Salted caramel is echt onweerstaanbaar en maakt alles lekkerder. Het fijne aan deze gezouten karamel is dat je het in veel verschillende recepten kunt gebruiken. Gebruik het als vulling in een tartelette, als topping op een slof of als onderdeel van een dessert. 

Heb je salted caramel nodig? Je maakt het vanaf nu eenvoudig zelf met dit salted caramel recept! In dit recept gebruik ik een gezouten boter. Je kunt de salted caramel ook met gewone boter maken, voeg dan zelf het zout naar smaak toe. 

Dit salted caramel recept is goed voor zo’n 350 gram gezouten karamel.

Salted caramel maken

Waar komt salted caramel vandaan?

Salted caramel of gezouten karamel komt oorspronkelijk uit Frankrijk. In het Frans heet deze lekkernij caramel au beurre salé. Bij het maken van caramel au beurre salé wordt meestal een gezouten boter gebruikt, bij voorkeur natuurlijk een Franse boter.

5 tips voor salted caramel (caramel au beurre salé) maken

  • Na het toevoegen van de slagroom en de boter moet de karamel nog kort gekookt worden. Hoe langer je de karamel kookt, des te steviger en dikker de uiteindelijke karamel na het afkoelen wordt. Hiermee kun je variëren; je kunt zelf bepalen hoe dik je de karamel wilt maken. Het is handig om voor het inkoken een thermometer te gebruiken, zodat je de temperatuur goed in de gaten kunt houden. 
  • Als er in de karamel nog suikerkristallen aanwezig zijn na het koken, dan is de kans groot dat alle karamel gaat kristalliseren. Dat merk je doordat de karamel na het afkoelen (en soms pas na een aantal dagen) niet meer glad aanvoelt, maar wat korrelig is. Als je nauwkeurig werkt en zorgt dat er geen suikerkristallen in de karamel meer zitten – voordat je de room toevoegt – dan gebeurt dit niet. Wil je er nog zekerder van zijn dat de karamel niet gaat kristalliseren? Vervang dan 40 gram van de suiker door 40 gram glucosestroop. Dat gaat het kristalliseren van de suiker tegen. Glucosestroop kun je hier online kopen.
  • De caramel au beurre salé wordt in de koelkast altijd wat dikker of steviger, dat is normaal. Haal de karamel op tijd uit de koelkast voor gebruik, zodat het weer zachter wordt. Eventueel kun je de karamel ook kort verwarmen in de magnetron of in een pannetje op heel laag vuur. Voor recepten waarin je de karamel verwerkt is het aan te raden deze ook op tijd uit de koelkast te halen, zodat de karamel weer wat smeuïger en zachter wordt. 
  • Naar smaak kun je extra (zee)zout toevoegen.
  • Het is ook erg lekker om het merg van ½-1 vanillestokje aan de slagroom toe te voegen, voor extra smaak. 
Salted caramel maken

Salted caramel bewaren

Je kunt deze zelfgemaakte salted caramel in de koelkast bewaren. Zo blijft het zeker enkele weken goed. De caramel au beurre salé invriezen kan ook voor enkele maanden.

Meer karamel inspiratie

Ben je op zoek naar lekkere recepten met gezouten karamel? Voor mijn tartelettes met karamel en chocolade maak ik gebruik van dit gezouten karamel recept. Ook dit recept voor fudge met gezouten karamel is onweerstaanbaar lekker. Of geniet van deze popcorn met salted caramel.

Wil je niet alleen caramel au beurre salé maken, maar ook andere basis karamel recepten proberen? Bekijk dan mijn basisrecept voor zelf karamel maken of check dit karamelsaus recept.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de karamel
  • 180 ml slagroom
  • 75 gr (gezouten) boter
  • ¼-½ tl (zee)zout (alleen als je ongezouten boter gebruikt)
  • 35 ml water
  • 200 gr suiker
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Caramel au beurre salé recept

Doe de slagroom met de boter en eventueel het zout in een steelpan en verhit tot tegen het kookpunt. 

Doe de suiker en het water in een andere pan, zet deze op het vuur en breng aan de kook. Je kunt eventueel iets walsen met de pan, zodat alle suiker oplost. 

