Met dit recept zet je een heerlijk platbrood met feta en za’atar op tafel. Dit recept komt uit het boek Banketbakker van Claire Saffitz. Zij staat op social media bekend als dessert person en heeft in dit boek haar favoriete recepten gebundeld. Tijdens het doorbladeren van haar boek viel mijn oog op dit heerlijke platbrood met feta en za’atar. Ik kende deze manier waarop het platbrood wordt gemaakt nog niet. Door aardappel toe te voegen aan het deeg krijgt het brood een heerlijke, zijdezachte structuur. Zeker een aanrader om eens zelf te maken en proeven.

platbrood met feta

Tip: in het boek vind je ook nog het recept voor een geroosterde-auberginedip. Deze dip is heerlijk om te serveren bij je zelfgebakken platbrood!

Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 1 kruimige aardappel (ongeveer 225 g), geschild en in blokjes van 2,5 cm
  • 1 tl (= 3 g) gedroogde gist
  • 425 gr patentbloem
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 tl koosjer zout of grof zeezout
  • Verder nodig
  • bloem, om te bestuiven
  • olijfolie, om in te vetten
  • 25 g za’atar
  • 60 ml extra vierge olijfolie, plus extra om uit te rollen
  • 225 g feta, verkruimeld
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Deeg voor platbrood met feta maken

Doe de aardappelblokjes in een kleine steelpan en zet de blokjes net onder water. Breng het water op halfhoog vuur aan de kook en kook de aardappel 12 tot 16 minuten tot hij zeer zacht is en een vork makkelijk tot in het midden van een blokje glijdt. Haal de pan van het vuur en schep de aardappel met een schuimspaan in een middelgrote kom. Bewaar 240 ml kookvocht. Stamp met een grote vork of een aardappelstamper tot je aardappels goed gepureerd (geen stukjes meer) zijn en zet de kom opzij.

Laat het bewaarde aardappelkookvocht afkoelen tot het lauw maar niet meer heet is (een digitale keukenthermometer zou ongeveer 40 C moeten aanwijzen; zet het kookvocht in de koelkast om indien nodig het koelproces te versnellen). Meng in een grote kom 60 ml lauw aardappelkookvocht met de gist en klop om de gist op te lossen. Laat het gistmengsel staan tot het na ongeveer 5 minuten schuimt.

Voeg de overgebleven 180 ml aardappelkookvocht toe aan het gistmengsel, voeg vervolgens de bloem, extra vierge olijfolie, het koosjere zout en de gepureerde aardappel toe. Meng met een houten lepel tot je een brokkelig deeg hebt en schep alles op een dun met bloem bestoven werkblad. Kneed het deeg 10 tot 12 minuten, voeg een beetje meer bloem toe indien nodig – het deeg kan iets aan je handen kleven maar het moet wel makkelijk van het werkblad loslaten zonder sporen achter te laten.

Je kunt het platbrood deeg ook in een standmixer voorzien van de deeghaak mixen op halve snelheid tot na 8 tot 10 minuten het deeg iets loslaat van de wand. Voeg meer bloem toe indien nodig.

Was de kom af die je hebt gebruikt om het deeg te mengen, droog hem af en vet de binnenkant dun in met olie. Maak een bal van het deeg, leg de deegbal in de kom en keer de deegbal om, zodat het deeg helemaal bedekt is met olie. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg 1-1½ uur op kamertemperatuur staan tot het deeg is verdubbeld in omvang. 

Bekleed ondertussen een grote bakplaat met opstaande rand met bakpapier en vet het bakpapier dun in met olie. 

Haal de theedoek van de kom en stomp met je vuist zachtjes op het deeg om iets van de gassen te laten ontsnappen die zich hebben opgebouwd tijdens de eerste rijs. Keer de kom om boven een schoon werkblad en gebruik een deegsteker of mes om het deeg te verdelen in acht gelijke stukken. 

Werk met één stuk deeg tegelijkertijd. Pak alle randen van het deeg bij elkaar en knijp ze samen tot het deeg een druppelvorm heeft. Leg het stuk deeg met de naad naar beneden op het werkblad. Maak een kommetje van je hand (alsof je piano speelt), leg je hand op het deeg en rol het deeg over het werkblad. Beweeg je hand hierbij in een snelle beweging om op die manier een stevige bal te maken. Voeg geen bloem toe, bij deze stap is wrijving tussen het deeg en het werkblad nodig.

Leg de deegbal op de beklede en ingevette bakplaat en bedek hem met plasticfolie. Herhaal voorgaande stappen tot je alle acht stukken deeg hebt gevormd en onder het plasticfolie op de bakplaat hebt gelegd. Laat het deeg ½ uur rijzen op kamertemperatuur en zet de bakplaat vervolgens 1 uur in de koelkast.

