Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 1 ei, losgeklopt
  • sesamzaad

Met dit recept kun je zelf heerlijke brioche bolletjes bakken. Dit is mijn favoriete brioche recept, heerlijk zacht en vol van smaak. Voor deze brioche bolletjes heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je de beste ingrediënten en benodigdheden om zelf aan de bak te gaan!

Van dit brioche recept kun je 12 bolletjes maken. Van hetzelfde deeg kun je ook twee keer een grotere brioche bol bakken, verleng de baktijd dan naar ongeveer 25 minuten. Ook kun je het deeg verdelen in 16 kleine bolletjes en die in twee cakevormen van 25 centimeter bakken. Je krijgt dan twee brioche broden die uit 8 kleinere bolletjes bestaan. Ook dan is de baktijd ongeveer 25 minuten.

Wat zijn brioche bolletjes?

Brioche is een zacht, zoet brood. Omdat het witbrood zo licht en luchtig is, is het meer een mix tussen brood en cake. Het belangrijkste verschil met ander brooddeeg is dat er extra eieren en roomboter worden toegevoegd. 

Waar komt brioche brood vandaan?

Brioche is een Frans brood, dat zijn oorsprong vindt in Normandië. Het luxe brood gaat al even mee. Volgens bronnen werd het brood al voor het eerst vermeld aan het begin van de 15e eeuw. 

De traditionele brioche bestond uit een grote bol met daarbovenop een klein brioche broodje. Tegenwoordig zien we brioche brood terug in allerlei soorten en maten. Naast een groter, rond brioche brood kun je bijvoorbeeld denken aan langwerpige, gevlochten brioche broodjes of kleine brioche broodjes, zoals we in dit recept maken.

Hoe maak je brioche bolletjes?

Voor het beste resultaat kun je voor dit brood recept Amerikaanse patentbloem gebruiken. Dat is rijk aan eiwitten waardoor je heerlijk luchtige broodjes kunt bakken. En wil je kleine hoeveelheden gist en zout nauwkeurig afwegen, dan is deze precisieweegschaal echt ideaal!

Het deeg voor de brioche bolletjes kun je op de dag maken dat je de broodjes wilt bakken. Maar je kunt het deeg ook heel goed een dag van tevoren maken. Laat het deeg na het vormen van de bolletjes een half uur rijzen op kamertemperatuur en zet ze vervolgens (afgedekt met plasticfolie) in de koelkast. Haal de volgende ochtend tijdens het voorverwarmen van de oven de bakplaat vast uit de koelkast en bak de bolletjes in 13-17 minuten. Heerlijk voor bij het ontbijt!

Brioche bolletjes bewaren

Versgebakken en net uit de oven zijn deze brioche bolletjes het allerlekkerst. Wil je de brioche broodjes wat langer bewaren? Dan kan je ze het beste luchtdicht verpakt invriezen.

Heb je toch oude brioche broodjes, rooster ze dan en serveer ze bij een salade of bijvoorbeeld bij een voorgerecht als steak tartaar of carpaccio.

Brioche broodjes: stap voor stap recept

Brooddeeg maken 

Doe alle ingrediënten voor het brioche deeg in een kom, behalve de boter. Meng alles tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Doe tegen het einde van de kneedtijd de blokjes boter door het deeg. Het deeg blijft vrij plakkerig; het kneden gaat daarom het makkelijkst met een standmixer met deeghaak, maar met de hand kneden kan ook als je dat wilt. Laat het deeg afgedekt 1½-2 uur rijzen op een tochtvrije en warme plaats.

Brioche bollen maken

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif het werkblad licht met bloem. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes en rol er bolletjes van op het werkblad. In de video zie je hoe het opbollen voor kleine broodjes gaat. Leg de bolletjes met wat tussenruimte op de beklede bakplaat. 

Dek de deegbolletjes losjes af met plasticfolie en laat ze 1-1¼ uur rijzen tijdens deze tweede rijs.

Brioche brood bakken

Verwarm de oven tegen het einde van de rijstijd voor op 200 °C.

Bestrijk de brioche bollen voordat ze de oven in gaan met losgeklopt ei en bestrooi ze vervolgens met de sesamzaadjes. Bak de bolletjes in 13-17 minuten goudbruin en gaar. 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.
Reacties (27)
Walter 2020-12-06 09:18:53

twordt weer smullen, Rutger. Bedankt
Heb de helft van de bolletjes met rozijnen gevuld

Beantwoorden
WA
Rutger 2020-12-07 07:00:33

Heerlijk!

Beantwoorden
bakliefde 2020-12-07 07:51:41

Kan dit ook met ''gewone'' tarwebloem?