Roer niet meer in de pan zodra het suikermengsel kookt. Eventuele suikerkristallen aan de zijkant van de pan kun je wegvegen met een nat kwastje. Je kunt de pan wel voorzichtig heen en weer bewegen wanneer het mengsel aan de ene kant eerder bruin wordt dan aan de andere kant.

Laat de suiker doorkoken tot een goudbruine karamel. De kleur van karamel is belangrijk. Als de karamel te licht is, zit er nog weinig smaak aan. Is de karamel te donker, dan is hij bitter en oneetbaar. Voeg – als de karamel goudbruin is – het roommengsel toe en roer goed door elkaar. Let op, dit gaat spetteren!

Salted caramel maken

Na het toevoegen van het roommengsel moet de karamel – al roerend – nog kort doorkoken. Dit is ook het moment om te bepalen hoe dik je de (afgekoelde) karamel wilt hebben. 

Smeuïge salted caramel maken

Kook voor een iets zachtere karamel alles op middelhoog vuur nog 1-2½ minuut, tot het 108 °C is. Deze karamel is op kamertemperatuur aan de smeuïge/zachte kant, dat is perfect in bijvoorbeeld een tartelette die je in de koelkast bewaart. Je ziet deze karamel op de rechter lepel (de karamel is daar op kamertemperatuur).

Stevigere salted caramel maken

Wil je een iets stevigere karamel, die op kamertemperatuur beter zijn vorm behoudt, kook de karamel dan 2-5 minuten op middelhoog vuur, tot het een temperatuur heeft van 112 °C. Dit is de karamel op de linker lepel (de karamel is daar op kamertemperatuur). Het is aan te raden een (digitale) thermometer te gebruiken, zodat je zeker weet hoe ver de karamel ingekookt is. Natuurlijk kun je ook voor de tussenweg kiezen en de karamel tot 110 °C koken. Haal de pan van het vuur. Doe de caramel au beurre salé in een bakje of (jam)potje (of giet bijvoorbeeld gelijk een laagje in tartelettes) en laat afkoelen.

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (35)
R karremans 2016-04-24 10:39:28

die ga ik zeker een keer maken ziet er heerlijk uit

Beantwoorden
R
Simone 2016-04-24 13:07:37

Oh hmm dat klinkt heerlijk.. ik ben toevallig net bezig om een notenslof te maken, denk dat deze karamel hier ook heerlijk bij smaakt! Kortom, je recept komt precies op tijd! :)

Beantwoorden
SI
Rutger 2016-04-24 21:00:09

Dat klinkt heel lekker!

Beantwoorden
lneke 2016-04-24 18:03:03

Dat ziet er heerlijk uit ik zou het wel willen maken maar waar haal je glucosestroop?

Beantwoorden
LN
Rutger 2016-04-24 20:59:55

Je kan het online kopen bij Bouwhuis.com, of kijk in je plaatselijke toko.

Beantwoorden
Elly 2016-04-24 18:05:19

Als ik een karamelsaus wil maken voor bijvoorbeeld over ijs, kan ik dan gewoon iets meer slagroom toevoegen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-04-24 20:59:10

Dat kan zeker! Erg lekker ook!

Beantwoorden
Joke 2016-04-24 18:21:23

hoelang is de karamel houdbaar, in of buiten de koelkast?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-04-24 20:58:55

In de koelkast is het zeker enkele weken houdbaar. Het wordt wel wat steviger, dus haal het op tijd uit de koelkast als je het wilt gaan verwerken.

Beantwoorden
karin 2016-04-28 15:10:30

Net gemaakt, erg lekker, maar toch een vraag bij mij wordt de caramel altijd wat kristallerig terwijl ik toch niet roer, ik heb het nu maar gezeefd. Hoe zou dit komen?

Beantwoorden
KA
Rutger 2016-04-28 19:08:17

Hoi Karin. Heb je wel de glucosestroop gebruikt? Tijdens het afkoelen van de karamel regelmatig roeren helpt ook om kristalvorming te voorkomen!

Beantwoorden
karin 2016-04-29 08:46:55

Ok ja de glucosestroop heb ik gebruikt. Heb je nog een goed idee voor koekjes waar ik de caramelpasta in kan gebruiken? Iets uit de bakbijbel misschien, ben echt superenthousiast over je boek, recepten werken gewoon heel goed.

