Liefhebbers van brownies zijn verdeeld over twee kampen: aan de ene kant zij die een brownie het liefst kruimig en cakeachtig zien, aan de andere kant zij die hem graag smeuïg en fudgy hebben. Mijn ultieme brownie recept heeft van beide kenmerken iets: knapperig vanbuiten, smeuïg vanbinnen en met een intense chocolade- en volle hazelnootsmaak. Geloof mij! Als je dit brownie recept eenmaal gemaakt hebt wil je geen andere meer, dit zijn echt de perfecte brownies! 

Brownies recepten

Meer lekkere brownie recepten?

Met een goed brownie recept maak je niet alleen de lekkerste brownies, je kunt er ook eindeloos mee variëren. Gebruik bijvoorbeeld eens andere noten dan hazelnoten voor de vulling. Of bak eens een variatie op dit ultieme brownies recept, met een van deze recepten:  

brownies

Hoe kan ik zelfgemaakte brownies bewaren?

Zelfgebakken brownies zijn ontzettend lekker en gaan snel op, maar wil je ze toch bewaren? Dit kan prima, eigenlijk worden ze alleen maar lekkerder als je ze een dag laat staan. Brownies zijn dus ook geschikt om een dag (of meer) van tevoren te maken.

Als je de brownies luchtdicht verpakt, blijven ze op kamertemperatuur 4-5 dagen lekker. Daarnaast zijn deze brownies ook heel goed in te vriezen! Luchtdicht verpakt zijn ze in de vriezer 2-3 maanden goed.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de brownies
  • 225 gr boter
  • 115 gr pure chocolade (met een hoog percentage cacao; zelf gebruik ik chocola met 78% cacaogehalte)
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 330 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • Voor de vulling
  • 75 gr blanke hazelnoten
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Bijbels korting desk
makkelijke bakboek mob

Brownies maken – stap voor stap

Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Verdeel de hazelnoten over de bakplaat en rooster ze in 7-9 minuten goudbruin. Plet de geroosterde noten door de ze op een snijplank te leggen en er met de onderkant van een pan stevig op te drukken. De smaak van grof geplette hazelnoten is het best, dus zorg ervoor dat ze niet te fijn worden.

Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in en bekleed de bodem en twee zijkanten van de bakvorm met een op maat geknipt stuk bakpapier.

Beslag voor brownies maken

Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen. Klop intussen de twee eieren en de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig, tot het mengsel heel licht van kleur is geworden en het als een lint van de garde af loopt (ongeveer 5 minuten met de mixer). Meng met een spatel voorzichtig het chocolademengsel door de luchtige eieren tot het een egaal geheel is. Meng vervolgens ook de bloem en het cacaopoeder erdoorheen en tot slot de stukjes hazelnoot.

Brownies bakken

Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies 40 minuten in de voorverwarmde oven van 175 °C. Laat ze daarna volledig afkoelen in de vorm voor je ze eruit haalt en in stukken snijdt.

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (208)
Bianca 2016-03-01 19:53:56

Jahaaaaaaa, mijn eigengemaakte vanille extract is eindelijk goed op smaak....nu snel deze brownies maken!
Dank voor al je heerlijke recepten!

Beantwoorden
BI
Sandra. S 2018-09-22 15:06:08

Deze brownies zijn werkelijk geweldig. Zacht van binnen en knapperig van biven en die hazelnoten vind ik ook heerlijk.
Maak ze vandaag voor verjaardag van mijn zoon en schoondochter als verrasing.

Beantwoorden
SA
Rutger 2018-09-24 07:48:52

Heel erg leuk! Geniet er van!

Beantwoorden
Dini 2017-10-11 19:03:58

Hoi Rutger ,even een vraagje .Zou je d brownie ook in de muffin vorm bakken en hoelang zou je ze dan in de oven moeten .

Beantwoorden
DI
Rutger 2017-10-12 21:41:37

Ik denk dat dat wel kan, probeer eens 25 minuten.

Beantwoorden
Gerda 2017-07-17 21:07:16

Kun je ook een kleinere hoeveelheid maken, met van alle ingrediënten de helft?

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-07-19 23:00:35

Zeker, als je dan ook een kleinere vorm gebruikt. Of je kunt een 20x20 vorm halveren door er met aluminiumfolie een dijkje in te bouwen en dat vervolgens met bakpapier te bekleden.

