Deze smeuïge karamel is echt onweerstaanbaar en kan in veel verschillende recepten gebruikt worden. Gebruik hem als vulling in een taart, in tartelettes (bijvoorbeeld deze tartelettes met karamel en chocolade!), tussen macarons, in een dessert, als vulling van zelfgemaakte bonbons of gewoon op een stuk geroosterd brood. De glucosestroop in dit recept zorgt ervoor dat er tijdens het afkoelen geen suikerkristallen ontstaan, waardoor de karamel lekker smeuïg blijft. Glucosestroop is te koop bij sommige (online) bak- en kookwinkels, toko’s en bij de groothandels. Kijk hier voor een stap-voor-stap uitleg karamel maken.

smeuige karamel

Voeg altijd een snufje zout toe, dat maakt de smaak nog intenser. Houd je van gezouten karamel, voeg dan aan het eind 1 theelepel (zee)zout(vlokken) toe.

smeuige karamel
Ingrediëntenlijst
  • Voor de karamel
  • ½ vanillestokje
  • 150 ml slagroom (of 200 ml, voor een dunnere karamel)
  • 300 gr suiker
  • 50 ml water
  • 50 gr glucosestroop
  • 100 gr boter
  • snuf zout
masterclass koekjes desk
masterclass koekjes mob

Karamel maken

Snijd het halve vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het leeggeschraapte vanillestokje en de slagroom in een steelpannetje en breng dit rustig aan de kook. Doe ondertussen de suiker met het water en de glucosestroop in een andere (hoge) pan en laat dit koken tot een goudgele karamel. In het begin kan je nog wat roeren om alles goed te mengen, maar zodra het mengsel kookt mag je echt niet meer roeren!

Verwijder het vanillestokje uit de slagroom en giet de warme room op de karamel. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is erg heet. Roer het mengsel goed door tot een egale karamelsaus is ontstaan. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoorheen tot deze opgelost is. Laat alles afkoelen en roer het tijdens het afkoelen nog enkele keren door.

Bewaar de karamelpasta in de koelkast en laat deze voor gebruik op kamertemperatuur komen zodat hij weer wat zachter wordt. Eventueel kun je de karamel kort verwarmen (au-bain-marie of in de magnetron) om deze nog zachter te maken (als je hem bijvoorbeeld in een taartschelp wil spuiten of gieten).

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (35)
R karremans 2016-04-24 10:39:28

die ga ik zeker een keer maken ziet er heerlijk uit

Beantwoorden
R
Simone 2016-04-24 13:07:37

Oh hmm dat klinkt heerlijk.. ik ben toevallig net bezig om een notenslof te maken, denk dat deze karamel hier ook heerlijk bij smaakt! Kortom, je recept komt precies op tijd! :)

Beantwoorden
SI
Rutger 2016-04-24 21:00:09

Dat klinkt heel lekker!

Beantwoorden
lneke 2016-04-24 18:03:03

Dat ziet er heerlijk uit ik zou het wel willen maken maar waar haal je glucosestroop?

Beantwoorden
LN
Rutger 2016-04-24 20:59:55

Je kan het online kopen bij Bouwhuis.com, of kijk in je plaatselijke toko.

Beantwoorden
Elly 2016-04-24 18:05:19

Als ik een karamelsaus wil maken voor bijvoorbeeld over ijs, kan ik dan gewoon iets meer slagroom toevoegen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-04-24 20:59:10

Dat kan zeker! Erg lekker ook!

Beantwoorden
Joke 2016-04-24 18:21:23

hoelang is de karamel houdbaar, in of buiten de koelkast?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-04-24 20:58:55

In de koelkast is het zeker enkele weken houdbaar. Het wordt wel wat steviger, dus haal het op tijd uit de koelkast als je het wilt gaan verwerken.

Beantwoorden
karin 2016-04-28 15:10:30

Net gemaakt, erg lekker, maar toch een vraag bij mij wordt de caramel altijd wat kristallerig terwijl ik toch niet roer, ik heb het nu maar gezeefd. Hoe zou dit komen?

Beantwoorden
KA
Rutger 2016-04-28 19:08:17

Hoi Karin. Heb je wel de glucosestroop gebruikt? Tijdens het afkoelen van de karamel regelmatig roeren helpt ook om kristalvorming te voorkomen!