Beantwoorden
KA
Astrid 2016-05-15 16:39:52

Kan ik deze karamelpasta ook gebruiken om botercreme op smaak te brengen?

Beantwoorden
AS
Rutger 2016-05-15 18:57:12

Zeker! Heel goed zelfs! Dat wordt erg lekker!

Beantwoorden
Saskia van de L. 2016-05-17 01:55:01

Misschien een tip voor diegenen die geen glucosestroop kunnen vinden...
Je kunt ook honing gebruiken tegen het kristalliseren van de suiker. (Deze tip komt uit een kookboek dat nog van mijn oma is geweest)

Beantwoorden
SA
Astrid 2016-05-23 17:13:12

Helaas toch kristallen bij het gebruik van honing. Volgende keer maar gewoon glucosestroop

Beantwoorden
AS
Jan 2016-09-25 16:27:16

Is dit ook de karamel die te gebruiken is om stroopwafels mee te maken? Of is dit weer een ander recept.

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-09-26 09:32:41

De stroop die ze in stroopwafels gebruiken is weer anders van samenstelling, maar je kan deze karamel er natuurlijk wel voor gebruiken. Een soort karamelwafels krijg je dan! Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Bert 2017-02-17 02:03:40

Druivensuiker en water 1op1 maakt glucosestroop.
Inkoken tot een dikke stroop
Druivensuiker is te koop bij de Appie H

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-02-20 11:17:09

Goede tip Bert! Let er wel op dat je de siroop lang genoeg (en ook weer niet te lang) laat doorkoken. Ik zal hier binnenkort waarschijnlijk nog een post over schrijven.

Beantwoorden
Bert 2017-02-20 13:31:54

Graag gedaan hoor Rutger

Beantwoorden
BE
Esther 2017-03-17 16:22:00

Kan je ook het broodbeleg Bebogeen gebruiken als zachte karamel vulling en hiervan een lepel door de slagroom doen voor de karamelslagroom? Bebogeen heb ik altijd wel in huis.

Beantwoorden
ES
Rutger 2017-03-20 08:43:31

Dat kan je zeker proberen! Ik ben er niet zo bekend mee.

Beantwoorden
Geertje 2017-03-28 03:02:29

Kan ik het vanille stokje vervangen voor 1 tsp vanilla extract? En weet jij of glucose stroop hetzelfde is als Corn Syrup? (En corn syrup gebruik ik om caramel cinnamon buns te maken) (Ik woon namelijk in Canada)

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-03-31 14:18:35

Hoi! Je kan extract gebriuken, maar dat zou ik 2 tsp gebruiken. Zie de uitgebreide ractie van Bert op je andere vraag.

Beantwoorden
Bert 2017-03-28 14:47:46

Maisstroop (cornsyrup) is niet hetzelfde als glucose
Maisstroop heeft een hoog fructose gehalte, bovendien erg ongezond, daar je lever het erg moeilijk krijgt met de verwerking daarvan, ik zou dat niet (meer) gebruiken. Dit terzijde en in tegenstelling tot glucose.
Ik heb eerder een oplossing gegeven die je kan gebruiken.
1 deel dextrose (druivensuiker) op 1 deel water maakt glucose
inkoken tot een pasta-achtige stroop
Druivensuiker is ongetwijfeld te krijgen
Gr Bert

Beantwoorden
BE
Geertje 2017-04-03 16:56:17

Bedankt, wist niet dat Corn syrup slecht voor je was. Ik zal opzoek gaan naar Glucose stroop. Bedankt voor je uitleg Bert, als ik de glucosestroop niet kan vinden, zal ik het op deze manier proberen. Oke, 2 tsp vanilla extract dan Rutger, misschien maar toch eens aan de slag met echte vanille stokjes, nog nooit gedaan..

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-04-03 20:47:36

Het is echt niet moeilijk hoor, met vanillestokjes werken. En vooral heel lekker! Succes!

Beantwoorden
Bert 2017-04-03 17:15:54

Graag gedaan hoor Geertje

Beantwoorden
BE
will 2018-09-23 20:02:05

Hoi Rutger,
aankomende week wil ik deze smeuïge karamel maak voor de karamelslof.
nu vroeg ik mij af of ik ook Natrena vloeibaar kan gebruiken in plaats glucosestroop ?