Beantwoorden
Marieke 2016-03-01 21:10:22

Voor hoeveel brownies is dit recept?

Beantwoorden
MA
Rutger 2016-03-03 22:16:37

Je kan er 16 brownies uit snijden, maar je kan ze ook kleiner snijden.

Beantwoorden
John 2016-03-02 09:35:43

ze zijn geweldig lkkr ik maak ze meestal met pecan in plaats van hazelnoten

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-03-02 17:11:54

Dat is inderdaad ook heel lekker!

Beantwoorden
wilma 2016-03-06 09:38:54

kan je de noten ook weglaten?
wij houden niet zo van noten vandaar.

Beantwoorden
WI
Rutger 2016-03-06 18:33:42

Je kunt de noten prima weglaten!

Beantwoorden
wilma 2016-03-06 20:07:56

oké bedankt voor snelle antwoord

Beantwoorden
WI
Joyce 2016-03-06 12:13:07

Deze zien er lekker uit! Brownies zijn echt het lekkerst als ze nog lekker fudgy zijn :-D

Beantwoorden
JO
Paula 2016-03-06 22:54:47

Ik heb ze inmiddels al zeker 15 keer gemaakt. Steeds een heel groot succes. Vrienden van mijn zoons willen altijd graag langskomen als ik weer iets uit een van je boeken gebakken hebt. ?

Beantwoorden
PA
Christianne 2016-03-24 09:29:17

Dit zijn inderdaad de ultieme brownies! Zelf doe ik (als we dan toch bezig zijn) er nog wat grof gehakte pure chocolade door, dat maakte het voor ons echt af. :)

Beantwoorden
CH
Rutger 2016-03-26 23:52:51

Dat klinkt ook heel erg lekker!

Beantwoorden
Judith 2016-04-10 08:12:52

Geweldig recept! Makkelijk en altijd lekker! Juist de hazelnoten maken ze net een beetje anders. In de bakbijbel staan nog leuke varianten (dat maakt de bakbijbel een super bakboek, samen met de recepten die perfect kloppen) maar omdat ik deze zo lekker vind heb ik die nog niet gemaakt.

Beantwoorden
JU
Arja 2016-04-15 13:12:11

Goedemiddag Rutger, als er bij de ingredienten suiker staat: is het dan kristalsuiker of witte basterdsuiker? Of maakt niet zoveel uit welke soort je neemt (behalve poedersuiker)
Ik wil ze snel eens gaan bakken, als ik zo de reactie's lees :-)

Beantwoorden
AR
Rutger 2016-04-15 15:48:41

Hoi! Als er suiker staat is het altijd gewone kristalsuiker. Iets anders staat benoemd. Veel bakplezier!

Beantwoorden
Kim 2016-04-17 21:42:51

Ik heb deze gisteren gemaakt. Je hebt niks teveel gezegd. Dit zijn inderdaad de ultieme brownies. Ik heb al verschillende recepten gemaakt maar deze zijn een blijvertje. Heerlijk!! De hazelnoten erin zijn ontzettend lekker.

Beantwoorden
KI
Rutger 2016-04-18 19:30:19

Wat leuk om te horen Kim! Geniet er van!

Beantwoorden
Eva 2016-05-03 19:53:58

Vanmiddag je brownie gebakken en wat smaakt ie heerlijk! Voor mij ook de perfecte combinatie; knapperig van buiten, smeuig van binnen. Heb alleen door een hazelnoot allergie deze vervangen voor pecannoten. Dank jewel voor dit heerlijke recept Rutger!

Beantwoorden
EV
Monique 2016-05-20 08:23:31

Is het met roomboter??

Beantwoorden
MO
Rutger 2016-05-20 09:37:34

Ja, de boter die ik beschrijf is altijd roomboter.

Beantwoorden
Natasja 2016-07-18 22:17:07

Kan je de boter ook door olie vervangen? En wat zou dan de verhouding zijn evt?

Beantwoorden
NA
Mijke 2017-10-15 22:43:08

Het kan ook heel goed met kokosolie

Beantwoorden
MI
Rutger 2016-07-19 10:31:29

Hoi! De boter in dit recept is wel belangrijk voor de smeuïge textuur, ik denk dat die met olie minder lekker wordt.

