Bladerdeeg en appel vormen samen een gouden combinatie. Kijk maar naar appelflappen, appelgalettes, snelle appeltaartjes van bladerdeeg en natuurlijk de appelbol. Die laatste is een echt klassieker.

appelbollen

In dit recept wordt de appel, met wat amandelspijs en kaneelsuiker, ingepakt in bladerdeeg. Dat resulteert in een heerlijke zachte appel met een knapperig jasje van bladerdeeg. Superlekker! Met dit appelbollen recept maak je er 8. Je kunt de appelbol naar wens serveren met vanille-saus of kaneelsaus.

appelbollen
Ingrediëntenlijst
  • Voor de vulling
  • 8 appels (bij voorkeur goudrenet of jonagold met een doorsnede van ongeveer 7 centimeter)
  • 125 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
  • 70 gr suiker
  • ½ tl kaneel
  • Verder nodig
  • bloem, voor het werkblad
  • ei, losgeklopt
  • suiker, om te bestrooien
Broodbakbol banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Stap voor stap appelbollen maken

Rol het bladerdeeg op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van 26 x 52 centimeter. Snijd hier met een scherp mes 8 vierkantjes van 13×13 centimeter uit.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Meng de suiker met de kaneel en verdeel het spijs in achten. Doe de helft van een stukje spijs in het uitgeboorde klokhuisgat en doe daar wat van de kaneelsuiker op. Sluit de appel met de andere helft van het spijs en doe dit ook bij de andere appels. Plaats de appel op het bladerdeeg en vouw het deeg om de appel heen. Doe dit nauwkeurig en zorg dat er geen gaten zijn. Gebruik eventueel een beetje water om het bladerdeeg goed te laten plakken. Keer de appels om en zet ze dus met de naad van het bladerdeeg naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de appelbollen 30 minuten rusten.

Appelbollen bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de appelbollen met ei en bestrooi ze met de fijne suiker, maar zorg dat de bakplaat zo veel mogelijk suikervrij blijft. Bak de appelbollen in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Het is normaal als de appelbollen iets lekken tijdens het bakken. Laat de appelbollen afkoelen op een rooster en serveer ze (lauw)warm of koud.

Foto: Harold Pereira

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (4)
Walter 2019-03-15 07:29:14

Supereenvoudig en smakelijk gerecht. Voor de streek rond Antwerpen typisch voor driekoningen samen met worstenbrood. Kleine tip, zet de appelbol in kleine aluminium schoteltjes zodat spijs niet uitloopt op de bakplaat.

Beantwoorden
WA
Rutger 2019-03-16 23:16:39

Goede tip! Dankjewel!

Beantwoorden
kitty greven 2019-03-16 08:35:06

lekker recept vooral met eigengemaakte bladerdeeg

Beantwoorden
KI
Audrey 2019-03-16 13:19:06

Wat kan je gebruiken als je vanwege allergie geen amandelspijs mag gebruiken ??

Beantwoorden
AU
Marco 2019-05-26 14:52:38

Gele room

Beantwoorden
MA
Rutger 2019-03-16 23:15:19

Je kunt het ook achterwege laten. En eventueel nog wat rozijnen erin doen.

Beantwoorden
José 2019-11-28 12:21:59

Hallo rutger,
Hoe lang kun je appelbollen bewaren?

Beantwoorden
JO
Rutger 2019-12-08 12:06:18

Het lekkerste zijn ze versgebakken, dan is het bladerdeeg nog knapperig. Je kunt ze enkele dagen bewaren. Even oppiepen voor het serveren maakt het deeg dan weer wat lekkerder.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.