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-09-24 07:45:39

Hoi! Dat gaat helaas niet. De glucosestroop gaat het kristalliseren van de karamel tegen en dat gaan je niet lukken met Natrena.

Beantwoorden
Sandra 2018-11-03 19:18:28

Ha Rutger,

Als ik de karamel in een bonbon doe, hoe lang is deze dan buiten de koelkast houdbaar?

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-11-04 15:43:50

Dat kan ik je niet met zekerheid zeggen, voor de zekerheid zou ik ze altijd in de koelkast bewaren.

Beantwoorden
Sandra 2018-11-04 18:30:19

Die ik dat, dank je voor je snelle antwoord!

Beantwoorden
SA
Lize 2018-11-07 18:16:02

Dikke duim voor dit TOP recept! De karamel is al gelukt, in 1 keer! Nu de taartjes nog :-) Dankjewel Rutger!

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-11-11 13:40:57

Geniet er van!

Beantwoorden
Silvia ter Avest 2019-01-28 15:23:30

Ik wil graag deze slof maken, maar ik ben nou niet zo'n hele grote bakprinses. De karamelslagroom gaat denk ik nog wel lukken, maar de karamelpasta wordt wat lastiger. Er is ook kant en klare karamelpasta te koop?
Gr.
Silvia ter Avest

Beantwoorden
SI
Rutger 2019-02-03 09:50:58

Je kunt ook dulce de leche gebruiken: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/basisrecept-dulce-leche/

Beantwoorden
Malis 2020-07-26 12:21:37

Nadat de karamel is afgekoeld schift de boter van de karamel, hoe kan dit?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-08-02 10:13:22

Heb je de boter goed genoeg laten smelten? En tijdens het afkoelen de massa nog en toe doorgeroerd?

Beantwoorden
Patricia Gerrits van Haren 2020-10-20 12:58:19

Oh wat een geweldige karamelpasta is dit. Echt heerlijk. De pasta zou niet misstaan in een candybar. Ga voortaan glucosestroop gebruiken, geen suiker kristallen meer, ideaal. Thanks Rutger voor het recept, mijn favo karamel en door de toevoeging van meer of minder slagroom geschikt voor vele toepassingen.

Beantwoorden
PA
Mibet 2020-11-07 13:03:04

Hoe lang kan je deze bewaren? En waar? Koelkast, vriezer? Alvast bedankt.

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-11-09 10:50:37

Deze karamel is in de koelkast heel lang houdbaar, zeker 2-3 weken. Maar waarschijnlijk wel langer (dat haalt ie bij ons nooit). Invriezen kan ook heel goed.

Beantwoorden
LInda 2020-12-03 13:19:30

Helaas kwam bij het afkoelen de boter bovendrijven.
Opnieuw verwarmd, de boter was opgenomen en proberen te mixen tot hij afgekoeld was.
Helaas, daar kwam de boter weer.
Ik heb roomboter gebruikt.
Wat doe ik fout?

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-12-07 07:14:08

Heb je ook de glucosestroop gebruikt? En de karamel rustig op kamertemperatuur laten afkoelen? Het kan helpen om de karamel tijdens het afkoelen nog enkele keren door te roeren.

Beantwoorden
Linda 2020-12-12 17:25:25

Ja, ik heb de glucosestroop gebruikt, speciaal gekocht bij de Sligro.
De 2 maal ben ik er mee op de bank gaan zitten en blijven roeren. Helaas.
De boter eraf geschept en het was evengoed lekker maar niet volgens plan.

Dank je wel trouwens voor je vele goede recepten.
Ze lukken eigenlijk altijd. Op dit nu na😜

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-12-13 12:55:31

Heel gek. Probeer de volgende keer de karamel iets langer door te koken, wellicht dat dit nog helpt.

Beantwoorden
Daan 2021-04-02 20:53:21

Hai Rutger, bij mij is de karamel meer fudge geworden dan karamel pasta. Weet jij hoe dit kan?

