Krentenbollen van de bakker zijn al lekker, maar zelfgebakken zijn ze helemaal onweerstaanbaar. Met dit krentenbollen recept zet je gemakkelijk verse krentenbollen op tafel. Lekker bij een zondags ontbijt of late brunch. Weinig tijd? Ze zijn ook ideaal om mee te nemen als ontbijt, snack of lunch voor onderweg. Versgebakken zijn deze krentenbollen al onwijs lekker zonder iets erop, maar ook heerlijk: besmeer de krentenbollen met roomboter of beleg ze met een plak kaas. 

Met dit krentenbollen recept maak je 16 krentenbollen. Wil je grotere krentenbollen maken? Verdeel het deeg dan in 12 gelijke porties in plaats van 16. Verleng de baktijd dan met 1-2 minuten. Wil je extra krentenbollen bakken, zodat je er ook op een later moment makkelijk en snel van kunt genieten? Je kunt deze krentenbollen heel goed invriezen.

Krentenbollen - Recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 300-400 gr krenten
  • Voor het deeg
  • 500 gr patentbloem
  • 10 gr zout
  • 10 gr gedroogde gist
  • 30 gr witte basterdsuiker
  • 260 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gr boter, gesmolten
makkelijke bakboek desk
makkelijke bakboek mob

Het lekkerste krentenbollen recept

Wil je zelf de lekkerste krentenbollen maken? Mijn krentenbollen recept is in de loop der jaren veranderd en verbeterd. Het recept in dit artikel is de versie die na vele keren proberen en testen is ontstaan en waar ik de lekkerste krentenbollen mee bak.

Vulling voor krentenbollen

Met de krentenbollen vulling kun je heel goed variëren. In dit recept voor krentenbollen gebruik ik alleen krenten, maar enkele andere opties zijn:

  • Vervang een gedeelte van de krenten door rozijnen.
  • Voeg de rasp van ¼-½ citroen toe aan het deeg.
  • Voeg ½-1 theelepel kaneelpoeder aan het deeg.

Hoeveel krenten je in je krentenbollen wilt, is aan jou. In de ingrediëntenlijst van dit recept staat 300-400 gram krenten. Wil je goedgevulde bollen, gebruik dan 400 gram krenten. Ook lekker: krentenbollen met appel. Jaren geleden maakte ik bijvoorbeeld al deze kruidige krentenbollen met appel.

Spelt of volkoren krentenbollen maken

In dit recept gebruik ik patentbloem, maar je kunt (een gedeelte van) de bloem ook vervangen door volkorenmeel. Je krijgt dan volkoren krentenbollen. Deze zullen wel iets minder luchtig rijzen dan krentenbollen van bloem. Of gebruik speltbloem voor spelt krentenbollen.

Stap voor stap zelf krentenbollen bakken 

Begin een aantal uur (of dag) van tevoren met de voorbereidingen van de krentenbollen. Doe de krenten in een kom, giet er water op en laat ze 15 minuten wellen. Giet de krenten vervolgens af in een zeef of een vergiet en laat ze drogen aan de lucht. 

Kneed alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – tot een soepel brooddeeg. Kneed het minimaal 10 minuten door. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Voeg tegen het einde van de kneedtijd de boter toe en kneed die goed door het deeg. Meng tot slot de krenten erdoor. Doe het deeg in een kom, dek de kom af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats. 

Verdeel het deeg in 16 gelijke porties en bol deze op een licht bebloemd werkblad op. Beweeg daarvoor je handpalm langs het bolletje en druk het deeg daarbij onder het bolletje. Je voelt dat het deeg op spanning komt te staan. Kijk hier voor meer uitleg over het opbollen van kleine broodjes. Bekleed twee bakplaten met bakpapier en leg de deegbolletjes daar op. Dek ze losjes af met plasticfolie en laat ze 1 uur rijzen. 

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bestrijk de deegbolletjes met het losgeklopte ei en bak de krentenbollen in 10-14 minuten goudbruin. Bestrijk de krentenbollen direct uit de oven met de gesmolten boter en laat ze afkoelen op een rooster. 

Foto: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (17)
Niek vb 2022-09-11 10:49:31

Hoi Rutger,

Leuk recept weer! Binnenkort maar een keertje gaan maken 😁. Maar ff een vraagje is die 220°c met hetelucht of boven en onder warmte ?

P.S. zou jij eens een receptje kunnen maken voor een echte Duitse bienenstich?

Beantwoorden
NI
Rutger 2022-09-14 19:32:55

De duitse bienenstich staat in De Bakatlas! Hij is superlekker!

Beantwoorden
Annemieke 2022-09-15 16:32:30

Niek heeft de vraag die ook heb (maar die je hierboven niet beantwoordt): hetelucht of onder- en bovenwarmte?

en tweede vraag: doe je de twee platen om de beurt erin of tegelijk?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-09-19 12:17:14

Hoi. Het mooist bakken de bollen op onder- en bovenwarmte, met 1 plaat tegelijk. Meer info over de oventemperaturen vind je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Tineke de Jong 2022-09-11 11:11:18

Hallo Rutger
Vraagje over de krentenbollen kan ik daar ook havermelk voor gebruiken of gaat het dan niet goed.

Groetjes Tineke

Beantwoorden
TI
Rutger 2022-09-14 19:32:00

Dat kan prima.

Beantwoorden
Olijke_poffer 2022-09-11 11:27:32

Nice recept. Trouwens, volkoren krentenbollen zijn krentenbollen van 100% volkorenmeel. Als je bloem en volkoren mixt dan heb je bruine krentenbollen. ;-) volkoren mag dus alleen volkoren heten als het met 100% volkorenmeel is gemaakt. Vroeger moest er ook nog een Volkorenouweltje onder geplakt worden. Tegenwoordig hoeft dat niet meer.

