Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 250 gr donkere en/of blanke rozijnen
  • 1 kleine goudrenet
  • 14 gr gedroogde gist
  • 500 gr glutenvrije bloemmix (voor brood geschikt)
  • 300 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 10 gr zout
  • 25 gr witte basterdsuiker
  • rasp van ½ citroen
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 300 ml bruisend water, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • zonnebloem- of arachideolie, om in te bakken
  • poedersuiker, om te bestuiven

Het is al weer bijna de tijd van het jaar om oliebollen te bakken. Ik kijk daar altijd heel erg naar uit; er gaat maar weinig boven een heerlijke verse zelfgebakken oliebol. Mijn basisrecept voor oliebollen heb ik al eerder online gezet en inmiddels staan er ook een paar lekkere variaties op dat recept online, zoals deze oliebollen met appel en abrikoos en deze met sinaasappel en cranberry’s. Omdat de vraag naar glutenvrije recepten steeds groter wordt, deel ik hier mijn recept voor glutenvrije oliebollen. Je maakt de ze glutenvrij door een glutenvrije bloemmix te gebruiken. Let er op dat deze mix geschikt is voor brood, zo weet je zeker dat je er ook mooie bollen mee kunt bakken. Het deeg voor deze oliebollen is iets stugger dan normaal oliebollendeeg. Daarom heb ik in verhouding ook meer vocht toegevoegd. Het deeg rijst tijdens het bakken minder dan bij de traditionele versie, gebruik dus een flinke ijslepel. Zelf gebruikte ik ijslepel nummer 20. Wil je ook lactosevrije oliebollen maken? Vervang de melk dan door water of door een plantaardige melkvervanger, zoals amandel- of sojamelk. Van dit glutenvrije oliebollenrecept kun je 25-30 glutenvrije oliebollen bakken.  

Glutenvrije oliebollen

Glutenvrije oliebollen maken

Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in blokjes van een halve centimeter. Was de rozijnen en laat deze goed uitlekken in een vergiet of zeef. Zorg ervoor dat alles op kamertemperatuur is voordat je met het beslag gaat beginnen.

Doe de glutenvrije bloemmix met het gedroogde gist in een kom en meng dit door elkaar. Voeg vervolgens de lauwwarme melk, het ei, zout, basterdsuiker, citroenrasp en het kaneelpoeder toe. Begin alles te mengen met een (hand)mixer met deeghaken en voeg geleidelijk het bruiswater toe. Meng alles tot een glad beslag. Voeg de rozijnen en stukjes appel toe en roer deze door het beslag. Laat het oliebollenbeslag afgedekt met een vochtige doek 1 of met een stuk plasticfolie 1-1½ uur rijzen op een warme plek.

Glutenvrije oliebollen bakken

Verwarm de olie voor op 175 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Schep met een ijslepel mooie bollen van het beslag en laat die in de hete olie glijden. Doe de pan niet te vol, zodat de oliebollen nog vrij liggen en zich kunnen keren; want als een oliebol bruin is aan de onderkant, draait hij over het algemeen vanzelf. Bak de bollen 5-7 minuten.

Neem de glutenvrije oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Bestuif de oliebollen royaal met poedersuiker.

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (9)
Noortje 2021-01-02 22:20:11

Hoi Rutger,

Complimenten voor dit recept.
Ik heb ze gemaakt voor iemand anders maar zelf wel even getest.
Gewoon recept opvolgen.
Klontje boter erdoor was ook lekker.

Ik heb wel nauwgezet de temperatuur in de gaten gehouden bij het rijzen en echt de Broodmix B van Schär gebruikt.

Dank voor de moeite die je neemt vragen te beantwoorden.

Beantwoorden
NO
Tom 2021-01-01 16:53:38

Wat een super recept Rutger! Dank je wel! Gisteren gemaakt, en echt waar: je proeft het verschil met ‘gewone’ oliebollen niet!
Ik heb de mix van Schär gebruikt. Melk beetje opgewarmd in de magnetron, alles een uur later rijzen in een warme kamer naast de verwarming. Olie tussen 175 en 180 graden gehouden (gewone zonnebloem olie). 7-8 minuten in de olie voor mij. Wat een resultaat!
Tom

Beantwoorden
TO
Rutger 2021-01-11 11:06:10

Heel erg leuk om te horen! Dank voor je berichtje!

Beantwoorden
Hanneke 2020-12-31 17:55:17

Maak al jaren gluten en melk vrije oliebollen en deze zijn de beste die ik tot nu toe gemaakt heb! Helemaal niet droog, heb Oatly melk gebruikt.