Beantwoorden
BA
Rutger 2020-12-13 13:47:39

Dat kan ook. Patentbloem werkt ook prima.

Beantwoorden
Miny 2020-12-07 10:26:46

Hoi Rutger,
In de molenwinkel kun je tarwegluten kopen om door de bloem te doen, is dit ook voor dit recept een mogelijkheid ipv Amerikaanse bloem.
Ben superblij met je recepten

Beantwoorden
MI
HannaH 2020-12-07 11:36:21

Heerlijk. Kan het ook met gewone bloem en dan extra gluten toevoegen? Wat zou dan een richtlijn qua hoeveelheid zijn?

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-12-13 13:45:41

Ik heb geen ervaring met het toevoegen van extra gluten, dus dat zou je moeten uittesten.

Beantwoorden
Aline Kramer-Jansen 2020-12-09 15:37:05

Hallo rutger.
Ik heb alles precies gedaan zo als jij het beschreven hebt maar mijn deeg is slap en futloos en rijst dus ook niet.
Ik heb geen idee wat ik fout doe wat kan ik doen om het deeg wat steviger te krijgen.

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-12-13 13:32:38

Het klinkt alsof het deeg dan tpch wat langer/beter gekneed moet worden.

Beantwoorden
Gerja 2020-12-24 22:40:47

Vanmiddag gebakken en dan met speltbloem ivm tarwe intolerantie en ze smaken super, lekker luchtig en goed van smaak!!

Beantwoorden
GE
Ethel 2020-12-26 13:56:11

Gister voor het eerste gemaakt. Ze waren alleen wat zwaar. Niet zo luchtig als ik gehoopt had. Heb je tips?
De smaak was perfect.

Beantwoorden
ET
Rutger 2020-12-30 09:49:48

Heb je het deeg lang genoeg gekneed? En lang genoeg laten rijzen op een warme en tochtvrije plaats? De volgende keer kun je ze eventueel nog iets langer laten rijzen.

Beantwoorden
Dennis 2020-12-31 14:04:06

Lekker recept! Heerlijk luchtige broodjes en vol van smaak... Toch nog verse broodjes in quarantainetijd😃

Beantwoorden
DE
Els 2021-01-11 17:42:08

net gemaakt en ze zijn heeeerlijk !!!!

Beantwoorden
EL
Benjamin Den Boer 2021-01-19 16:04:42

Wat ik ook doe mijn deeg blijft maar plakkerig na het kneden

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-01-25 09:06:29

Je zou een volgende keer iets minder melk kunnen gebruiken, maar met goed kneden zou het ook goed moeten komen.

Beantwoorden
José 2021-02-25 08:54:09

Hallo Rutger,

Ze waren geweldig. Ik heb wel een bakje water in de oven erbij gezet. Ze leken zwaar maar waren heerlijk luchtig en prima van smaak. Een echte aanvulling op onze mozzarella burger, top. Dank je wel👍🏻

Beantwoorden
JO
Gerdien 2021-04-11 11:00:29

Gemaakt met goedkope supermarkt patentbloem. Super gelukt

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-04-12 10:55:54

Heel leuk!

Beantwoorden
Frank 2021-06-10 16:51:31

Helaas, bij mij bleven ze plat... zien er uit als een gevulde heer.
Nog maar eens proberen

Beantwoorden
FR
Romke 2021-07-05 16:58:45

Hoi Rutger,

broodjes zijn heerlijk luchtig geworden, alleen wel een paar luchtbelletjes op de bovenkant. Weet jij hoe we dit volgende keer kunnen voorkomen?

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-07-06 08:42:08

Je kunt het deeg iets strakker opbollen.

Beantwoorden
joke 2021-08-02 17:50:30

Geweldig recept, wat een smaak!! Gemaakt met 10 gr suiker om er een 'ouderwets' wit bolletje van te maken. Zoooo lekker. Wel belangrijk om tussendoor een paar uur te koelen, anders vormen de bolletjes moeilijk.
Volgende keer vervang ik 2 el van de bloem door rogge en spelt, dat smaakt (denk ik) nóg perfecter. Dankjewel Rutger!

Beantwoorden
JO
Sylvia 2021-11-20 09:51:37

Hoi Rutger,

Ik ga met je recept aan de slag echter wel ik ze graag invriezen voor ik ze afbak. Doe ik dit na het tweede rijzen en ze dus eigenlijk bak klaar zijn of is het beter in te vriezen na de eerste keer rijzen?

Groet,

Beantwoorden
SY
Rutger 2021-11-25 14:50:17

Hoi. Ik zou het na de tweede keer rijzen doen. Bij dit recept heb ik er geen ervaring mee, dus je moet het zelf even uitproberen of het goed werkt.