Beantwoorden
Cyphre 2016-07-18 20:23:08

kan het ook in een glazen oven schaal gemaakt worden? ik heb alleen een heel groot bakblik...

Beantwoorden
CY
Rutger 2016-07-19 10:31:52

Dat moet lukken denk ik!

Beantwoorden
Jesse 2016-09-02 16:30:48

Hoi Rutger,
Toen ik het beslag in de vorm deed, ontmengde het mengsel steeds meer en uiteindelijk, in de oven, droop de boter echt uit de vorm en het was aan het koken/schuimen. Enig idee hoe dat komt? Hadden we langer moeten spatelen ofzo?

Beantwoorden
JE
Mieke 2018-08-04 21:13:36

Hi! Ik heb dat ook gehad. Uiteindelijk bleek dat ik de verkeerde suiker had gebruikt (basterdsuiker ipv kristalsuiker), misschien was dat bij jou ook aan de hand? Toen ik de goede suiker gebruikte gebeurde het niet meer.

Beantwoorden
MI
Rutger 2016-09-03 09:20:33

Hoi! Wat gek! Nog nooit meegemaakt. Waren de gesmolten chocolade en boter goed met elkaar vermengd? Dat is het enige dat ik me kan bedenken eigenlijk.

Beantwoorden
casper 2016-09-10 07:58:32

Vandaag voor de vierde keer maken nu met walnoten.

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-09-11 00:01:55

Dat is een goed teken! Fijn dat ze zo in de smaak vallen!

Beantwoorden
casper 2016-09-11 08:07:08

Ze zijn weer heerlijk.

Beantwoorden
CA
Rutger 2016-09-14 11:29:24

Goed om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Anneleen 2016-09-27 10:43:26

Wat een fantastisch recept! Een maand geleden op onze bruiloft jouw boek gekregen, vorige week voor 't eerst de brownies gemaakt en gisteravond opnieuw (op aandringen van de collega's van mijn man:)).
Heerlijk die volle smaak van chocola met hazelnoten. Dit wordt zeker weten een blijvertje!

Beantwoorden
AN
Rutger 2016-09-28 22:44:03

Wat tof om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Bertine Roelofs 2016-10-25 09:35:53

Hoi Rutger,
Gisteren de brownies gemaakt maar ze werden te droog. Het enige wat ik heb veranderd is de hoeveelheid suiker (180 Gr) en ik heb de brownies 30 min. In de oven gedaan ipv 40 min. Enig idee wat er misgaat bij mij?

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-10-25 13:48:00

Hallo Bertine,
De suiker in het recept zorgt voor de smeuiigheid. Doordat je deze bijna hebt gehalveerd zijn de brownies droog geworden. Ik zou de volgende keer met de suiker en de baktijd het recept volgen, dan worden ze zeker niet droog.

Beantwoorden
Bertine 2016-10-25 21:00:29

Bedankt voor je reactie. Nog een laatste vraag: is het niet juist zo dat de brownies droger worden doordat je ze langer in de oven doet? Vandaar dat ik de vaktijdschrift had verkort.

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-10-26 15:16:51

Normaal worden ze daar droger van, maar door de hoeveelheid suiker gebeurd dat hier niet. Let wel op dat je geen hete lucht gebruikt, dan moet je de temperatuur wel lager zetten.

Beantwoorden
Karita 2017-02-06 11:40:38

Hoe laag moet de temperatuur bij hete lucht? Ga ze vandaag bakken en ben heel benieuwd... Nog nooit een echt lekker brownie recpet gevonden.

Beantwoorden
KA
Rutger 2017-02-06 13:53:13

Ik zou de oven 10 graden lager zetten.

Beantwoorden
Bertine 2016-10-25 21:01:49

Ik bedoelde tijd natuurlijk...

Beantwoorden
BE
Danielle 2016-11-12 20:22:38

Rutger!! Al jaren ben ik op zoek naar het perfecte recept voor een goede brownie. Niet te 'spekkig' maar precies in het midden van cake en fudgie. En nu heb ik het gevonden! Dank je wel!

Beantwoorden
DA
Rutger 2016-11-14 17:31:15

Graag gedaan!

Beantwoorden
berna 2016-12-16 16:58:34

Rutger, gebruik jij standaard de heteluchtoven, zijn alle recepten daarop gebaseerd, temperatuur en tijd?

