Met dit recept maak je een voedzaam en smakelijk meergranenbrood. Veel meergranenbroden worden daarnaast verrijkt met een zadenmix, dat heb ik ook gedaan in dit recept. Voor extra smaak en textuur heb ik zaden, pitten en havervlokken toegevoegd aan het deeg en ook nog bovenop het brood. 

Meergranenbrood recept

Wat is meergranenbrood?

Meergranenbrood is een brood waarin meerdere granen zijn verwerkt. Voor het deeg moeten minimaal 3 verschillende soorten granen zijn gebruikt om een brood als meergranenbrood te classificeren. Je kunt hier zowel bloem als meel voor gebruiken, of een combinatie.

Zadenmix voor meergranenbrood

Het is heel lekker om aan een brood extra zaden, pitten en geplette granen toe te voegen. Voor het gemak noem ik dat mengsel vanaf nu de zadenmix. Doordat je de zadenmix aan het deeg toevoegt krijgt het meergranenbrood een rijkere smaak, de textuur wordt lekkerder en het is ook gezond. Om te voorkomen dat de zaden te veel vocht uit het brooddeeg opnemen, is het aan te raden om de zadenmix eerst te mengen met wat extra water. 

Meergranenbrood recept

Handige tips voor het lekkerste meergranenbrood

 • Voordat je aan de slag gaat met dit recept raad ik je aan om deze stap-voor-stap how-to brood bakken te bekijken. In dat artikel geef ik je allerlei handige adviezen en tips om zelf het lekkerste (meergranen)brood te maken.
 • Weten hoe je je meergranenbrood op spanning brengt en vormt? Lees dan mijn artikel over deeg opbollen.
 • In dit meergranenbrood recept gebruik ik gedroogde instantgist. Wil je liever verse gist gebruiken voor dit meergranen brood recept, dan kun je in mijn artikel over gist lezen hoe je dat kunt omrekenen. 
 • Niets is lekkerder dan een snee versgebakken brood, maar gaat het meergranenbrood niet in een keer op? Bekijk dan alles over brood bewaren.
 • Ik bak dit meergranenbrood in mijn Broodbakbol, die ik samen met The Windmill Cast Iron heb ontwikkeld. Het unieke ontwerp van de Broodbakbol zorgt ervoor dat je thuis het allerlekkerste brood bakt. Lees er meer over in dit artikel of koop de broodbakbol hier.
Meergranenbrood recept
Ingrediëntenlijst
 • Voor de zadenmix
 • 30 gr zonnebloempitten
 • 30 gr havervlokken
 • 25 gr sesamzaad
 • 20 gr maanzaad
 • 55 ml water
 • Voor het deeg
 • 240 ml water (van 25-27 °C)
 • 7 gr gedroogde instantgist
 • 220 gr tarwebloem
 • 140 gr speltmeel
 • 40 gr roggebloem
 • 9 gr zout
 • Verder nodig
 • bakspray of olie, om in te vetten
 • extra zaden, voor bovenop
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Zelf meergranenbrood maken 

Begin voor het meergranenbrood met het voorbereiden van de zadenmix. Doe alle ingrediënten voor de zadenmix in een kom en meng ze door elkaar. Laat het zadenmengsel minimaal 30 minuten staan, zodat het meeste vocht opgenomen is door de zaden. 

Deeg maken en kneden

Voor het deeg voor je meergranenbrood doe je het water met de gist in een kom. Roer tot de gist opgelost is en voeg de tarwebloem, het speltmeel, de roggebloem en het zout toe. Meng alles zo’n 5-6 minuten met een standmixer (op stand 1 met een deeghaak) of met de hand (in de kom). Dit geeft de bloem voldoende tijd om het vocht op te nemen en zorgt dat er uiteindelijk minder aan je handen of de kom blijft plakken.

Het kneden van het deeg doe je ook met de hand of met de standmixer. Kneed je het deeg met de hand, stort het dan op het werkblad. Druk het deeg van je af, vouw het terug en draai het een slag. Herhaal deze stappen zo’n 10-15 minuten, tot je een glanzend en soepel deeg hebt. In het begin kan het deeg nog brokkelig zijn, maar dit verandert tijdens het kneden. Kneden met de standmixer doe je 5-6 minuten op stand 2. 

Voeg tegen het eind van de kneedtijd de zadenmix toe (inclusief al het water, als dat nog niet helemaal is opgenomen) en meng het door het deeg. 

Deeg op spanning brengen en laten rijzen

Na het kneden wil je het deeg op spanning brengen. Stort het deeg op het werkblad en vet de kom lichtjes in met bakspray of olie. Gebruik mijn artikel over deeg opbollen voor meer informatie over op spanning brengen.

