Ingrediëntenlijst
  • Verder nodig
  • bakspray
  • extra speltmeel of roggebloem of zonnebloempitten of sesamzaadjes of maanzaad
tartelettes cursus desktop banner
tartelettes cursus mobiel banner

Zelf speltbrood bakken is niet alleen heel makkelijk, maar ook heel erg lekker. Versgebakken is brood natuurlijk het allerlekkerst en met dit speltbrood recept tover je zelf een smakelijk, zelfgebakken speltbrood op tafel. Superlekker bij een uitgebreid ontbijt of brunch in het weekend.

Voor dit recept heb ik samengewerkt met Baktotaal. Daar vind je alles om te bakken en ook alles om zelf de lekkerste broden te maken! Bij het ontwikkelen van dit broodrecept (en met nog veel meer broodrecepten die de komende tijd online komen) heb ik hulp gehad van een bevriende bakker Chris, zodat de broodrecepten nóg beter zijn en het resultaat nóg lekkerder.

Speltbrood

Wat is speltbrood?

Speltbrood is gemaakt van spelt, maar wat is spelt? Spelt is een graansoort, net als tarwe, haver of rogge. Het wordt ook wel een oergraan genoemd, omdat het een van de oudste graansoorten is. Waar tarwebrood gemaakt is van tarwemeel- of bloem is speltbrood gemaakt van speltmeel- of bloem. Net als bij een normaal tarwebrood heb je bij speltbrood ook de keuze uit wit-, bruin- of volkorenbrood. Zoek je een vezelrijk brood? Ga dan voor een volkoren speltbrood, zoals ik in dit recept maak.

Zelf het lekkerste speltbrood maken

Voor het beste speltbrood gebruik je de broodbakbol die ik samen met The Windmill Cast Iron heb ontwikkeld. Het was heel leuk en leerzaam om het hele proces, van eerste idee en ontwerpen naar proefbakken en eindresultaat, mee te maken. In dit broodbakbol artikel vertelde ik je al over de voordelen van de broodbakbol. Door de stoom die tijdens de eerste helft van het bakproces in de broodbakbol ontstaat krijg je ene perfect brood, met een heerlijke knapperige korst. 

Broodbakbol

Speltbrood zonder toevoegingen

In deze video laat ik je zien hoe je een eenvoudig gistbrood maakt. Niets moeilijks, gewoon de basis der broden. Ik heb gekozen om een 100% volkoren speltbrood te maken, zonder extra toevoegingen. Houd er rekening mee dat het resultaat lang niet zo luchtig is als een brood uit de winkel, daar zijn namelijk allerlei broodverbeteraars aan toegevoegd. Zonder deze broodverbeteraars blijft een brood trouwens ook een stuk minder lang goed, dat gaat nu eenmaal niet met 100% volkorenmeel zonder toevoegingen.

Wat je wel kunt verwachten is een heel mals, smaakvol en voedzaam speltbrood met een heerlijk knapperige korst. Als afwerking heb ik gekozen voor sesamzaad, maar je kunt natuurlijk ook andere zaden gebruiken, of ze achterwege laten voor een gewoon volkoren speltbrood. 

Hoe maak je speltbrood? 4 tips

Speltbrood bewaren 

Versgebakken speltbrood is het allerlekkerst! De korst is dan heerlijk knapperig en het brood is van binnen mals en nog iets warm. Als je het brood wilt bewaren, doe je dit het beste in een papieren of stoffen zak op kamertemperatuur. Na twee dagen wordt het brood iets taaier. Wil je het langer bewaren, vries het dan (in plakken gesneden) in voor later gebruik. Oud speltbrood kun je natuurlijk wel perfect gebruiken voor bijvoorbeeld tosti’s, wentelteefjes of croutons. 

Opmerking: In de video zeg ik dat de deksel na 15 minuten van de bol af kan, dit moet na 20 minuten zijn.

Speltbrood

Stap voor stap speltbrood maken 

Doe het water met het gist in een kom en roer tot de gist opgelost is. Voeg het speltmeel en het zout toe en meng alles zo’n 5-6 minuten. In een standmixer doe je dat met de deeghaak op stand 1. Met de hand doe je dat in de kom. Zorg dat alles goed gemengd is en dat het meel de tijd krijgt om het vocht op te nemen. Zorg dat alles wat aan je handen blijft plakken tijdens het mengen uiteindelijk mee wordt genomen in het deeg. 

