- Voor de tapenade
- 150 gr zongedroogde tomaten in olie, uitgelekt
- 75 gr ontpitte groene olijven, uitgelekt
- 30 gr kappertjes, uitgelekt
- 1-2 tenen knoflook, grof gehakt
- 2 el olijfolie
- ½-1 el balsamicoazijn
- zout en peper
Met dit basisrecept kun je zelf tapenade maken. Het is heel makkelijk om te doen! Eigenlijk doe je alles bij elkaar in een hakmolentje of keukenmachine en maalt het dan fijn. Beetje olie erbij en voilà! Een heerlijke zelfgemaakte tapenade is het resultaat. Dit is mijn tapenade basisrecept, maar daar kun je natuurlijk naar hartenlust mee variëren. Voeg bijvoorbeeld ook eens verse kruiden, geroosterde noten of geraspte kaas toe aan dit tapenade recept.
Tapenade maken
Doe de zongedroogde tomaten, olijven, kappertjes en knoflook in een hakmolentje of keukenmachine met messen en hak alles fijn. Het kan zijn dat je tussendoor de zijkant van de kom even schoon moet schrapen, zodat alles goed meegenomen wordt in het mengsel. Meng de olijfolie en de balsamicoazijn door de tapenade en mix alles nog kort door. Breng de tomatentapenade op smaak met zout en peper.
Zelfgemaakte tapenade bewaren
Doe de tapenade in een bakje of potje en giet er een klein laagje olijfolie over. Op deze manier kun je het in de koelkast prima een week bewaren. Ook kun je de tomaten tapenade invriezen om ‘m zo enkele maanden te bewaren, alleen wordt de structuur dan wel iets minder lekker. Je kunt de tapenade dan nog wel bijvoorbeeld als pastasaus gebruiken, maar als smeersel op zich is het dan iets minder geschikt.
Foto: Erik Spronk
