Ingrediëntenlijst
  • Voor de karamel
  • 40 ml water
  • 175 gr suiker

Zelf karamel maken schrikt veel mensen af. Nergens voor nodig! Een goede karamel maken is makkelijker dan je denkt. Door een beetje water aan de suiker toe te voegen gaat het karamelliseren veel rustiger, waardoor je niet eindigt met een half aangebrande pan. Ook als er in een karamel recept geen water staat kun je daar gerust wat aan toevoegen, de suiker gaat toch pas karamelliseren als het water grotendeels verdampt is. Wees wel voorzichtig; de suiker wordt echt heel erg heet! Zet voordat je aan het recept begint alles dat je nodig hebt klaar, inclusief een bak koud water om het karamelisatieproces in de pan te stoppen. Loop niet weg bij je karamel en roer vanaf het moment dat het mengsel kookt NIET meer in de pan. Je kunt de karamel gebruiken voor bijvoorbeeld deze karamelslagroom of deze karamelkoekjes. Met deze tips en mijn how-to voor zelfgemaakte karamel gaat het je zeker lukken!

Stap 1

Doe suiker en water in een pan en zet deze op het vuur.

Zelf karamel maken

Stap 2

Breng dit aan de kook en roer door tot de suiker is opgelost.

Zelf karamel maken

Stap 3

Roer niet meer in de pan zodra het mengsel kookt. Eventuele suikerkristallen aan de zijkant van de pan kun je wegvegen met een nat kwastje. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen wanneer het mengsel aan de ene kant eerder bruin wordt dan aan de andere kant.

Zelf karamel maken

Stap 4

Laat de suiker doorkoken tot een goudbruine karamel. Let op dat je de suiker niet te lang door laat karamelliseren, hij wordt dan te donker en bitter van smaak.

De kleur van de suiker is belangrijk. Als die te licht is, zit er nog weinig smaak aan. Is de karamel te donker, dan is hij bitter en oneetbaar. Het vraagt enige oefening om dit onder de knie te krijgen. Mocht je een suikerthermometer gebruiken, dan moet je de suiker koken tot ongeveer 170 °C.

Zelf karamel maken

Stap 5

Wanneer de karamel klaar is, stop je het kookproces door de onderkant van de pan in een bak met (ijs)water te zetten.

Wanneer er na de bereiding van de karamel boter en/of slagroom aan het mengsel wordt toegevoegd, zal dit erg gaan bruisen. Zorg ervoor dat je een hoge pan gebruikt om te voorkomen dat het overkookt.

Om de pan weer goed schoon te krijgen, vul je hem met water en breng je dit aan de kook. De suiker zal oplossen in het water, waardoor de pan makkelijk schoon te maken is.

Zelf karamel maken

Foto’s: Michiel Wichman

 

 

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (6)
Anne 2018-11-10 13:25:37

Help! Rutger, ik ben nu voor de 4e keer bezig met mijn karamel, want de eerste 3 mislukten omdat de suiker telkens kristalliseerde. Ik roer niet (eerst wel gedaan tijdens het oplossen van de suiker, daarna helemaal niet meer). Weet jij wat ik kan doen om een mooie karamel te maken? Alvast bedankt!

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-11-11 13:35:23

Hoi! Met de stappen zoals in de how-to en door niet te roeren moet het lukken!

Beantwoorden
Anne 2018-11-12 10:43:37

Dankjewel voor het meedenken! Uiteindelijk is het gelukt door extra veel water toe te voegen en te wachten tot dat verdampt was (zoals je hierboven ergens schreef). Op de één of andere manier ging het daardoor minder kristalliseren. Je koffie-extract ermee gemaakt en mooie karamelschotsen :)

Beantwoorden
AN
Lidy 2018-02-18 09:52:47

Beste Rutger, zijn jouw boeken er ook als e-boek?

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-02-20 10:42:12

Jazeker:
https://www.bol.com/nl/p/bakbijbel/9200000047238161/?suggestionType=typedsearch&bltgh=25fe152d-5dfd-4ce5-8f25-b52c628491c5.1.4.ProductImage
https://www.bol.com/nl/p/het-hartige-bakboek/9200000076266340/?suggestionType=typedsearch&bltgh=9e9dddc2-2ffa-4106-8785-043f05da3d7b.1.5.ProductImage

Beantwoorden
Maya 2017-09-03 13:48:04

Hoi Rutger,
Wordt de karamel hard wanneer het is afgekoeld? Of blijft het vloeibaar?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-09-10 15:22:42

Als je geen of weinig room/boter aan de karamel toevoegt wordt deze na het afkoelen weer hard. Als je de karamel afblust met bijvoorbeeld room wordt hij wel wat dikker tijdens het afkoelen, maar niet hard.

Beantwoorden
Joanne 2017-09-03 11:09:07

Beste Rutger, hoeveel gram suiker en welke kleur? En hoeveel ml water??

Dat receptje stond er niet bij.

Ben benieuwd.

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-09-10 15:24:00

Het ligt er maar helemaal aan voor welk recept je de karamel gaat maken, daar hangen de hoeveelheden van af. Een goede basisverhouding is 200 gr suiker met 40 ml wwater. De kleur ie je op de foto's, het moet een mooie gouden karamel zijn.

Beantwoorden
Tineke 2017-09-03 10:13:42

Je schrijft niet hoeveel suiker en water.
Wat is de verhouding?

Beantwoorden
TI
Anita 2017-09-03 13:46:27

Ligt er natuurlijk aan hoeveel karamel je nodig hebt.
Als je op zijn link in de tekst klikt van de karamelkoekjes zie je de verhouding met water en suiker;-)

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-09-10 15:24:37

Dat is per recept waar je de karamel voor gebruikt anders, maar een goede basisverhouding is 200 gram suiker met 40 milliliter water.

Beantwoorden
Anneke 2017-09-03 08:18:44

Gisteren je nieuwe kookboek ontvangen. Ziet er weer mooi uit en heerlijke recepten.
Compliment.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-09-10 15:25:27

Dankjewel! Heel leuk om te horen!

Beantwoorden