Hummus is een Midden-Oosterse spread van kikkererwten, die ook in Nederland ontzettend populair is. Je koopt het tegenwoordig in elke supermarkt, in allerlei soorten en smaken. Maar wist je dat je hummus heel goed zelf kunt maken? Ontdek mijn basisrecept voor zelfgemaakte hummus, waarmee je volop kunt variëren door extra specerijen of ingrediënten toe te voegen, of de hummus te serveren met een lekkere topping. Ik deel ook twee van mijn favoriete toppings (gekarameliseerde rode ui en krokante kikkererwten) onder het basis hummus recept.

Met dit hummus recept maak je zo’n 800 gram hummus. Het recept halveren kan ook, als je minder wilt maken.
Wat is hummus?
Hummus is een Midden-Oosterse spread. De basis is gemaakt van gemalen kikkererwten, tahini (sesampasta), citroensap, knoflook en zout. De mogelijkheden om met deze basis te variëren zijn eindeloos, je kunt namelijk naar wens veel verschillende smaken en toppings toevoegen.
Wat is tahin?
Tahin (ook wel tahini, tachina of techina genoemd) is een pasta gemaakt van gemalen sesamzaadjes. Het is een onmisbaar ingrediënt om hummus te maken en draagt bij aan de romige textuur en rijke smaak. Tahin voegt een nootachtige smaak toe die perfect samengaat met de kikkererwten, citroensap en knoflook. Gebruik een lichte tahin, gemaakt van ongeroosterde sesamzaadjes.
In elk hummus recept worden er andere hoeveelheden tahin gebruikt: van enkele eetlepels tahin tot een 1-op-1 verhouding met de kikkererwten. Ik gebruik een hoeveelheid die daar tussenin ligt, wat resulteert in een heerlijke hummus.
Gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik?
Je kunt hummus maken met gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit een blik, pot of pak. De voorbereiding(stijd) van de kikkererwten is afhankelijk van welke optie je gebruikt. In mijn basisrecept ga ik uit van gedroogde kikkererwten, maar deze kun je ook vervangen door 550-600 gram kikkererwten uit blik (uitgelekt gewicht).
Let op: hummus van zelfgekookte kikkererwten wordt veel gladder en wat dieper van smaak dan wanneer je kikkererwten gebruikt uit een blik of pak.

Hummus van gedroogde kikkererwten
Voordat je gedroogde kikkererwten kunt gebruiken voor hummus, moet je ze eerst minimaal 12 uur weken in koud water en vervolgens koken. Een paar tips bij deze stappen:
- Door baking soda toe te voegen aan het kookwater worden de kikkererwten sneller en gelijkmatiger zacht. En dat zorgt weer voor een heerlijke, zijdezachte hummus.
- De bekende chefkok en kookboekauteur Ottolenghi bakt de geweekte kikkererwten eerst 3 minuten aan, samen met de baking soda, voordat hij ze onder water zet en kookt. Ik heb dit ook getest en de velletjes van de kikkererwten laten sneller los, en komen tijdens het koken bovendrijven. Zo kun je ze met een schuimspaan afscheppen. Met deze methode wordt de hummus nog gladder dan wanneer je de baking soda gewoon aan het kookwater toevoegt. Het is een kleine moeite voor een extra lekkere hummus.
Hummus van een pak of blik kikkererwten
Doe de kikkererwten in een fijne zeef en spoel ze af onder de kraan. Verwijder zoveel mogelijk van de losse velletjes voor een gladder eindresultaat. Dit doe je door tijdens het spoelen met je hand door de kikkererwten te gaan. Je hoeft ze vervolgens niet te weken of koken, maar kunt ze gelijk pureren samen met de andere ingrediënten. Je hebt wel wat meer water nodig bij het mixen, zo’n 175-200 milliliter.
Variëren met zelfgemaakte hummus
Zoals eerder al aangegeven, kun je alle kanten op met een goed hummus basisrecept. Onderaan het recept deel ik twee van mijn favoriete toppings, maar hieronder vind je nog een aantal fijne suggesties die je over de hummus kunt strooien of verdelen:
- Een scheutje extra vierge olijfolie
- Ras el hanout
- Za’atar
- Sumak
- Dukkah
- Paprikapoeder
- Geroosterde pijnboompitten
- Fijngehakte verse kruiden zoals peterselie of koriander
- Gehakte olijven
- Geroosterde sesamzaadjes
- Verkruimelde feta
- Granaatappelpitjes
- Chilivlokken
- Gegrilde groenten
- Geroosterde paprika
- Zongedroogde tomaatjes

