In dit artikel deel ik mijn recept voor falafel, compleet met een superlekkere tahinsaus en twee makkelijke quick pickles die perfect zijn om erbij te serveren. Deze combinatie is heerlijk om te serveren in een pita op Libanees platbrood, of op Turks brood.
Met dit recept maak je ongeveer 20-25 falafelballetjes die knapperig en vol van smaak zijn.
Wat is falafel?
Falafel is een traditioneel gerecht dat bestaat uit gefrituurde balletjes of schijfjes gemaakt van gemalen kikkererwten of tuinbonen, vermengd met kruiden en specerijen. Het is een populair gerecht in het Midden-Oosten en wordt vaak geserveerd als onderdeel van een mezze, in een wrap, of als vulling in een pita met diverse toppings zoals salade, tahinsaus, en ingelegde groenten. Falafel is een van de bekendste gerechten uit de Midden-Oosterse keuken en is geliefd vanwege zijn rijke smaak en krokante textuur.
Waar komt falafel vandaan?
Over de exacte oorsprong van falafel is niet iedereen het eens, maar het gerecht wordt vaak geassocieerd met de Arabische wereld. Sommige verhalen suggereren dat falafel oorspronkelijk in Egypte werd gemaakt van tuinbonen en diende als een goedkope vleesvervanger voor de Koptische christenen tijdens vastenperiodes. Later verspreidde het gerecht zich door het Midden-Oosten, waarbij kikkererwten steeds vaker de basis werden.
Vandaag de dag is falafel wereldwijd populair, zowel als street food als in restaurants. Het wordt vaak beschouwd als een symbool van de vegetarische en veganistische keuken, maar ook als je niet per se vegetarisch eet is falafel ontzettend lekker.
3 tips voor de lekkerste falafel
- Gebruik voor dit falafel recept gedroogde kikkererwten die een nacht in water hebben geweekt en vooral geen kikkererwten uit blik. Kikkererwten uit blik zijn al gekookt en daarmee kun je geen écht lekkere falafel maken.
- Je kunt de falafel balletjes met je handen vormen, maar er zijn ook speciale falafeltangen waarmee je het falafelmengsel heel gemakkelijk tot bolletjes kunt vormen.
- Het is ook lekker om in plaats van kikkererwten (deels) gedroogde tuinbonen te gebruiken. Ook is het erg lekker om de falafelballetjes voordat je ze gaat bakken door sesamzaad te rollen. Daarnaast ziet het er ook nog eens heel mooi uit.
Falafel bewaren
Ongebakken falafel
Ongebakken kun je falafel 2-3 dagen bewaren in de koelkast, goed afgesloten. In de vriezer kun je het luchtdicht verpakt 2-3 maanden bewaren. Vorm de balletjes al van tevoren en vries ze los van elkaar (op een met bakpapier beklede bakplaat) in. Eenmaal bevroren kun je de falafelballetjes dan van de bakplaat halen en bij elkaar in een diepvrieszakje bewaren.
Houd er rekening mee dat de baktijd voor bevroren falafel enkele minuten langer is; ze moeten van binnen goed warm en gaar worden.
Gebakken falafel bewaren
Gebakken falafel kun je ook zowel in de koelkast als in de vriezer bewaren, en later opwarmen in de oven of magnetron. Opgewarmde falafel is altijd wat droger dan verse, daarom kies ik er het liefst voor om de falafel ongebakken te bewaren en vlak voor het serveren te bakken. Bewaar gebakken falafel 2-3 dagen in de koelkast of 2-3 maanden in de vriezer.
- Voor de falafel
- 300 gr gedroogde kikkererwten
- 2-3 tenen knoflook, grof gehakt
- 1 kleine ui, in grove stukken
- ½-1 groene peper (optioneel), zaadlijsten verwijderd
- 25 gr bladpeterselie, grof gehakt
- 25 gr koriander, grof gehakt
- 1 tl gemalen korianderzaad
- 1 el komijnpoeder
- 1½ tl bakpoeder
- 1¼-1½ tl zout
- sap van ¼-½ citroen
- Voor de tahinsaus
- 100 gr tahin
- 2 tl citroensap
- 1 tl komijnpoeder
- 1 teen knoflook, geperst (optioneel)
- zout en peper
- Voor de quick pickle van komkommer
- 1 komkommer, gewassen
- 1 tl zout
- 2 el witte-wijnazijn
- 1 tl suiker
- ½ tl chilivlokken
- Voor de quick pickle van rode ui
- 1 kleine rode ui, in dunne halve ringen
- 1 tl zout
- 2 el witte-wijnazijn
- 1 tl suiker
- 1 tl specerijen naar smaak (optioneel), denk aan een combinatie van gemalen korianderzaad / gemalen komijnzaad / chilivlokken
- Verder nodig
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
Zelf falafel maken – Stap voor stap recept
Hoe je zelf falafel maakt? In dit recept zet je een heerlijke falafel met zelfgemaakte tahinsaus en twee quick pickles op tafel aan de hand van de volgende stappen:
- Voorbereidingen
- Falafel maken
Falafel bakken - Tahinsaus maken
- Quick pickle maken van komkommer
- Quick pickle maken van rode ui
Voorbereidingen
Begin dit falafel recept een dag van tevoren door de kikkererwten in een kom met water te zetten, zodat ze minimaal 12 uur kunnen weken.
