- Voor de oliebollen
- 1 grote goudrenet
- 50 gr sukade (optioneel)
- 50 gr gekonfijte sinaasappelsnippers (optioneel)
- 100 gr krenten
- 200 gr blanke rozijnen
- 200 gr donkere rozijnen
- 1 l melk, lauwwarm
- 80 gr verse gist
- 1 kg bloem
- 20 gr zout
- 45 gr witte basterdsuiker
- 1 citroen, rasp
- Verder nodig
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
- poedersuiker
Het hele jaar keek ik uit naar Oudjaarsdag. De ochtend waarop mijn vader al om zes uur ’s ochtends naast zijn bed stond om oliebollenbeslag te maken. Emmers vol! Met natte theedoeken bedekt stonden deze opgesteld rond de kachel; mijn zus en ik moesten er vooral van afblijven om het rijzen niet te verstoren.
Niet veel later stonden mijn vader, zus en ik in een ijskoude schuur om de eerste bollen in het vet te gooien. De taakverdeling was duidelijk en veranderde nooit: vader bakte, Laura schudde het vet af en ik brak de uitsteeksels eraf. Waarbij er om en om één in mijn mond verdween. Op gezette tijden kwam mijn moeder de volle schaal omwisselen voor een lege. En zo brachten wij oudejaarsochtend al bakkend door, om vervolgens in de midden buurt en familie van versgebakken oliebollen te voorzien. Daarna was het: snel douchen, mooie kleren aan en rozig oudejaarsavond vieren. Om vervolgens weer een jaar te wachten op de leukste dag van het jaar.
Oliebollen maken – recept
Dit is het ouderwetse oliebollen recept van mijn vader en zoals je vast wel begrijpt, is dit voor mij ook het aller lekkerste oliebollen recept. Met dit oliebol recept bak je 50–60 oliebollen.
Als je niet van sukade of gekonfijte sinaasappel houdt, kan je dat zonder problemen weglaten. Wil je een variatie op dit oliebollen recept? Kijk dan eens naar deze Midden-Oosterse oliebollen! Genoeg inspiratie om zelf oliebollen te bakken! En heb je na oud & nieuw nog oliebollen over? Maak er deze geweldige wentelteefjes van oliebollen mee!
Bereiding oliebollen recept
Schil de goudrenet en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in blokjes van een halve centimeter. Snijd ook de sukade en gekonfijte sinaasappel in kleine stukjes. Was de krenten en rozijnen en laat deze goed uitlekken in een vergiet. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je met het beslag begint.
Tip: dit is een oliebollen recept met verse gist. Gebruik je droge gist? 80 gram verse gist staat gelijk aan 26,6 gram droge gist.
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je met het beslag begint. Als de melk bijvoorbeeld te koud is, dan rijst het beslag niet goed. Maar is de melk te warm, dan kan je het gist doden waardoor het beslag ook niet rijst.
Schenk 100 gram van de lauwe melk in een kommetje en verbrokkel daar de gist boven. Roer dit door tot alle gist in de melk is opgelost. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuil in het midden. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloemrand en de basterdsuiker en citroenrasp in het kuiltje. Giet de gistoplossing op de suiker en start met mixen vanuit het midden. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe en blijf mixen met deeghaken of met een houten lepel. Het beslag moet vloeiend zijn.
Voeg nu de rozijnen en overige vulling toe aan het beslag. Klop alles met een houten lepel tot een luchtig beslag. Laat het beslag rijzen op een warme en tochtvrije plek (niet in een te warme oven). Zet het afgedekt met een vochtige doek op een warm plekje bij de verwarming.
Oliebollen bakken – recept
Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Roer het beslag nog kort door. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat deze in de hete olie glijden. Tip: haal de ijslepel voor het scheppen even door de hete olie, dan laat het beslag makkelijker los.
Doe de pan niet te vol, want de oliebollen rijzen nog tijdens het bakken. Je wilt dat de oliebollen vrij liggen, zodat ze ruimte hebben om uit zichzelf te draaien. Bak ze ongeveer 6 – 7 minuten, tot ze goudbruin zijn. Houd de temperatuur van de olie tijdens het bakken goed in de gaten. Als de olie te veel afkoelt, nemen de oliebollen meer vet op en worden ze minder lekker.
Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Bestuif de oliebollen royaal met poedersuiker.
Tips:
- Zorg ervoor dat de melk op lichaamstemperatuur is. Als de melk te koud is rijst het beslag niet goed, is het te warm dan heb je het risico dat je het gist dood en ook dan zal het beslag niet rijzen.
- Laat het beslag afgedekt op een warme en tochtvrije plek rijzen. Dus niet in een koude schuur, maar ook niet in een te warme oven. Ergens op een warm plekje bij de verwarming is prima!
- Haal de ijslepel voor het scheppen door het beslag even door de olie, dan laat het beslag makkelijker los.
- Houd de temperatuur van je olie goed in de gaten en doe niet teveel oliebollen per keer in de pan. Als de olie teveel afkoelt nemen de oliebollen meer vet op, dat zorgt voor een minder lekker eindresultaat.
Foto: Harold Pereira











































