Wil je ook genieten van de lekkerste, zelfgebakken oliebollen met Oud & Nieuw? In dit artikel vind je alles wat je moet weten over oliebollen. Ik deel het ouderwetse oliebollen recept van mijn vader en zoals je vast wel begrijpt, is dit voor mij ook gelijk het allerlekkerste oliebollen recept. Met dit oliebol recept bak je 50–60 oliebollen.

Naast dit basisrecept voor oliebollen geef ik je ook handige tips voor zelfgemaakte oliebollen. Ik leg je uit hoe je beslag kunt maken, hoe en waarom je het beslag moet laten rijzen én hoe je de lekkerste oliebollen bakt. Daarnaast vind je ook tips voor het bewaren, invriezen en opwarmen van oliebollen. Kortom: dit artikel is alles wat je nodig hebt om de lekkerste oliebollen te bakken.

Lekkerste oliebollen

Het verhaal achter het lekkerste oliebollen recept

Het hele jaar keek ik uit naar Oudjaarsdag. De ochtend waarop mijn vader al om zes uur ’s ochtends naast zijn bed stond om oliebollen beslag te maken. Emmers vol! Met natte theedoeken bedekt stonden deze opgesteld rond de kachel; mijn zus en ik moesten er vooral van afblijven om het rijzen niet te verstoren. Niet veel later stonden mijn vader, zus en ik in een ijskoude schuur om de eerste bollen in het vet te gooien.

De taakverdeling was duidelijk en veranderde nooit: vader bakte, Laura schudde het vet af en ik brak de uitsteeksels eraf. Waarbij er om en om één in mijn mond verdween. Op gezette tijden kwam mijn moeder de volle schaal omwisselen voor een lege. En zo brachten wij oudejaarsochtend al bakkend door, om vervolgens de buurt en familie van versgebakken oliebollen te voorzien. Daarna was het: snel douchen, mooie kleren aan en rozig oudejaarsavond vieren. Om vervolgens weer een jaar te wachten op de leukste dag van het jaar.

Oliebollen bakken recept

Zo maak je de lekkerste oliebollen: handige tips & tricks

Met alleen mijn oliebollen recept kom je natuurlijk een heel eind, maar graag deel ik ook al mijn tips en tricks met je. De tips zijn verdeeld over de drie verschillende stappen: het maken van het beslag, het rijzen en tot slot het bakken van de oliebollen.

Tips voor het beste beslag

 • Zorg ervoor dat de melk op lichaamstemperatuur is. Als de melk te koud is rijst het beslag niet goed, is het te warm dan heb je het risico dat je het gist doodt en ook dan zal het beslag niet rijzen.
 • Een zelfgemaakte oliebollenmix bestaat meestal uit bloem, (gedroogde) gist, suiker, zout en vloeistof. Dit kan water of melk zijn, maar je kunt ook (gedeeltelijk) bruisend water of bier gebruiken. Het gist zorgt ervoor dat het oliebollen beslag gaat rijzen. Zo krijg je luchtige oliebollen. Naast de basis ingrediënten kun zelf kiezen wat voor vulling je wilt toevoegen. Ga je voor de ouderwetse oliebollen met rozijnen en stukjes appel of kies je voor een andere variant. Voeg bijvoorbeeld krenten en sukade toe of gekonfijte sinaasappel.
 • Met de vulling van dit recept kun je naar eigen smaak variëren, zo lang je maar maximaal zo’n 750 gram gebruikt. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om alleen maar rozijnen te gebruiken, of om de vulling achterwege te laten.

Extra luchtige oliebollen maken

Wil je extra luchtige oliebollen maken? Meng dan soezenbeslag door het oliebol beslag. Maak hiervoor 1 keer mijn recept soezendeeg. Maak vervolgens het oliebollen beslag volgens het basisrecept op deze pagina. Meng vóórdat je de rozijnen en andere vulling door het beslag doet eerst het soezenbeslag door het beslag. Laat het deeg verder gewoon rijzen zoals in dit recept. Door de toevoeging van het soezenbeslag worden de oliebollen extra luchtig en iets zachter. Heel erg lekker als je het mij vraagt! 

Zo laat je het beslag het beste rijzen

Is het beslag gemaakt? Dan kan je nog niet starten met bakken; het is namelijk belangrijk om het beslag te laten rijzen. Dankzij mooi gerezen beslag krijg je mooie luchtige oliebollen. Hoe laat je oliebollen beslag het beste rijzen?

 • Doe het beslag in een grote kom, pan of (schone) emmer met voldoende ruimte.
 • Dek de kom, pan of emmer af met plasticfolie of een vochtige theedoek.
 • Zet het beslag op een tochtvrije, warme plek, het liefste in de buurt van de verwarming.
 • Zet het beslag niet buiten of in een koude schuur.
 • Laat het ongeveer een uur rijzen. Na de rijstijd is het beslag ongeveer verdubbeld in volume!
Oliebollen maken

Oliebollen bakken: tips & stappen

Heb je het beslag gemaakt volgens het basisrecept en is het goed gerezen? Dan is het tijd voor het bakken van de oliebollen.

De beste olie voor oliebollen bakken

Gebruik een neutrale olie voor het oliebollen bakken, zoals zonnebloemolie of arachideolie. Gebruik geen frituurvet. Dit vet wordt hard tijdens het afkoelen, waardoor er een wit laagje rondom de oliebollen komt. Ze smaken hierdoor minder lekker.

De beste temperatuur voor oliebollen bakken

Het is belangrijk dat de olie heet genoeg is en goed op temperatuur blijft. Zo voorkom je dat je te vette oliebollen krijgt. Houd voor de olie een temperatuur van 180 °C aan. Met een lagere temperatuur worden de oliebollen vettig en minder bruin van kleur.

Moet ik oliebollen bakken in een frituurpan?

Oliebollen bakken gaat het makkelijkst in een frituurpan. Maar je kunt ook een (braad)pan of wok gebruiken met een losse thermometer. Houd dan wel de temperatuur van je olie goed in de gaten. Als de olie te veel afkoelt, nemen de oliebollen meer vet op en worden de oliebollen minder lekker.

Hoe krijg je mooie, ronde oliebollen?

Met dit basisrecept maak je de lekkerste oliebollen, maar hoe maak je ook de mooiste? Gebruik dan een ijslepel voor het vormen van de oliebollen, of twee gewone lepels. Zelf gebruik ik graag een ijslepel met maat 1/20 of 1/16 voor lekkere grote bollen. Hier vind je een ruim assortiment aan ijslepels in verschillende maten. Doop voordat je het beslag gaat scheppen de (ijs)lepel(s) in de hete olie, zo zorg je ervoor dat het beslag goed loslaat van de lepel(s). Laat het beslag net boven de olie vallen en zorg ervoor dat je met de lepel de olie raakt, zodat ook de volgende bol weer goed loslaat.

