Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 175 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 40 gr amandelmeel
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • ¼ tl zout
  • Voor de vulling
  • 1 recept smeuïge karamel
  • 100 ml slagroom
  • 10 gr honing
  • snuf zout
  • 100 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 25 gr boter, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • bloem, om uit te rollen
  • boter, om in te vetten
  • hazelnoten, geroosterd en grof gehakt

Deze tartelettes met karamel en chocolade zijn echt onweerstaanbaar lekker! Veel uitleg hebben ze niet nodig, je moet ze gewoon gaan proeven. Je kunt de tartelettes al enkele dagen van tevoren bakken, bewaar ze dan in een luchtdichte trommel. Het vullen kun je het best niet te lang van tevoren doen, zo weet je zeker dat je een knapperig taartje hebt met een heerlijke smeuïge vulling!

Tartelettes met karamel en chocolade

Bereiding: Tartelettes met karamel en chocolade

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een deeg van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Vet 8 tot 12 tartelettevormpjes (of ringen, plaats die op een met bakpapier beklede bakplaat) met een doorsnede van 8-10 centimeter en een hoogte van ongeveer 2 centimeter in. Rol het deeg uit tot een dikte van 3 à 4 millimeter en bekleed de taartvormpjes daarmee. Prik de bodem van de taartjes meerdere malen in met een vork en zet de vormpjes vervolgens minimaal 30 minuten in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bak de taartbodempjes daarna goudbruin in 10-15 minuten. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Verwarm de karamel au-bain-marie tot deze schenkbaar is en vul de tartelettes daarmee tot de helft. Zet de tartelettes in de koelkast zodat de karamel weer stevig wordt.

Doe de slagroom, honing en het zout in een steelpan en breng aan de kook. Doe de chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot de chocolade is opgelost. Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer tot een glanzende ganache. Giet de ganache op de karamel en laat de tartelettes opstijven in de koelkast. Garneer de tartelettes desgewenst met wat grof gehakte hazelnoten.

Tartelettes met karamel en chocolade

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (12)
Monique 2019-05-03 20:38:03

Hoi Rutger,

Ik heb vandaag voor de 1e keer dit recept uitgeprobeerd, is nog niet helemaal klaar, maar ik kan niet wachten om te proeven. Nu adviseer je om ze niet te lang van te voren af te maken. Ik heb geen feestje, ze zijn gewoon lekker voor mezelf, dus ik zou ze per 2 willen maken. Kan ik de chocolade bewaren en opnieuw opwarmen om er overheen te doen?
Groetjes Monique

Beantwoorden
MO
Rutger 2019-05-07 14:06:46

Hoi Monique. Dat kan prima!

Beantwoorden
Magdalena van de Ruit 2019-04-13 21:27:41

Vandaag deze taartjes gemaakt. Prima gelukt. Ze zijn echt om te smullen.

Groet, Magdalena

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-04-16 18:14:05

Heel leuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Mandy 2018-07-03 21:12:41

Hoi Rutger, kan ik de taartjes met vulling wel een dag van te voren al bereiden? Ik ben van plan om ook de choco frambozen taartjes te maken. Kunnen deze ook een dag van te voren?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-07-09 07:53:23

Hoi Mandy. Dat kan op zich prima, de bodempjes zullen alleen iets minder knapperig worden. De frambozen zou ik er pas op het laatste moment op doen.

Beantwoorden
Elske 2018-03-31 12:38:16

Hoi rutger,
Waarom moeten de vormpjesmet deeg nog 30 min in de koelkast voor je ze bakt?

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-04-13 22:15:49

Dan wordt het deeg nog wat steviger (doordat de boter weer hard wordt), waardoor de zijkanten minder naar beneden zakken tijdens het bakken.

