Ingrediëntenlijst
  • Voor de Franse meringues
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • 100 gr fijne suiker
  • 90 gr poedersuiker

Dit basisrecept voor knapperige meringues van eiwitschuim is echt heel lekker, makkelijk te maken en kan in veel verschillende recepten worden verwerkt (bijvoorbeeld in de klassieke Eton messdeze Eton mess met roos en framboos, deze gevulde meringues, deze geweldige schuim ijstaart of op deze aarbeientiramisu). Het wordt gemaakt van Franse meringue, ook wel Hollandse meringue of rauw schuim genoemd. Natuurlijk hoef je ze niet per se in een recept te gebruiken, ze zijn ook heel lekker om gewoon zo op te eten. Let er bij het bereiden van eiwitschuim altijd op dat de kom en garde(s) goed schoon zijn en dat er geen eigeel bij het eiwit zit. Een klein spoortje vet kan er al voor zorgen dat het niet lukt om de eiwitten goed op te kloppen. Zet de oven voor dit schuim niet te hoog, meringues drogen eigenlijk meer dan dat ze bakken. Merk je dat het eiwit te donker van kleur wordt, zet de oven dan nog iets lager. Door de meringues in de oven te laten afkoelen worden ze nog knapperiger, met superlekker zelfgemaakt schuim als eindresultaat!

Bereiding: Franse meringues

Verwarm de oven voor op 100 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Zorg dat de kom en garde(s) die je gebruikt goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot de poedersuiker door de meringue.

Vorm met een lepel hoopjes meringue op de bakplaat en laat deze ongeveer 2 uur drogen in de oven. Zet aan het eind de oven uit, maar laat deze dicht. Laat de schuimpjes afkoelen in de oven.

Basisrecept Franse meringue

Foto’s: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (26)
De Knutseljuf Ede 2018-09-21 09:51:49

Hoi Rutger, ik heb deze link genoeg in in een artikel (blog), ik denk dat je dat wel leuk vindt https://yoo.rs/de.knutseljuf.ede/blog/franse-knapperige-schuimpjes-wat-een-drolletjes-1537515775.html?Ysid=69341

Beantwoorden
DE
Rutger 2018-09-24 07:55:52

Wat leuk!

Beantwoorden
sara 2018-09-09 19:54:38

hoe lang moeten ze in de oven

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-09-16 13:04:59

Zoals in het recept staat, ongeveer 2 uur. En daarna in de dichte oven laten afkoelen.

Beantwoorden
C de Pater 2018-09-01 19:09:20

Waarom zijn ze bij mij de andere dag helemaal kleverig en in elkaar gezakt

Beantwoorden
C
Rutger 2018-09-16 13:31:10

Dan hebben ze waarschijnlijk niet lang genoeg gedroogd, of je hebt ze niet luchtdicht verpakt. Suiker trekt veel vocht aan, dus is het echt belangrijk dat je de meringues luchtdicht verpakt.

Beantwoorden
M. Schrijner 2018-08-21 08:24:48

Hoe maak ik knapperig hartig schuim? Bv bij een visgerechtje?

Beantwoorden
M.
Rutger 2018-08-23 08:23:59

Daar heb ik geen ervaring mee en kan ik je helaas niet bij helpen.

Beantwoorden
Jitske 2018-08-13 08:19:42

Hoi Rutger
Je gaat een workshop geven in Hilversum bij Oldenhof.
Alleen was deze al volgeboekt.
En ik had zooo graag meegedaan.
Ik heb nl een hele leuke theetuin in Friesland.
En bak alle taarten zelf.
Dat wordt enorm gewaardeerd.
Ik had zo graag nog wat fijne kneepjes van het vak geleerd van jou.
Is er nog een mogelijkheid?
Geef je nog andere bakworkshops?
Een hele vriendelijke groet Jitske

Beantwoorden
JI
Rutger 2018-08-20 14:03:09

Hoi Jitske. Momenteel zijn er nog geen andere workshops gepland, maar mocht daar verandering in komen dan houdt ik je zeker op de hoogte via mijn facebook en blog.

Beantwoorden
Linda 2018-08-09 15:03:15

Hi Rutger, als ik ze nog chewy van binnen wil moeten ze dan ook 2 uur op 100grd of moet ik dan iets anders met het recept doen? Ik maak ze iets groter dat op jouw foto.

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-08-13 00:03:21

Als je ze nog wat chewy wil zou ik ze wat korter bakken. Tenzij je ze heel veel groter maakt, dan kun je wel gewoon 2 uur aanhouden. Het is een kwestie van een paar keer uitproberen tot je de juiste verhoudingen en tijden hebt.

Beantwoorden
Ton 2018-07-03 15:03:28

Kan ik cacaopoeder door het eiwitmengsel doen en dan laten drogen in de over?