Tip: Houd er rekening mee dat oliebollen tijdens het bakken ook nog rijzen. Schep dus niet te veel beslag per keer en bak niet te veel oliebollen per keer.

Hoelang duurt oliebollen bakken?

Oliebollen bak je gemiddeld 4-7 minuten, afhankelijk van de grootte van de bollen. Meestal draaien oliebollen zichzelf vanzelf om tijdens het bakken. Gebeurt dit niet, dan kun je ze even helpen met een vork of schuimspaan. Haal de goudbruine oliebollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze goed uitlekken in een vergiet met keukenpapier.

Oliebollen bakken
Ingrediëntenlijst
 • Voor de oliebollen
 • 1 grote goudrenet
 • 50 gr sukade (optioneel)
 • 50 gr gekonfijte sinaasappelsnippers (optioneel)
 • 100 gr krenten
 • 200 gr blanke rozijnen
 • 200 gr donkere rozijnen
 • 1 l melk, lauwwarm
 • 80 gr verse gist
 • 1 kg bloem
 • 20 gr zout
 • 45 gr witte basterdsuiker
 • 1 citroen, rasp
 • Verder nodig
 • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
 • poedersuiker
Broodbakbol banner desktop

Stap voor stap oliebollen basisrecept

Met dit basisrecept voor oliebollen wordt zelf oliebollen maken een gezellige en leuke activiteit, met een onwijs lekker resultaat! Het recept bestaat grofweg uit 3 stappen:

 1. De voorbereidingen
 2. Het beslag maken
 3. De oliebollen bakken

Voorbereidingen

Schil de goudrenet en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in blokjes van een halve centimeter. Snijd ook de sukade en gekonfijte sinaasappel in kleine stukjes. Was de krenten en rozijnen en laat deze goed uitlekken in een vergiet.

Tip: dit is een oliebollen recept met verse gist. Gebruik je droge gist? 80 gram verse gist staat gelijk aan 26,6 gram droge gist.

Oliebollen beslag maken

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je met het beslag begint. Als de melk bijvoorbeeld te koud is, dan rijst het beslag niet goed. Maar te warme melk kan het gist doden waardoor het beslag ook niet of niet goed rijst.

Heb je alle ingrediënten en is alles op de juiste temperatuur? Dan is het tijd om het beslag te maken. Dit kan met een handmixer met deeghaken, met een vrijstaande mixer met een vlinderhaak of met de hand met bijvoorbeeld een stevige pollepel.

Schenk 100 gram van de lauwe melk in een kommetje en verbrokkel daar de gedroogde gist boven. Roer dit door tot alle gist in de melk is opgelost. Doe de bloem in een grote kom en maak een kuil in het midden. Strooi het zout aan de buitenkant van de rand van de bloem en doe de basterdsuiker en citroenrasp in het kuiltje. Giet de gistoplossing op de suiker en start met mixen vanuit het midden. Voeg geleidelijk de rest van de melk toe en blijf mixen met deeghaken of een houten lepel. Meng het beslag 3-5 minuten met een mixer of 7-10 minuten met de hand, tot je een vloeiend en glad beslag hebt.

Voeg nu de rozijnen en overige vulling toe aan het beslag. Klop alles met een houten lepel tot een luchtig beslag. Laat het beslag een uur rijzen op een warme en tochtvrije plek (niet in een te warme oven). Zet het afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plek bij de verwarming.

Oliebollen bakken

Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Roer het beslag nog kort door. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat deze in de hete olie glijden. Tip: haal de ijslepel voor het scheppen even door de hete olie, dan laat het beslag makkelijker los.

Doe de pan niet te vol, want de oliebollen rijzen nog tijdens het bakken. Je wilt dat de oliebollen vrij liggen, zodat ze ruimte hebben om uit zichzelf te draaien. Bak ze ongeveer 6 – 7 minuten, tot ze goudbruin zijn. Houd de temperatuur van de olie tijdens het bakken goed in de gaten, want het is belangrijk dat de olie heet genoeg is en blijft. Als de olie te veel afkoelt, nemen de oliebollen meer vet op en worden ze minder lekker.

Haal de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Bestuif de oliebollen royaal met poedersuiker.

Oliebollen

Oliebollen bewaren: zo doe je dat

Hoelang kun je oliebollen bewaren en hoe houd je ze het langst lekker? Door je gebakken oliebollen op de juiste manier te bewaren, geniet je er nog wat langer van. Zelfgebakken, verse oliebollen zijn natuurlijk het lekkerst, maar je kunt oliebollen ook goed bewaren voor een later tijdstip. Een aantal extra tips om je zelfgebakken oliebollen te bewaren:

 • Laat de oliebollen goed afkoelen voordat je ze verpakt.
 • Verpak de oliebollen luchtdicht, bijvoorbeeld in een afgesloten bak of plastic zak.
 • Bewaar de oliebollen op kamertemperatuur.
 • Bewaar de oliebollen niet in de koelkast, daar worden ze minder lekker van.

Hoe kun je oliebollen invriezen?

Wil je de oliebollen langer bewaren dan een paar dagen? Dan is het verstandig om ze in te vriezen. Maar hoe kan je oliebollen het beste invriezen? Laat de oliebollen goed afkoelen voordat je ze invriest. Je kunt het beste koude oliebollen invriezen in een luchtdichte verpakking, zoals een goed afsluitbare plastic zak of in een afgesloten bak. Op deze manier kan je de oliebollen 1-2 maanden bewaren in de vriezer.

Als je een paar oliebollen uit de vriezer haalt, laat ze dan eerst goed ontdooien. Laat oliebollen ontdooien op kamertemperatuur voor een aantal uur en niet in de magnetron. De ontdooide oliebollen kun je daarna even opwarmen in de oven. Zo geniet je ook in januari of februari nog van een warme, knapperige en heerlijke oliebol.

Tip: Zijn je oliebollen toch oud geworden? Maak er dan deze heerlijke oliebollen wentelteefjes van.

Hoe oliebollen opwarmen?

Net gebakken oliebollen zijn natuurlijk het allerlekkerst: ze zijn warm, krokant en heerlijk luchtig van binnen. Je kunt bevroren oliebollen opwarmen of je verse oliebollen even oppiepen. Hoe kun je oliebollen het beste opwarmen, zonder dat ze klef worden? Dit kan op verschillende manieren.

Oliebollen opwarmen in oven: hoelang en op hoeveel graden?

De oven is ideaal voor het opwarmen van oliebollen. De oliebollen worden er warm en knapperig van. Leg de oliebollen ongeveer 6 – 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Zo geniet je ook op een later tijdstip van een heerlijk krokante en warme oliebol.

Oliebollen in airfryer opwarmen

Heb je een airfryer? Dit is ook een goede manier voor het opwarmen van oliebollen. Doe dit op 150 °C in 3-5 minuten.

