- Voor het deeg
- 500 gr bloem
- 12 gr gedroogde gist
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 2 eidooiers, op kamertemperatuur
- 50 gr witte basterdsuiker
- 60 gr boter, op kamertemperatuur
- 225 ml melk, lauwwarm
- 10 gr zout
- rasp van ¼-½ citroen
- Voor de vulling
- 1½ recept banketbakkersroom
- of
- jam naar keuze
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
- fijne suiker, voor de buitenkant
De Berlinerbol is een populaire lekkernij rond de jaarwisseling, maar je kunt deze zoete bol natuurlijk gewoon het hele jaar door maken. De Berlinerbol is een echt banketbakkersproduct en wordt al eeuwenlang gemaakt. De lekkernij dankt zijn naam aan zijn uitvinder, dit was namelijk een Berlijnse banketbakker. Wist je dat deze lekkernij in een groot deel van Duitsland Berliner wordt genoemd, maar niet in Berlijn zelf? Daar heten deze luxe bollen Pfannkuchen. Wij kennen dit gefrituurde gebak vooral als Berlinerbol, Berlijnse bol of Boules de Berlin (in Vlaanderen).

Hoe kan je zelf de lekkerste Berlinerbollen maken? Met dit recept verras je jouw gasten met heerlijke, zelfgemaakte Berlinerbollen. Een Berlinerbol is een ronde lekkernij, gemaakt van gefrituurd gistdeeg. Het gebakje heeft wel wat weg van een donut, maar dan zonder gat. De klassieke Berlijnse bollen zijn gevuld met banketbakkersroom, maar je kunt ze ook vullen met je favoriete jam. Extra uitpakken? Ga dan voor Berlinerbollen met room én jam.
Met dit recept kun je 12-16 berlinerbollen maken.
Zelf Berlinerbollen maken
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een soepel deeg van. Dit kun je met de hand doen of met een (stand)mixer met deeghaak. Kneed het deeg zeker 10 minuten door. Doe het deeg in een kom, dek het af met plasticfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije
Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 1½ centimeter. Steek met een uitsteker (of de bovenkant van een glas) met een doorsnede van ongeveer 7 centimeter rondjes uit het deeg en laat deze afgedekt op een stuk bakpapier nog 45 minuten rijzen.
Verwarm de olie voor op 170 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Laat de deegbolletjes voorzichtig in de olie glijden. Bak de bollen in 5-8 minuten goudbruin en gaar, waarbij je ze halverwege een keer omdraait. Haal de bollen met behulp van een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Doe de fijne suiker in een diep bord en rol de warme bollen hierin zodat de buitenkant bedekt is met een laagje suiker. Laat ze vervolgens verder afkoelen.
Klop de banketbakkersroom met een (hand)mixer met garde(s) los en doe deze in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje. Snijd de bollen horizontaal doormidden en vul deze met de banketbakkersroom. In plaats van banketbakkersroom kun je de bollen ook vullen met jam. Snijd de bollen hiervoor niet door maar doe de jam in een spuitzak met een glad spuitmondje. Steek deze in de bol en spuit er een beetje jam in. Let er wel op dat de jam geen grove stukken bevat, daardoor kan de spuitmond verstopt raken.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Ziet er heerlijk uit!
Wat wordt er met 'droge gist' bedoeld? Is dat gewoon zo'n zakje gist uit de supermarkt?

Dat lees je hier: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/
Beantwoorden
Ik heb helaas alleen 12 gr. verse gist gebruikt en nu gaat het niet rijzen! Kan ik mijn deeg nog redden of opnieuw maken met 36 gram verse gist?
Alvast bedankt voor je reactie Rutger 🥂🍾
Goedenavond Rutger,
Wij hebben geen frituurpan, dus het wordt olie in een gietijzeren pan. Heb jij ideeën over welk soort olie ik het beste kan gebruiken?
Alvast bedankt voor je reactie en een fijne jaarwisseling! 😄
BeantwoordenAls aanvulling op mijn vraag: ik las zonnebloem- of arachideolie in jouw recept en ik vroeg me af of dat zowel voor de frituurpan als voor de gietijzeren pan geldt.
BeantwoordenVandaag uitgeprobeerd. Erg lekker, maar heel snel erg donker van kleur. Kan ik ook water gebruiken in plaats van melk? Misschien dat ze dan iets lichter blijven?
BeantwoordenDat kan, maar de smaak wordt dan wel minder lekker. Je kunt ook de temperatuur van de olie iets verlagen.
Beantwoorden
