- Voor het deeg
- 175 gram bloem
- 75 gram witte basterdsuiker
- 40 gr amandelmeel
- 100 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 ei
- ¼ tl zout
- Voor de vulling
- 1 recept smeuïge karamel
- 100 ml slagroom
- 10 gr honing
- snuf zout
- 100 gr pure chocolade, grof gehakt
- 25 gr boter, op kamertemperatuur
- Verder nodig
- bloem, om uit te rollen
- boter, om in te vetten
- hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
Deze tartelettes met karamel en chocolade zijn echt onweerstaanbaar lekker! Veel uitleg hebben ze niet nodig, je moet ze gewoon gaan proeven. Je kunt de tartelettes al enkele dagen van tevoren bakken, bewaar ze dan in een luchtdichte trommel. Het vullen kun je het best niet te lang van tevoren doen, zo weet je zeker dat je een knapperig taartje hebt met een heerlijke smeuïge vulling!
Bereiding: Tartelettes met karamel en chocolade
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een deeg van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Vet 8 tot 12 tartelettevormpjes (of ringen, plaats die op een met bakpapier beklede bakplaat) met een doorsnede van 8-10 centimeter en een hoogte van ongeveer 2 centimeter in. Rol het deeg uit tot een dikte van 3 à 4 millimeter en bekleed de taartvormpjes daarmee. Prik de bodem van de taartjes meerdere malen in met een vork en zet de vormpjes vervolgens minimaal 30 minuten in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bak de taartbodempjes daarna goudbruin in 10-15 minuten. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
Verwarm de karamel au-bain-marie tot deze schenkbaar is en vul de tartelettes daarmee tot de helft. Zet de tartelettes in de koelkast zodat de karamel weer stevig wordt.
Doe de slagroom, honing en het zout in een steelpan en breng aan de kook. Doe de chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot de chocolade is opgelost. Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer tot een glanzende ganache. Giet de ganache op de karamel en laat de tartelettes opstijven in de koelkast. Garneer de tartelettes desgewenst met wat grof gehakte hazelnoten.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ze zien er inderdaad heerlijk uit. Ga ze snel een keer maken.
BeantwoordenBeste Rutger,
Graag zou ik dit recept een keer willen proberen. Nu heb ik helaas geen kleine tartelettevormpjes. Zou je dit ook in een grote taartvorm kunnen maken? Zoja, welke maat moet ik dan aan denken?
Beantwoorden
Hoi Rutger ik heb een vraagje. Ik ga dit sowieso in een grote vorm maken. hoef ik dan de gebakken korst niet eerst in te smeren met gesmolten chocola zodat het niet zacht wordt? ik wil dat het krokant blijft
BeantwoordenHoi! De karamel trek niet echt in de gebakken bodem, waardoor deze niet ingesmeerd hoeft te worden met chocolade. Bij een vochtigere vulling als bijvoorbeeld banketbakkersroom zou ik dat wel altijd doen. Natuurlijk kan het het hier ook doen, het is ook lekker een extra laagje chocolade!
Beantwoorden
Hallo! Ik heb een vraagje.. Kan het geen ook bijvoorbeeld 4 uren rusten of is dat te lang? Ik wil ze graag komend weekend gaan maken, maar moet het in een strak schema zien te proppen..
BeantwoordenBedankt! Het was smullen. Ik heb ze samen met je kokosblondies en je hazelnootschuimtaart gebakken als toetje voor een feestje. Dacht dat ik veel te veel had, maar het was zo lekker dat het helemaal op gegaan is! Iedereen wilde de recepten en heb ze allemaal jouw boek aangesmeerd :)
Nu nog even bedenken wat ik met het restant smeuïge karamel ga doen. Het is helaas net te weinig voor in de macarons...
Kan in, ipv zelf caramel maken, ook Bebogeen gebruiken? En hoeveel zou ik dan ongeveer nodig hebben voor dit recept en het aantal tartelettes?
BeantwoordenDat kan, alleen vind ik zelf bebogeen wat minder lekker. Aan 1 potje zul je wel genoeg hebben in dit recept.
Beantwoorden
Hi Rutger,
Ik heb vanochtend het deeg gemaakt voor citroen tartelettes. Nu probeer ik het deeg uit te rollen en de vormpjes te vullen maar dat lukt niet.