Oliebollen in magnetron opwarmen

Voor warme en knapperige oliebollen gebruik je de oven of airfryer. Maar je kunt een oliebol ook warm maken in de magnetron. Waar de oven en airfryer voor een knapperig korstje zorgen, worden oliebollen in de magnetron vooral wat kleffer.

Meer oliebollen recepten

In dit artikel vind je mijn basisrecept voor oliebollen, maar op mijn website vind je ook andere recepten. Ga bijvoorbeeld voor deze oliebollen met abrikoos en appel of maak deze glutenvrije oliebollen.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (92)
Hilda 2016-12-27 10:42:41

Hallo,
Zou je ook de verse gist kunnen vervangen door de gedroogde gist,en eventueel hoeveel gram dan daar van.
Gr Hilda

Beantwoorden
HI
Rutger 2016-12-27 13:04:34

Hoi! Dat kan. De verhouding is ongeveer 1 op 3, dus je kan het vervangen door ongeveer 26 gram gedroogde gist.

Beantwoorden
Agnes 2016-12-27 15:15:22

Hallo Rutger moet je de gedroogde gist net als de verse gist oplossen in lauwe melk?

Beantwoorden
AG
Rutger 2016-12-27 20:40:27

De gedroogde gist die wij in Nederland gebruiken is instant gist en die hoeft niet eerst opgelost te worden. Hij kan zo bij de ingrediënten voor het deeg.

Beantwoorden
Rudolf 2016-12-27 20:57:44

Onderschat de temperatuur van het bakolie niet. Al heb je nog het beste recept, als de olie te koud is, dan.krijg je vetballen ipv oliebollen. Ik gebruik constant een thermometer elke keer voor een nieuw lading bollen in de olie gaat.

Beantwoorden
RU
Rutger 2016-12-27 23:06:30

Goede tip! Dankjewel!

Beantwoorden
Adrie Zandbergen 2016-12-27 21:33:06

Zou ik dit recept kunnen maken met zelfrijzend bakmeel.....? Het zal misschien minder luchtig zijn. Maar oliebollen bakken in Zuid Afrika is een warm klusje (midden zomer) dus ik wil er niet de hele dag over doen!

Beantwoorden
AD
Rutger 2016-12-27 23:07:45

Wat een leuke uitdaging! Toch zou ik het echt met gist doen, de oliebollen worden heel anders van structuur met zelfrijzend bakmeel.

Beantwoorden
jolanda 2016-12-27 21:46:09

Natuurlijk kan dat. Mijn oma's oliebollen waren wereldberoemd in onze familie en gewoon gemaakt van zelfrijzend bakmeel. Oliebollenmixen vond ze niets. Maar ook het beslag met zelfrijzend bakmeel liet ze rusten. Het appeltje raspte ze trouwens, dat kwam de smaak en frisheid van het beslag ten goede ipv stukjes er in.

Beantwoorden
JO
Adrie Zandbergen 2016-12-28 08:35:10

Ja, ik heb het recept van mijn moeder, OOK met zelfrijzend bakmeel. Daarna heb ik het met gist en karnemelk gemaakt, dat maakte zo'n 120 oliebollen. Die hoeveelheid wil ik niet meer. Mijn kleinkinderen willen de oliebollen en appelbeignets en ja, dat is toch een groot compliment? Elk jaar zeg ik tegen hen dat ik het niet meer doe, het is te warm bij 30 graden Celsius! Maar ze weten altijd wel weer mijn arm te draaien. Enfin, ik doe het dit jaar met zelfrijzend en ook geen 120 oliebollen meer. Zo'n 50, of 60 lijkt me genoeg. We zijn al wel met een stuk of 12 in de familie en ja, dan het weg geven is ook gemakkelijk als je er zoveel hebt.

Beantwoorden
AD
Joke 2016-12-28 23:04:51

Hallo Rutger.
Dank je wel voor het recept.
Deze variant kende ik nog niet dus gaat het uitgeprobeerd worden.

Nog een vraagje.
Misschien heb je al iets over de alternatieve oliebollen en wel de (gezonde en verantwoorde) afribol(letjes) gehoord/gezien (bij Appie te koop, deel opbrengst voor een goed doel.)
Je raad het misschien al.
Kun je misschien er achter komen wat voor ingrediënten en hoeveelheden er in zitten zodat we het ook zelf kunnen bakken?
Leuke uitdaging toch?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-29 10:33:32

Hoi!
Ik moet ze nog gaan proeven, maar dat ga ik zeker doen! En het is inderdaad altijd leuk om uit te zoeken hoe iets gemaakt is.

Beantwoorden
Mathilde 2016-12-29 15:44:46

Hoi Rutger,

mooi verhaal met een goed recept. Is het misschien deelbaar? Door de helft bijv? 50 oliebollen is voor mij namelijk véél te veel, ook meer dan ik kwijt zou kunnen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-12-29 17:41:16

Dat kan zeker! Je kan alle ingrediënten gewoon halveren.

Beantwoorden
Jard 2016-12-30 09:56:39

Hoi!

Ik kom recepten tegen waarin melk wordt gebruikt en recepten waarin water wordt gebruikt; is er een verschil qua eindresultaat?

Beantwoorden
JA
Rutger 2016-12-30 10:25:31

Met melk vind ik de smaak iets voller worden. Verder is er qua structuur niet heel veel verschil volgens mij. Omdat mijn vader het beslag altijd met melk maakte ben ik dit zelf ook gewend.

Beantwoorden
lin 2016-12-30 21:35:09

ik heb een gietijzeren pan. Maar hoe kan ik de temperatuur in de gaten houden? Heb namelijk geen thermometer voor koken.....alleen een voor in de ..... ;)

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-12-30 23:31:50

Dat is lastig. Ik zou er toch een keer één aanschaffen, het werkt veel fijner en makkelijker.

Beantwoorden
Joke 2016-12-30 21:39:47

- Bij mij thuis werd vroeger een klein druppeltje water er in gedaan.
Ging het knallen dan was het heet genoeg.
- Een tante van mij doet een klein stukje brood in de olie. Gaat deze meteen bruisen dan is volgend haar
de olie heet genoeg.
Vlug naar de Marskramer, Blokker, Xenos of AH gaan daar hebben ze heel vaak wel een (goedkope) thermometer voor je. Is volgend jaar ook weer te gebruiken of voor andere gerechten in de keuken.

Beantwoorden
JO
Coby clements 2020-12-30 21:23:28

Éen huishouden ZÒnder THERMOMETER? ONMOGELIJK!
Je moet tijdens het bakken constant de temperatuur in de gaten houden,want ook OLIE kan verbranden!

Beantwoorden
CO
lin 2016-12-30 21:45:31

had ik geen drie kinderen, had ik dat meteen morgen gedaan. Maar zit morgen alleen met de drie kinderen thuis, waarvan nog 1 baby. Zie het niet echt zitten daar morgen mee naar Maastricht te rijden en naar de blokker te gaan.... Heb hier nog heeeeeeeeeeeeel veel werk morgen haha
Maar idd. de trucjes van met water ken ik. Maar kan de olie ook te warm worden?

