- Voor het deeg
- 500 gr bloem
- 10 gr zout
- 20 gr suiker
- 7 gr gedroogde gist
- 310 ml water, lauwwarm
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- 5 el za`atar
- 6-8 el olijfolie
Met dit recept bak je heerlijk Libanees brood met een topping van za`atar. Traditioneel wordt dit Libanese flatbread gebakken op een saj; een soort omgekeerde wok boven een vuur. En dat is nog best een kunst kan ik je uit ervaring vertellen, zeker om de temperatuur van de saj zo onder controle te houden dat het brood niet pikzwart wordt, maar wel gaar is.

Mocht je niet standaard een saj in de schuur hebben liggen (die kans acht ik groot), dan kun je dit platbrood recept gelukkig ook heel goed in de oven bakken! Zorg er dan wel voor dat je een bakplaat voorverwarmt in de oven, zodat het deeg gelijk veel hitte van onderen krijgt als het gebakken wordt.

Met dit Libanees brood recept maak je 5 platbroden met een doorsnede van ongeveer 30 centimeter.

Libanees brood bakken
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en maak er een deeg van. Kneed het deeg zo’n 10 minuten tot een soepel en elastisch brooddeeg. Laat het deeg afgedekt in een kom 1-1 ½ uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
Verwarm de oven voor op 230 °C en schuif de bakplaat alvast in de oven. Kneed het deeg kort door en verdeel het in 5 stukken. Maak van ieder stuk een bol. Rol de bolletjes op een bebloemd werkblad uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter. Leg het uitgerolde deeg op een stuk bakpapier. Meng de za`atar met de olijfolie. Bestrijk de deegplak met het za`atar-mengsel en schuif het deeg daarna met bakpapier en al op de hete bakplaat. Bak het platbrood 5-9 minuten. Bak de Libanese broden één voor één en laat de bakplaat goed heet worden tussen de broden door.
Als je het brood op een saj bakt ga je iets anders te werk. Verwarm de saj voor en rol het deeg uit zoals hierboven beschreven staat. Leg het uitgerolde deeg op de hete saj en bestrijk het met het za`atar-mengsel. Het brood wordt alleen aan de onderkant gebakken, maar je kunt het platbrood wel iets ronddraaien op de plaat zodat de warmte goed verdeeld wordt. Houd de onderkant goed in de gaten, deze wordt makkelijk te donker.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

Hallo Rutger,
De broden waren een beetje taai, en de volgende dag keihard.
Wat zou ik hier aan kunnen doen?
Hoi. Het taaie hoort. En bij deze broden is versgebakken echt het lekkerst. Je kunt ze wel direct na het bakken invriezen.
Beantwoorden