Beantwoorden
Nadja 2017-12-16 15:04:16

Hi Rutger,

Ik heb vanochtend het deeg gemaakt voor citroen tartelettes. Nu probeer ik het deeg uit te rollen en de vormpjes te vullen maar dat lukt niet.
Het deeg scheurt bij het uitrollen en oppakken ook plakt het aan het aanrecht en aan de deegroller vast.
Ik heb geen flauw idee waar dit mis gaat...kun jij me helpen? Groet, Nadja

Beantwoorden
NA
Rutger 2017-12-18 01:09:51

Hoi. Na het koelen van het deeg kun je het nog kort doorkneden, daar wordt het wat soepeler van, waardoor het minder snel scheurt. Het deeg is vrij rijk, met ei en boter, dus plakt misschien wat sneller dan dat je gewend bent. Als je goed bloem gebruikt bij het uitrollen zal het deeg niet vast plakken.

Beantwoorden
Marielle 2017-11-01 22:34:45

Kan in, ipv zelf caramel maken, ook Bebogeen gebruiken? En hoeveel zou ik dan ongeveer nodig hebben voor dit recept en het aantal tartelettes?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-11-02 11:59:22

Dat kan, alleen vind ik zelf bebogeen wat minder lekker. Aan 1 potje zul je wel genoeg hebben in dit recept.

Beantwoorden
Carla 2017-08-04 09:06:59

Zou je ze ook met vulling en al kunnen invriezen?

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-08-06 21:45:04

Het kan wel, maar wordt er niet lekkerder op.

Beantwoorden
nadiya 2017-07-16 20:23:56

hoi, echt een leuk recept!! voor hoeveel is dit?

Beantwoorden
NA
Rutger 2017-07-19 23:01:36

Je kunt hier zeker 8 tartelettes mee maken.

Beantwoorden
saya 2016-08-03 19:41:19

Hallo! Ik heb een vraagje.. Kan het geen ook bijvoorbeeld 4 uren rusten of is dat te lang? Ik wil ze graag komend weekend gaan maken, maar moet het in een strak schema zien te proppen..

Beantwoorden
SA
Rutger 2016-08-06 08:37:53

Hoi! Dat kan prima! Ik doe het vaak zelfs een hele nacht.

Beantwoorden
saya 2016-08-14 14:30:11

Bedankt! Het was smullen. Ik heb ze samen met je kokosblondies en je hazelnootschuimtaart gebakken als toetje voor een feestje. Dacht dat ik veel te veel had, maar het was zo lekker dat het helemaal op gegaan is! Iedereen wilde de recepten en heb ze allemaal jouw boek aangesmeerd :)
Nu nog even bedenken wat ik met het restant smeuïge karamel ga doen. Het is helaas net te weinig voor in de macarons...

Beantwoorden
SA
Rutger 2016-08-14 21:25:56

Wat lekker en leuk allemaal! En dankjewel voor de reclame :)

Beantwoorden
Maya Yard 2016-06-14 19:17:25

Hoi Rutger ik heb een vraagje. Ik ga dit sowieso in een grote vorm maken. hoef ik dan de gebakken korst niet eerst in te smeren met gesmolten chocola zodat het niet zacht wordt? ik wil dat het krokant blijft

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-06-17 12:47:25

Hoi! De karamel trek niet echt in de gebakken bodem, waardoor deze niet ingesmeerd hoeft te worden met chocolade. Bij een vochtigere vulling als bijvoorbeeld banketbakkersroom zou ik dat wel altijd doen. Natuurlijk kan het het hier ook doen, het is ook lekker een extra laagje chocolade!

Beantwoorden
Susan 2016-05-23 20:07:18

Beste Rutger,

Graag zou ik dit recept een keer willen proberen. Nu heb ik helaas geen kleine tartelettevormpjes. Zou je dit ook in een grote taartvorm kunnen maken? Zoja, welke maat moet ik dan aan denken?

Beantwoorden
SU
Rutger 2016-05-24 18:22:29

Hoi! Ik zou dan een lage vorm van zo'n 24 centimeter doorsnede gebruiken.

Beantwoorden
Tonny 2016-05-10 21:54:00

Ze zien er inderdaad heerlijk uit. Ga ze snel een keer maken.

Beantwoorden
TO