Beantwoorden
LI
Joke 2016-12-31 21:08:46

als de olie wat gaat walmen is het te heet geworden,
Dus ..... ja, de olie kan ook wel eens te heet worden.

Beantwoorden
JO
lin 2016-12-30 21:49:36

nog een stomme vraag misschien. Maar zie geen ei bij de ingredienten.....normaal moet er toch ook een ei in?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-12-30 23:32:59

Bij sommige recepten wel, bij anderen niet. Ik vind ze zonder ei lekkerder dan met.

Beantwoorden
Lin 2016-12-31 07:43:49

Kan olie in de pan dan ook te heet worden?

Beantwoorden
LI
App 2017-01-01 15:37:25

Waar is recept van Afribol?

Beantwoorden
AP
lin 2017-01-01 21:10:56

ze waren zalig!! Dank je voor het recept

Beantwoorden
LI
Mariëtte 2017-12-29 07:44:08

Hallo Rutger !
weet je dat ik de hoeveelheid zout veel vind ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-12-29 16:21:00

Hoi! Net als brood gebruik je 2 % van het bloemgewicht aan zout. Je kunt het minderen, maar daar krijg je wel flauwe oliebollen van.

Beantwoorden
Catherine 2017-12-29 08:25:13

heb ze gisteren gebakken waren heerlijk
Wat is het toch elk jaar weer een feestje om te bakken fijne jaarwisseling

Beantwoorden
CA
Rutger 2017-12-29 16:19:02

Heel tof om te horen! Fijne jaarwisseling!

Beantwoorden
Lin 2017-12-30 22:15:08

Vorige jaar eerste keer oliebollen gemaakt. Dit recept. Fantastisch waren ze!!
Dit jaar zeker weer dit recept! :)

Beantwoorden
LI
Rutger 2018-01-02 08:12:23

Super!

Beantwoorden
Margriet 2018-01-01 15:11:28

Heerlijke Oliebollen! Luchtig en goed van smaak. Een 10!

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-01-02 08:08:21

Dankjewel!

Beantwoorden
Susanne 2018-12-31 15:51:31

Ik vond ze melig, te gezouten en ze mochten wat zoeter.

Beantwoorden
SU
Rutger 2019-01-06 16:52:50

Jammer om te horen, maar smaken verschillen nu eenmaal.

Beantwoorden
M el kadiri 2019-12-08 14:22:57

Hallo Ik wil oliebollen zonder rozijnen kunt het recept doorgeven? Dank u

Beantwoorden
M
Rutger 2019-12-16 11:09:21

Je kunt de oliebollen uit dit recept dan gewoon achterwege laten.

Beantwoorden
Willeke 2019-12-17 10:09:42

Hoi Rutger,
Dit lijkt mij een goed recept voor oudjaarsdag dus deze ga ik natuurlijk uitproberen!
Kan ik dit beslag maken in de kitchenaid heavy duty 5 liter ? Zou ik het beslag dan ook in die kom kunnen laten rijzen ?

Beantwoorden
WI
Rutger 2019-12-20 15:17:43

Volgens mij moet dat kunnen.

Beantwoorden
Diana Vries 2020-01-06 16:26:51

Hoe kan ik de oliebollen de volgende dg het beste opwarmen?

Beantwoorden
DI
Rutger 2020-01-06 17:59:43

Even oppiepen in de oven op 180 graden.

Beantwoorden
Gerri 2020-10-21 14:33:23

Kan de melk vervangen worden door soja'melk'?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-10-26 13:13:48

Dat kan prima!

Beantwoorden
Alexandra 2020-11-25 10:59:52

Hallo Rutger, misschien een hele gekke vraag. Kan je het beslag ook in een broodbakmachine op de deegstand maken (niet bakken natuurlijk ;) alleen het deeg)? Ik hoef geen 50-60 oliebollen te maken, een stuk of 10 is voor 2 personen wel genoeg, dus qua hoeveelheid past dat denk ik wel.

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-11-30 08:51:47

Dat kan prima! Let er wel op dat je de vulling na het kneden toevoegt, door de messen kan de vulling anders kapot gaan.

Beantwoorden
Joyce 2020-11-25 23:46:37

Hoi Rutger, ik gebruik zelf altijd een net iets ander recept. Ik heb hiermee altijd het probleem dat na een dag mijn oliebollen gekrompen zijn. Enig idee waardoor dit komt?

Ik gebruik de volgende samenstelling:
500 g bloem
5 g zout
30 g verse gist
5 dl lauwe melk
1 ei
Schil van ½ citroen geraspt
100 g krenten, gewassen
100 g rozijnen gewassen
50 g sukade, gesnipperd
1 goudrenet

Ik ben heel benieuwd! Alvast bedankt

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-11-30 08:45:35

Hoi. Tijdens het afkoelen kunnen oliebollen wel een klein beetje krimpen, dat is normaal. Verder kan het helpen om het beslag iets langer te kneden/mengen, zodat er een beter glutennetwerk wordt ontwikkeld. Een andere oplossing zou ik niet weten.

Beantwoorden
Alie Oskam 2020-11-27 16:53:02

Ik denk dat er een fout in het oliebollen recept zit, 20 gram zout op 1 kilo bloem?????
Ik doe een snufje.

Beantwoorden
AL
Rutger 2020-11-30 08:28:53

Het klopt wel echt de 20 gram. Met slechts een snufje zout worden oliebollen snel flauw van smaak. Het is dezelfde verhouding zout die je ook in brooddeeg gebruikt.

Beantwoorden
Fernand 2020-12-05 10:15:37

Hallo Rutger,

Bedankt voor dit recept, het ziet er écht heerlijk uit!
Ik had een klein vraagje ; kan ik in plaats van witte basterdsuiker lichte basterdsuiker gebruiken ? Misschien een aparte vraag, maar het is hier niet makkelijk verkrijgbaar!

Alvast dank :) !

Beantwoorden
FE
Rutger 2020-12-07 07:06:48

Dat kan prima! Je kunt ook gewone suiker gebruiken.

Beantwoorden
Egbert 2020-12-16 16:17:39

Hoi Rutger, als ik instant gist gebruik wanneer moet ik die dan toevoegen?

Beantwoorden
EG
Rutger 2020-12-20 09:15:50

Tegelijk met de bloem.

Beantwoorden
Rob 2020-12-17 15:57:43

Ik kom recepten tegen met 7 en 14 gram gedroogde gist op 500 gram bloem. Is bij oliebollen beslag ook hoe minder gist hoe beter het beslag. Net zoals bij pizza deeg. Of maakt het voor oliebollen niet zo veel uit.

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-12-20 09:09:04

Bij oliebollen maakt het minder uit. Zeven gram gedroogde gist op 500 gram bloem lijkt mij weinig om mooie luchtige oliebollen te krijgen. Het is een relatief nat (dus zwaar) beslag met veel vulling. Dat vraagt om meer gist dan een gewoon brooddeeg.