Feta-za’atar platbrood bakken 

Roer in een kleine kom de za’atar door de olijfolie tot alles goed gemengd is. 

Pak een stuk deeg van de bakplaat (houd de rest afgedekt in de koelkast) en leg het op een schoon werkblad zonder bloem. Rol het deeg uit tot een min of meer vierkante vorm van 20 x 20 cm. Het deeg zal heel soepel zijn en er zal maar weinig druk met de deegroller nodig zijn. Strooi echter geen bloem omdat de wrijving met het oppervlak zal helpen de deegplak te vergroten.

Bestrooi de gehele bovenkant van het deeg met 3 eetlepels feta. Begin vanaf de onderzijde het deeg op te rollen tot een dunne rol, zoals een Swiss roll (cakerol). Rol de deegrol vanaf een uiteinde op tot een spiraal zodat hij eruitziet als een slakkenhuis. Leg de spiraal plat op de bakplaat in de koelkast en leg de theedoek over de spiraal. Herhaal het vullen en oprollen met de overgebleven feta en stukken deeg tot je acht slakken hebt gemaakt.

Verwarm een vlakke bakplaat of grote droge koekenpan (bij voorkeur van gietijzer) een aantal minuten voor op matig vuur. Vet twee vellen bakpapier van 25 cm lang dun in met olie. Haal per keer een stuk deeg uit de koelkast en leg hem tussen de geöliede kanten van het bakpapier. Rol het deeg uit tot een dun rondje van ongeveer 20 cm doorsnede (min of meer rond is prima; de vorm is niet belangrijk!).

Pel het bovenste vel bakpapier van het deeg, gebruik het andere vel om het deeg naar de voorverwarmde grillpan of koekenpan te brengen, leg het met de deegkant naar beneden in de pan en pel het tweede vel bakpapier van het deeg (je kunt de vellen bakpapier hergebruiken voor de andere stukken deeg). Bak het platbrood ongeveer 2 minuten, tot de hele onderkant donkerbruine plekken heeft en de bovenkant van het deeg blazen vormt en van glanzend en plakkerig naar mat en droog is gegaan. Pas de hoogte van het vuur indien nodig aan als het deeg niet verkleurt of te snel donker wordt.

Keer met een bakspatel het platbrood, besprenkel de bovenkant met ongeveer 1 eetlepel za’atar-olie en verspreid met de bolle kant van de lepel de olie over het hele oppervlak. Bak het platbrood nog ongeveer een minuut tot de hele onderkant donkerbruine plekken heeft en het deeg helemaal gaar is. Leg het platbrood op een taartrooster. Herhaal het uitrollen en bakken met het overgebleven deeg en dito za’atar-olie, tot alle platbroden zijn gebakken. Bak een platbrood per keer als je in een koekenpan bakt.

platbrood vormen

Kan ik het platbrood met feta bewaren?

De platbroodjes kunnen het beste direct worden gegeten, hoewel je ze kunt verpakken in aluminiumfolie terwijl ze nog warm zijn en ze 1 uur kunt warmhouden in een oven op 90 C. Wil je het platbrood eerder op de dag al maken? Dan kun je het platbrood voorbereiden tot en met de stap waarin de gevulde slakken deeg worden gemaakt. Dek de bakplaat goed af met plasticfolie, zet hem in de koelkast en laat hem maximaal 12 uur staan voordat je verder gaat met de aanwijzingen voor het uitrollen en bakken.

Variant: Kruiden-knoflookplatbrood.

Ook lekker: vervang bij ieder stuk deeg de feta door 3 eetlepels gehakte verse zachte kruiden, zoals dille, peterselie, bieslook, koriander en/of munt (voor acht platbroden heb je in totaal 90 gram gehakte kruiden nodig). Bestrijk de platbroden met een mengsel van 60 ml olijfolie en 2 fijngeraspte tenen knoflook in plaats van met de za’atar-olie.

Ben je nieuwsgierig geworden naar De Banketbakker? Kijk hier voor meer informatie!

banketbakker
Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (1)
Lia Koolwijk 2021-12-02 13:33:36

Hoi Rutger, kan ik de broodjes ook invriezen?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-12-08 22:41:05

Dat kan prima!

Beantwoorden
Lia Koolwijk 2021-12-04 22:41:05

Laat maar! Ik heb ze 2 dagen na elkaar gebakken. Ze zijn erg lekker!

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-12-08 22:25:10

Top! Goed om te horen!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.