Met dit recept bak je heerlijk Libanees brood met een topping van za`atar. Traditioneel wordt dit Libanese flatbread gebakken op een saj; een soort omgekeerde wok boven een vuur. En dat is nog best een kunst kan ik je uit ervaring vertellen, zeker om de temperatuur van de saj zo onder controle te houden dat het brood niet pikzwart wordt, maar wel gaar is.

Libanees platbrood met falafel

Mocht je niet standaard een saj in de schuur hebben liggen (die kans acht ik groot), dan kun je dit platbrood recept gelukkig ook heel goed in de oven bakken! Zorg er dan wel voor dat je een bakplaat voorverwarmt in de oven, zodat het deeg gelijk veel hitte van onderen krijgt als het gebakken wordt.

Libanees platbrood met falafel

Met dit Libanees brood recept maak je 5 platbroden met een doorsnede van ongeveer 30 centimeter.

Libanees platbrood met falafel
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 10 gr zout
  • 20 gr suiker
  • 7 gr gedroogde gist
  • 310 ml water, lauwwarm
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • 5 el za`atar
  • 6-8 el olijfolie
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Libanees brood bakken

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en maak er een deeg van. Kneed het deeg zo’n 10 minuten tot een soepel en elastisch brooddeeg. Laat het deeg afgedekt in een kom 1-1 ½  uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.

Verwarm de oven voor op 230 °C en schuif de bakplaat alvast in de oven. Kneed het deeg kort door en verdeel het in 5 stukken. Maak van ieder stuk een bol. Rol de bolletjes op een bebloemd werkblad uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter. Leg het uitgerolde deeg op een stuk bakpapier. Meng de za`atar met de olijfolie. Bestrijk de deegplak met het za`atar-mengsel en schuif het deeg daarna met bakpapier en al op de hete bakplaat. Bak het platbrood 5-9 minuten. Bak de Libanese broden één voor één en laat de bakplaat goed heet worden tussen de broden door.

Als je het brood op een saj bakt ga je iets anders te werk. Verwarm de saj voor en rol het deeg uit zoals hierboven beschreven staat. Leg het uitgerolde deeg op de hete saj en bestrijk het met het za`atar-mengsel. Het brood wordt alleen aan de onderkant gebakken, maar je kunt het platbrood wel iets ronddraaien op de plaat zodat de warmte goed verdeeld wordt. Houd de onderkant goed in de gaten, deze wordt makkelijk te donker.

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Walter 2019-06-29 06:53:48

Hoi Rutger,
de link naar falafelrecept schijnt niet te werken

cheers

Walter

Beantwoorden
WA
Rutger 2019-07-05 10:52:56

Hoi Walter. Ik kan het probleem niet vinden, de link werkt hier gewoon naar behoren. Voor de zekerheid hierbij de URL van het recept: https://kokenvoorvrienden.com/2019/06/29/falafel-op-libanees-platbrood/

Beantwoorden
karin 2019-07-19 08:23:05

Zou je het ook op een pizzasteen in de oven kunnen bakken? of is de bakplaat beter?

Beantwoorden
KA
Rutger 2019-07-21 14:23:50

Een pizzasteen kan ook heel goed!

Beantwoorden
Inge Zimmerman 2020-06-17 12:27:41

Hi,

Welk bloem kun je hiervoor het beste gebruiken? (t65,patent,00 enz)

Groeten Inge

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-06-20 11:51:12

(Amerikaanse) patentbloem werkt prima voor dit platbrood.

Beantwoorden
Pierre 2021-12-22 23:54:30

Hallo Rutger,
De broden waren een beetje taai, en de volgende dag keihard.
Wat zou ik hier aan kunnen doen?

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-12-23 08:09:15

Hoi. Het taaie hoort. En bij deze broden is versgebakken echt het lekkerst. Je kunt ze wel direct na het bakken invriezen.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.