Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 12 gr gedroogde gist
  • 30 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 240 ml melk, lauwwarm
  • 2 el speculaaskruiden
  • Voor de vulling
  • 100 gr krenten
  • 100 gr rozijnen
  • 60 ml water
  • 1 kleine appel, geschild en in kleine stukjes
  • Verder nodig
  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gr boter, gesmolten

Deze krentenbollen bevatten naast krenten en rozijnen ook stukjes appel en ze zijn op smaak gebracht met speculaaskruiden. Dat maakt deze zelfgebakken krentenbollen nog lekkerder dan de traditionele bollen. Met dit krentenbollen recept kun je trouwens ook heel goed variëren. Gebruik in plaats van krenten bijvoorbeeld stukjes gedroogde abrikoos, vervang de speculaaskruiden door de rasp van een halve citroen of gebruik twee kleuren rozijnen om zo zelf heerlijke rozijnenbollen te bakken! Met dit recept bak je 16 krentenbollen.

Kruidige krentenbollen met appel

Bereiding: Kruidige krentenbollen met appel

Begin voor dit recept de avond van tevoren. Meng de rozijnen en de krenten met 60 ml water en laat dit een nacht wellen.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er een soepel brooddeeg van. Kneed het zeker 10 minuten door. Meng aan het einde van de kneedtijd de gewelde vruchten en appelstukjes door het deeg. Laat het deeg afgedekt 1 uur op een warme plaats rijzen.

Bebloem het werkblad en verdeel het deeg in zestien gelijke stukjes. Vorm bolletjes van de stukjes deeg. Trek de buitenkant van de deegbolletjes aan weerszijden naar beneden, zodat de bovenkant strak komt te staan. Leg de bolletjes met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog 45 minuten rijzen op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 220 °C en bestrijk de bolletjes met ei. Bak de kruidige krentenbollen 13 tot 17 minuten. Bestrijk de krentenbollen na het bakken direct met de gesmolten boter en laat ze afkoelen op een rooster.

Foto’s: Harold Pereira

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (8)
Peter Emile 2021-03-26 18:22:30

Laatst wilde ik dit recept weer eens maken, maar kwam er te laat achter dat ik geen patent bloem meer had. Er stond nog wél een kilo volkorenmeel in mijn voorraadkast. Dus besloot ik dit recept dan maar eens te proberen met volkorenmeel. Het bleek een schot in de roos!
Aanrader: dit recept exact volgen, maar de 500 gram bloem vervangen door een zelfde hoeveelheid volkorenmeel.
Verder heb ik de vrijheid genomen om de 30 gram suiker aan te vullen met een zakje vanillesuiker. Daar had ik nog wat ongebruikt van liggen sinds ik alleen nog maar vanille-extract gebruik. Het komt niet alleen de geur, maar ook de smaak van de krentenbollen ten goede. De krentenbollen die ik tot voor kort altijd kocht bij de warme bakker bij mij om de hoek, hadden ook altijd een vleugje vanille-geur en -smaak. Nu maak ik mijn krentenbollen zelf. Alleen nóg lekkerder. Na het afkoelen meteen de diepvries in, en elke dag eentje (of twee) ontdooien in de magnetron; elke dag verse (en nog warme) krentenbollen!

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-03-29 19:48:36

Wat leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Desiree Burgers 2021-03-18 14:17:31

Als ik deze heb gebakken, hoe kan ik ze dan het beste bewaren? Kan ik ze eventueel ook invriezen?

Beantwoorden
DE
Rutger 2021-03-21 13:21:45

Bewaar ze 1-2 dagen luchtdicht verpakt op kamertemperatuur. Wil je ze langer bewaren, dan kun je ze het beste invriezen.

Beantwoorden
René van de Laar 2020-04-14 11:55:13

Heerlijk recept Rutger!
Heb er wel mijn eigen draai aan gegeven , heb rozijnen, cashewnoten en walnoten toegevoegd. En verse gist gebruikt, in mijn beleving werkt dat beter.
Heerlijke luchtige vruchten/noten bolletjes. Bedankt , je inspireert me steeds weer.

Beantwoorden
RE
Yasmine 2020-03-27 08:31:30

Hoi, kan je ook gewone kristalsuiker gebruiken? Witte basterdsuiker is niet overal verkrijgbaar hier in België :-). Dankje !

Beantwoorden
YA
Rutger 2020-03-30 10:36:59

Dat kan prima! Probeer dan wel fijne suiker te gebruiken.

Beantwoorden
Jefdes 2019-01-05 18:18:50

Vandaag gebakken met rozijnen en cranberries

Beantwoorden
JE
Rutger 2019-01-06 16:43:54

Dat is ook een heerlijke combinatie!

Beantwoorden
Sandra Bresser 2019-01-05 18:13:26

Vanmiddag dit recept gemaakt. Wat een leuk werk om je eigen rozijnenbolletjes te maken. En natuurlijk veel lekkerder dan die van de winkel, doordat je nog kunt variëren met de ingrediënten. Ik heb anderhalve appel en 150 gram rozijntjes gebruikt. Bedankt weer Rutger voor dit heerlijke recept!

Beantwoorden
SA
Rutger 2019-01-06 16:44:08

Graag gedaan!

Beantwoorden
Renee 2019-01-05 07:37:04

Ik wil ze vandaag gaan maken, super spannend (op een leuke manier!), voor het eerst dat ik zoiets "moeilijks" probeer te bakken. Maar dankzij de aanschaf van jouw bak- en koekjesbijbel deze kerst ben ik helemaal into het bakken geraakt!
Maar hoe warm is een warme plaats om de broodjes te laten rusten? Heb je een tip waar ik ze dan het beste weg zet?

Beantwoorden
RE
Jefdes 2019-01-05 18:17:59

Lekker in een oven die warm is of op een kachel

Beantwoorden
JE
Rutger 2019-01-06 16:44:55

In de buurt van een verwarming werkt altijd goed, zeker in de winter.

Beantwoorden
Walter 2018-12-22 11:24:16

Leuke twist met de kruiden etc; heb er eveneens wat gedroogde pruimen, vijgen en cranberry's bij gedaan; en de rozijnen verminderd. Staan nu te rijzen en zien er formidastisch (haha) uit.
Prettige kerstdagen Rutger!!!

Beantwoorden
WA
Rutger 2018-12-24 13:25:14

Dat klinkt ook heerlijk! Geniet er van en fijne dagen!

Beantwoorden