Beantwoorden
TO
Rutger 2018-07-09 07:54:21

Ja zeker!

Beantwoorden
Petra 2018-06-10 10:50:21

Hoi Rutger, ik heb zojuist een foutje gemaakt en alle suiker dior de eiwitten gedaan en niet later gespateld. Het is mooi stijf geworden in de Kitchenaid en ze liggen nu in de over te drogen. Wat wordt denk jij het verschil met spatelen en direct alle suiker erdoor?

Beantwoorden
PE
Rutger 2018-06-10 12:21:47

Het verschil zal niet heel groot zijn denk ik. Kan prima!

Beantwoorden
Hetty 2018-03-29 14:31:57

Hoi Rutger,

In dit recept bak je de merengue. Lijkt mij ook logisch. In je bakbijbel echter niet. Hoe kan dat?

Beantwoorden
HE
Rutger 2018-03-31 10:57:35

In Bakbijbel wordt het schuim ook gebakken. Alleen is het basisrecept dat daar staat enkel voor de meringue. In de recepten wordt dat verwerkt en dus gebakken, zoals bijvoorbeeld bij de schuimkransjes of citroentaart.

Beantwoorden
Iet van Hal 2018-03-24 15:19:54

Hallo Rutger .
ik heb een vraagje ,ik heb eiwitschuim over (kon niet allemaal op de bakplaat)
kan ik eiwit schuim even bewaren?
alvast bedankt.

Beantwoorden
IE
Rutger 2018-03-26 17:49:05

Een paar uur moet kunnen volgens mij, maar niet veel langer. Als je de oven op hete lucht zet kun je ook twee bakplaten met meringue boven elkaar laten drogen. Eventueel kun je ze halverwege dan nog verwisselen, zodat ze beide evenveel warmte krijgen.

Beantwoorden
Maya 2018-02-22 08:09:08

Hoi Rutger,
kan ik ook de flesje eiwit uit de supermarkt gebruiken voor het maken van merengue? hetzij de italiaanse . Franse en om schuimpjes te maken?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-02-22 14:06:11

Zeker! 1 eiwit komt overeen met 30-35 gram eiwit.

Beantwoorden
Caroline 2018-02-20 17:01:32

Hoe maak je die mooie staafjes van meringue? Lange slierten spuiten met een dikke spuitmond en dan breken?

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-02-22 14:09:05

Inderdaad. Met een glad spuitmondje van 1 centimeter lange slierten spuiten, die laten drogen en dan breken.

Beantwoorden
Lotje wopereis 2018-01-05 10:22:00

Hoi Rurger, wat kan ik ipv suiker gebruiken? Kan dat met bv candarel? Ze lijken me heerlijk maar ik wil geen suiker eten....

Beantwoorden
LO
Rutger 2018-01-09 08:34:32

Een vervanger is helaas niet mogelijk. Suiker is voor een groot deel verantwoordelijk voor de structuur van meringue.

Beantwoorden
Florine 2017-12-21 20:48:01

Hoi Rutger, ik wil graag jouw heerlijke merinques maken, maar is het mogelijk om het beslag in een spuitzak te doen met een sterren mondje en dan mooie toefjes te maken, en zo te bakken? Groetjes!

Beantwoorden
FL
Rutger 2017-12-22 16:51:19

Zeker! Dat is heel leuk zelfs! Zo kun je er bijvoorbeeld ook kerstkransjes van maken.

Beantwoorden
Florine 2017-12-24 17:49:03

Dankjewel!!

Beantwoorden
FL
Femke 2017-12-17 19:58:00

Hoi Rutger,
ik wil de meringues kleuren met kersensap zodat ze mooi roze/rood worden. Nu ben ik bang dat het schuim dan te nat wordt en dat ze dan niet mooi bakken. Wat is jouw ervaring hiermee?
Als je kleurt met bietensap, hoeveel gebruik je dan en hoe lang droog je ze dan in de oven?

Beantwoorden
FE
Rutger 2017-12-18 00:48:59

Zelf heb ik meringues nog nooit gekleurd met bietensap en ik denk inderdaad dat je dan teveel vocht moet toevoegen aan het schuim om een mooie kleur te krijgen. Het is een kwestie van proberen en het schuim wellicht wat langer laten drogen omdat er extra vocht aan toegevoegd is.

Beantwoorden
Michel 2017-12-24 12:52:09

Wij hebben gewoon smaakloze kleurstof van Dr. Oetker gebruikt. Werkt ook prima

Beantwoorden
MI
Ilse 2017-12-03 10:20:59

Hoi Rutger

Ik wil de meringues maken met kant en klaar eiwit wat ze in de supermarkt verkopen. Hoe zijn de verhoudingen dan tov suiker?
Bedankt!