Beantwoorden
BE
Rutger 2016-12-19 11:43:36

Hoi!
Alle recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Zie ook deze pagina: https://www.rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Maria 2017-01-11 16:43:03

Ik heb deze verrukkelijke brownies gebakken en de smaak is echt heerlijk, ik had alleen dat het bovenop het baksel net wat te donker was, gebakken in het midden van heteluchtoven op 160 graden, 40 minuten! Soort beetje verbrand bovenop? Is de temperatuur dan toch nog te hoog??? Randen zijn ook aan de harde kant, binnenste is heerlijk...de kids willen alsmaar meer...

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-01-15 09:15:14

Door de heteluchtoven wordt de buitenkant sneller hard/te donker. Door een beetje te experimenteren met de tijd en temperatuur kan je dat nog wel wat aanpassen. Heeft je oven geen gewone onder- en bovenwarmte?

Beantwoorden
Trudy 2017-01-18 13:43:35

Mijn bakvorm is 26x27 cm ipv 20x20. Welke hoeveelheden voor de ingrediënten kan ik dan het beste aanhouden?

Beantwoorden
TR
Rutger 2017-01-18 15:32:42

Je kunt het recept dan het beste x 1,75 doen, dan kloppen alle verhoudingen.

Beantwoorden
Maria 2017-01-18 22:41:05

In reactie op jouw antwoord, Rutger, kan het ook een optie zijn om bijv. na een half uurtje aluminiumfolie over de bakvorm te doen zodat het niet te donker wordt, of maakt dat geen verschil?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-01-23 07:55:01

Dat kan zeker! Vooral voor de bovenkant van een baksel helpt dat altijd erg goed!

Beantwoorden
Maria 2017-01-23 20:26:04

Fijn, dan ga ik het zeker nog es proberen! Afgelopen weekend genoten van de 'perfecte appelcake'! Was ook een groot succces!

Beantwoorden
MA
Carola 2017-02-08 09:38:03

Kan in plaats van een vierkante vorm ook een ronde springvorm van 18 cm diameter? Ik zie bijna nergens een vierkant blik van 20x20. Wel van 24x24 of 18x18.

Beantwoorden
CA
Liza Kamps 2017-02-12 19:58:58

Ik heb hem in 24x24 gemaakt. In het boek bakbijbel staat een tabel om om te rekenen. Doe alle ingrediënten X1,44

Beantwoorden
LI
Kim 2017-02-10 15:11:36

Ik heb de mijne gekocht bij de xenos

Beantwoorden
KI
Kim 2017-02-10 15:10:50

Hoi rutger
Welke bloem moet ik gebruiken. Heb het met zelfrijzend bakmeel gedaan was denk ik niet helemaal goed. De zijkanten uitgedroogd en niet zo heel lekker.

Wij hebben een hete lucht oven die op 160 kan of 180. Ik heb het op 180 gedaan maar als ik de reacties lees is dat denk ik te hoog.

Help mij !! :)

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-02-13 21:47:50

Hoi! Je kan voor dit recept gewone bloem gebruiken. Met zelfrijzend bakmeel rijzen de brownies teveel waardoor ze niet zo lekker smeuïg worden. De heteluchtoven zou ik op 160 zetten, zeker niet op 180.

Beantwoorden
Kim 2017-02-18 22:29:45

Goedendag Rutger

Wat is en waar haal ik "gewone" bloem? Ben in diverse supermarkten geweest maar er staat altijd wel iets bij. Hoop dat je mij verder kan helpen.

Beantwoorden
KI
Rutger 2017-02-20 11:09:08

Hoi Kim. Je kan gewoon patentbloem of tarwebloem in de supermarkt kopen. Dit wordt in mijn recepten gebruikt als 'gewone' bloem.

Beantwoorden
kim 2017-02-21 14:54:02

Super dank je wel! dit weekend meteen bakken, ik kan niet wachten

Beantwoorden
KI
Liza Kamps 2017-02-12 19:57:21

Vrijdag gebakken voor de babyshower van een vriendin. Versierd met witte chocolade en blauwe muisjes. Wat een heerlijke brownies! Super recept!

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-02-13 21:39:42

Supertof om te horen! En een heel leuk idee om het met muisjes te versieren!

