Ingrediëntenlijst
  • Voor de karamel
  • ½ vanillestokje
  • 150 ml slagroom (of 200 ml, voor een dunnere karamel)
  • 300 gr suiker
  • 50 ml water
  • 50 gr glucosestroop
  • 100 gr boter
  • snuf zout

Deze smeuïge karamel is echt onweerstaanbaar en kan in veel verschillende recepten gebruikt worden. Gebruik hem als vulling in een taart, in tartelettes (bijvoorbeeld deze tartelettes met karamel en chocolade!), tussen macarons, in een dessert, als vulling van zelfgemaakte bonbons of gewoon op een stuk geroosterd brood. De glucosestroop in dit recept zorgt ervoor dat er tijdens het afkoelen geen suikerkristallen ontstaan, waardoor de karamel lekker smeuïg blijft. Glucosestroop is te koop bij sommige (online) bak- en kookwinkels, toko’s en bij de groothandels. Kijk hier voor een stap-voor-stap uitleg karamel maken.

Voeg altijd een snufje zout toe, dat maakt de smaak nog intenser. Houd je van gezouten karamel, voeg dan aan het eind 1 theelepel (zee)zout(vlokken) toe.

Bereiding: Smeuïge karamel

Snijd het halve vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het leeggeschraapte vanillestokje en de slagroom in een steelpannetje en breng dit rustig aan de kook. Doe ondertussen de suiker met het water en de glucosestroop in een andere (hoge) pan en laat dit koken tot een goudgele karamel. In het begin kan je nog wat roeren om alles goed te mengen, maar zodra het mengsel kookt mag je echt niet meer roeren!

Verwijder het vanillestokje uit de slagroom en giet de warme room op de karamel. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is erg heet. Roer het mengsel goed door tot een egale karamelsaus is ontstaan. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoorheen tot deze opgelost is. Laat alles afkoelen en roer het tijdens het afkoelen nog enkele keren door.

Bewaar de karamelpasta in de koelkast en laat deze voor gebruik op kamertemperatuur komen zodat hij weer wat zachter wordt. Eventueel kun je de karamel kort verwarmen (au-bain-marie of in de magnetron) om deze nog zachter te maken (als je hem bijvoorbeeld in een taartschelp wil spuiten of gieten).

smeuige karamel

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (18)
Silvia ter Avest 2019-01-28 15:23:30

Ik wil graag deze slof maken, maar ik ben nou niet zo'n hele grote bakprinses. De karamelslagroom gaat denk ik nog wel lukken, maar de karamelpasta wordt wat lastiger. Er is ook kant en klare karamelpasta te koop?
Gr.
Silvia ter Avest

Beantwoorden
SI
Rutger 2019-02-03 09:50:58

Je kunt ook dulce de leche gebruiken: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/basisrecept-dulce-leche/

Beantwoorden
Lize 2018-11-07 18:16:02

Dikke duim voor dit TOP recept! De karamel is al gelukt, in 1 keer! Nu de taartjes nog :-) Dankjewel Rutger!

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-11-11 13:40:57

Geniet er van!

Beantwoorden
Sandra 2018-11-03 19:18:28

Ha Rutger,

Als ik de karamel in een bonbon doe, hoe lang is deze dan buiten de koelkast houdbaar?

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-11-04 15:43:50

Dat kan ik je niet met zekerheid zeggen, voor de zekerheid zou ik ze altijd in de koelkast bewaren.

Beantwoorden
Sandra 2018-11-04 18:30:19

Die ik dat, dank je voor je snelle antwoord!

Beantwoorden
SA
will 2018-09-23 20:02:05

Hoi Rutger,
aankomende week wil ik deze smeuïge karamel maak voor de karamelslof.
nu vroeg ik mij af of ik ook Natrena vloeibaar kan gebruiken in plaats glucosestroop ?

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-09-24 07:45:39

Hoi! Dat gaat helaas niet. De glucosestroop gaat het kristalliseren van de karamel tegen en dat gaan je niet lukken met Natrena.

Beantwoorden
Geertje 2017-03-28 03:02:29

Kan ik het vanille stokje vervangen voor 1 tsp vanilla extract? En weet jij of glucose stroop hetzelfde is als Corn Syrup? (En corn syrup gebruik ik om caramel cinnamon buns te maken) (Ik woon namelijk in Canada)

Beantwoorden
GE
Bert 2017-03-28 14:47:46

Maisstroop (cornsyrup) is niet hetzelfde als glucose
Maisstroop heeft een hoog fructose gehalte, bovendien erg ongezond, daar je lever het erg moeilijk krijgt met de verwerking daarvan, ik zou dat niet (meer) gebruiken. Dit terzijde en in tegenstelling tot glucose.
Ik heb eerder een oplossing gegeven die je kan gebruiken.
1 deel dextrose (druivensuiker) op 1 deel water maakt glucose
inkoken tot een pasta-achtige stroop
Druivensuiker is ongetwijfeld te krijgen
Gr Bert

Beantwoorden
BE
Geertje 2017-04-03 16:56:17

Bedankt, wist niet dat Corn syrup slecht voor je was. Ik zal opzoek gaan naar Glucose stroop. Bedankt voor je uitleg Bert, als ik de glucosestroop niet kan vinden, zal ik het op deze manier proberen. Oke, 2 tsp vanilla extract dan Rutger, misschien maar toch eens aan de slag met echte vanille stokjes, nog nooit gedaan..