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-04-05 11:05:14

Heb je het lang genoeg verhit? En de thermometer niet tegen de bodem van de pan gehouden, waardoor de temperatuur niet klopte.

Beantwoorden
Anja 2021-05-28 18:44:03

Hoi Rutger

2 x geprobeerd. Eerste keer werd de karamel zo hard dat er zo snoepjes van gemaakt konden worden. Rechtstreeks uit de pan op een lepel en hard. De boter bleef er niet in.
De 2e keer een meer slagroom gebruikt. Boter bleef er in maar toch nog veel te hard. Niet smeerbaar. Zijn de verhoudingen in het recept wel goed?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-31 10:22:42

Hoi. Wat gek. Ja de verhoudingen kloppen echt, ik maak het echt altijd met dit recept.

Beantwoorden
Brigitte 2021-06-27 13:29:37

Top recept heerlijk.

Beantwoorden
BR
Marleen 2021-07-21 16:05:07

Hallo Rutger,
Kan ik deze karamel ook gebruiken als drip op een taart? Of moet ik dan iets aanpassen in het recept?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-07-28 09:14:39

Als drip is deze karamel niet heel erg geschikt, ik ben bang dat het dan te snel zijn vorm verliest.

Beantwoorden
Diane 2021-10-18 19:27:54

Hoi Rutger,
Je karamelsaus is heerlijk maar ik zou die in kleine cupcakesvormpjes willen doen en invriezen om ze dan te ontvormen en als vulling van witte chocolademousse in een Iglovorm van Silikomart te steken. Ik heb dit al,geprobeerd maar de karamelsaus blijft te zacht dus ontvormen is meer uitlepelen. Zou ik bij je recept gelatine mogen bijvoegen?
Dank je wel

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-10-24 12:57:59

Hoi. Dat is echt een kwestie van zelf experimenteren, daar heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
José 2021-12-22 16:58:08

Hallo Rutger.
Is glucosestroop hetzelfde als glucosesiroop van MONIN.

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-12-23 08:15:45

Dat is volgens mij gewoon suikersiroop dat is niet hetzelfde.

Beantwoorden
Carolien 2022-01-08 08:52:49

Karamel aan laten branden pff.... Dan maar baileys erdoor. Ook erg lekker. Toen de cake gescheurd dus afgemeerd met slagroom en bestrooid met pure hagelslag. Lekkere combi moet ik zeggen. heftig maar wel lekker moet ik zeggen. Volgende x volgens het recept proberen.😊
Gr Carolien

Beantwoorden
CA
Carina 2022-02-05 20:16:57

Vandaag de karamel gemaakt met jou recept en watdenkjegelukt natuurlijk
Dankjewel voor recept

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-02-07 18:23:05

Superleuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Berber 2022-03-16 22:01:28

Hallo,

Ik wil graag deze karamelpasta maken. Kan ik alleen de glucosestroop vervangen door sucralose vloeibaar?
Of zit hier een groot verschil tussen waardoor het niet gaat lukken?

Beantwoorden
BE
Rutger 2022-03-20 12:51:34

Hi. Daar heb ik zelf geen ervaring mee, dus dat zou je moeten uitproberen.

Beantwoorden
Jessie 2022-05-05 18:07:25

Hallo Rutger,

Zou ik ipv deze karamel ook een blikje gecondenseerde melk kunnen gebruiken?
Alvast bedankt.

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-05-08 19:32:17

Het is net iets anders, maar het kan zeker.

Beantwoorden
Marriette 2022-10-05 20:59:37

Hoi

Heb je een gerecht met karamel botercreme?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-10-11 08:25:44

Dit recept bijvoorbeeld: https://rutgerbakt.nl/cake-recepten/opgerolde-chocoladecake-karamel/

Beantwoorden
A 2022-11-30 07:17:22

Kun je deze ook gebruiken voor shortcake?

Beantwoorden
A
Rutger 2022-12-01 14:51:25

Het kan wel, maar ik denk dat de karamel daar net te zacht voor is.

Beantwoorden
A 2022-11-30 07:19:18

Koken totdat je de lichtbruine kleur heb, of als jij sterkere caramel wil wat donkerder. Daarna slagroom erbij. In een ruime gewone kookpan

Beantwoorden
A

U kunt niet meer reageren.