Beantwoorden
Peter 2021-11-30 19:21:19

Heerlijk dit. Zondag gemaakt. Nu weer maken en morgenavond afbakken. Top Rutger. Iedereen hier is er blij mee.

Beantwoorden
PE
Ilse 2021-12-17 06:50:05

Beste rutger, je gebruikt gedroogde gist. Maar ik heb verse gist kan ik dan dezelfde eenheid aanhouden?

Beantwoorden
IL
Rutger 2021-12-21 08:16:25

Dat kun je in dit artikel lezen: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Gerty 2022-01-16 12:54:20

Deze waren super lekker en ook nog eens goed gelukt. Ik heb ze een nacht in de koelkast gezet en vanmorgen afgebakken. Één nadeel: ze zijn echt te lekker.

Beantwoorden
GE
Bas Kaper 2022-01-26 18:13:49

Heel lekker zijn ze! Wel een vraag; ik kan rijzen in de oven, dat gaat met stoom of gewoon op de aanrecht zetten op een tochtvrije plek. Waar zou jij voor kiezen? Heb het nu in de oven gedaan. (30 graden) en ze hadden iets dikker/hoger gemogen uiteindelijk. Smaak was meer dan lekker!

Beantwoorden
BA
Rutger 2022-01-31 19:39:56

Ik zou voor de iets rustigere manier kiezen, dan rijzen ze denk ik mooier met een diepere smaak.

Beantwoorden
Petra 2022-01-30 20:20:41

Vandaag met dit recept brioche brood gemaakt. In een springvorm. Heerlijk. In plaats van sesamzaad greinsuiker gebruikt

Beantwoorden
PE
Delphine Gunzburg 2022-04-16 16:30:04

Kan je het deeg dag op voorhand maken? Zo ja moet het dan na de tweede rijzing in de koelkast tot devolgende dag?

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-04-21 09:59:59

Hoi. Dat kan inderdaad. Je kunt de bolletjes na het vormen afgedekt in de koelkast laten overnachten.

Beantwoorden
Delphine Gunzburg 2022-04-17 09:34:06

Ik heb vandaag deze broodjes gegeten maar ze waren enorm zwaar en totaal niet luchtig vanbinnen.
Ze zien er wel super uit. Enig idee wat er mis ging?
Ik heb wel gewone bloem gebruikt want ze hebben die andere hier niet,

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-04-21 09:48:49

Heb je het deeg lang genoeg gekneed? Goed op spanning gebracht bij het maken van de bolletjes en lang genoeg laten rijzen? Hoe meer eiwitten de bloem bevat, hoe luchtiger de bolletjes worden. Bij gewone bloem is het percentage eiwitten lager, dus zal je ook iets minder luchtige bolletjes krijgen.

Beantwoorden
Mac Patrick 2022-07-26 13:16:41

recept gevolgd maar deeg is veel te slap, 15 min laten kneden. Als bloem heb ik 'Luxe brood' van Avenue gebruikt. zou het gewicht van de eieren een oorzaak kunnen zijn, ik gebruik Medium eieren.

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-08-01 10:42:22

Hoi. Ik heb geen ervaring met de bloem die jij noemt. Let er goed op dat er geen toevoegingen in zitten, als melkpoeder of suiker, dan klopt het recept niet meer. Medium eieren zijn prima.

Beantwoorden
Kim 2022-09-24 19:39:36

Wat een top recept weer! Ik maak deze broodjes zo ontzettend vaak en ze zijn zo ontzettend lekker! Mislukt nooit. Wij genieten er in elk geval enorm van!

Beantwoorden
KI
Grady 2022-10-30 13:22:09

Hallo Rutger, ik ben bezig met je recept, heb alleen alles gehalveerd dus voor 6 bolletjes, ik heb alleen een vraag; op welke plaats moet ik ze in de oven zetten? In het midden of onderin? Ik heb een hetelucht oven, groetjes, Grady

Beantwoorden
GR
Rutger 2022-10-31 08:43:10

Hi. Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Beginnend broodbakker 2022-11-02 17:54:45

Hoi Rutger. Wat een fijn recept en duidelijk uitgelegd. Ze worden in mijn oven alleen erg donker (en dan heb ik de ei en sesam nog niet eens toegepast). Wat zou je aanraden zodat ze niet zo donker worden?

Beantwoorden
BE
Rutger 2022-11-19 09:52:12

Het liefst bak je ze met onder- en bovenwarmte. Ik zou dan de baktijd iets verkorten. Check wel even of ze dan goed gaar zijn vanbinnen.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reactie.