- Voor de Franse meringues
- 3 eiwitten
- snuf zout
- 100 gr fijne suiker
- 90 gr poedersuiker
Dit basisrecept voor knapperige meringues van eiwitschuim is echt heel lekker, makkelijk te maken en kan in veel verschillende recepten worden verwerkt (bijvoorbeeld in de klassieke Eton mess, deze Eton mess met roos en framboos, deze gevulde meringues, deze geweldige schuim ijstaart of op deze aarbeientiramisu). Het wordt gemaakt van Franse meringue, ook wel Hollandse meringue of rauw schuim genoemd. Natuurlijk hoef je ze niet per se in een recept te gebruiken, ze zijn ook heel lekker om gewoon zo op te eten. Let er bij het bereiden van eiwitschuim altijd op dat de kom en garde(s) goed schoon zijn en dat er geen eigeel bij het eiwit zit. Een klein spoortje vet kan er al voor zorgen dat het niet lukt om de eiwitten goed op te kloppen. Zet de oven voor dit schuim niet te hoog, meringues drogen eigenlijk meer dan dat ze bakken. Merk je dat het eiwit te donker van kleur wordt, zet de oven dan nog iets lager. Door de meringues in de oven te laten afkoelen worden ze nog knapperiger, met superlekker zelfgemaakt schuim als eindresultaat! Geniet van dit simpele meringues recept!
Meringue maken
Verwarm de oven voor op 100 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Zorg dat de kom en garde(s) die je gebruikt goed vetvrij zijn en dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit. Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop deze op. Voeg geleidelijk de fijne suiker toe en klop tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Spatel tot slot de poedersuiker door de meringue.
Vorm met een lepel hoopjes meringue op de bakplaat en laat deze ongeveer 2 uur drogen in de oven. Zet aan het eind de oven uit, maar laat deze dicht. Laat de schuimpjes afkoelen in de oven.
Foto’s: Erik Spronk











