Beantwoorden
karin 2016-04-29 08:46:55

Ok ja de glucosestroop heb ik gebruikt. Heb je nog een goed idee voor koekjes waar ik de caramelpasta in kan gebruiken? Iets uit de bakbijbel misschien, ben echt superenthousiast over je boek, recepten werken gewoon heel goed.

Beantwoorden
KA
Astrid 2016-05-15 16:39:52

Kan ik deze karamelpasta ook gebruiken om botercreme op smaak te brengen?

Beantwoorden
AS
Rutger 2016-05-15 18:57:12

Zeker! Heel goed zelfs! Dat wordt erg lekker!

Beantwoorden
Saskia van de L. 2016-05-17 01:55:01

Misschien een tip voor diegenen die geen glucosestroop kunnen vinden...
Je kunt ook honing gebruiken tegen het kristalliseren van de suiker. (Deze tip komt uit een kookboek dat nog van mijn oma is geweest)

Beantwoorden
SA
Astrid 2016-05-23 17:13:12

Helaas toch kristallen bij het gebruik van honing. Volgende keer maar gewoon glucosestroop

Beantwoorden
AS
Jan 2016-09-25 16:27:16

Is dit ook de karamel die te gebruiken is om stroopwafels mee te maken? Of is dit weer een ander recept.

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-09-26 09:32:41

De stroop die ze in stroopwafels gebruiken is weer anders van samenstelling, maar je kan deze karamel er natuurlijk wel voor gebruiken. Een soort karamelwafels krijg je dan! Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Bert 2017-02-17 02:03:40

Druivensuiker en water 1op1 maakt glucosestroop.
Inkoken tot een dikke stroop
Druivensuiker is te koop bij de Appie H

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-02-20 11:17:09

Goede tip Bert! Let er wel op dat je de siroop lang genoeg (en ook weer niet te lang) laat doorkoken. Ik zal hier binnenkort waarschijnlijk nog een post over schrijven.

Beantwoorden
Bert 2017-02-20 13:31:54

Graag gedaan hoor Rutger

Beantwoorden
BE
Esther 2017-03-17 16:22:00

Kan je ook het broodbeleg Bebogeen gebruiken als zachte karamel vulling en hiervan een lepel door de slagroom doen voor de karamelslagroom? Bebogeen heb ik altijd wel in huis.

Beantwoorden
ES
Rutger 2017-03-20 08:43:31

Dat kan je zeker proberen! Ik ben er niet zo bekend mee.

Beantwoorden
Geertje 2017-03-28 03:02:29

Kan ik het vanille stokje vervangen voor 1 tsp vanilla extract? En weet jij of glucose stroop hetzelfde is als Corn Syrup? (En corn syrup gebruik ik om caramel cinnamon buns te maken) (Ik woon namelijk in Canada)

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-03-31 14:18:35

Hoi! Je kan extract gebriuken, maar dat zou ik 2 tsp gebruiken. Zie de uitgebreide ractie van Bert op je andere vraag.

Beantwoorden
Bert 2017-03-28 14:47:46

Maisstroop (cornsyrup) is niet hetzelfde als glucose
Maisstroop heeft een hoog fructose gehalte, bovendien erg ongezond, daar je lever het erg moeilijk krijgt met de verwerking daarvan, ik zou dat niet (meer) gebruiken. Dit terzijde en in tegenstelling tot glucose.
Ik heb eerder een oplossing gegeven die je kan gebruiken.
1 deel dextrose (druivensuiker) op 1 deel water maakt glucose
inkoken tot een pasta-achtige stroop
Druivensuiker is ongetwijfeld te krijgen
Gr Bert

Beantwoorden
BE
Geertje 2017-04-03 16:56:17

Bedankt, wist niet dat Corn syrup slecht voor je was. Ik zal opzoek gaan naar Glucose stroop. Bedankt voor je uitleg Bert, als ik de glucosestroop niet kan vinden, zal ik het op deze manier proberen. Oke, 2 tsp vanilla extract dan Rutger, misschien maar toch eens aan de slag met echte vanille stokjes, nog nooit gedaan..

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-04-03 20:47:36

Het is echt niet moeilijk hoor, met vanillestokjes werken. En vooral heel lekker! Succes!

