Deze krentenbollen bevatten naast krenten en rozijnen ook stukjes appel en ze zijn op smaak gebracht met speculaaskruiden. Dat maakt deze zelfgebakken krentenbollen nog lekkerder dan de traditionele bollen.

Kruidige krentenbollen met appel

Met dit krentenbollen recept kun je trouwens ook heel goed variëren. Gebruik in plaats van krenten bijvoorbeeld stukjes gedroogde abrikoos, vervang de speculaaskruiden door de rasp van een halve citroen of gebruik twee kleuren rozijnen om zo zelf heerlijke rozijnenbollen te bakken! Met dit recept bak je 16 krentenbollen. Mijn basisrecept voor krentenbollen vind je hier!

Kruidige krentenbollen met appel
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 12 gr gedroogde gist
  • 30 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 240 ml melk, lauwwarm
  • 2 el speculaaskruiden
  • Voor de vulling
  • 100 gr krenten
  • 100 gr rozijnen
  • 60 ml water
  • 1 kleine appel, geschild en in kleine stukjes
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gr boter, gesmolten
Broodbakbol banner desktop
kinderbakboek banner mob

Bereiding: Kruidige krentenbollen met appel

Begin voor dit recept de avond van tevoren. Meng de rozijnen en de krenten met 60 ml water en laat dit een nacht wellen.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel brooddeeg van. Kneed het zeker 10 minuten door. Meng aan het einde van de kneedtijd de gewelde vruchten en appelstukjes door het deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.

Bebloem het werkblad en verdeel het deeg in zestien gelijke stukjes. Vorm bolletjes van de stukjes deeg. Kijk hier voor meer uitleg over het opbollen van kleine broodjes. Leg de bolletjes met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog 45 minuten rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 220 °C en bestrijk de bolletjes met ei. Bak de kruidige krentenbollen 13 tot 17 minuten. Bestrijk de krentenbollen na het bakken direct met de gesmolten boter en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto’s: Harold Pereira

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (18)
Walter 2018-12-22 11:24:16

Leuke twist met de kruiden etc; heb er eveneens wat gedroogde pruimen, vijgen en cranberry's bij gedaan; en de rozijnen verminderd. Staan nu te rijzen en zien er formidastisch (haha) uit.
Prettige kerstdagen Rutger!!!

Beantwoorden
WA
Rutger 2018-12-24 13:25:14

Dat klinkt ook heerlijk! Geniet er van en fijne dagen!

Beantwoorden
Renee 2019-01-05 07:37:04

Ik wil ze vandaag gaan maken, super spannend (op een leuke manier!), voor het eerst dat ik zoiets "moeilijks" probeer te bakken. Maar dankzij de aanschaf van jouw bak- en koekjesbijbel deze kerst ben ik helemaal into het bakken geraakt!
Maar hoe warm is een warme plaats om de broodjes te laten rusten? Heb je een tip waar ik ze dan het beste weg zet?

Beantwoorden
RE
Rutger 2019-01-06 16:44:55

In de buurt van een verwarming werkt altijd goed, zeker in de winter.

Beantwoorden
Jefdes 2019-01-05 18:17:59

Lekker in een oven die warm is of op een kachel

Beantwoorden
JE
Sandra Bresser 2019-01-05 18:13:26

Vanmiddag dit recept gemaakt. Wat een leuk werk om je eigen rozijnenbolletjes te maken. En natuurlijk veel lekkerder dan die van de winkel, doordat je nog kunt variëren met de ingrediënten. Ik heb anderhalve appel en 150 gram rozijntjes gebruikt. Bedankt weer Rutger voor dit heerlijke recept!

Beantwoorden
SA
Rutger 2019-01-06 16:44:08

Graag gedaan!

Beantwoorden
Jefdes 2019-01-05 18:18:50

Vandaag gebakken met rozijnen en cranberries

Beantwoorden
JE
Rutger 2019-01-06 16:43:54

Dat is ook een heerlijke combinatie!

Beantwoorden
Yasmine 2020-03-27 08:31:30

Hoi, kan je ook gewone kristalsuiker gebruiken? Witte basterdsuiker is niet overal verkrijgbaar hier in België :-). Dankje !

Beantwoorden
YA
Rutger 2020-03-30 10:36:59

Dat kan prima! Probeer dan wel fijne suiker te gebruiken.

Beantwoorden
René van de Laar 2020-04-14 11:55:13

Heerlijk recept Rutger!
Heb er wel mijn eigen draai aan gegeven , heb rozijnen, cashewnoten en walnoten toegevoegd. En verse gist gebruikt, in mijn beleving werkt dat beter.
Heerlijke luchtige vruchten/noten bolletjes. Bedankt , je inspireert me steeds weer.

Beantwoorden
RE
Desiree Burgers 2021-03-18 14:17:31

Als ik deze heb gebakken, hoe kan ik ze dan het beste bewaren? Kan ik ze eventueel ook invriezen?

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-03-21 13:21:45

Bewaar ze 1-2 dagen luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. Wil je ze langer bewaren, dan kun je ze het beste invriezen.