Veelgestelde hummus vragen
Hoe kan ik hummus bewaren?
Bewaar hummus in een afgesloten bakje, je kunt het dan zo’n 5-7 dagen bewaren. De hummus wordt in de koelkast iets steviger. Haal ‘m bij voorkeur op tijd uit de koelkast, zodat de spread op kamertemperatuur kan komen. Is de spread te dik? Meng een klein beetje (warm) water of olijfolie erdoor, tot de gewenste dikte.
Is hummus gezond of niet?
Hummus is relatief gezond; het bevat veel vezels, eiwitten en diverse vitamines en mineralen. Zelfgemaakte hummus bevat daarnaast vaak minder toevoegingen dan de bakjes die je in de winkel koopt. Het is een voedzame en lekkere keuze, maar zoals met alles geldt: geniet, maar met mate.
Hoe wordt hummus gegeten?
Hummus kun je op verschillende manieren eten. Serveer het als bijgerecht of dip. Bijvoorbeeld bij een lekker zelfgemaakt brood zoals pitabrood, Turks brood of bij dit Libanese platbrood met falafel of dit platbrood met feta. Het is ook lekker als dip bij snackgroenten zoals wortels, komkommer en paprika. Of gebruik hummus als smeersel op brood of als (extra) vulling in wraps. Je kunt het ook in een salade gebruiken, als dip bij falafel of als onderdeel van een volledige maaltijd.
- Voor de hummus
- 250 gr gedroogde kikkererwten
- 1 tl baking soda
- 150 gr tahin
- 4 el citroensap
- 2-3 tenen knoflook, fijngehakt
- ¾-1 tl zout
- 125 ml ijskoud water
- 1-2 tl komijnpoeder, optioneel
- Voor de gekarameliseerde rode ui met harissa
- 25 gr boter
- 2 rode uien, in dunne, halve ringen
- 1 tl suiker
- snuf zout
- 1-2 tl ras el hanout, optioneel
- (rozen)harissa, naar smaak
- Voor de krokante kikkererwten
- pul biber, optioneel, om te bestrooien
- 200 gr kikkererwten, uitgelekt gewicht, uit blik of pak
- 1 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- snuf zout
Hummus basisrecept
Kikkererwten voorbereiden
Start een dag van tevoren met het klaarmaken van de gedroogde kikkererwten. Doe ze in een kom en voeg koud water toe totdat de kikkererwten ruim onder water staan. Laat de kikkererwten minimaal 12 uur weken, langer mag ook.
Spoel de geweekte kikkererwten af in een zeef. Doe ze in een pan, voeg de baking soda toe en bak de kikkererwten op middelhoog vuur al roerend zo’n 3 minuten. Schenk water in de pan tot de kikkererwten ruim onder staan en breng aan de kook. Schep tijdens het koken regelmatig het schuim en de naar boven drijvende vliesjes van het kookvocht met een schuimspaan. Kook de kikkererwten volledig gaar, dit duurt ongeveer 25-60 minuten. De exacte kooktijd varieert dus: hoe ouder en groter de kikkererwten, des te langer de kooktijd.
Zijn ze gaar? Pak een kikkererwt uit de pan en knijp ‘m tussen je vingers. Is de kikkererwt zacht en gaat ie gemakkelijk stuk? Dan zijn de kikkererwten gaar. Giet ze af in een zeef en doe ze in een keukenmachine met messen.
Hummus maken
Doe de tahin, het citroensap, de gehakte knoflook en het zout bij de kikkererwten en maal alles tot een gladde hummus. Voeg tijdens het mixen geleidelijk het water toe, tot de hummus de gewenste dikte heeft. Het kan zijn dat je net niet al het water nodig hebt. Houd er rekening mee dat de hummus tijdens het afkoelen nog iets dikker wordt.
Neem echt de tijd voor het malen, je wilt dat de spread heel glad wordt. Dit kan zeker 10 minuten duren. Proef de hummus aan het eind en voeg eventueel het komijnpoeder en extra citroensap en/of zout toe.
Schep de hummus in een schaal, dek goed af met plasticfolie en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast.
Optionele topping: Gekarameliseerde ui met harissa
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de boter toe en laat deze smelten. Voeg de uien en de suiker toe zodra de boter gesmolten is. Zet het vuur laag en karameliseer de uien langzaam gedurende 20-30 minuten. Roer de uien regelmatig door, zodat ze gelijkmatig karamelliseren. Voeg een klein beetje water toe als de uien dreigen aan te bakken. Meng naar wens de ras el hanout door de uien zodra deze gaar en zacht zijn. Schep de gekarameliseerde uien op de hummus en garneer met (rozen)harissa.
Optionele topping: Krokante kikkererwten maken
Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef, spoel ze af met water en dep ze droog met keukenpapier. Meng de kikkererwten met de olijfolie, het paprikapoeder en zout. Schep de kikkererwten op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in zo’n 25-30 minuten krokant. Schep de kikkererwten 1-2 keer om tijdens het bakken. Laat ze na het bakken iets afkoelen. Schep de krokante kikkererwten op de hummus en garneer naar wens met wat pul biber (een grof gemalen rode peper).
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Goedemorgen kun je ook op jouw site zonder al die reclame? Het is wel erg veel.
Heb je een nieuwsbrief?

Wauw! Ik heb de hummus vandaag gemaakt en hij is super goed gelukt. Inderdaad veel zachter en gladder dan met kikkererwten uit een glas.
Ik vroeg me wel één ding af: ik heb alle vliesjes handmatig verwijderd en daar ben ik super lang mee bezig geweest. Is dit inderdaad nodig/beter? In je recept lees ik alleen het gebruik van de schuimspaan maar niet dat het nodig is alle vliesjes te verwijderen?
Hoi Anne. Wat leuk om te lezen. Alle vliesjes verwijderen is inderdaad veel werk. Ik haal enkel de vliesjes uit het water die vrijkomen, maar de andere mix ik wel mee. Zo wordt de hummus ook heel lekker en glad.
Beantwoorden
Hi,
Ik wil dit voor Kerst maken. Kan de topping van gekarameliseerde uien ook een dag van te voren gemaakt worden?