Beantwoorden
Bert 2017-04-03 17:15:54

Graag gedaan hoor Geertje

Beantwoorden
BE
will 2018-09-23 20:02:05

Hoi Rutger,
aankomende week wil ik deze smeuïge karamel maak voor de karamelslof.
nu vroeg ik mij af of ik ook Natrena vloeibaar kan gebruiken in plaats glucosestroop ?

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-09-24 07:45:39

Hoi! Dat gaat helaas niet. De glucosestroop gaat het kristalliseren van de karamel tegen en dat gaan je niet lukken met Natrena.

Beantwoorden
Sandra 2018-11-03 19:18:28

Ha Rutger,

Als ik de karamel in een bonbon doe, hoe lang is deze dan buiten de koelkast houdbaar?

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-11-04 15:43:50

Dat kan ik je niet met zekerheid zeggen, voor de zekerheid zou ik ze altijd in de koelkast bewaren.

Beantwoorden
Sandra 2018-11-04 18:30:19

Die ik dat, dank je voor je snelle antwoord!

Beantwoorden
SA
Lize 2018-11-07 18:16:02

Dikke duim voor dit TOP recept! De karamel is al gelukt, in 1 keer! Nu de taartjes nog :-) Dankjewel Rutger!

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-11-11 13:40:57

Geniet er van!

Beantwoorden
Silvia ter Avest 2019-01-28 15:23:30

Ik wil graag deze slof maken, maar ik ben nou niet zo'n hele grote bakprinses. De karamelslagroom gaat denk ik nog wel lukken, maar de karamelpasta wordt wat lastiger. Er is ook kant en klare karamelpasta te koop?
Gr.
Silvia ter Avest

Beantwoorden
SI
Rutger 2019-02-03 09:50:58

Je kunt ook dulce de leche gebruiken: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/basisrecept-dulce-leche/

Beantwoorden
Malis 2020-07-26 12:21:37

Nadat de karamel is afgekoeld schift de boter van de karamel, hoe kan dit?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-08-02 10:13:22

Heb je de boter goed genoeg laten smelten? En tijdens het afkoelen de massa nog en toe doorgeroerd?

Beantwoorden
Patricia Gerrits van Haren 2020-10-20 12:58:19

Oh wat een geweldige karamelpasta is dit. Echt heerlijk. De pasta zou niet misstaan in een candybar. Ga voortaan glucosestroop gebruiken, geen suiker kristallen meer, ideaal. Thanks Rutger voor het recept, mijn favo karamel en door de toevoeging van meer of minder slagroom geschikt voor vele toepassingen.

Beantwoorden
PA
Mibet 2020-11-07 13:03:04

Hoe lang kan je deze bewaren? En waar? Koelkast, vriezer? Alvast bedankt.

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-11-09 10:50:37

Deze karamel is in de koelkast heel lang houdbaar, zeker 2-3 weken. Maar waarschijnlijk wel langer (dat haalt ie bij ons nooit). Invriezen kan ook heel goed.

Beantwoorden
LInda 2020-12-03 13:19:30

Helaas kwam bij het afkoelen de boter bovendrijven.
Opnieuw verwarmd, de boter was opgenomen en proberen te mixen tot hij afgekoeld was.
Helaas, daar kwam de boter weer.
Ik heb roomboter gebruikt.
Wat doe ik fout?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-12-07 07:14:08

Heb je ook de glucosestroop gebruikt? En de karamel rustig op kamertemperatuur laten afkoelen? Het kan helpen om de karamel tijdens het afkoelen nog enkele keren door te roeren.

Beantwoorden
Linda 2020-12-12 17:25:25

Ja, ik heb de glucosestroop gebruikt, speciaal gekocht bij de Sligro.
De 2 maal ben ik er mee op de bank gaan zitten en blijven roeren. Helaas.
De boter eraf geschept en het was evengoed lekker maar niet volgens plan.

Dank je wel trouwens voor je vele goede recepten.
Ze lukken eigenlijk altijd. Op dit nu na😜

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-12-13 12:55:31

Heel gek. Probeer de volgende keer de karamel iets langer door te koken, wellicht dat dit nog helpt.

Beantwoorden
Daan 2021-04-02 20:53:21

Hai Rutger, bij mij is de karamel meer fudge geworden dan karamel pasta. Weet jij hoe dit kan?