Beantwoorden
Daan 2020-12-31 10:16:59

Volgens mij klopt je redenering deels. Gist vermenigvuldigt tijdens het rijzen, je krijgt steeds meer gistcellen. Die zetten steeds meer suiker om in co2. Brood rijst meestal wel twee uur in totaal, dus de gist krijgt veel tijd om te vermenigvuldigen. Deze oliebollen rijzen maar een uur, dan heb je dus meer gist aan het begin nodig voor hetzelfde resultaat. Je kunt dus ook minder gist toevoegen en langer laten rijzen. In principe kan dat onbeperkt: je kunt in theorie ook met 1 gram en een dag rijzen goed beslag maken. Zolang er genoeg suiker is (en dat is er wel) komt het goed. Het heeft wel wat gevolgen voor de smaak en de structuur, dus ik zou niet te veel afwijken van het recept hier, tenzij je van experimenteren houdt en het risico neemt dat je gasten (als je die dit jaar hebt) iets minder goed gelukte oliebollen krijgen.

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-01-11 11:37:10

Dank voor je duidelijke aanvulling. Helemaal mee eens.

Beantwoorden
BV 2020-12-18 21:37:21

Ik mis hoe lang het bbeslag moet rijzen? Enige richting zou fijn zijn.

Beantwoorden
BV
Rutger 2020-12-20 08:54:11

Het mag een uur rijzen.

Beantwoorden
Chantal 2020-12-20 16:01:12

Ik zie staan na het rijzen toch nog door roeren kort terwijl ik normaal altijd lees dat je dat juist NIET mag doen. Nu beetje verwarring bij mij😊

Beantwoorden
CH
Rutger 2020-12-22 10:38:52

Heel licht doorroeren kan, maar zeker niet te veel.

Beantwoorden
Kobus 2020-12-20 20:25:23

Lekker

Beantwoorden
KO
Wietske 2020-12-21 15:44:42

Hoi!
Kan ik de melk ook vervangen voor bier? Ik wil graag la trappe oliebollen maken 😬

Beantwoorden
WI
Rutger 2020-12-22 10:08:41

Dat kan prima!

Beantwoorden
Sjuul 2020-12-23 16:40:46

Hoi Rutger, als je boter toevoegd in het beslag wordt de oliebol niet vet van binnen. Tip van Cees holtkamp.

Beantwoorden
SJ
Rutger 2020-12-30 10:28:42

Leuke tip! Dank!

Beantwoorden
Manon 2020-12-28 22:25:56

@Sjuul: En hoeveel boter in verhouding met dit recept?

Beantwoorden
MA
Remco 2020-12-25 15:58:46

Hoi Rutger,

Is het mogelijk om het beslag bijvoorbeeld al de middag/avond van te voren te maken en dan koel weg te zetten voor de rijs en dan de volgende ochtend te bakken?

Beantwoorden
RE
Rutger 2020-12-30 09:59:35

Daar heb ik zelf geen ervaring mee, ik zou het persoonlijk niet doen.

Beantwoorden
Daan Alberga 2020-12-31 08:58:53

Ik denk dat het kan, mits je het vrij koud wegzet. Gist is een schimmel, die groeit snel bij warmte en minder snel bij kou. Dus in de garage of zelfs in de ijskast.

Beantwoorden
DA
Geraerds 2020-12-26 16:40:12

Beste Rutger, als ik geen appel en/of krenten toevoeg. Moet ik dan meer vocht toevoegen om dat tekort te compenseren?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-12-30 09:48:49

Nee hoor, je kunt gewoon dezelfde verhoudingen aanhouden.

Beantwoorden
joke 2020-12-28 13:08:02

Hoi Rutger,
kan ik ook alleen cranberries gebruiken?

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-12-30 09:39:52

Je kunt met de vulling prima variëren. Gebruik wel gedroogde cranberry's.

Beantwoorden
Sarina 2020-12-28 17:52:53

Ik heb hetzelfde recept maar bij mij staat ook nog een scheutje Brandewijn bijgevoegd en dat doe ik dan ook maar.🤪

Beantwoorden
SA
Gerrit 2020-12-28 20:04:49

Hoi Rutger,
Heb een vraagje over het mixen, gebruik jij dan de deeghaak of de bischop ?

Beantwoorden
GE
Rutger 2020-12-30 09:35:59

Ik gebruik de bisschop voor het oliebollenbeslag.

Beantwoorden
Ria 2020-12-28 23:22:47

Pfff, ik heb je recept omgebouwd naar een ketoversie: IPV van bloem een mix van soja, kokos en amandelmeel genomen en met amandelmelk. En niet keto maar toch ook een half blikje bier toegevoegd. Verder gewoon gist, beetje appel, citroen schil, en zout. Het rijzen ging goed, maar in de olie ontploften de bollen naar niets. En de olie kolkte over de pan. Wat een bende en wat een desillusie.

Beantwoorden
RI
Rutger 2020-12-30 09:35:06

Bij de keto versie mis je echt de gluten die normaal in de bloem zitten. Dat houdt de bollen tijdens het bakken bij elkaar, met kokos en amandelmeel gaat dat helaas niet lukken...

Beantwoorden
Inez 2021-12-29 20:19:18

Ik heb vaker gelezen dat de gluten die normaal gesproken uit het bloem komen, vervangen kunnen worden door psylliumhusk. 2 eetlepels op 250 gram bloem.

Beantwoorden
IN
Ria 2020-12-31 00:14:26

O dus als ik er tarwegluten bij had gedaan was het misschien wel goed gegaan.
Ik heb vandaag een heerlijke oliebol aan de kraam gekocht.

Beantwoorden
RI
Kjell 2020-12-30 08:31:49

Door het bloem weg te halen haal je ook het bindende middel weg die de luchtbellen vangt. Je zou kunnen experimenteren met gluten, het eiwit in meel en bloem. Gluten kan je los kopen.

Beantwoorden
KJ
Ria 2021-01-01 21:13:08

Dank je wel. Ik had tarwegluten in huis, die gebruik ik voor brood. Jammer. Volgende keer ga ik dat proberen

Beantwoorden
RI
Rosanne 2020-12-30 10:58:34

Hoi Rutger, kunnen deze oliebollen ook in de airfryer ??

Beantwoorden
RO
Sonja 2021-12-29 09:44:33

Vorig jaar gewoon gedaan, bakpapiertje erin bollen erop ( 4tegelijk) ging prima! Wel paar keer omdraaien, succes! Waren heerlijk!

Beantwoorden
SO
Rutger 2021-01-11 11:50:39

Dat gaat helaas niet.

Beantwoorden
gerald 2020-12-30 11:24:50

Hallo Rutger,
Is één keer rijzen voldoende?
Ik laat het één keer rijzen en daarna rozijnen erin
en vervolgens nog een keer laten rijzen.
Tip: een beetje karnemelk bij de melk.
Karnemelk stoot vet af is mij verteld.

