Heb je ooit geweten dat je meringues ook vegan kunt maken? Dus zonder dierlijke producten? Normaal gesproken zijn meringues gemaakt op basis van eiwit, maar met dit recept laat ik je zien dat je ze ook heel goed veganistisch kunt maken. Het recept is afkomstig uit het bakboek Dosia bakt vegan van Dosia Brewer. In dit bakboek laat Dosia zien dat je veganistisch heel lekker en veel kunt bakken. Cakes, taarten, koekjes, brood en hartige baksels, ze komen allemaal voorbij in Dosia’s boek. Een belangrijke rol in dit boek is weggelegd voor aquafaba, waar ook deze vegan meringues mee gemaakt worden.

Vegan aardbeien meringues van aquafaba

Wat is aquafaba?

Aquafaba is het kookwater van kikkererwten. Pas enkele jaren geleden is ontdekt dat dit vaak perfect is als eiwitvervanger in vegan recepten. Het wonderlijke is dat het zich, net als eiwit, heel schuimig op laat kloppen. Dosia gebruikt het graag in de veganistische recepten en maakt er onder andere mousse, meringues en crèmes mee.

Het makkelijkst is het om vocht van kikkererwten uit blik te gebruiken. De kikkererwten zelf kun je natuurlijk voor iets anders gebruiken; maak er hummus van of verwerk ze in een stoofschotel. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aquafaba maken.

Ingrediëntenlijst
  • Voor ongeveer 20 meringues
  • 2-3 gram gevriesdroogde aardbeien
  • ½ tl citroensap
  • 30 ml aquafaba
  • 50 gr fijne suiker

Zelf aquafaba maken

Week 400 gram gedroogde kikkererwten een nacht in ruim koud water. Giet de volgende dag het water af en doe de kikkererwten met 2 liter nieuw water in een ruime pan, zodat de kikkererwten ongeveer 10 centimeter onder water staan. Breng de erwten aan de kook, schep het schuim eraf en kook ze in 1 – 1 ½ uur gaar en zacht. Laat de kikkererwten afkoelen in het kookvocht. Giet de erwten af en vang het vocht op. Soms is het nodig om het kookvocht nog wat verder in te koken; het moet uiteindelijk ongeveer dezelfde glibberige structuur als eiwit hebben.

Vegan aardbeien meringues van aquafaba maken

Verwarm de oven voor op 140 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe de gedroogde aardbeien in een hakmolentje en maal deze heel fijn.

Zorg dat de kom en gardes van de mixer goed vetvrij zijn. Doe de aquafaba met het citroensap in een kom en klop dit in ongeveer 5 minuten tot een stevig schuim. Voeg er dan al kloppend lepel voor lepel de suiker bij. Wacht telkens 30 seconden tot je de volgende lepel toevoegt en klop tot een mooi glanzend stijf schuim waar je de suikerkorrels niet meer in kunt voelen. Klop tot slot het aardbeienpoeder erdoor.

Schep het schuim in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter en spuit schuimpjes op de met bakpapier beklede bakplaat. Zet ze in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 100 °C. Laat de meringues ongeveer 2 uur drogen in de oven. Zet de oven daarna uit en laat de meringues – met de ovendeur op een kiertje – nog een uur afkoelen in de oven. Bewaar de afgekoelde vegan meringues luchtdicht verpakt, zodat ze lekker knapperig blijven.

Nieuwsgierig geworden naar Dosia bakt Vegan? Kijk hier voor meer informatie!

Dosia bakt vegan

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (2)
Petra 2019-07-08 11:39:45

Wow ik ga ze gauw weer eens maken toppie dat je nu iets vegans maakt jouw zeeuwse bolussen heb ik geveganzeerd was heel groot succes bij mensen

Beantwoorden
PE
Rutger 2019-07-11 16:01:47

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Heleen 2019-07-19 00:07:14

Hoi! Ja, aquafaba is een 'uitkomst', om vegan te bakken, of voor mensen met een kippeneiwit allergie.
Ik heb eens mee gedaan met een bakwedstrijd waar Robèrt in de jury zat. Ik had een vegan schuimtaartje (schuim van aquafaba) gemaakt met mokkacreme. Heerlijk en dat vond Robèrt ook (helaas niet gewonnen😉)
Maar ik vind wel dat het schuim kwetsbaarder is. Heb jij misschien een tip hier voor of ís het gewoon kwetsbaarder?

Beantwoorden
HE
Rutger 2019-07-21 14:25:15

Het is inderdaad iets kwetsbaarder, daar kan ik geen oplossing voor bedenken.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.