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-04-05 11:05:14

Heb je het lang genoeg verhit? En de thermometer niet tegen de bodem van de pan gehouden, waardoor de temperatuur niet klopte.

Beantwoorden
Anja 2021-05-28 18:44:03

Hoi Rutger

2 x geprobeerd. Eerste keer werd de karamel zo hard dat er zo snoepjes van gemaakt konden worden. Rechtstreeks uit de pan op een lepel en hard. De boter bleef er niet in.
De 2e keer een meer slagroom gebruikt. Boter bleef er in maar toch nog veel te hard. Niet smeerbaar. Zijn de verhoudingen in het recept wel goed?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-31 10:22:42

Hoi. Wat gek. Ja de verhoudingen kloppen echt, ik maak het echt altijd met dit recept.

Beantwoorden
Brigitte 2021-06-27 13:29:37

Top recept heerlijk.

Beantwoorden
BR
Marleen 2021-07-21 16:05:07

Hallo Rutger,
Kan ik deze karamel ook gebruiken als drip op een taart? Of moet ik dan iets aanpassen in het recept?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-28 09:14:39

Als drip is deze karamel niet heel erg geschikt, ik ben bang dat het dan te snel zijn vorm verliest.

Beantwoorden
Diane 2021-10-18 19:27:54

Hoi Rutger,
Je karamelsaus is heerlijk maar ik zou die in kleine cupcakesvormpjes willen doen en invriezen om ze dan te ontvormen en als vulling van witte chocolademousse in een Iglovorm van Silikomart te steken. Ik heb dit al,geprobeerd maar de karamelsaus blijft te zacht dus ontvormen is meer uitlepelen. Zou ik bij je recept gelatine mogen bijvoegen?
Dank je wel

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-10-24 12:57:59

Hoi. Dat is echt een kwestie van zelf experimenteren, daar heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
José 2021-12-22 16:58:08

Hallo Rutger.
Is glucosestroop hetzelfde als glucosesiroop van MONIN.

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-12-23 08:15:45

Dat is volgens mij gewoon suikersiroop dat is niet hetzelfde.

Beantwoorden
Carolien 2022-01-08 08:52:49

Karamel aan laten branden pff.... Dan maar baileys erdoor. Ook erg lekker. Toen de cake gescheurd dus afgemeerd met slagroom en bestrooid met pure hagelslag. Lekkere combi moet ik zeggen. heftig maar wel lekker moet ik zeggen. Volgende x volgens het recept proberen.😊
Gr Carolien

Beantwoorden
CA
Carina 2022-02-05 20:16:57

Vandaag de karamel gemaakt met jou recept en watdenkjegelukt natuurlijk
Dankjewel voor recept

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-02-07 18:23:05

Superleuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Berber 2022-03-16 22:01:28

Hallo,

Ik wil graag deze karamelpasta maken. Kan ik alleen de glucosestroop vervangen door sucralose vloeibaar?
Of zit hier een groot verschil tussen waardoor het niet gaat lukken?

Beantwoorden
BE
Rutger 2022-03-20 12:51:34

Hi. Daar heb ik zelf geen ervaring mee, dus dat zou je moeten uitproberen.

Beantwoorden
Jessie 2022-05-05 18:07:25

Hallo Rutger,

Zou ik ipv deze karamel ook een blikje gecondenseerde melk kunnen gebruiken?
Alvast bedankt.

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-05-08 19:32:17

Het is net iets anders, maar het kan zeker.

Beantwoorden
Marriette 2022-10-05 20:59:37

Hoi

Heb je een gerecht met karamel botercreme?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-10-11 08:25:44

Dit recept bijvoorbeeld: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/opgerolde-chocoladecake-karamel/

Beantwoorden
A 2022-11-30 07:17:22

Kun je deze ook gebruiken voor shortcake?

Beantwoorden
A
Rutger 2022-12-01 14:51:25

Het kan wel, maar ik denk dat de karamel daar net te zacht voor is.

Beantwoorden
A 2022-11-30 07:19:18

Koken totdat je de lichtbruine kleur heb, of als jij sterkere caramel wil wat donkerder. Daarna slagroom erbij. In een ruime gewone kookpan

Beantwoorden
A

U kunt niet meer reageren.