Doe het opgebolde deeg in de kom en bedek het met plasticfolie of een licht vochtige theedoek. Laat het deeg vervolgens 30-45 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plaats. Herhaal dit proces van op spanning brengen en laten rijzen nog een keer. 

Meergranenbrood vormen

Na deze eerste rijs is het tijd om het meergranenbrood te vormen. Je kunt een rond brood maken of een batard. Het vormen van een rond brood doe je op dezelfde manier als het op spanning brengen tijdens de vorige stap. Ga je een batard (langwerpig brood) maken? Bekijk dan mijn artikel over batard brood vormen.

Verdeel de extra zaden en pitten in een diep bord. Maak een theedoek nat en bevochtig het deeg daar aan de bovenkant mee. Druk het meergranendeeg vervolgens met de bovenkant in de zaden en leg het dan op z’n kop (dus met de zaden naar beneden) in een rijsmandje. Laat het deeg afgedekt ongeveer 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats. 

Meergranen brood bakken

Het meergranenbrood bakken in de oven kan op 2 manieren: in de broodbakbol of zonder broodbakbol. 

Meergranenbrood bakken de broodbakbol

Zorg dat de oven minimaal 30 minuten is voorverwarmd op 240 °C, met de broodbakbol erin. Haal de broodbakbol met hittebestendige handschoenen uit de voorverwarmde oven en verwijder het deksel. Let op: leg de bol en het deksel op een rooster, niet direct op het werkblad.

Stort het meergranendeeg in de broodbakbol en snijd het in met een mesje. Zet het deksel op de bol en doe de broodbakbol in de oven. Bak het meergranenbrood 20 minuten met deksel en haal vervolgens het deksel van de bol. Verlaag de oventemperatuur naar 220 °C en bak het meergranenbrood nog zo’n 15-20 minuten, tot het goudbruin en gaar is. Laat het brood vervolgens afkoelen op een rooster. 

Meergranenbrood bakken zonder broodbakbol

Wil je het meergranenbrood bakken zonder broodbakbol of andere gietijzeren broodpan? Verwarm de oven 60 minuten voor op 240°C. Doe dit het liefste met een ovensteen in de oven. Heb je geen ovensteen? Zet dan alvast een metalen bakplaat in de oven. Zet daarnaast ook een metalen braadslee of ovenschaal op de bodem van de oven.

Zonder broodbakbol stort je het brooddeeg voorzichtig op een met bloem bestrooide (snij)plank. Snijd het brood aan de bovenkant in en schuif het brood op de hete ovensteen of bakplaat. Doe een kopje water in de ovenschaal of braadslee en sluit de oven meteen. Verlaag de oventemperatuur naar 220 °C en bak het meergranenbrood goudbruin en gaar in 35-40 minuten.

Meergranenbrood recept

Dit artikel heb ik gemaakt medewerking van Chris Putman

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (3)
Jacqueline Keereweer 2023-09-25 13:34:37

Beste Rutger,

Wat leuk toch altijd die heerlijke recepten met uitgebreide instructie en tips, ik heb hier ontzettend veel aan, en bak door jou met heel veel plezier, bedankt!

Ik wil voor het eerst brood gaan bakken en heb sinds kort een Siemens stoomoven. Kun je vertellen op hoeveel graden en met hoeveel stoom ik dan brood moet bakken?
En geeft een ovensteen veel voordeel bij bakken van brood?

Groetjes en bedankt,

Jacqueline Keereweer

Beantwoorden
JA
Rutger 2023-10-02 08:40:54

Hi. Een ovensteen is wel echt fijn voor een brood. Met een stoomoven heb ik zelf geen ervaring, ik kan je daar dan ook geen goede tips voor geven.

Beantwoorden
Cecile 2023-10-05 11:58:42

Wat een leuk recept. Kan ik dit ook met mijn spelt- of tarwe-desemstarter i.p.v. met gedroogde gist maken?

Beantwoorden
CE
Rutger 2023-10-09 10:14:48

Tuurlijk! De rijstijd wordt dan wel langer.

Beantwoorden
Tanja 2023-10-16 08:09:42

Heerlijk brood en je kunt mooi wisselen met meel en bloem als je daar zin in hebt.
Een heel andere vraag is of je eens naar je 'print' opties bij de recepten zou willem kijken. Als ik dit print komen er 21 pagina's uit 🤔. Zou toch op 2 pagina's moeten lukken ...

Beantwoorden
TA

U kunt niet meer reageren.