Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt
  • seseamzaad

Met dit recept kun je zelf heerlijke brioche bolletjes bakken. Dit is mijn favoriete brioche recept, heerlijk zacht en vol van smaak. Voor deze brioche bolletjes heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je de beste ingrediënten en benodigdheden om zelf aan de bak te gaan!

Je kunt het deeg op de dag maken dat je de broodjes wilt bakken, maar deze brioche broodjes zijn ook perfect om een avond van te voren te maken. Laat het deeg na het vormen van de bolletjes een half uur rijzen op kamertemperatuur en zet ze vervolgens (afgedekt met plasticfolie) in de koelkast. Haal de volgende ochtend tijdens het voorverwarmen van de oven de bakplaat vast uit de koelkast en geniet van versgebakken brioche bolletjes bij het ontbijt! Op de dag dat ze gebakken zijn smaken deze bolletjes het lekkerst. Wil je ze langer bewaren, vries de broodjes dan in. Heb je toch oude brioche broodjes, rooster ze dan en serveer ze bij een salade of bijvoorbeeld bij een voorgerecht als steak tartaar of carpaccio.

Van dit brioche recept kun je 12 bolletjes maken. Van hetzelfde deeg kun je ook twee keer een grotere brioche bol bakken, verleng de baktijd dan naar ongeveer 25 minuten. Ook kun je het deeg verdelen in 16 kleine bolletjes en die in twee cakevormen van 25 centimeter bakken. Je krijgt dan twee brioche broden die uit 8 kleinere bolletjes bestaan. Ook dan is de baktijd ongeveer 25 minuten. 

Voor het beste resultaat kun je voor dit brood recept Amerikaanse patentbloem gebruiken. Dat is rijk aan eiwitten waardoor je heerlijk luchtige broodjes kunt bakken. En wil je kleine hoeveelheden gist en zout nauwkeurig afwegen, dan is deze precisieweegschaal echt ideaal!

Brioche broodjes maken

Meng alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Meng tegen het einde van de kneedtijd de blokjes boter door het deeg. Het deeg is vrij plakkerig; het kneden gaat daarom het makkelijkst met een standmixer met deeghaak, maar het kan ook met de hand. Laat het deeg afgedekt 1½-2 uur rijzen op een tochtvrije en warme plaats.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif het werkblad licht met bloem. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes en rol er bolletjes van op het werkblad. In de video zie je hoe het opbollen voor kleine broodjes gaat. Leg de bolletjes met wat tussenruimte op de bakplaat. Dek de deegbolletjes losjes af met plasticfolie en laat ze 1-1¼ uur rijzen.

Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 °C.

Bestrijk de bolletjes voordat ze de oven in gaan met losgeklopt ei en bestrooi ze vervolgens met de sesamzaadjes. Bak de brioche broodjes in 13-17 minuten goudbruin en gaar.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (9)
Els 2021-01-11 17:42:08

net gemaakt en ze zijn heeeerlijk !!!!

Beantwoorden
EL
Dennis 2020-12-31 14:04:06

Lekker recept! Heerlijk luchtige broodjes en vol van smaak... Toch nog verse broodjes in quarantainetijd😃

Beantwoorden
DE
Ethel 2020-12-26 13:56:11

Gister voor het eerste gemaakt. Ze waren alleen wat zwaar. Niet zo luchtig als ik gehoopt had. Heb je tips?
De smaak was perfect.

Beantwoorden
ET
Rutger 2020-12-30 09:49:48

Heb je het deeg lang genoeg gekneed? En lang genoeg laten rijzen op een warme en tochtvrije plaats? De volgende keer kun je ze eventueel nog iets langer laten rijzen.

Beantwoorden
Gerja 2020-12-24 22:40:47

Vanmiddag gebakken en dan met speltbloem ivm tarwe intolerantie en ze smaken super, lekker luchtig en goed van smaak!!

Beantwoorden
GE
Aline Kramer-Jansen 2020-12-09 15:37:05

Hallo rutger.
Ik heb alles precies gedaan zo als jij het beschreven hebt maar mijn deeg is slap en futloos en rijst dus ook niet.
Ik heb geen idee wat ik fout doe wat kan ik doen om het deeg wat steviger te krijgen.

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-12-13 13:32:38

Het klinkt alsof het deeg dan tpch wat langer/beter gekneed moet worden.

Beantwoorden
HannaH 2020-12-07 11:36:21

Heerlijk. Kan het ook met gewone bloem en dan extra gluten toevoegen? Wat zou dan een richtlijn qua hoeveelheid zijn?

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-12-13 13:45:41

Ik heb geen ervaring met het toevoegen van extra gluten, dus dat zou je moeten uittesten.

Beantwoorden
Miny 2020-12-07 10:26:46

Hoi Rutger,
In de molenwinkel kun je tarwegluten kopen om door de bloem te doen, is dit ook voor dit recept een mogelijkheid ipv Amerikaanse bloem.
Ben superblij met je recepten

Beantwoorden
MI
bakliefde 2020-12-07 07:51:41

Kan dit ook met ''gewone'' tarwebloem?

Beantwoorden
BA
Rutger 2020-12-13 13:47:39

Dat kan ook. Patentbloem werkt ook prima.

Beantwoorden
Walter 2020-12-06 09:18:53

twordt weer smullen, Rutger. Bedankt
Heb de helft van de bolletjes met rozijnen gevuld

Beantwoorden
WA
Rutger 2020-12-07 07:00:33

Heerlijk!

Beantwoorden