Beantwoorden
IL
Rutger 2017-12-12 12:18:11

Ga er vanuit dat 1 eiwit 30 gram weegt, dus voor dit recept kun je de 3 eiwitten vervangen door 90 gram eiwit.

Beantwoorden
Els 2017-11-28 07:22:57

Hoi Rutger, mijn mirengues zijn erg lekker geworden, dankjewel. Alleen zijn ze bruinig geworden en niet mooi wit gebleven. Hoe kan dat?
Groetjes Els

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-11-30 11:01:12

Dat is toch een teken dat de oven te hoog stond. Probeer de oven de volgende keer wat lager te zetten en de meringues wat langer te drogen. Wil je ze echt spierwit, dan kun je ze zelfs 5 uur op 80 graden laten drogen.

Beantwoorden
Elle 2017-11-23 20:29:49

Hoi Rutger,
Is dit recept ook geschikt om dun uit te smeren en er scherven van te maken? Zo ja, wat voor baktijd en welke temperatuur raad je dan aan bij een hete luchtoven?
Alvast bedankt!
Groetjes,
Elle

Beantwoorden
EL
Rutger 2017-11-27 07:52:37

Hoi! Dat kan zeker! Ik zou ze heel laag drogen, op zo'n 70 graden en dan 1-2 uur en vervolgens af laten koelen in de dichte oven. Als je de oven hoger zet heb je kans dat de schotsen verkleuren.

Beantwoorden
anne liempd 2017-10-12 12:58:16

Beste Rutger,

Wat geeft een beter resultaat een traditionele oven of een hete lucht oven?
Groetjes Anne

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-10-12 21:44:23

Hete lucht op lage temeperatuur geeft een goed resultaat, maar zet de oven dan niet hoger dan 90 graden, anders wordt de meringue te bruin.

Beantwoorden
lotje 2017-05-31 17:03:46

hoi, rutger
voor hoeveel mensen kan je dit maken?

Beantwoorden
LO
Rutger 2017-06-06 11:48:53

Hoi! Het ligt er aan wat je er mee gaat doen. Ga je ze zo opeten, dan zou ik zeggen voor 6-8 mensen. Als je ze als topping op iets gebruikt, zoals bijvoorbeeld onderstaande tiramisu, dan heb je genoeg voor meer mensen. http://www.rutgerbakt.nl/recept-aardbeientiramisu/

Beantwoorden
Carina 2017-04-17 13:24:39

Ik maak merenges maar waarom plakken ze
als ze uit de oven zijn?
De oven staat op 100 graden
De ovendeur op een kier zodat de vocht kan ontsnappen.
Als ik ze eruit haal blijft er een paar aan de bakpapier plakken.

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-04-18 11:25:34

Hoi! Waarschijnlijk hadden ze dan toch nog langer moeten drogen. En heb je ze helemaal af laten koelen voor je ze van het bakpapier af haalt?

Beantwoorden
Saskia 2017-04-14 14:22:32

Hoi Rutger, hoeveel schuimpjes maak je met dit recept ?
Groetjes Saskia

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-04-18 11:33:37

Dat ligt helemaal aan de grote. Over het algemeen kan je met 1 recept 1 bakplaat vullen met meringues.

Beantwoorden
Jolien 2016-12-21 10:37:47

Hallo,
Op welke stand moet de oven?
Groetjes Jolien

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-21 23:31:58

Hoi Jolien. Alle recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Kijk ook een hier voor overige vragen: http://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Jolien 2016-12-19 14:19:06

Hoi rutger,
Hoelang kan ik meringues bewaren?
Ik wil voor de kerst die aarbeientiramisu maken, maar kan ik deze week al de meringues maken?
Groetjes Jolien

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-20 11:30:33

Hoi! Als je ze goed luchtdicht verpakt kan je ze prima een kleine week goed houden!

Beantwoorden
Jolien 2016-12-19 14:18:39

Hoi rutger,
Hoelang kan ik meringues bewaren?
Ik wil voor de kerst die aarbeientiramisu maken, maar kan ik deze week al de meringues maken?
Groetjes Jolien

Beantwoorden
JO
Denise 2016-12-08 20:02:06

Beste Rutger, hoe komt het dat als ik dit schuim maak, het soms erg slap wordt na het (voorzichtig!) doorspatelen van de poedersuiker? Voordat ik het erdoor spatel is het nog mooi stevig. (Ik heb een KitchenAid)

Beantwoorden
DE
Rutger 2016-12-09 08:08:43

Heb je de meringue voordat je de poedersuiker door gaat spatelen redelijk lang geklopt? Als je met je tussen je vingers wat van het schuim pakt mogen er geen suikerkristallen meer te voelen zijn. Die opgeloste suiker zorgt voor de stevigheid van het schuim. Na het doorspatelen van de poedersuiker wordt het schuim wel iets slapper, maar niet veel.

Beantwoorden