouwen.
Stap 2
Neem een stukje deeg in de hand, met de meest gladde en gelijkmatige kant van het deeg omlaag. Trek het deeg aan de buitenkant iets uit en vouw dat naar binnen.
Stap 3
Doe dit 6-8 keer. Het deeg lijkt nu op een vijg. Knijp het deeg aan de bovenkant in het midden bij elkaar.
Stap 4
Draai het deeg om, de gladde kant ligt nu boven, en leg het bolletje op het werkblad. Gebruik geen of slechts heel weinig bloem op het werkblad; je wilt dat het deeg grip heeft op het werkblad tijdens de volgende stappen.
Stap 5
Beweeg je hand langs het deegbolletje en druk het deeg daarbij onder zichzelf. Laat het deeg draaien tussen je pink en duim. Je voelt dat het deeg op spanning komt te staan. Tijdens het rondjes draaien wind je het deeg als het ware op, totdat er genoeg spanning op staat. Als de oppervlakte van het deegbolletje glad is en je voelt dat het deeg stevig is, dan ben je klaar.
Dit artikel is gemaakt met medewerking van Chris Putman
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hallo Rutger,
Prima worstenbroodjes met jouw recept, smaakte echt goed.
Mijn vraag: De worstjes zijn behoorlijk gekrompen, zodat de eerste hap geen worst bevat.
(gekrompen van 12 cm. naar ca. 10 cm) en ze liggen los in het omhulsel, vallen er bijna uit.
Hoe dit te verhelpen? ander gehakt?
Met vriendelijke groet,
Gerard van Groningen
Hi. Het soort gehakt kan zeker meespelen. Mijn ervaring is dat gehakt uit de supermarkt ook veel meer krimpt dan gehakt van een goede slager. Je kunt er ook voor kiezen om een deel soezendeeg door de gehaktvulling te doen. Veel bakkers doen dat, omdat soezendeeg juist uitzet tijdens het bakken. Zo kan het krimpen tegen gegaan worden. Omdat ik mijn worstenbroodjes voor de thuisbakker relatief simpel wilde houden, heb ik geen soezendeeg toegevoegd.
Beantwoorden