Beantwoorden
GE
Bert 2017-04-03 17:15:54

Graag gedaan hoor Geertje

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-04-03 20:47:36

Het is echt niet moeilijk hoor, met vanillestokjes werken. En vooral heel lekker! Succes!

Beantwoorden
Rutger 2017-03-31 14:18:35

Hoi! Je kan extract gebriuken, maar dat zou ik 2 tsp gebruiken. Zie de uitgebreide ractie van Bert op je andere vraag.

Beantwoorden
Esther 2017-03-17 16:22:00

Kan je ook het broodbeleg Bebogeen gebruiken als zachte karamel vulling en hiervan een lepel door de slagroom doen voor de karamelslagroom? Bebogeen heb ik altijd wel in huis.

Beantwoorden
ES
Rutger 2017-03-20 08:43:31

Dat kan je zeker proberen! Ik ben er niet zo bekend mee.

Beantwoorden
Bert 2017-02-17 02:03:40

Druivensuiker en water 1op1 maakt glucosestroop.
Inkoken tot een dikke stroop
Druivensuiker is te koop bij de Appie H

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-02-20 11:17:09

Goede tip Bert! Let er wel op dat je de siroop lang genoeg (en ook weer niet te lang) laat doorkoken. Ik zal hier binnenkort waarschijnlijk nog een post over schrijven.

Beantwoorden
Bert 2017-02-20 13:31:54

Graag gedaan hoor Rutger

Beantwoorden
BE
Jan 2016-09-25 16:27:16

Is dit ook de karamel die te gebruiken is om stroopwafels mee te maken? Of is dit weer een ander recept.

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-09-26 09:32:41

De stroop die ze in stroopwafels gebruiken is weer anders van samenstelling, maar je kan deze karamel er natuurlijk wel voor gebruiken. Een soort karamelwafels krijg je dan! Klinkt heerlijk!

Beantwoorden
Saskia van de L. 2016-05-17 01:55:01

Misschien een tip voor diegenen die geen glucosestroop kunnen vinden...
Je kunt ook honing gebruiken tegen het kristalliseren van de suiker. (Deze tip komt uit een kookboek dat nog van mijn oma is geweest)

Beantwoorden
SA
Astrid 2016-05-23 17:13:12

Helaas toch kristallen bij het gebruik van honing. Volgende keer maar gewoon glucosestroop

Beantwoorden
AS
Astrid 2016-05-15 16:39:52

Kan ik deze karamelpasta ook gebruiken om botercreme op smaak te brengen?

Beantwoorden
AS
Rutger 2016-05-15 18:57:12

Zeker! Heel goed zelfs! Dat wordt erg lekker!

Beantwoorden
karin 2016-04-29 08:46:55

Ok ja de glucosestroop heb ik gebruikt. Heb je nog een goed idee voor koekjes waar ik de caramelpasta in kan gebruiken? Iets uit de bakbijbel misschien, ben echt superenthousiast over je boek, recepten werken gewoon heel goed.

Beantwoorden
KA
Rutger 2016-04-28 19:08:17

Hoi Karin. Heb je wel de glucosestroop gebruikt? Tijdens het afkoelen van de karamel regelmatig roeren helpt ook om kristalvorming te voorkomen!

Beantwoorden
karin 2016-04-28 15:10:30

Net gemaakt, erg lekker, maar toch een vraag bij mij wordt de caramel altijd wat kristallerig terwijl ik toch niet roer, ik heb het nu maar gezeefd. Hoe zou dit komen?

Beantwoorden
KA
Joke 2016-04-24 18:21:23

hoelang is de karamel houdbaar, in of buiten de koelkast?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-04-24 20:58:55

In de koelkast is het zeker enkele weken houdbaar. Het wordt wel wat steviger, dus haal het op tijd uit de koelkast als je het wilt gaan verwerken.

Beantwoorden
Elly 2016-04-24 18:05:19

Als ik een karamelsaus wil maken voor bijvoorbeeld over ijs, kan ik dan gewoon iets meer slagroom toevoegen?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-04-24 20:59:10

Dat kan zeker! Erg lekker ook!

Beantwoorden
lneke 2016-04-24 18:03:03

Dat ziet er heerlijk uit ik zou het wel willen maken maar waar haal je glucosestroop?

Beantwoorden
LN
Rutger 2016-04-24 20:59:55

Je kan het online kopen bij Bouwhuis.com, of kijk in je plaatselijke toko.

Beantwoorden
Simone 2016-04-24 13:07:37

Oh hmm dat klinkt heerlijk.. ik ben toevallig net bezig om een notenslof te maken, denk dat deze karamel hier ook heerlijk bij smaakt! Kortom, je recept komt precies op tijd! :)

Beantwoorden
SI
Rutger 2016-04-24 21:00:09

Dat klinkt heel lekker!

Beantwoorden
R karremans 2016-04-24 10:39:28

die ga ik zeker een keer maken ziet er heerlijk uit

Beantwoorden
R