Beantwoorden
Sandra 2017-03-21 16:55:08

Hij staat nu in de oven, ik ben héél benieuwd! Moest wel wat smokkelen hier en daar ....m'n oven is een combi, maar wel op de ovenstand 175°. De bakvorm is iets te groot. Ik bleek alleen witte basterd suiker in huis te hebben, en geen cacaopoeder, dus dat werd een schep chocolademelk poeder. En walnoten ipv hazelnoten. Ik schrok wel van de hoeveelheid suiker. 330 gr....wát veel. Maar ach...lekker zondigen toch? Het héle huis ruikt inmiddels naar chocolade. Ben benieuwd!
Groetjes, Sandra.

Beantwoorden
SA
Eva 2017-03-21 17:27:59

Gisteren weer je heerlijke brownies gebakken. Dit keer voor je (oud?)collega's. Hopelijk vinden ze de brownies net zo lekker als bij ons thuis. Stiekem heb ik deze keer de suiker voor de helft vervangen voor bruine basterdsuiker. Bedankt voor al die lekkere recepten!

Beantwoorden
EV
Rutger 2017-03-23 13:14:35

Lekker! Mijn oud collega's? Wie bedoel je?

Beantwoorden
Eva 2017-03-24 11:18:58

Van het ziekenhuis. Maar weet niet zeker of je daar nog werkt (jij hebt mij een x op de holding geholpen)

Beantwoorden
EV
Tanja 2017-03-25 22:00:19

Heb een aantal recepten uitgeprobeerd en deze is echt het lekkerst :-) - als dessert met een bolletje ijs en caramelsaus .... en de rest bij de koffie gegeven - jammie!

Beantwoorden
TA
Sandra 2017-03-25 23:07:08

Ze waren héérlijk! Lekker veel ook, dit recept. Maar ze zijn al op! Volgende keer met hazelnoten.

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-03-27 09:46:34

Thnx! Goed om te horen!

Beantwoorden
Dorine 2017-03-28 20:54:02

Wat een heerlijk brownies zijn dit! Alles is op het verjaardagsfeestje schoon opgegaan.

Beantwoorden
DO
Tieneke 2017-04-27 07:58:06

Oh, deze zijn inderdaad super! Ik twijfelde zelf over de enorme hoeveelheid suiker, maar gezien een eerdere reactie waarin op de suiker werd bespaard en de brownies droog werden, heb ik jouw hoeveelheid aangehouden. Ze zijn helemaal niet te zoet. Wel heel lekker chewy! We hebben ze gisteren gebakken en ingepakt en verkopen ze vandaag op de kindervrijmarkt voor Koningsdag. Bedankt voor dit heerlijke recept Rutger.

Beantwoorden
TI
Rutger 2017-04-27 17:37:51

Wat superleuk! Ik hoop dat jullie goed verkocht hebben!

Beantwoorden
Ans 2017-04-28 21:06:14

Wat is het goed gelukt en het smaakt heerlijk , heb pecannoten en hele kleine marsjes erin gedaan.Ook de boterkoek is gelukt nu nog eens een gewone cake proberen het worden nooit van de mooie hoge cakes.Heel lang geleden in een eenvoudig oventje lukte het mij wel .

Beantwoorden
AN
Cindy 2017-05-01 19:09:33

Wanneer je de brownies invriest en er op later moment uithaalt, is het dan de bedoeling dat je ze alleen laat ontdooien of is het ook lekker om de brownies weer even in oven te doen? En hoe lang kan je de brownies bewaren in de vriezer?
Alvast bedankt!

Beantwoorden
CI
Rutger 2017-05-05 09:56:02

Je kan ze na het invriezen gewoon laten ontdooien, dat gaat prima. Hoe lang je ze precies kunt bewaren weet ik niet, ze halen het hier niet langer dan een maand :)

Beantwoorden
Aletta 2017-05-07 16:38:05

Gisteren deze heerlijke brownie gebakken. Ze zijn heerlijk. Ik heb de helft ingevroren anders is het zo op. Toprecept!

Beantwoorden
AL
Manon 2017-05-12 21:39:52

Na de mislukking van de aardbeienslof en soesjes gisteravond hadden we nu gelukkig een goed werkende oven bij de brownies ;)
Lekker recept en goed gelukt!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-05-19 10:05:35

Gelukkig! En nogmaals excuus! Heel vervelend dat de oven zo raar deed! Geniet van de brownies!

