Ingrediëntenlijst
  • Voor de loempia’s
  • zout, naar smaak
  • 200 gr kippendijfilet
  • 100 gr taugé, schoongemaakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 wortel, geschrapt en fijngehakt
  • 150 gr witte kool, in dunne reepjes
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 60 gr soe-oen (glasnoedels), gekookt
  • 20 gr sambal oelek
  • 1-2 tl kentjoerpoeder
  • 30 gr bloem
  • 15-20 loempiavellen
  • Verder nodig
  • zonnebloemolie, om in te bakken en frituren

Zelf loempia’s maken is een hele leuke en lekkere bezigheid. Met dit echte Indische loempia recept tover je de lekkerste knapperige loempia’s op tafel. Misschien moet je het vullen en vouwen even onder de knie krijgen, maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt wil je niet meer anders. Dit geldt trouwens ook voor de smaak van de zelfgemaakte loempia’s: door ze zelf te maken, smaken ze dubbel zo lekker!

Met dit recept kun je 15-20 loempia’s maken. 

De echte Indische loempia’s

Dit loempia recept komt uit het Toko lo van Lola van Ruler. In dit Indische bakboek staan heerlijke Indische recepten, zowel zoet als hartig. Omdat ik al heel lang zelf loempia wilde maken, koos ik voor het recept van de loempia ajam. Het enige dat ik aangepast heb is de hoeveelheid glasnoedels, daar heb ik er net iets minder van gebruikt. 

Waar kan ik loempiavellen kopen?

Loempiavellen vind je in grotere supermarkten en natuurlijk bij de toko. In dit Indische loempia recept wordt ook kentjoerpoeder gebruikt. Dat is de gemalen wortel van een plant die verwant is aan gember. De smaak zit tussen peper en gember in en het geeft de echte Indische loempia zijn specifieke smaak. Je kunt het kopen in de toko. 

Tip: je kunt in de toko ook loempiasaus kopen om te serveren bij de zelfgemaakte loempia’s.

Kan je loempia’s invriezen?

Wil je ongefrituurde loempia’s invriezen? Leg dan een bakpapiertje of wat aluminiumfolie tussen de loempia’s en leg ze niet te dicht op elkaar. De loempia’s zijn op deze manier ongeveer 3 maanden houdbaar. 

Loempia recept

Zelf loempia maken in 3 stappen

Ga je aan de slag met dit loempia recept? Voor de zelfgemaakte loempia’s volg je in feite 3 stappen: het maken van de typische vulling voor de indische loempia’s, het vullen van de loempiavellen en tot slot het bakken/frituren van de loempia’s.  

Loempia vulling maken

Kook de kip in ruim water met wat zout in 25 minuten gaar. Giet af, laat afkoelen en pluk het kippenvlees in fijne sliertjes. Zet opzij.

Breng opnieuw ruim water aan de kook en blancheer de taugé 1 minuut. Giet af en laat uitlekken. Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en fruit de ui en de wortel 5 minuten. Voeg de witte kool toe en bak al omscheppend 2 minuten mee. Voeg de kip, taugé, knoflook, soe-oen, sambal, kentjoerpoeder en zout naar smaak toe en bak al omscheppend nog 3 minuten. Laat de vulling volledig afkoelen.

Loempiavellen vullen en vouwen

Maak een papje van de bloem en een eetlepel water. Leg een loempiavel op het werkblad en bestrijk de randen met het papje. Verdeel een flinke opgehoopte eetlepel vulling over de onderkant van het loempiavel en vouw de zijkanten over de vulling heen naar binnen. Rol het vel van onder naar boven verder op. Herhaal met de resterende loempiavellen.

Loempia bakken

Verhit een flinke laag olie in een wok of frituurpan tot 175 °C. Frituur de loempia’s in porties 6-7 minuten, tot ze rondom goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Toko Lo? Kijk dan hier voor meer informatie!

indische bakboek

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (8)
John van der 2021-10-30 11:08:58

Een van de vele goed formulaties, kan ookmet andere vlees en Garnaal mix.
de beste die ik ooit heb gehad,vaak, was in de Showboat in de Zaan streek.
ben nog nooit iets gehad dat daar in de buurt van kwam.
Zit in Australie op het ogenblik, maar van de verschillende modellen,is er nog nooit iets echt goed uit gevallen. Meestal zit er geen eens Taugee in wel erg veel wortel.
dit recept heeft alles er in dat ik kan herinderen van mijn NL tijd. Zodat gaan we eens peoberen zelf te doen. Bedankt voor de goeie uitleg. Jv

Beantwoorden
JO
Laurens 2021-09-19 11:59:14

nog niet gemaakt ga ik zo doen maar super side

Beantwoorden
LA
Chantal 2021-08-22 20:53:46

Vandaag gemaakt en echt superlekker! Recept verdubbeld zodat ik meteen een voorraad heb om in te vriezen:) Was een gok omdat ik niet wist hoe de smaak zou zijn maar geen spijt!

Beantwoorden
CH
Marion 2021-07-25 13:56:33

Hoelang moeten de loempia's in de airfryer,en welke temperatuur? En als je ze met filodeeg maakt,hoelang in de oven en temp.?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-28 08:52:04

Met beide heb ik geen ervaring. Voor de airfryer zou ik ze wel met filodeeg maken en dat dan bestrijken met wwat olie of gesmolten boter. Ze worden dan wel iets anders dan loempia's in de olie gebakken.

Beantwoorden
Miriam v B 2021-07-13 20:57:43

Kun je de loempia’s ook in frituurolie bakken?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-07-21 14:10:15

Zeker.

Beantwoorden
Miriam v B 2021-08-29 16:00:19

En weet je toevallig ook de temperatuur en minuten bij frituurolie?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-09-13 08:46:11

Je kunt dezelfde temperatuur en baktijd aanhouden.

Beantwoorden
John van der 2021-10-30 11:14:34

ongeveer 180 graden Celcius is echt wel genoeg, op passen het kan ineens opzwellen en dan gaat het heel erg bubbelen ,en spatten. ik doe meestal 6 minuten uitgedooit in de olie met een deksel over de pot,vanwege het spatten.

Beantwoorden
JO
M. Sanders 2021-07-12 12:29:13

Ik heb geen frituur, kun je ook filodeeg gebruiken?

Beantwoorden
M.
Rutger 2021-07-13 09:16:30

Dat zou je kunnen proberen. Ik zou het filodeeg dan wel bestrijken met wat olie/gesmolten boter voordat je de loempia's oprolt. Dan bakken ze lekker krokant in de oven.

Beantwoorden
Dieuwertje 2021-07-11 11:16:09

Rutger!
Lijkt me super, maar voor mij ook de vraag of ik ze in de over kan bakken?

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-07-13 09:20:21

Dat heb ik nog nooit geprobeerd. Maar met de eerder genoemde tips van filodeeg en besmeren met olie is dat zeker het proberen waard :)

Beantwoorden
Hanneke 2021-07-11 08:34:28

Het lijkt mij een heel lekker recept, maar kun je ze ook in de airfryer bakken I.p.v. in de olie?

Beantwoorden
HA
Elly 2021-07-11 12:45:15

Ja, in de oven of airfrayer kan heel goed. Ik sneer ze dan in met olie voor een knapperig korstje

Beantwoorden
EL