- Voor de mini oliebollen
- 150 gr gedroogde cranberry’s
- 500 gr bloem
- 500 ml melk, lauwwarm
- 10 gr zout
- 25 gr witte basterdsuiker
- 14 gr gedroogde gist
- 1 ½ sinaasappel, rasp
- Verder nodig
- zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
- 250 gr fijne suiker
- 2 tl kaneelpoeder
Oliebollen mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens oud & nieuw! Naast de klassieke oliebollen en de Midden-Oosterse oliebollen die ik vorig jaar maakte, zijn deze mini oliebollen ook echt een aanrader om te bakken.

Door het kleine formaat zijn ze erg handzaam en kun je er met een gerust hart twee (of drie) van eten. De combinatie van sinaasappel en cranberry maakt deze oliebolletjes nog lekkerder! Met dit recept maak je ongeveer 45 mini oliebollen!

Mini oliebollen met sinaasappel en cranberry
Spoel de cranberry’s af onder lauwwarm water en laat ze uitlekken in een zeef.
Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuil. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloemrand en de basterdsuiker, het gist en de sinaasappelrasp in het kuiltje. Giet dan de melk geleidelijk op de suiker en begin van het midden uit te mixen. Voeg geleidelijk aan de rest van de melk toe en blijf mixen met de deeghaken of klop het met een houten lepel tot een glad beslag. Het beslag moet vloeiend zijn.
Voeg nu de cranberry’s toe aan het beslag en roer het beslag nog kort door. Laat het beslag afgedekt met plasticfolie of een vochtige doek 1 uur rijzen op een warme plek.
Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Roer voor gebruik het beslag nog kort door. Schep met een kleine ijslepel, of met behulp van twee eetlepels, kleine bolletjes ter grootte van een pingongballetje van het beslag en laat die in de hete olie glijden. Doe de pan niet te vol, zodat de oliebollen nog vrij liggen en zich kunnen keren; want als een oliebol bruin is aan de onderkant, draait hij vanzelf. Bak ze ongeveer 3 à 4 minuten.
Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Meng de fijne suiker met de kaneel en rol de mini oliebollen hier doorheen.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd

Gek, ik heb altijd geleerd dat je geen oliebollen beslag met melk kunt maken ivm te bruine oliebollen en aanbranden ervan.
Maar de jouwe zien er wel oké uit.
Er wordt heel vaak melk gebruikt, geeft een veel vollere smaak vind ik. En aanbranden is mij nog nooit gebeurd!
Beantwoorden
Dank voor deze lekkere variatie op de gewone oliebol. Vandaag gebakken en de eerste zijn al opgesmuld, ze zijn heerlijk!
Beantwoorden