Beantwoorden
Noor 2017-05-14 12:55:48

Gisteren de brownies gemaakt voor mijn verjaardag. In plaats van hazelnoten, heb ik frambozen door het beslag gedaan, voor een frisse tegenhanger. Iedereen was er dol op! Een succes dus!

Beantwoorden
NO
Rutger 2017-05-19 09:54:21

Klinkt heerlijk! Fijn dat het zo'n succes was!

Beantwoorden
Anja 2017-06-10 15:10:18

Heb de brownies al een aantal keren gemaakt, en ze zijn inderdaad heerlijk. Nu zou ik voor een traktatie het recept graag willen verdubbelen, en in een keer in een groot blik bakken. Zou dit willen, of zou hij dan niet gaar worden. Als hij te lang moet bakken ben ik bang dat de bovenkant te hard wordt, en de brownie niet meer smeuig.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-06-11 21:51:00

Hoi! Voor demo's en signeersessies deed ik dit ook altijd. Het gaat prima. Mijn vorm was 3,5 keer zo groot, dus gewoon het recept x 3,5 gedaan. De brownies bak ik 3-5 minuten langer, meer is niet nodig.

Beantwoorden
Sandra van Nobelen 2017-07-21 10:55:49

Hi Rutger,

Super lekker recept! Bij jou zien alleen de brownies er een stuk smeuïger eruit. Bij mij is het vaak meer gekruimeld, heb je hier tips voor?

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-07-23 12:31:38

Wellicht dat jouw oven heter is dan de bedoeling. Je kunt de oven iets lager zetten of de brownies er iets eerder uithalen. Heb je wel alle hoeveelheden aangehouden en de juiste maat bakvorm?

Beantwoorden
Vero J. 2017-08-08 22:49:20

Vandaag voor het eerst brownies gemaakt. Ze zijn super lekker! (Wel noten achtergelaten ivm allergie, en op 165 C in hetelucht oven), ze zijn perfect. Hartelijk dank voor het recept!

Beantwoorden
VE
Rutger 2017-08-16 09:00:42

Fijn om te horen! Graag gedaan!

Beantwoorden
Lise 2017-08-14 11:23:38

Ik heb dit recept al een heel aantal keren gemaakt, en qua smaak is het altijd prima. Alleen bij mij stort de brownie, als ik het uit de oven heb gehaald, altijd in het midden wat in. Is dat omdat de oventemperatuur dan te hoog is geweest of iets anders?

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-08-16 08:49:15

Het kan zijn dat het beslag iets te luchtig is, waardoor het aan de zijkant wat meer rijst dan in het midden. Wel is het normaal dat de brownies na het bakken wat inzakken, daardoor wordt de binnenkant heerlijk smeuïg.

Beantwoorden
Lise 2017-08-14 20:58:15

Vanavond een tweede poging gedaan met de oven 10 graden lager, maar wel nog volgens recept 40 minuten. En, alhoewel íetsje minder, nog steeds ingestort in het midden :-(

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-08-16 08:47:20

Wat raar. Ik durf je niet te zeggen hoe het dan komt. Is de smaak en textuur verder wel goed?

Beantwoorden
Lise 2017-08-16 15:04:38

De smaak is wel goed en de boven- en onderkant zijn ook knapperig en de binnenkant smeuïg.
In de oven rijst de brownie gelijkmatig, maar wanneer de baktijd om is en de oven uitgaat zakt het midden langzaam naar binnen. Ik haal de brownie er expres al niet direct uit, maar schuif eerst het rooster naar voren met de ovendeur open zodat het langzaam aan de koele temperatuur kan wennen.
Wat mixen betreft houd ik altijd de ong. 5 minuten uit het recept aan, maar het enige wat ik dan nog kan bedenken is dat ik de stand te hoog zet (heb een staande mixer).
Gelukkig smaken ze dus altijd heerlijk, alleen als de perfectionist die ik ben vind ik het zo jammer dat ze er niet zo mooi evenredig hoog uitzien als op de foto bij het recept ;-)

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-08-23 17:29:31

Probeer het mengsel iets minder luchtig te kloppen. Wellicht komt het daardoor. Het is wel normaal dat de brpenies in het midden iets inzakken nadat ze uit de oven zijn.

Beantwoorden
Jacqueline 2017-08-15 22:08:29

Vandaag gebakken. Ze zijn superrrr!

Beantwoorden
JA
manon 2017-09-13 14:30:24

Ik heb deze brownies al meerdere malen gemaakt maar ipv hazelnoten gebruik ik oreo koekjes. Ze zijn echt heerlijk maar de bovenzijde scheurt iedere keer waardoor ik geen mooi stukken kan snijden. Ik laat hem meestal een nacht in de bakvorm, als ik hem er eerder uithaal is het helemaal een ramp qua breken. Zijn hier nog tips voor ?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-09-18 15:13:39

Het is wel belangrijk dat je de brownies goed af laat koelen. Je kunt hem ook een tijdje in de koelkast zetten, dat is ie iets steviger en zal hij minder snel scheuren. Oppervlakkige scheuren maken niet uit trouwens, die horen wel bij brownies.

Beantwoorden
Pastel 2017-11-04 10:03:46

Ik wil graag de brownie morgen (zondagavond) bakken, om dinsdag te trakteren op mijn werk. Moet ik hem dan in de koelkast bewaren? Ik ga een ovenschaal van 21x24 gebruiken. Moet ik dezelfde hoeveelheden aanhouden? En de gehakte hazelnoten wil ik vervangen. Misschien witte chocola? Of andere suggesties..

Hoor het graag :)

Beantwoorden
PA
Rutger 2017-11-06 11:59:20

Hoi! Je kunt ze gewoon op kamertemperatuur bewaren. Om dezelfde dikte brownie te krijgen moet je het recept x 1.25 doen in jouw bakvorm. Let er wel op dat een aardewerk of glazen ovenschaal de warmte minder goed geleid, de zijkant kan dus minder knapperig/gaar worden dan in een metalen bakvorm. De hazelnoten kun je vervangen door wat je maar lekker vind, andere noten, stukken candybar, gedroogde kersen, grofgehakte chocolade enz.

Beantwoorden
Jazz 2017-11-27 23:22:35

Hoi Rutger. Zou ik ook pepernoten of stukjes speculaas door het brownie mengsel kunnen doen.
IK heb een vorm van 41X26,5 waar moet ik dan het recept mee verdubbelen.
Hoor het graag van je.

Beantwoorden
JA
Ineke Bekkering 2017-12-16 22:02:28

Hi Rutger!
Superlekker recept, heb het voor het kerstfeest van mijn dochters voetbal elftal gemaakt in München en zal naar jou site door verwijzen:)! Bedankt!

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-12-18 01:05:20

Heel leuk! Dankjewel!

Beantwoorden
Rianne Pon 2017-12-20 12:23:14

Hoi Rutger, Vandaag voor de kerstlunch van mijn dochter op school ,jou recept gebruikt.
Natuurlijk moet je altijd eerst zelf af proeven vóór je het weggeeft. Nou, ik kan jou vertellen: de smaak is geweldig! Prima gelukt! Ik wil je bedanken voor dit fijne recept.

Beantwoorden
RI
Annelies 2017-12-22 13:31:01

Dankzij jouw recept is het voor mij de eerste keer dat brownies echt goed gelukt zijn. Wat zijn ze lekker!
Bedankt voor het recept Rutger.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-12-22 16:45:35

Superleuk om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Gerda 2017-12-22 18:31:34

.Ik ben een intuïtief bakkertje, neem niet snel een recept zomaar over en houd van improviseren met ingrediënten, maar dit......
Rutger, wat een super goed recept.
Ik heb een laagje van het beslag in de vorm gedaan, een paar klodders dulce de leche, weer een laagje beslag......joh , hemels lekker, zie daar maar eens vanaf te blijven.
Ik had nog wat dulce de leche over en heb die verwerkt in bonbons.
Volgende keer neem ik macadamianoten ipv hazelnoten ,lijkt me ook lekker.

Beantwoorden
GE
Rutger 2017-12-24 14:38:17

Superleuk om te horen!

Beantwoorden
Stefan 2018-01-20 19:11:56

hoi Rutger. Ik heb dit recept voor de brownies inmiddels aardig onder de knie. Ik ben nu op zoek naar een recept voor blondies maar kan die niet echt goed vinden. Als ik de pure chocolade vervang door witte en de cacaopoeder door witte basterdsuiker, komt dit verder op hetzelfde neer? of wordt het dan veelste zoet?