Deeg kneden & laten rijzen

Na het mengen moet het deeg gekneed worden. Met de standmixer doe je dat 5-6 minuten op snelheid 2. Tijdens het kneden worden de gluten ontwikkeld en de deegtemperatuur stijgt iets. Kneed je het deeg met de hand, stort het dan op het werkblad. Het deeg is in het begin nog wat brokkelig en niet glad, maar dit verandert tijdens het kneden. Druk het deeg van je af, vouw het terug, draai het deeg een slag en herhaal het uitdrukken en vouwen. Kneed het deeg zo’n 10-15 minuten tot een mooi elastisch en glanzend deeg.

Breng het deeg op spanning zoals in de video te zien is en leg het in een licht ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie of een licht vochtige theedoek en laat het deeg 30-45 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plaats. Breng het deeg weer op spanning en laat het nogmaals 30-45 minuten rijzen. 

Breng het deeg voor de laatste keer op spanning en maak er een bol van. Wil je een standaard speltbrood, strooi dan wat speltmeel of roggebloem over de deegbol en leg deze op z’n kop in het rijsmandje. Wil je het speltbrood afwerken met zaden, maak dan een theedoek nat en bevochtig het deeg daarmee. Druk de deegbol vervolgens met de bovenkant in de zaden naar keuze en leg ‘m dan in het rijsmandje. Laat het deeg afgedekt ongeveer 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats. 

Speltbrood bakken in de broodbakbol

Verwarm tijdens het rijzen de oven met de broodbakbol erin minimaal 30 minuten voor op 240 °C. Haal de broodbakbol met hittebestendige handschoenen uit de oven en haal de deksel eraf. Let erop dat je zowel de bol als de deksel op een rooster legt (niet direct op het werkblad). 

Stort het deeg op de bodem van de broodbakbol en snijd het in met een (stokbrood)mesje. Doe de deksel erop en zet de broodbakbol in de oven. Bak het brood 20 minuten en haal het deksel dan van de bol. (In de video zeg ik 15 minuten, dat was een verspreking) Verlaag de oventemperatuur naar 220 °C. Bak het speltbrood nog zo’n 15-20 minuten, tot het goudbruin en gaar is. Laat het speltbrood na het bakken afkoelen op een rooster. 

Speltbrood bakken zonder gietijzeren pan

Wil je dit brood bakken zonder gebruik te maken van een gietijzeren broodpan? Verwarm dan de oven, liefst met een ovensteen, 30 minuten voor op 240°C. Heb je geen ovensteen, plaats dan alvast een metalen bakplaat in de oven. Zet op de bodem van de oven een metalen braadslee. 

Bestrooi een (snij)plank met bloem en stort het brooddeeg daar voorzichtig op. Snijd het brood aan de bovenkant  in met een (stokbrood)mesje en schuif het brood dan op de hete broodbaksteen of bakplaat. Schenk een kopje water in de ovenschaal en doe de oven gelijk dicht. Verlaag de oventemperatuur naar 220 °C en bak het brood in 35-40 minuten goudbruin en gaar. 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal

Dit artikel is gemaakt heb ik gemaakt medewerking van Chris Putman

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (2)
Mirthe 2023-05-17 09:37:27

Heerlijk een speltbrood!
Kan ik hem ook maken met mijn broodbakmachine?

Beantwoorden
MI
Rutger 2023-05-22 09:15:00

Zelf heb ik daar geen ervaring mee, maar volgens mij kan dat prima.

Beantwoorden
Caroline van den borst 2023-05-19 11:49:10

Hallo Rutger,
zijn er ook broodrecepten waarbij het deeg niet hoeft te rijzen maar wel in de broodbakbol gemaakt kunnen worden? En is er dan veel verschil in structuur en smaak tussen beide bereidingswijzen? Brood maken met gistdeeg is voor 'dagelijks' gebruik toch best een tijdrovende bezigheid, vandaar mijn vraag omdat ik zeker interesse heb in de broodbakbol.

Beantwoorden
CA
Rutger 2023-05-22 09:11:04

Hi. Je kunt dan sodabread bakken, maar dat haalt het qua smaak en textuur niet bij gist- of desembrood vind ik. Alle andere broden moeten rijzen. Meer over sodabread lees je hier: https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/soda-bread-recept/

Beantwoorden