Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 300-400 gr krenten
  • Voor het deeg
  • 500 gr patentbloem
  • 10 gr zout
  • 10 gr gedroogde gist
  • 30 gr witte basterdsuiker
  • 260 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gr boter, gesmolten
masterclass cheesecake deks

Krentenbollen van de bakker zijn al lekker, maar zelfgebakken zijn ze helemaal onweerstaanbaar. Met dit krentenbollen recept zet je gemakkelijk verse krentenbollen op tafel. Lekker bij een zondags ontbijt of late brunch. Weinig tijd? Ze zijn ook ideaal om mee te nemen als ontbijt, snack of lunch voor onderweg. Versgebakken zijn deze krentenbollen al onwijs lekker zonder iets erop, maar ook heerlijk: besmeer de krentenbollen met roomboter of beleg ze met een plak kaas. 

Met dit krentenbollen recept maak je 16 krentenbollen. Wil je grotere krentenbollen maken? Verdeel het deeg dan in 12 gelijke porties in plaats van 16. Verleng de baktijd dan met 1-2 minuten. Wil je extra krentenbollen bakken, zodat je er ook op een later moment makkelijk en snel van kunt genieten? Je kunt deze krentenbollen heel goed invriezen.

Het lekkerste krentenbollen recept

Wil je zelf de lekkerste krentenbollen maken? Mijn krentenbollen recept is in de loop der jaren veranderd en verbeterd. Het recept in dit artikel is de versie die na vele keren proberen en testen is ontstaan en waar ik de lekkerste krentenbollen mee bak.

Vulling voor krentenbollen

Met de krentenbollen vulling kun je heel goed variëren. In dit recept voor krentenbollen gebruik ik alleen krenten, maar enkele andere opties zijn:

  • Vervang een gedeelte van de krenten door rozijnen.
  • Voeg de rasp van ¼-½ citroen toe aan het deeg.
  • Voeg ½-1 theelepel kaneelpoeder aan het deeg.

Hoeveel krenten je in je krentenbollen wilt, is aan jou. In de ingrediëntenlijst van dit recept staat 300-400 gram krenten. Wil je goedgevulde bollen, gebruik dan 400 gram krenten. Ook lekker: krentenbollen met appel. Jaren geleden maakte ik bijvoorbeeld al deze kruidige krentenbollen met appel.

Spelt of volkoren krentenbollen maken

In dit recept gebruik ik patentbloem, maar je kunt (een gedeelte van) de bloem ook vervangen door volkorenmeel. Je krijgt dan volkoren krentenbollen. Deze zullen wel iets minder luchtig rijzen dan krentenbollen van bloem. Of gebruik speltbloem voor spelt krentenbollen.

Stap voor stap zelf krentenbollen bakken 

Begin een aantal uur (of dag) van tevoren met de voorbereidingen van de krentenbollen. Doe de krenten in een kom, giet er water op en laat ze 15 minuten wellen. Giet de rozijnen vervolgens af in een zeef of een vergiet en laat ze drogen aan de lucht. 

Kneed alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – tot een soepel brooddeeg. Kneed het minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de boter toe en kneed die goed door het deeg. Meng tot slot de krenten erdoor. Doe het deeg in een kom, dek de kom af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats. 

Verdeel het deeg in 16 gelijke porties en bol deze op een licht bebloemd werkblad op. Beweeg daarvoor je handpalm langs het bolletje en druk het deeg daarbij onder het bolletje. Je voelt dat het deeg op spanning komt te staan. Bekleed twee bakplaten met bakpapier en leg de deegbolletjes daar op. Dek ze losjes af met plasticfolie en laat ze 1 uur rijzen. 

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bestrijk de deegbolletjes met het losgeklopte ei en bak de krentenbollen in 10-14 minuten goudbruin. Bestrijk de krentenbollen direct uit de oven met de gesmolten boter en laat ze afkoelen op een rooster. 

Foto: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Arina 2022-09-26 18:24:12

Kan het ook met rozijnen ? Bv dank

c..jeths1@ chello.nl

Beantwoorden
AR
Rutger 2022-09-28 15:58:08

Dat kan uiteraard ook!

Beantwoorden
Monique 2022-09-12 19:09:43

Ik heb ze gemaakt! En ze zijn heerlijk.
Dit ga ik zeker nog meer maken.

Beantwoorden
MO
Liselotte 2022-09-12 10:48:48

Zou het ei in het deeg ook weggelaten of vervangen kunnen worden zodat ze vegan gemaakt kunnen worden?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-09-14 19:25:20

Jazeker, gebruik dan 40-50 ml extra plantaardige melk.

Beantwoorden
Olijke_poffer 2022-09-11 11:27:32

Nice recept. Trouwens, volkoren krentenbollen zijn krentenbollen van 100% volkorenmeel. Als je bloem en volkoren mixt dan heb je bruine krentenbollen. ;-) volkoren mag dus alleen volkoren heten als het met 100% volkorenmeel is gemaakt. Vroeger moest er ook nog een Volkorenouweltje onder geplakt worden. Tegenwoordig hoeft dat niet meer.

Beantwoorden
OL
Rutger 2022-09-14 19:31:48

Thanks voor je aanvulling! Leuk om te weten! Dat ouweltje kende ik niet.

Beantwoorden
Tineke de Jong 2022-09-11 11:11:18

Hallo Rutger
Vraagje over de krentenbollen kan ik daar ook havermelk voor gebruiken of gaat het dan niet goed.

Groetjes Tineke

Beantwoorden
TI
Rutger 2022-09-14 19:32:00

Dat kan prima.

Beantwoorden
Niek vb 2022-09-11 10:49:31

Hoi Rutger,

Leuk recept weer! Binnenkort maar een keertje gaan maken 😁. Maar ff een vraagje is die 220°c met hetelucht of boven en onder warmte ?

P.S. zou jij eens een receptje kunnen maken voor een echte Duitse bienenstich?

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-09-14 19:32:55

De duitse bienenstich staat in De Bakatlas! Hij is superlekker!

Beantwoorden
Annemieke 2022-09-15 16:32:30

Niek heeft de vraag die ook heb (maar die je hierboven niet beantwoordt): hetelucht of onder- en bovenwarmte?

en tweede vraag: doe je de twee platen om de beurt erin of tegelijk?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-09-19 12:17:14

Hoi. Het mooist bakken de bollen op onder- en bovenwarmte, met 1 plaat tegelijk. Meer info over de oventemperaturen vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden