Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 90 gram bloem
  • 40 gram witte basterdsuiker
  • 20 gr amandelmeel
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • ½ ei
  • snuf zout
  • Voor de appelvulling
  • 125 gr suiker
  • 30 ml water
  • 20 gr boter
  • 3 appels, geschild en in stukjes van 1 centimeter

De grote versie van de tarte tatin kennen de meeste wel, bladerdeeg met gekarameliseerde appel die op zijn kop gebakken wordt. Deze mini tarte tatin is wat minder bekend, maar minstens zo lekker als zijn grote broer. De kleine appeltaartjes met karamel zijn geweldig voor bij een high tea of grand dessert. De mini tarte tatins zijn makkelijk voor te bereiden, waardoor je ze voor het serveren alleen nog maar even hoeft op te warmen (of eet ze gewoon op kamertemperatuur, dan zijn ze ook heel lekker!). Ze zijn erg lekker met een bolletje vanille-ijs en/of wat opgeklopte slagroom. In plaats van appel kun je ook peer gebruiken.

Voor dit recept heb ik siliconen vormpjes gebruikt, met een doorsnede van zo’n 4-5 centimeter en 2 centimeter diep. Je kunt de tarte tatins ook in andere siliconen vormpjes maken, bijvoorbeeld halve bollen. Dat zie er ook heel spectaculair uit.

Mini tarte tatin – recept

Bereiding: Mini tarte tatin

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een deeg van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Doe voor de appelvulling de suiker en het water in een pan en kook deze tot een goudbruine karamel. Kijk hier voor een stap-voor-stap uitleg over het maken van karamel. Voeg als de karamel goudbruin is de boter en de appelstukjes toe en roer alles door elkaar. In het begin zullen er klonten karamel ontstaan. Maak je geen zorgen, dat hoort zo en die smelten vanzelf weer. Bak de appelstukjes ongeveer 10 minuten in de karamel tot het meeste vocht verdampt is en er een mooi laagje goudbruine karamel om de stukjes appel zit. Verdeel de appelstukjes over de siliconen vormpjes, tot een halve centimeter onder de rand.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kneed het deeg nog kort door en rol het op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Steek of snijd rondjes uit het deeg ter grote van de vormpjes en maak in het midden van de plakjes een klein gaatje, waardoor de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen. Leg de deegrondjes op de appelvulling en bak de mini tarte tatins 20-25 minuten. Laat ze na het bakken 5 minuten afkoelen in hun vormpjes en druk alle bodempjes dan voorzichtig aan. Zo vormen de appelstukjes en karamel na het afkoelen een mooi geheel. Laat alles vervolgens helemaal afkoelen in de vormpjes en zet ze daarna minimaal 1 uur in de koelkast.

Haal de appeltaartjes voorzichtig uit hun vorm en warm ze voor het serveren eventueel nog 5-10 minuten op in een voorverwarmde oven van 150 °C.

Foto’s: Erik Spronk 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (7)
Marja 2018-07-17 15:33:03

Hoi Rutger,
Het laat me toch niet los. Kan ik ze wel in een siliconen cupcaketray bakken? Die heb ik namelijk wel. En andere vormen aanschaffen zit er gewoon niet in. Ze zijn allemaal best prijzig en nou ja...dat gaat gewoon niet. Maar ik bedacht me net dat ik een siliconen cupcaketray heb, weggestopt onderin de kast omdat ik die zo goed als nooit gebruik sinds ik een gewone heb. Het komt door die karamel hoor, dat ik het niet los kan laten! Alvast bedankt voor het meedenken.
Hartelijke groetjes,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-07-23 08:09:52

Hoi Marja. Volgens mij moet dat heel goed kunnen! Ze worden ietsjes groter dan, maar minstens net zo lekker!

Beantwoorden
Frederique 2018-05-18 14:09:43

Ik wil dit zeker een keer gaan maken, het ziet er zo lekker uit !
Voor hoeveel personen is dit recept?

Beantwoorden
FR
Rutger 2018-05-21 16:53:57

Je maakt er zo'n 12-16 kleintjes mee. En met hoeveel mensen je daar van gaat genieten, dan laat ik aan jou over.

Beantwoorden
Maria 2018-03-01 08:57:30

Kun je deze tartins ook invriezen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-03-04 21:30:54

Dat kan heel goed!

Beantwoorden
wilma 2018-02-21 09:06:31

dit kan dus ook gewoon met kant en klaar bladerdeeg toch?

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-02-22 14:07:30

Dat zou kunnen, alleen is het deeg dat is gebruik geen bladerdeeg maar een soort koekdeeg.

Beantwoorden
Marja 2018-02-19 04:37:52

Hoi Rutger,
Hoeveel taartjes heb ik als ze klaar zijn? Ze zien er zalig uit, maar je had me al bij het woord karamel!
Alvast bedankt en tot later. Met een vriendelijke groet,
Marja

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-02-20 10:38:01

Het recept is voor zo'n 15 mini taartjes.

Beantwoorden
Ingrid 2018-02-18 16:12:25

Kan je deze taartjes ook in een cupcake tray bakken?

Beantwoorden
IN
Rutger 2018-02-20 10:39:35

Om ze na het afkoelen goed uit de vormpjes te krijgen is een flexibele (siliconen) vorm wel echt nodig. Met een klassieke cupcakevorm wordt dat lastig.

Beantwoorden
anna bouman 2018-02-18 07:33:33

Wat leuk om elke dag een recept te krijgen, voor mijn verjaardag vraag ik zeker het hartige boek, het ziet er ook heel mooi uit.
Deze kleine taarjes ga ik een keer maken als ik eters heb.
Vriendelijke groet, Anna

Beantwoorden
AN