Falafel maken
Daarna is het tijd om de falafel te maken. Dit kun je op twee manieren doen: in een keukenmachine met messen of met een gehaktmolen. De methode met de gehaktmolen levert wat mij betreft de lekkerste falafel op. Maar niet iedereen heeft zo’n keukenmachine in huis, dus daarom deel ik hieronder beide manieren.
Falafel maken in de keukenmachine
Giet de geweekte kikkererwten af in een zeef. Doe de kikkererwten samen met de knoflook, ui en groene peper in een keukenmachine en maal alles grof. Voeg de bladpeterselie en koriander, het gemalen korianderzaad, komijnpoeder, bakpoeder, zout en citroensap toe en maal alles door elkaar. Let op dat je het mengsel niet te fijn maalt, het mag nog wat textuur houden.
Maak je het mengsel in de keukenmachine, dan kan het nodig zijn om wat extra water toe te voegen. Het mengsel moet plakkerig genoeg zijn om balletjes te vormen, maar mag niet te nat worden. Voeg indien nodig 2-3 eetlepels water toe en meng dit erdoor. De falafel is nu klaar om gebakken te worden, of om ongebakken te bewaren in de koelkast of vriezer.
Falafel maken met de gehaktmolen
Gebruik de middelgrove maalschijf van je gehaktmolen (meestal de middelste van de drie schijven). Giet de geweekte kikkererwten af in een zeef en doe ze samen met de knoflook, ui, groene peper, bladpeterselie en koriander in een kom. Maal dit mengsel twee keer door de gehaktmolen, om een gelijkmatige textuur te krijgen. Meng daar vervolgens het gemalen korianderzaad, komijnpoeder, bakpoeder, zout en citroensap door.
Extra vocht toevoegen is bij deze methode eigenlijk niet nodig, maar heb je het idee dat het mengsel te droog is om mooie balletjes van te maken, dan kun je een heel klein beetje water toevoegen. De falafel is nu klaar om gebakken te worden of om te bewaren en op een later moment te bakken.
Falafel bakken
Verwarm de olie in een frituurpan of grote gietijzeren pan tot 170 °C. Vorm met je handen balletjes van het falafelmengsel en druk ze iets plat, of gebruik een falafeltang om gelijkmatige balletjes te maken. Bak de falafel in 4-6 minuten goudbruin en gaar. Laat de falafelballetjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze zo vers mogelijk.
Tahinsaus maken
Meng de tahin met het citroensap, het komijnpoeder en naar wens de geperste knoflook. Roer er beetje bij beetje koud water door, tot de saus de gewenste dikte heeft. De saus mag de textuur hebben van een vloeibare yoghurt, zoals op de foto’s te zien is. Breng de tahinsaus op smaak met peper en zout.
Quick pickle van komkommer maken
Snijd de komkommer in de lengte doormidden en schraap met een theelepel de zaadlijsten eruit. Deze gebruik je niet voor dit recept. Snijd de komkommer in dunne plakjes. Meng de plakjes komkommer met het zout (maak je geen zorgen, het meeste zout komt niet in het gerecht terecht) en laat de komkommer 15-30 minuten uitlekken in een zeef. Na die tijd is de komkommer slap geworden door al het vocht dat het zout uit de komkommer heeft onttrokken. Knijp het vocht zo veel mogelijk uit de komkommer. Het vocht wordt niet gebruikt in dit recept.
Meng in een kom de witte-wijnazijn, de suiker en de chilivlokken. Doe de uitgeknepen komkommer in de kom en meng goed door.
Quick pickle van rode ui maken
Snijd de rode ui in flinterdunne halve ringen en meng deze met het zout. Laat de uienringen minimaal 30 minuten uitlekken in een zeef en knijp daarna al het overtollig vocht uit de uienringen. Meng de witte-wijnazijn met de suiker en naar wens de specerijen. Meng daar vervolgens de uitgeknepen uienringen door.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)