Met dit basisrecept kun je zelf tapenade maken. Het is heel makkelijk om te doen! Eigenlijk doe je alles bij elkaar in een hakmolentje of keukenmachine en maalt het dan fijn. Beetje olie erbij en voilà! Een heerlijke zelfgemaakte tapenade is het resultaat. Dit is mijn tapenade basisrecept, maar daar kun je natuurlijk naar hartenlust mee variëren. Voeg bijvoorbeeld ook eens verse kruiden, geroosterde noten of geraspte kaas toe aan dit tapenade recept.

Tapenade
Ingrediëntenlijst
  • Voor de tapenade
  • 150 gr zongedroogde tomaten in olie, uitgelekt
  • 75 gr ontpitte groene olijven, uitgelekt
  • 30 gr kappertjes, uitgelekt
  • 1-2 tenen knoflook, grof gehakt
  • 2 el olijfolie
  • ½-1 el balsamicoazijn
  • zout en peper
Makkelijke bakboek banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Tapenade maken

Doe de zongedroogde tomaten, olijven, kappertjes en knoflook in een hakmolentje of keukenmachine met messen en hak alles fijn. Het kan zijn dat je tussendoor de zijkant van de kom even schoon moet schrapen, zodat alles goed meegenomen wordt in het mengsel. Meng de olijfolie en de balsamicoazijn door de tapenade en mix alles nog kort door. Breng de tomatentapenade op smaak met zout en peper.

Zelfgemaakte tapenade bewaren

Doe de tapenade in een bakje of potje en giet er een klein laagje olijfolie over. Op deze manier kun je het in de koelkast prima een week bewaren. Ook kun je de tomaten tapenade invriezen om ‘m zo enkele maanden te bewaren, alleen wordt de structuur dan wel iets minder lekker. Je kunt de tapenade dan nog wel bijvoorbeeld als pastasaus gebruiken, maar als smeersel op zich is het dan iets minder geschikt.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (5)
Petra 2021-01-20 11:58:45

Hallo Rutger, wat een heerlijke recepten. Nu wil ik de tanende gaan maken maar heb jij een advies van een lekkere olijfolie?
Groetjes Petra

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-01-25 09:01:45

Daar zijn er heel veel van, zowel online als in (delicatessen)winkels zijn heerlijke olie's te vinden.

Beantwoorden
Ilja 2021-01-20 14:00:37

Dank je wel voor het delen!

Beantwoorden
IL
Robert 2021-01-24 17:08:56

Ik heb hem gemaakt. Smaken verschillen, maar ik vond de kappertjes te overheersend en knallend naar knoflook smaken met maar één teentje. Volgende keer minder kappertjes en veel minder of geen knoflook. Wel makkelijk te maken in ieder geval. En heb er een restje oude boerenkaas bijgedaan.

Beantwoorden
RO
Sara 2021-01-29 11:38:38

Echt een top recept!

Beantwoorden
SA
Anne Bekkenutte 2021-09-07 14:11:38

voor hoeveel personen is deze tapenade?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-09-13 08:07:17

Dat ligt er maar net aan hoeveel je er van wilt eten :)

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.