Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 7 gr gedroogde gist
  • 30 ml olijfolie
  • 340 ml water, lauwwarm
  • Verder nodig
  • extra olijfolie
  • topping naar keuze

Heb je zin in een makkelijk en ontzettend lekker zelfgebakken brood? Dan zit je helemaal goed met dit basisrecept voor focaccia. Heerlijk bij de borrel of serveer als bijgerecht bij een Italiaanse maaltijd of bij de soep. Eigenlijk smaakt dit luchtige focaccia brood overal lekker bij! Dit recept laat daarnaast zien dat lekker helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Met de topping van dit Italiaanse brood kun je alle kanten op en het leuke van dit basis focaccia recept is dat je zelf bepaalt welke topping je op het brood doet. Ga je voor de klassieke versie, met rozemarijn en grof zeezout, of juist voor die met tomaatjes en olijven? Of ga je helemaal los met bijvoorbeeld verschillende soorten kaas, gegrilde groenten en verse kruiden? 

Wat is focaccia brood?

Een focaccia is een brood gemaakt van een deeg van bloem, gist, water en olijfolie. De bodem van focaccia is vergelijkbaar met pizzadeeg, maar dan net wat dikker.

Waar komt de focaccia vandaan?

Focaccia is een Italiaans platbrood. Het brood is afkomstig uit de streek Ligurië, maar wordt door heel Italië gemaakt én ondertussen ook daarbuiten. De naam focaccia komt hoogstwaarschijnlijk van het Latijns woord ‘focus’, wat haard betekent. Geen vreemde naam als je bedenkt dat dit platbrood op hete stenen werd gebakken.

Focaccia bewaren

Focaccia smaakt vers het lekkerst, maar wil je het toch bewaren? Verpak het dan luchtdicht, dan blijft het zo’n 2-3 dagen goed op kamertemperatuur. Wil je focaccia invriezen? Doe het in een luchtdichte bak of zak. 

Je kunt het brood eventueel even kort knapperig maken in de oven. Besprenkel de focaccia met een klein beetje water en doe het ongeveer 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Het is ook heel lekker om oude focaccia in plakjes te snijden en (in de oven) knapperig te roosteren.

Focaccia bakken – basisrecept

Focaccia deeg kneden met een spiraalkneder

Ik bak steeds vaker grotere hoeveelheden en daarvoor gebruik ik een spiraalkneder van Maxima Kitchen Equipment. Hierdoor kan ik nu al het deeg in 1 keer kneden, in plaats van in meerdere losse batches. Zelf heb ik gekozen voor de spiraalkneder met een inhoud van 10 liter, waarin je tot maximaal 8 kilo deeg kunt maken. 

Het fijne van deze keukenmachine is dat hij echt goed geschikt is voor brooddeeg, omdat hij veel kracht heeft en door de spiraalhaak echt goed kneedt. Dit zorgt voor een luchtig en mooi gerezen brood. Naast brooddeeg kun je hier trouwens ook prima grotere hoeveelheden zetdeeg (koekjesdeeg) in maken. 

Focaccia bakken – basisrecept

Zelf focaccia maken – Recept

Deeg voor focaccia maken

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom: de bloem, het zout, de gedroogde gist, olijfolie en het water. Meng alles door elkaar tot een deeg en kneed het zo’n 10 minuten. Omdat het deeg vrij plakkerig is, gaat dit het beste met een mixer. Het deeg zal redelijk plakkerig blijven, dit hoort zo. Voeg vooral geen extra bloem toe. 

Vet een kom in met olijfolie en leg het deeg daarin. Dek af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een tochtvrije en warme plek.

Vet een diepe bakplaat of -vorm van ongeveer 25 bij 35 centimeter in met olijfolie en stort daar het gerezen deeg voorzichtig op. Probeer daarbij de luchtigheid die tijdens het rijzen is ontstaan te behouden. Rek het deeg voorzichtig uit tot de grootte van de vorm. Als je merkt dat het deeg te veel terugveert, kun je 5 minuten wachten. Daarna gaat het weer makkelijker. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de extra olijfolie en bestrooi het met de topping van jouw keuze. 