Het deeg scheurt bij het uitrollen en oppakken ook plakt het aan het aanrecht en aan de deegroller vast.
Ik heb geen flauw idee waar dit mis gaat...kun jij me helpen? Groet, Nadja
Hoi. Na het koelen van het deeg kun je het nog kort doorkneden, daar wordt het wat soepeler van, waardoor het minder snel scheurt. Het deeg is vrij rijk, met ei en boter, dus plakt misschien wat sneller dan dat je gewend bent. Als je goed bloem gebruikt bij het uitrollen zal het deeg niet vast plakken.
Beantwoorden
Hoi rutger,
Waarom moeten de vormpjesmet deeg nog 30 min in de koelkast voor je ze bakt?
Dan wordt het deeg nog wat steviger (doordat de boter weer hard wordt), waardoor de zijkanten minder naar beneden zakken tijdens het bakken.
Beantwoorden
Hoi Rutger, kan ik de taartjes met vulling wel een dag van te voren al bereiden? Ik ben van plan om ook de choco frambozen taartjes te maken. Kunnen deze ook een dag van te voren?
BeantwoordenHoi Mandy. Dat kan op zich prima, de bodempjes zullen alleen iets minder knapperig worden. De frambozen zou ik er pas op het laatste moment op doen.
Beantwoorden
Vandaag deze taartjes gemaakt. Prima gelukt. Ze zijn echt om te smullen.
Groet, Magdalena
BeantwoordenHoi Rutger,
Ik heb vandaag voor de 1e keer dit recept uitgeprobeerd, is nog niet helemaal klaar, maar ik kan niet wachten om te proeven. Nu adviseer je om ze niet te lang van te voren af te maken. Ik heb geen feestje, ze zijn gewoon lekker voor mezelf, dus ik zou ze per 2 willen maken. Kan ik de chocolade bewaren en opnieuw opwarmen om er overheen te doen?
Groetjes Monique
Hoi Rutger,
Ik denk erover om de taartjes de vullen met de salted caramel en witte chocoladeganache.
Zou dit ook lekker zijn of wordt het dan te zoet denk je?
Witte chocolade ganache is wel zoeter, samen met de karamel is dat inderdaad wel aan de zoete kant. Maar lekker zal het zeker zijn :)
Beantwoorden
Hoi Rutger!
In het recept staat 200 graden aanhouden en bij het recept tartelette bodems basisrecept 180 graden. Wat is het beste?
Alvast bedankt.
Hoi Rutger,
Mijn vriendin volgt een tarwevrij dieet, Watvoor vervangende ingrediënten zou ik hiervoor kunnen gebruiken?
BeantwoordenHoi Rutger,
Ik volg nogal wat patissiers op instagram en ik zie nogal eens dat zij een crunchy laagje maken. Soms bevat dat wat nootjes met verkruimelde koek en/of uitgeharde caramel. Ik ben op zoek naar de echte patissier recepten voor dit soort laagjes. Kun jij me verder helpen? Ik wil mijn bakkunsten verder verfijnen en ik heb zelfs in Franse boekwinkels gezocht naar goede patisserie recepten maar helaas nog net gevonden wat ik zoek.
Ik heb jouw grote koekjesbijbel en wat een goede recepten zijn dat! Net als de tartelette met caramel en chocolade, dit is gewoon goed! En voor minder ga ik niet aan de slag! :-) Ik hoop heel erg dat jij goede tips hebt voor me, hartelijk dank alvast!
Hoi! Wat een leuke vraag. Dat recept heb ik (nog) niet uitgewerkt liggen, maar ik neem het zeker mee.
Beantwoorden
In dit artikel vind je verschillende verhoudingen voor ganaches: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/ganache-maken/
Beantwoorden
Hoi Rutger,
Ik wil deze taartjes voor mijn verjaardag maken. Ik heb 4 vormpjes en ik heb er 20 nodig. Hoever van te voren kan ik ze maken, zodat de bodems ook hard blijven? Ik ga ze op het laatste moment vullen.
Groet, Marlijn
BeantwoordenJe kunt ze prima 3-4 dagen van tevoren bakken. Bewaar de afgekoelde taartbodempjes luchtdicht verpakt op kamertemperatuur.
Beantwoorden