Beantwoorden
OL
Rutger 2022-09-14 19:31:48

Thanks voor je aanvulling! Leuk om te weten! Dat ouweltje kende ik niet.

Beantwoorden
namsa 2022-11-06 16:24:10

dat ouweltje zat ook op t melkbrood van hemel lang geleden..

Beantwoorden
NA
Liselotte 2022-09-12 10:48:48

Zou het ei in het deeg ook weggelaten of vervangen kunnen worden zodat ze vegan gemaakt kunnen worden?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-09-14 19:25:20

Jazeker, gebruik dan 40-50 ml extra plantaardige melk.

Beantwoorden
Monique 2022-09-12 19:09:43

Ik heb ze gemaakt! En ze zijn heerlijk.
Dit ga ik zeker nog meer maken.

Beantwoorden
MO
Arina 2022-09-26 18:24:12

Kan het ook met rozijnen ? Bv dank

c..jeths1@ chello.nl

Beantwoorden
AR
Rutger 2022-09-28 15:58:08

Dat kan uiteraard ook!

Beantwoorden
Indy 2022-10-11 13:31:29

Hi Rutger, hoe lang en hoe kan ik de gebakken krentenbollen het beste bewaren?

Beantwoorden
IN
Rutger 2022-10-17 08:40:53

Alles daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/brood-bewaren-hoe-doe-je-dat/

Beantwoorden
Marjan 2022-10-13 16:30:33

Wat zijn ze lekker en vind ik goed gelukt .. volgende keer wat citroen erin proberen , ik heb er wel broodverbeteraar door gedaan groetjes marjan

Beantwoorden
MA
Lisanne 2022-11-06 16:11:18

Vandaag gemaakt, ze zijn HEERLIJK!

Beantwoorden
LI
Marit 2022-11-07 18:23:40

Kunnen ze met 2 bakplaten tegelijk in de oven of moet elke bakplaat apart gebakken worden?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-11-19 09:22:19

Het liefst bak ik 1 bakplaat tegelijk met onder- en bovenwarmte. Bak je er 2 tegelijk, gebruik dan de heteluchtstand.

Beantwoorden
Bettina 2022-11-09 17:01:49

Je schrijft ‘ Begin een aantal uur (of dag) van tevoren met de voorbereidingen van de krentenbollen.’, bedoel je dit ivm rijzen van het deeg? Is er dan ook een maximum qua aantal uur van tevoren?

Beantwoorden
BE
Rutger 2022-11-19 09:11:16

Hoi! Dat bedoel ik vooral ivm het wellen en drogen van de krenten.

Beantwoorden
Steve 2022-11-15 13:52:30

nee. begin met de rozijnen. laat ze in een kom met water voor 15 minuten, gieten en laat overnacht in de kom drogen.

Beantwoorden
ST
Saskia 2022-11-26 16:56:31

Hoi, hoe voorkom je dat het deeg aan je handen plakt?

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-12-01 15:23:45

Kneed het deeg goed, dan gaat het steeds minder plakken.

Beantwoorden
Sd 2022-12-18 13:40:13

Hallo Rutger !bedankt voor het recept! Ik heb de rozijnen afgegoten en erbij gedaan. De consistentie van het deeg was goed tot de rozijnen erbij kwamen. Ik denk dat ze nog teveel vocht bevatten:( heb je nog tips voor een volgende keer? Gr sarah

Beantwoorden
SD
Rutger 2022-12-19 08:32:20

De rozijnen mogen 15 minuten wellen en daarna afgegoten worden. Laat ze dan in een zeef of vergiet drogen aan de lucht, zeker een paar uur, voordat je ze door het deeg mengt.

Beantwoorden
Joan 2022-12-22 11:12:13

Hoi Rutger.

Klopt het dat het deeg ietsje nattig is als deeg klaar is?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-12-27 08:38:42

Iets plakkerig kan. Zorg dat je een goede eiwitrijke patentbloem gebruikt en dat je het deeg goed kneed, daardoor wordt het minder plakkerig.

Beantwoorden
Mech 2022-12-25 19:44:41

Hoe voorkom je dat de bovenste krenten of rozijnen verbranden?

Beantwoorden
ME
Rutger 2022-12-27 08:33:07

Daar is weinig aan te doen.

Beantwoorden
Geertje 2023-01-12 20:48:27

Hai Rutger, dank voor het recept! Zou je de witte basterdsuiker ook door een andere suiker kunnen vervangen? Hier in zuid Frankrijk is Basterdsuiker niet te krijgen... ik heb wel nog bruine basterdsuiker in huis (december, kruidnoten en speculaas bakken...), is dat een optie? Dankjewel!

Beantwoorden
GE
Rutger 2023-01-16 08:48:04

Hoi Geertje. Je kunt ook prima gewone of fijne kristalsuiker gebruiken. Donkere basterdsuiker kan ook, dan krijgt het deeg net iets meer kleur.

Beantwoorden
Angela 2023-02-24 11:28:04

Ze zijn supergoed gelukt en heel erg lekker. Mijn eierkoeken (met jouw recept!) zijn ook gelukt. Ik ben zo trots op mezelf; ik weet, er zijn honderden die dit effe tussendoor doen. Maar toch🥳.
Dank je wel voor al die mooie recepten die je ondanks je boeken online zet. Zodra ik genoeg gespaard heb, koop ik je bakboek!

Beantwoorden
AN
Rutger 2023-02-27 10:11:16

Wat leuk om te lezen! Geniet van alle recepten!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.