Laat het deeg nog 1 uur rijzen.

Focaccia bakken

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Druk op verschillende plekken kuiltjes in het deeg met je vinger en bak het vervolgens in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de focaccia afkoelen op een rooster.

Focaccia bakken – basisrecept

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Maxima Kitchen Equipment

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Karin 2022-08-06 19:18:41

Super goed gelukt. Heerlijk met allerlei tapas zojuist opgegeten. Ik had hem met zeezout en rozemarijn gemaakt.

Beantwoorden
KA
Charlotte 2022-08-03 18:31:37

Hoe kan je hem het beste bewaren?

Beantwoorden
CH
Rutger 2022-08-08 13:46:49

Luchtdicht verpakt op kamertemperatuur 1-2 dagen of in de vriezer voor langer.

Beantwoorden
Jasper 2022-07-31 22:02:06

Moet ik ook stoom toevoegen bij het afbakken?

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-08-01 10:25:34

Dat is niet persé nodig, maar het kan wel.

Beantwoorden
J. Naber 2021-11-10 09:16:47

Betreft recept focaccia, recept is redelijk maar vind de korst te hard en te droog. hoe kan ik dat voorkomen. Zet de oven temperatuur al wat lager.

Beantwoorden
J.
Rutger 2021-11-16 13:19:02

Heb je met hetelucht gebakken? In dat geval kun je beter onder- en bovenwarmte gebruiken.

Beantwoorden
Piet Seefat 2021-10-17 14:19:13

Had geen zeezout wel uitgebakken spekjes . Lekker ! Paprika knoflook , rozemarijn olijfolie erbij ...

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-10-18 08:14:56

Oeh dat is ook heerlijk!

Beantwoorden
Car 2021-10-15 11:24:42

Hoi Rutger,

Is dit ook te bereiden in een pizza oven?

Groetjes car

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-10-18 08:33:01

Zeker!

Beantwoorden
How 2021-10-02 15:43:54

Recept verhouding klopt niet. 300ml water is beter

Beantwoorden
HO
Rutger 2021-10-03 17:25:59

Hoi! De verhouding klopt zeker wel. Met 300 milliliter bak je een steviger brood, voor focaccia wil je juist een natter deeg, daardoor bakt het luchtige en wordt het anders dan bijvoorbeeld een gewoon wit brood.

Beantwoorden
Fiona van de Kerkhof 2021-07-14 10:24:34

Hoi Rutger, gebruik je in dit recept gewone olijfolie of extra vierge?

Beantwoorden
FI
Rutger 2021-07-21 14:09:45

Ik gebruik hier gewone.

Beantwoorden
Marco 2021-05-04 17:55:41

Super fluffy focaccia.
Topping gemaakt van olijven knoflook Italiaanse kruiden en grof zeezout. Baktijd verkort naar 20 min. Italiaanse bloem 0000 gebruikt. Bellisimo!

Beantwoorden
MA
Neeltje 2021-01-23 11:13:44

Dat is een leuk recept! Dank je wel ;)

Beantwoorden
NE
Frans 2021-01-18 16:21:56

Hetelucht oven, of boven- en onderwarmte?

Beantwoorden
FR
Rutger 2021-01-25 09:13:28

Alle recepten zijn, tenzij anders vermeld, gemaakt voor onder- en bovenwarmte. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
A 2020-11-04 17:31:09

patent bloem?

Beantwoorden
A
Rutger 2020-11-09 10:54:08

Dat kan prima!

Beantwoorden
Nicole 2020-11-09 17:42:11

Grano duro pasta di semola is iets grover en beter voor foccacia ;-)

Beantwoorden
NI