Denk je aan Oud & Nieuw, dan denk je natuurlijk aan oliebollen. Dit is zeker niet het eerste oliebollenrecept dat ik op mijn site plaats. Zo plaatste ik al eerder het recept van mijn vaders oliebollen, deze oliebollen met een Midden-Oosterse twist en deze mini-oliebollen met cranberry’s. Dit jaar ga ik voor abrikozen-appel oliebollen. De vulling maakt ze lekker fris van smaak en dat gaat weer perfect samen met de kaneelsuiker. Van dit oliebollen recept kun je 25-30 oliebollen bakken.

Oliebollen met appel en abrikoos
Ingrediëntenlijst
 • Voor het oliebollenbeslag
 • 100 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
 • 500 gr bloem
 • 10 gr zout
 • 25 gr witte basterdsuiker
 • 14 gr gedroogde gist
 • rasp van ½ citroen
 • 500 ml melk, lauwwarm
 • 2 goudreinetten, geschild, klokhuis verwijderd en in kleine blokjes
 • Voor de kaneelsuiker
 • 250 gr fijne suiker
 • 2 tl kaneelpoeder
 • Verder nodig
 • zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
kinderbakboek banner mob

Oliebollen met appel en abrikoos bakken

Begin voor dit recept een avond van tevoren. Doe de stukjes gedroogde abrikoos in een kom, giet er water op en laat ze 15 minuten staan. Giet ze vervolgens af in een zeef en laat ze aan de lucht drogen.  

Zorg ervoor dat alle ingrediënten voor het beslag op kamertemperatuur zijn voordat begint. Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuil. Strooi het zout aan de buitenkant van de bloemrand en de basterdsuiker, het gist en de citroenrasp in het kuiltje. Giet dan de melk geleidelijk op de suiker en begin van het midden uit te mixen. Voeg geleidelijk aan de rest van de melk toe en blijf mixen met de deeghaken of klop het met een houten lepel tot een glad beslag. Het beslag moet vloeiend zijn.

Voeg nu de stukjes abrikoos en de appelstukjes toe en roer het beslag nog kort door. Laat het beslag afgedekt met plasticfolie of een vochtige doek 1 uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Schep met een ijslepel bolletjes uit het beslag en laat die in de hete olie glijden. Doe de pan niet te vol, zodat de oliebollen nog vrij liggen en zich kunnen keren; want als een oliebol bruin is aan de onderkant, draait hij vanzelf. Bak ze ongeveer 5 à 7 minuten.

Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een paar lagen keukenpapier. Meng de fijne suiker met de kaneel en bestrooi de oliebollen daar mee.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Monique 2019-12-29 10:31:55

Kun je ook verse gist gebruiken zoja hoe veel moet je dan doen?

Beantwoorden
MO
Rutger 2019-12-29 11:01:23

Ja hoor! Check even deze pagina, daar staat alles over het omrekenen van gist. https://rutgerbakt.nl/bakhulp/alles-verse-gist-gedroogde-gist-instantgist/

Beantwoorden
Hilda 2020-01-03 00:16:05

Hallo Rutger,

Ik heb deze oliebollen gemaakt op oudjaarsdag. Het waren heerlijke oliebollen en vooral omdat dit de eerste keer was dat ik zelf oliebollen heb gebakken. Maar ik ga het nu zeker vaker doen, want ze waren zo lekker dat 1 oliebol niet genoeg was en de schaal steeds weer bijgevuld moest worden.

Beantwoorden
HI
Rutger 2020-01-06 18:04:26

Dat is een heel goed teken! Fijn dat jullie zo genoten hebben!

Beantwoorden
Jeanne Kuipers 2022-01-01 13:29:20

Klopt de aanbevolen hoeveelheid zout,10 gram, wel. Ik heb dat in het beslag gedaan en dat was wel jammer want het was veel te zout. Verder een prima recept. Ik zal het zeker blijven gebruiken maar dan met slechts een snufje zout.

Beantwoorden
JE
Jeanne Kuipers 2022-01-01 13:31:06

Klopt de aanbevolen hoeveelheid zout,10 gram, wel. Ik heb dat in het beslag gedaan en dat was wel jammer want het was veel te zout.

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-01-04 14:26:37

Hoi. Dat klopt wel ja. Het is dezelfde verhouding zout die ook voor brood wordt gebruikt. Heb je het wel goed afgewogen?

Beantwoorden
Jeanne Kuipers 2022-01-06 18:56:38

Ik heb een maatschepje gebruikt en ben ervan uitgegaan dat een tl 2 gram zout is. Ik vond idd ook andere recepten met 10 gram zout voor hetzelfde gewicht aan meel. Ik vond ook recepten waarin slechts een snufje zout. Ik vind de kleine hoeveelheden zoals zout wel lastig af te meten/wegen.
Bedankt voor je reactie en al je heerlijke recepten Rutger.

Beantwoorden
JE
Rutger 2022-01-11 09:41:04

Hoi. Je kunt het beste speciale maatlepels gebruiken. Een theelepel heeft een inhoud van 5 ml en is ruim 6 gram zout.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.