- Voor het deeg
- 500 gr Amerikaanse patentbloem
- 10 gr zout
- 9 gr gedroogde gist
- 50 gr suiker
- 3 eieren
- 150 ml melk, koud
- 125 boter, koud en in kleine blokjes
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 1 ei, losgeklopt
- seseamzaad
Met dit recept kun je zelf heerlijke brioche bolletjes bakken. Dit is mijn favoriete brioche recept, heerlijk zacht en vol van smaak. Voor deze brioche bolletjes heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis. Daar vind je de beste ingrediënten en benodigdheden om zelf aan de bak te gaan!
Je kunt het deeg op de dag maken dat je de broodjes wilt bakken, maar deze brioche broodjes zijn ook perfect om een avond van te voren te maken. Laat het deeg na het vormen van de bolletjes een half uur rijzen op kamertemperatuur en zet ze vervolgens (afgedekt met plasticfolie) in de koelkast. Haal de volgende ochtend tijdens het voorverwarmen van de oven de bakplaat vast uit de koelkast en geniet van versgebakken brioche bolletjes bij het ontbijt! Op de dag dat ze gebakken zijn smaken deze bolletjes het lekkerst. Wil je ze langer bewaren, vries de broodjes dan in. Heb je toch oude brioche broodjes, rooster ze dan en serveer ze bij een salade of bijvoorbeeld bij een voorgerecht als steak tartaar of carpaccio.
Van dit brioche recept kun je 12 bolletjes maken. Van hetzelfde deeg kun je ook twee keer een grotere brioche bol bakken, verleng de baktijd dan naar ongeveer 25 minuten. Ook kun je het deeg verdelen in 16 kleine bolletjes en die in twee cakevormen van 25 centimeter bakken. Je krijgt dan twee brioche broden die uit 8 kleinere bolletjes bestaan. Ook dan is de baktijd ongeveer 25 minuten.
Voor het beste resultaat kun je voor dit brood recept Amerikaanse patentbloem gebruiken. Dat is rijk aan eiwitten waardoor je heerlijk luchtige broodjes kunt bakken. En wil je kleine hoeveelheden gist en zout nauwkeurig afwegen, dan is deze precisieweegschaal echt ideaal!
Brioche broodjes maken
Meng alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Meng tegen het einde van de kneedtijd de blokjes boter door het deeg. Het deeg is vrij plakkerig; het kneden gaat daarom het makkelijkst met een standmixer met deeghaak, maar het kan ook met de hand. Laat het deeg afgedekt 1½-2 uur rijzen op een tochtvrije en warme plaats.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif het werkblad licht met bloem. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukjes en rol er bolletjes van op het werkblad. In de video zie je hoe het opbollen voor kleine broodjes gaat. Leg de bolletjes met wat tussenruimte op de bakplaat. Dek de deegbolletjes losjes af met plasticfolie en laat ze 1-1¼ uur rijzen.
Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 200 °C.
Bestrijk de bolletjes voordat ze de oven in gaan met losgeklopt ei en bestrooi ze vervolgens met de sesamzaadjes. Bak de brioche broodjes in 13-17 minuten goudbruin en gaar.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis