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-01-11 11:50:25

Één keer rijzen is genoeg, maar op jouw manier kan het ook prima. Grappig dat van de karnemelk, nog nooit eerder gehoord.

Beantwoorden
Rolf 2020-12-30 13:04:26

Hi,
Als ik donkerbier wil toevoegen? Dien ik dan de hoeveelheid bier die ik toevoeg in melk weg te laten?
Zou bijvoorbeeld 1 donkerflesje toe willen voegen.

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-01-11 11:47:57

Ja, de hoeveelheid vocht moet hetzelfde blijven, dus je vervangt een gedeelte van de melk door dezelfde hoeveelheid bier.

Beantwoorden
Marianne 2020-12-30 13:57:26

Hoi
Ik maak elk jaar 100 oliebollen voor vrienden familie en buren en gebruik ik de pakken van de Lidl. Omdat iedereen thuis is moet ik er meer makende bij de Lidl is alles uitverkocht. Kan ik ook oliebollen maken met zelfrijzend bakmeel ? En wat zijn dan de verhoudingen ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-11 11:45:42

Met oliebollen van zelfrijzend bakmeel heb ik helaas geen ervaring.

Beantwoorden
Betty 2020-12-30 19:37:05

Vanmiddag gebakken, en OOOOO Rutger wat zijn ze lekker!!! Echt het lekkerste recept ever!! Ik hoop dat ze morgen nog halen op oudejaarsdag! Dank je wel voor het recept! Echt kan niet anders zeggen dan HEERLIJK!!!! Lieve groetjes van Betty

Beantwoorden
BE
Sonja 2020-12-30 20:47:45

Vandaag 2 soorten gebakken. Één beslag met bier en de ander zonder. Die met bier vonden wij het meest smaakvolle. Morgen dus meer bakken, en hier in Hongarije vinden ze het ook “nagyon finom” oftewel, erg lekker!
Bedankt Rutger, voor je lekkere recept, en alvast een fijne jaarwisseling!

Beantwoorden
SO
Bee 2020-12-30 23:31:07

Hi, hoe krijg je je oliebollen luchtiger?

Beantwoorden
BE
Rutger 2021-01-11 11:39:58

Dat ligt ook heel erg aan het recept dat je gebruikt. Goed en lang genoeg mixen en genoeg gist gebruiken zijn twee belangrijke factoren.

Beantwoorden
marije 2020-12-31 09:21:08

Als ik bier wil gebruiken, hoeveel bier moet ik dan gebruiken en hoeveel melk moet ik dan weglaten?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-11 11:37:41

Ik zou dan de helft van de melk vervangen door bier.

Beantwoorden
Elles 2020-12-31 09:46:49

Kan ik ook zelfrijzend bakmeel gebruiken? Heb verkeerde bloem gehaald🙈

Beantwoorden
EL
Rutger 2021-01-11 11:37:28

Dat gaat helaas lastig in combinatie met het gist.

Beantwoorden
Antonia 2021-01-03 07:17:57

Ja, kan wel, smaken goed maar toch iets minder lekker vind ik.

Beantwoorden
AN
Amber 2020-12-31 11:45:47

Helemaal top!!! Ik heb er 50 gram gesmolten boter bij gedaan en alleen appel en de verschillende rozijnen. Bijzonder lekkere bol!!! Happy New Year!!

Beantwoorden
AM
Ingeborg 2020-12-31 13:19:31

Wat zijn ze lekker! Bedankt voor dit recept. Ik ben nu blij dat de pakken mix waren uitverkocht. Voortaan gebruik ik dit recept!

Beantwoorden
IN
Anna 2020-12-31 15:59:17

Vandaag probeerde ik dit recept. Ik verving de melk door amandelmelk. Ik gebruikte droge gist en volgens mij zijn 3 zakjes meer dan genoeg. Na een half uur rees het deeg de pan uit. De oliebollen smaken ook een beetje te veel naar gist. Ik zou de volgende keer de appel vervangen door een zoetere variant..elstar ofzo.

Beantwoorden
AN
Conny 2021-01-01 01:24:56

Vandaag oliebollen gebakken via dit recept. Ze waren super lekker. Tevens middenooster oliebollen recept gemaakt. Verrassend lekker. Dit recept voor oliebollen houden we erin.

Beantwoorden
CO
Inge 2021-01-01 11:24:19

Dit recept houden we erin! Ze waren heerlijk!

Beantwoorden
IN
Jeanine 2021-01-01 12:38:44

Heerlijke oliebollen!! Maak ik zeker weer. Ik heb de dubbele hoeveelheid suiker gebruikt, voor een iets zoeter basisdeeg. Hartelijke groeten uit
Zwitserland.

Beantwoorden
JE
Foka Visser 2021-01-03 21:00:57

Wat fijn dat het recept is aangepast. Op oudejaarsdag stond er nog 500 gram bloem ipv nu 1 kg bloem. Ik maakte het dus met 500 gram en dat bleef vloeibaar, wilde het al weggooien maar mijn zoon (creatief en niet bang voor experimenten) adviseerde gooi er gewoon nog bloem doorheen zodat de verhoudingen kloppen en desnoods nog wat gist. Dat deed ik een nu weet ik waar de uitdrukking : de pan uitrijzen vandaan komt!! Het was niet een perfecte eerste keer oliebollen bakken maar ze waren na intermezzo's toch heerlijk.... All hadden ze gedrochten vormen want geen ijslepel en geen ervaring.
Ga dit zeker nog een keertje doen!

Beantwoorden
FO
Peter de Koning 2021-01-06 17:01:59

Nou ik moet zeggen als (voormalig) chef-kok was ik positief verrast. Bij ons thuis hadden we vroeger ook het ritueel waar pa bakte en wij een beetje de zelfde dingen deden als in je verhaal. Nu geloof ik wel dat me vader altijd koopmans gebruikte. Later heb ik de traditie overgenomen.

Ook toen ik op me eigen ging wonen ben ik het blijven doen en gingen behoorlijk wat oliebollen naar vrienden en kennissen. Maar op een gegeven moment ben ik er mee gestopt. Had er geen zin meer in.

Maar nu in coronatijd waar buren weer een beetje dichter bij elkaar komen ging het toch kriebelen en heb ik het weer eens zelf gemaakt. Ik wilde geen kant en klaar pakket dus ik opzoek. En zo kwam ik op jou recept uit.

Nu had ik al een vermoeden dat die 1kg niet klopte dus was zelf al met 500 gram begonnen. Heb alleen appel en rozijnen als vulling gebruikt. Maar echt wat vond ik ze lekker. Ook een dag later waren ze nog steeds luchtig van binnen. Heb er nog wat ingevroren en wil dit van de week eens testen of ze dan ook nog lekker zijn.

Dus ik ga zeker meer van je site proberen.

Dank je wel een nog de beste wensen

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-01-11 10:37:21

Hallo Peter. Dank voor je bericht. Heel leuk om te horen! Alleen wat bedoel je precies met 1 kilo bloem die niet klopte? De verhouding zoals deze er staat klopt wel.

Beantwoorden
Jenny Methorst 2021-01-11 14:04:05

Hoi Rutger.
Ik ben gek op oliebollen recepten
Dus ga deze zeker een keertje proberen.
Sommige doen er ook boter in,weet je ook waarom.
En ze zeggen tegen mij dat ik halfvolle melk moet nemen.
En net zoveel water,weet jij waarom.
jij doet er geen eieren in,waarom niet.
Dat zout klopt helemaal,er moet best wat zout in ,anders zijn ze te flauw.
Groetjes van Jenny

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-01-18 09:29:09

Hoi! Zelf vind ik de oliebollen met eieren wat droger worden. Boter kan altijd, daar wordt de smaak ook iets rijker van. Met volle melk vind ik de smaak het lekkerst, maar probeer vooral ook water of halfvolle melk. Smaak is heel persoonlijk, wat ik het lekkerst vind is voor jou misschien weer net anders.

Beantwoorden
Marieke 2021-01-16 14:40:07

Hoi Rutger,

Zojuist jouw recept gebruikt en dit zijn echt superlekkere oliebollen! Vele malen lekkerder dan een oliebollenmix uit een pakje.

Tip die ik mis in het recept: neem een enorme pan/kom voor het rijzen. Ik gebruikte een 5L pan en het ging er nog overheen.

Deze ga ik zeker weer maken, nooit meer uit een pakje.

Groeten,

Marieke

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-01-18 09:04:54

Goede tip! Dank voor je berichtje!

Beantwoorden
Cathy 2021-10-26 13:11:04

Hoi Rutger,

Ik ben van plan aankomende oud & nieuw dit recept te gaan gebruiken voor oliebollen. Nu vroeg ik me af of je dit recept kan verdelen in twee of drie beslag kommen om het te laten reizen? Dan heb ik het over een beslag kom van 2,5 liter.

Ik hoor het graag.

Groetjes!

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-11-01 09:40:42

Dat kan zeker!

Beantwoorden
Chantal 2021-11-27 19:00:52

Als je naturel oliebollen wil, kun je dan echt alle rozijnen, appel, sukade en sinaasappel weglaten?
Lijkt me een heerlijk recept zo zonder een mix uit een pakje!

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-11-30 13:46:00

Je kunt dan gewoon alles weglaten inderdaad

Beantwoorden
Chantal 2021-12-12 09:07:32

Welk soort bloem gebruik je? Tarwe, patent, banketbloem de luxe.. keuzes keuzes!

En ik wil ook hartige bolletjes maken met bacon en kruiden. Kan ik ook dit recept gebruiken of zouden ze te zoet worden door de suiker?

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-12-14 08:22:58

Patentbloem werkt het beste. En voor hartige zou ik iets minder suiker gebruiken. (niet helemaal weglaten)

Beantwoorden
Chantal 2021-12-15 21:43:02

Dankjewel, ik kan gaan bakken!

Beantwoorden
CH
H De kruijf 2021-12-18 10:41:39

Lekkere bollen zijn er niet , ik gebruik 2 emmers voor het deeg,theedoek erover en rijzen maar , ook doe ik er Bok bier in Supper Bollen.

Beantwoorden
H
Piet Seefat 2021-12-22 21:39:57

Hoi Rutger hoeveel oliebollen haal je ongeveer uit het aangemaakte beslag ?

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-12-23 08:11:28

Hi. Zoals in het recept beschreven staat, 50-60

Beantwoorden
Kiki 2021-12-27 16:11:40

Hoi Rutger, kan je het beslag ook de avond voor het bakken maken?

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-12-28 15:05:06

Dat is niet aan te raden.

Beantwoorden
Sunita 2021-12-28 03:55:06

Hoi Rutger,

Lijkt me een heel lekker recept. Hoe lang moet het beslag rijzen?

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-12-28 14:59:44

Dat lees je in het betreffende recept.

Beantwoorden
Yos 2021-12-28 15:30:17

Ik zie het ook niet staan hoor..

Beantwoorden
YO
Cynthia den Ble 2021-12-28 07:39:04

Hoi Rutger!

Het lijkt me een heerlijk recept! De sinaasappelschilletjes zijn klaar voor gebruik! (Hoelang kunnen deze eigelijk bewaard blijven in het siroop?)

De sukade laat ik alleen weg. Dus ik ben erg benieuwd naar het resultaat!

Laat je de rozijnen en krenten ook wellen vantevoren?

En hoelang moet het beslag rijzen?

Mijn laatste vraag is of er gewoon een verse volle (biologische) melk gebruikt kan worden. Of geeff houdbare een beter resultaat?

Een hele fijne jaarwisseling!!

Beantwoorden
CY
Rutger 2021-12-28 14:59:18

De schilletjes kun je heel lang bewaren. De suiker zorgt ervoor dat ze goed blijven. Echt maanden. De rozijnen en krenten hoeven niet te wellen. Rijstijd staat in het recept en je kunt elke melk gebruiken, het verschil is minimaal.

Beantwoorden
Yos 2021-12-28 15:18:51

Fijn recept! Ik doe er zelf nog een klont boter door het beslag, want hierdoor neemt de bol tijdens het bakken minder vet op.

Beantwoorden
YO
Marja 2021-12-29 15:02:32

Wat voor boter? Margarine of roomboter!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-31 11:31:27

Altijd boter, dus roomboter :)

Beantwoorden
Yos 2021-12-31 10:34:07

Kan vast allebei, maar voor de smaak is roomboter natuurlijk lekkerder 😄

Beantwoorden
YO
Marja 2021-12-28 15:25:15

Heerlijk, hier traditie dat we lunchen met Oliebollen op oudjaarsdag.

Beantwoorden
MA
Peet 2021-12-28 16:40:35

Ik kan nergens vinden hoelang je het deeg laat rijzen!
Kan je mij daarbij helpen?

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-12-29 08:26:33

Excuus, het stond er inderdaad niet. Een uurtje :)

Beantwoorden
ineke 2021-12-28 17:16:52

dag, als ik 1 fles bier van 30 cc toevoeg aan het beslag, moet ik dan 30 ml in mindering brengen op 1 liter melk?

Beantwoorden
IN
Rutger 2021-12-29 08:25:33

Hoi. 300 millilter kun je dan verminderen.

Beantwoorden
Chantal 2021-12-28 17:53:20

Staat inderdaad niet in het recept:), vorig jaar was iemand die het ook vroeg, zie verderop in reacties, 1 uur moet het rijzen.

Beantwoorden
CH
Andrea 2021-12-28 19:12:21

20 gram zout in het oliebollen recept lijkt mij toch echt veel te veel. Klopt dit wel?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-29 08:25:01

Dat klopt echt, dezelfde hoeveelheid die je ook in brooddeeg gebruikt.

Beantwoorden
Hans 2021-12-28 20:28:17

Hoi Rutger,

Ik ga dit jaar voor het eerst oliebollen en appelbeignets bakken in olie onder de afzuigkap.

Mag de afzuigkap aan blijven of is het verstandiger om hem uit te zetten?

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-12-29 08:22:13

Dat kan ik moeilijk inschatten, dat ligt aan de situatie bij jou thuis.

Beantwoorden
Marja 2021-12-29 14:36:18

Hoi Rutger,
Ik neem aan dat als ik alles door de helft kan doen voor minder oliebollen!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-12-31 11:31:34

Zeker!

Beantwoorden
André 2021-12-29 16:03:41

Toen ik het gerezen beslag nog even snel doorroerde, sloeg het helemaal dood. Iedereen vertelde me daarna dat je dat nooit moet doen.

Beantwoorden
AN
André van Haren 2021-12-29 16:04:38

Toen ik het gerezen beslag nog even snel doorroerde, sloeg het helemaal dood. Iedereen vertelde me daarna dat je dat nooit moet doen.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-31 11:30:30

Heel licht doorroeren kan, maar niet teveel.

Beantwoorden
Patricia 2021-12-29 21:34:05

Hoi, Ik ben wel benieuwd naar welke maat ijsschep/lepel je gebruikt?

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-12-31 11:26:45

Meestal maat 20.

Beantwoorden
Anneke bruin 2021-12-29 21:39:13

Hoi Rutger
Ik maak ze al heel lang,met rozijnen die ik een uurtje in de rum laat staan, en daarna laten uitlekken en 2 appels,
De bewoners vonden het heerlijk,
Collega's ook
Werk niet meer maar bak ze nog
steeds

Beantwoorden
AN
Roefie 2021-12-29 23:05:44

Hoi Rutger
Ik heb bijna hetzelfde recept, is al van m'n overgrootmoeder en ieder jaar heerlijke oliebollen!!!
Maar wij doen 2 eieren erbij in. Kan dus ook xonder eieren?

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-12-31 11:24:36

Het kan ook zonder inderdaad.

Beantwoorden
Judith 2021-12-30 19:19:53

Over de temp. van de olie. Welke tip kan je mij geven om te kijken of ze op temp. is?Heb geen thermometer.....

Beantwoorden
JU
Richard 2021-12-31 08:58:07

Een klein stukje brood in de olie gooien 👍 Begint het te bruisen, dan is de olie op temperatuur.

Beantwoorden
RI
Dimphij 2021-12-30 21:39:30

Wat kun je als vervanging van melk gebruiken ps ook rijstewater en sojaallergie

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-12-31 11:18:34

Je kunt zowel water als elke plantaardige melkvervanger gebruiken.

Beantwoorden
Geertje 2021-12-31 09:29:56

Gewoon water IPV melk kan heel goed hoor.

Beantwoorden
GE
Annelies Van Hagen 2021-12-31 02:55:44

Probeer met cocosmelk (santan) dat doe ik met pannekoeken als gasten kormelk allergie hebben

Beantwoorden
AN
Nelly 2021-12-30 21:44:32

Na jaren mix gebruik dit recept gebruikt. Ik heb echter 400 gram bloem en 100 gram volkoren spelt gebruikt met alleen rozijnen en citroenrasp. Heerlijke oliebollen. Volgend jaar met appel erbij. Geen mix meer.

Beantwoorden
NE
Annelies van Hagen 2021-12-31 03:05:52

Hoi Rutger,
Wij wonen in Indonesië en ik maak ieder jaar oliebollen met stukje nèt rijpe mango’s. Heerlijk fris zoetzuur van smaak. Een fijn oud en nieuw gewenst

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-12-31 11:17:11

Dat klinkt heerlijk! Fijnejaarwisseling!

Beantwoorden
Richard 2021-12-31 08:56:53

Wij hebben dit recept vorig jaar op oudjaarsdag voor het eerst gemaakt, en het waren heerlijke oliebollen! Vandaag gaan we ze weer maken en uitdelen in de straat 😋

Beantwoorden
RI
Jasmijn de Jong 2021-12-31 11:49:44

Ik gebruik dit recept al jaren, het is zo als altijd even heerlijk. Ik raad dit recept zeker aan!😄🤗

Beantwoorden
JA
Sander 2021-12-31 12:30:31

Mooi verhaal en heerlijke oliebollen!

Beantwoorden
SA
Debbie 2021-12-31 13:28:23

En als ik oliebollen wil maken, met alleen toevoeging van appel (400 gr appel op 1000 gr bloem), kan ik dan verder dezelfde verhoudingen aanhouden?

Beantwoorden
DE
Rutger 2022-01-04 14:28:48

Dat kan prima.

Beantwoorden
Lidy 2021-12-31 19:17:29

De eerste oliebollen zijn alweer op. Super lekker, top recept. Ook gedroogde cranberry’s erdoor gedaan.

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-01-04 14:28:30

Heerlijk!

Beantwoorden
Kamiel van der Laan 2021-12-31 21:51:59

Tot vandaag nog nooit oliebollen gebakken, maar door consequent jouw recept te volgen, heb ik vandaag helemaal de show gesteeld met je oliebollenrecept! Melk vervangen voor havermelk ivm dat ik speciaal bakte voor mensen met lactose-allergie!

Beantwoorden
KA
Rutger 2022-01-04 14:28:20

Wat leuk!

Beantwoorden
Margriet 2021-12-31 22:28:50

Zojuist gemaakt. Ze smaken heerlijk!
Gezellige jaarwisseling en een prachtig, smakelijk en gezond 2022 gewenst!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-04 14:27:49

Heel leuk om te lezen! Mooi 2022 gewenst!

Beantwoorden
Chantal 2022-01-01 04:33:31

Gister hele dag aan het bakken geweest. Heerlijke oliebollen, hier geen pakjes van koopmans meer voortaan! Altijd dit recept vanaf nu.
Ik kreeg er alleen geen 50-60 bollen uit, maar 40. En heel groot waren ze niet (ijsknijper 5 en 5,5 cm gebruikt).
Dus moest snel naar de winkel nieuwe bloem en gist halen omdat ik nu te kort kwam voor de 350 bollen die ik moest maken.

Beantwoorden
CH
Chantal 2022-01-03 23:03:00

Oja, als je geen vulling gebruikt, is 3 zakjes (21 gram) instantgist echt genoeg. Maar met 500 gram rozijnen en een grote goudreinet erdoor kun je 3,5-4 zakjes gebruiken.

Beantwoorden
CH
Lieske Douma 2022-01-01 04:49:58

Heerlijke oliebollen! Bedankt voor al je fijne recepten!

Beantwoorden
LI

U kunt niet meer reageren.