Bladerdeeg en appel vormen samen een gouden combinatie. Kijk maar naar appelflappen, appelgalettes, snelle appeltaartjes van bladerdeeg en natuurlijk de appelbol. Die laatste is een echt klassieker.

In dit recept wordt de appel, met wat amandelspijs en kaneelsuiker, ingepakt in bladerdeeg. Dat resulteert in een heerlijke zachte appel met een knapperig jasje van bladerdeeg. Superlekker! Met dit appelbollen recept maak je er 8. Je kunt de appelbol naar wens serveren met vanille-saus of kaneelsaus.

- Voor het deeg
- 2/3 recept bladerdeeg (of 1 ½ rol koelvers bladerdeeg)
- Voor de vulling
- 8 appels (bij voorkeur goudrenet of jonagold met een doorsnede van ongeveer 7 centimeter)
- 125 gr amandelspijs, zelfgemaakt of gekocht
- 70 gr suiker
- ½ tl kaneel
- Verder nodig
- bloem, voor het werkblad
- ei, losgeklopt
- suiker, om te bestrooien
Stap voor stap appelbollen maken
Rol het bladerdeeg op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van 26 x 52 centimeter. Snijd hier met een scherp mes 8 vierkantjes van 13×13 centimeter uit.
Schil de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Meng de suiker met de kaneel en verdeel het spijs in achten. Doe de helft van een stukje spijs in het uitgeboorde klokhuisgat en doe daar wat van de kaneelsuiker op. Sluit de appel met de andere helft van het spijs en doe dit ook bij de andere appels. Plaats de appel op het bladerdeeg en vouw het deeg om de appel heen. Doe dit nauwkeurig en zorg dat er geen gaten zijn. Gebruik eventueel een beetje water om het bladerdeeg goed te laten plakken. Keer de appels om en zet ze dus met de naad van het bladerdeeg naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de appelbollen 30 minuten rusten.
Appelbollen bakken
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de appelbollen met ei en bestrooi ze met de fijne suiker, maar zorg dat de bakplaat zo veel mogelijk suikervrij blijft. Bak de appelbollen in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Het is normaal als de appelbollen iets lekken tijdens het bakken. Laat de appelbollen afkoelen op een rooster en serveer ze (lauw)warm of koud.
Foto: Harold Pereira
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Supereenvoudig en smakelijk gerecht. Voor de streek rond Antwerpen typisch voor driekoningen samen met worstenbrood. Kleine tip, zet de appelbol in kleine aluminium schoteltjes zodat spijs niet uitloopt op de bakplaat.
Beantwoorden

Het lekkerste zijn ze versgebakken, dan is het bladerdeeg nog knapperig. Je kunt ze enkele dagen bewaren. Even oppiepen voor het serveren maakt het deeg dan weer wat lekkerder.
Beantwoorden
U kunt niet meer reageren.

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.