Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 7 gr gedroogde gist
  • 30 ml olijfolie
  • 340 ml water, lauwwarm
  • Verder nodig
  • extra olijfolie
  • topping naar keuze

Een focaccia is een Italiaans platbrood en met dit basisrecept kun je die heel makkelijk zelf bakken. Het leuke van dit focaccia recept is dat je zelf kunt bedenken welke topping je op het brood doet. Ga je voor de klassieke versie, met rozemarijn en grof zeezout, of juist voor die met tomaatjes en olijven, of ga je helemaal los met bijvoorbeeld verschillende soorten kaas en gegrilde groenten. Met de topping kun je eindeloos variëren en dat moet je ook zeker doen!

Focaccia bakken – basisrecept

Spiraalkneder

Omdat ik de laatste tijd steeds vaker grotere hoeveelheden wil bakken, bijvoorbeeld voor een feestje of voor een demonstratie waar ik iedereen iets wil laten proeven, gebruik ik sinds kort een spiraalkneder van Maxima Kitchen Equipment. Hierdoor kan ik nu al het deeg in 1 keer kneden, in plaats van in meerdere losse batches. Zelf heb ik gekozen voor de spiraalkneder met een inhoud van 10 liter, waarin je tot maximaal 8 kilo deeg kunt maken. Het fijne van deze deegkneder is dat hij echt goed geschikt is voor brooddeeg, omdat hij veel kracht heeft en door de spiraalhaak echt goed kneedt. Dit zorgt voor een luchtig en mooi gerezen brood. Naast brooddeeg kun je hier ook prima grotere hoeveelheden zetdeeg (koekjesdeeg) in maken. Zo heb ik laatst voor een festival heel veel sloffendeeg in deze deegkneder gemaakt.

Focaccia bakken – basisrecept

Deegkneder met korting

Bak jij ook regelmatig grotere hoeveelheden, bijvoorbeeld in het weekend zodat je de rest van de week zelfgebakken brood hebt, dan is het aanschaffen van een spiraalmixer zeker de moeite waard. In vergelijking met andere kneders zijn deze spiraalkneders gunstig geprijsd en tot eind 2019 heb ik ook nog een kortingscode voor je met extra korting. Gebruik de code RUTG75 en krijg tot einde van dit jaar 7,5 % korting op een spiraalkneder. Kijk hier voor meer informatie over de deegkneders.

Focaccia bakken – basisrecept

Bereiding: Focaccia

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Meng door elkaar en kneed het deeg zo’n 10 minuten. Omdat het deeg vrij plakkerig is, gaat dit het beste met een mixer. Het deeg zal redelijk plakkerig blijven, dit hoort zo. Voeg vooral geen extra bloem toe. Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg daarin. Dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plek.

Vet een diepe bakplaat of -vorm van ongeveer 25 bij 35 centimeter in met olijfolie en stort daar het gerezen deeg voorzichtig op. Probeer daarbij de luchtigheid die tijdens het rijzen is ontstaan te behouden. Rek het deeg voorzichtig uit tot de grootte van de vorm. Als je merkt dat het deeg te veel terugveert kun je 5 minuten wachten, daarna gaat het weer makkelijker. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de extra olijfolie en verdeel de topping naar keuze erover. Laat het deeg nog 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Druk het brood op verschillende plekken in met je vinger en bak het vervolgens in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de focaccia afkoelen op een rooster.

Focaccia bakken – basisrecept

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Maxima Kitchen Equipment

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (0)