Beantwoorden
HA
Noortje 2020-12-30 00:05:26

Rutger. Ik heb de ingrediënten in huis.
Mag er voor de smeuïgheid ook wat roomboter in?
Dank voor evt. antwoord.
-------

Ik lees hier bij de commentaren ook over mogelijk droge bollen.
5 gram fiberhusk per 500 gram broodmix zou goed zijn tegen droge bollen. Maar dat heb ik alleen van internet gelezen. Nog niet uitgeprobeerd in dit recept omdat Rutger zegt dat dit niet nodig is.

Daarnaast moet je ook je eigen dieet in de gaten houden of je dit mag.

Goed opletten met verwerken ook.
Het kan klonteren.
Dus eerst een papje zonder klontjes maken kan ook.
Wel het vocht verminderen wat hier in het recept staat.

Dan over het rijzen wat sommigen niet lukt.
Zorg dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn.
Dan laten rijzen.

Het zijn maar aanvullende tips op het recept van Rutger.
Hoe het uitpakt moet je gewoon proberen.

Fijne Oudejaarsavond.

Beantwoorden
NO
Rutger 2020-12-30 09:24:06

Er mag zeker wat roomboter in. Zelf vond ik de oliebollen echt niet droog, dus mij lijkt de fiberhusk (waar ik overigens geen ervaring mee heb) niet nodig.

Beantwoorden
Noortje 2020-12-30 18:52:02

Rutger, Je hebt helemaal gelijk.
Ik heb net de ingrediënten bekeken op het Broodmix van Schär en daar staat ook psyliumvezels op. Andere naam voor fiberhusk.
Maar ook nog verdikkingsmiddel....
Zou xantaangom kunnen zijn of ze bedoelen de psylium.
Alles zit er in wat ik wilde.

Dus lezers vergeet mijn tips.

Ik ga het totale recept van Rutger gebruiken.

Rutger. Heel erg bedankt zo op de valreep.

Beantwoorden
NO
Moraia 2020-12-14 13:59:30

Heel goed recept! Ik hem m als basis recept voor glutenvrije oliebollen gebruikt ( zonder e specifieke smaakmaakers zoals appel en kaneel en citroen) en toegevoegd wat ik wilde - gewelde gedroogde kersen in een kom en een stukje chocolate in een andere. Zeer geslaagd!

Beantwoorden
MO
Loes 2020-11-29 16:11:46

Hoi Rutger,

Welke glutenvrije mix heb jij gebruikt en geeft dit een resultaat die je als liefhebber van gluten (zoals jij waarschijnlijk ;) ) ook kan waarderen? Daarnaast vroeg ik me af of dit recept ook kunt gebruiken om oliebollen voor in de oven te maken (oviebollen noemen ze het ook wel) als je de bereidingswijze van oviebollen gebruikt voor het bakken.

Groetjes
Loes

P.s.: ik heb jouw recept voor gevulde koeken gemaakt en het was echt een fantastisch recept! Smaakt precies zoals in de winkel als je ze vers koopt, erg lekker dus! :)

Beantwoorden
LO
Rutger 2020-11-30 08:20:07

Hoi Loes. Ik heb Schär mix B gebruikt. Dit gaf het beste resultaat. Met oviebollen heb ik geen ervaring, dus daar kan ik geen antwoord op geven.

Beantwoorden
Anne 2020-11-26 23:16:17

Hoi
Een hoop van jouw recepten zijn met aanpassingen glutenvrij erg lekker! Is bij dit recept de appel bewust toegevoegd voor smeuïgheid of alleen voor smaak? Ik ben zelf niet zo vd appel. Misschien kan ik het ergens voor vervangen

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-11-30 08:34:41

Het heeft geen specifieke functie, het is vooral voor de smaak en frisheid. Je kunt 'm prima achterwege laten en wellicht wat meer rozijnen gebruiken.

Beantwoorden
Trixdelange 2020-11-08 19:45:32

Word het niet erg droog. Alles wat ik maak glutenvrij en lactosevrij is erg droog.. Brood kun je de volgende dag door de ramen gooien zo droog.

Beantwoorden
TR
Rutger 2020-11-09 10:46:28

Dat valt bij deze oliebollen heel erg mee, ook de volgende dag waren ze nog heerlijk!

Beantwoorden
Juliette 2020-11-06 09:07:36

Hoi Rutger, heb jij soms ook een recept oliebollen zonder gist?
Fijne dag, gr Juliette

Beantwoorden
JU
Rutger 2020-11-09 10:51:55

Dat heb ik helaas (nog) niet.

Beantwoorden
Juliette 2020-11-12 14:28:54

Misschien een idee voor volgend jaar, nu eerst jou keuken, ik ben zo benieuwd hoe het gaat worden!!!

Beantwoorden
JU