Beantwoorden
Peter Emile 2021-03-26 18:22:30

Laatst wilde ik dit recept weer eens maken, maar kwam er te laat achter dat ik geen patent bloem meer had. Er stond nog wél een kilo volkorenmeel in mijn voorraadkast. Dus besloot ik dit recept dan maar eens te proberen met volkorenmeel. Het bleek een schot in de roos!
Aanrader: dit recept exact volgen, maar de 500 gram bloem vervangen door een zelfde hoeveelheid volkorenmeel.
Verder heb ik de vrijheid genomen om de 30 gram suiker aan te vullen met een zakje vanillesuiker. Daar had ik nog wat ongebruikt van liggen sinds ik alleen nog maar vanille-extract gebruik. Het komt niet alleen de geur, maar ook de smaak van de krentenbollen ten goede. De krentenbollen die ik tot voor kort altijd kocht bij de warme bakker bij mij om de hoek, hadden ook altijd een vleugje vanille-geur en -smaak. Nu maak ik mijn krentenbollen zelf. Alleen nóg lekkerder. Na het afkoelen meteen de diepvries in, en elke dag eentje (of twee) ontdooien in de magnetron; elke dag verse (en nog warme) krentenbollen!

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-03-29 19:48:36

Wat leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Marianne 2021-06-11 09:16:28

Heerlijk recept! Bij mij wil het alleen niet zo rijzen. Ze blijven erg plat! Heb je tips?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-14 08:56:05

Lees even dit artikel, daar staan veel tips in: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/zelf-brood-bakken-hoe-doe-je-dat/

Beantwoorden
Charlotte 2021-11-30 10:26:56

De 220° van de oven is met boven -en onderwarmte neem ik aan? Dit gaan we dan zeker even proberen!

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-11-30 13:22:25

Ja, dat klopt.

Beantwoorden
Esther 2021-12-15 14:30:35

Fantastische krentenbollen! Heurlijke smaak! Ik doe er zelf een beetje broodverbeteraar door om ze wat langer houdbaar te maken en dan zijn ze nog iets luchtiger.

Beantwoorden
ES
Tine 2021-12-17 12:57:24

Heb het nu voor de tweede rijs in de oven staan. Ruikt goed, maar ik vond het lastig om het deeg op te bollen. Vanavond stiekem eentje proeven, de rest in de vriezer voor de kerstbrunch.

Beantwoorden
TI
Gaby 2021-12-22 12:31:35

Moet ik de gewone oven gebruiken of kan het ook op turbo? Zo ja op turbo is de tijd van het bakken hetzelfde?

Beantwoorden
GA
Rutger 2021-12-23 08:21:28

Ik zou de gewone oven gebruiken.

Beantwoorden
Joke de jong 2022-01-18 17:45:28

Wat voor bloem heb je gebruikt?

Beantwoorden
JO
Rutger 2022-01-22 12:38:59

Patenbloem of tarwebloem kan beide.

Beantwoorden
Annabel 2022-01-24 15:36:24

Mijn broodjes scheuren in de oven. Heb je een tip? Of hoort dat er bij?

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-01-31 19:57:35

Heb je ze lang genoeg laten rijzen?

Beantwoorden
Marion 2022-02-22 21:08:16

Beste Rutger ik zou ze graag met desem maken, weet alleen niet of dat gaat! Ben in het bezit van een stoomoven.. daar gaat mijn desem brood perfect in! Weet alleen niet of krentenbollen in de bakkerij ook in de stoomoven gaan? Groet Marion

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-03-01 09:42:16

Hoi Marion. Volgens mij kan dat prima, maar zelf heb ik daar nog geen ervaring mee. Ik zou het gewoon een keer proberen.

Beantwoorden
Gaby 2022-06-09 16:22:33

Beste Rutger ik heb een vraagje,
Waar ik woon hebben we geen basterdsuiker.
Wat is de verhouding tussen basterdsuiker en suiker?
Alvast bedankt.

Beantwoorden
GA
Rutger 2022-06-14 14:27:07

Je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden.

Beantwoorden
Corry 2022-08-31 19:46:58

Mijn arts zei dat ik een hobby moest gaan zoeken en ik kwam bij het makken van lekkere dingen...omdat je daar altijd vrolijk van wordt. We hebben een leuke voorraad in huis waarmee ik vele dingen kan maken en zo kon ik ook deze broodjes maken vandaag. Ze zijn supermooi en heerlijk! Mijn man kwam thuis en at er twee achter elkaar op terwijl hij geen liefhebber is van krenten of rozijnen bollen. Een groter compliment kon ik niet krijgen. Verder wil ik jou een compliment geven. Ik heb je koekjes Bijbel aangeschaft en je hebt dit boek zo geschreven, dat iedereen hiermee kan werken.

Groet Corry

Beantwoorden
CO
Rutger 2022-09-14 20:11:39

Wat leuk om te horen Corry! Heel veel bakplezier met het boek!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.