Beantwoorden
ST
Rutger 2018-01-22 00:44:29

Zo makkelijk is het helaas niet. Een goede blondie is net wat anders in verhoudingen. In mijn Bakbijbel staat er 1 met kokos en ik hoop dat ik er ook nog 1 op de site kan plaatsen ooit. Eerst nog op zoek naar de lekkerste verhoudingen daarvoor!

Beantwoorden
Stefan 2018-01-22 09:13:03

O echt? ik heb je Bakbijbel, dus zal die met kokos er eens bij zoeken. Ik hou niet zo van kokos, maar misschien kan ik hem beetje tweaken.

Beantwoorden
ST
Suus 2018-01-25 13:59:12

Hoi!
Wil de brownies gaan maken, maar heb alleen vanillestokjes. Kun je ook echte vanille gebruiken ipv extract??

Beantwoorden
SU
Rutger 2018-01-28 13:34:25

Zeker. Ik zou dan het merg van 1/4 - 1/2 vannillestokje gebruiken.

Beantwoorden
Leonore 2018-02-11 00:13:28

Deze brownies met een ganache van witte chocolade, baileys, citroenzest en vanille en een snufje zeezout.... Goddelijk!

Beantwoorden
LE
Rutger 2018-02-11 17:31:22

Dat klinkt superlekker!

Beantwoorden
rick 2018-02-16 09:36:31

heerlijke brownies! Ik ben zelf desertkok en ik zou graag een keer samen met jou in de keuken willen staan om goeie chaps te bouwen, is dat mogelijk?

Beantwoorden
RI
Rutger 2018-02-20 10:50:41

Wat bedoel je precies met chaps?

Beantwoorden
Corina 2018-03-19 18:54:20

Kan de 125 gr bloem vervangen worden door 125 gr amandelmeel?

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-03-26 18:04:52

Dat heb ik nog nooit geprobeerd en durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Beantwoorden
Melissa Maenhout 2018-03-20 22:51:22

Hallo!!
Heb net dit recept geprobeerd en het is super lekker recept!
Maar het enige wat ik heb ik heb het 40min op 170 on de oven gedaan en als ik hem eruit haalde dan viel hij zo na tijdje beetje in en was het nog loperig vanbinnen..

Iemand die weet wat ik hieraan kan doen?

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-03-26 17:58:59

Heb je ze lang genoeg laten afkoelen? Dat hij inzakt is normaal, maar dat loperige moet na een nachtje rusten gestold zijn. Anders de volgende keer net iets langer bakken.

Beantwoorden
Melissa Maenhout 2018-03-26 21:48:39

Nee we konden niet wachten om stukje te eten haha! Kon niet langer erin want was lijk beetje aan verbranden ? zal het de volgende keer wat langer laten staan. Is het normaal dat dit inzakt? Ksnapte dat niet zo goed omdat ik overal mooie dikke brownies zag en de mijne waren zo smal..

Beantwoorden
ME
Rutger 2018-03-31 11:06:00

Het inzakken is normaal en na een paar uur/nacht afkoelen zal alles gestold zijn en lekker fudgey. Probeer ze de volgende keer een dag van tevoren te bakken.

Beantwoorden
Rhianne 2018-03-28 02:11:44

Voor het eerst in mijn leven zelf brownies gebakken en op de gok gewoon op google een recept gepakt. Godzijdank was dat deze! Ik heb de helft van de hoeveelheid gebruikt en er rozijnen en walnoten doorheen gedaan (had geen walnoten in huis) en man man man wat zijn deze lekker!!!! Dit recept gaat ZEKER nog heel vaak gemaakt worden hier <3

Beantwoorden
RH
Rutger 2018-03-31 11:02:09

Supertof om te horen!

Beantwoorden
Matilde 2018-04-03 12:07:04

Hoi Rutger,
Je brownies zijn hier ook echt een hit! Ik vroeg me alleen af tot hoe lang ze uiterlijk houdbaar zijn?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-04-13 22:08:22

Bij ons houden ze het nooit zo lang uit, maar de eerste 3-4 dagen zijn ze het lekkerst. Ze zijn ook heel goed in te vriezen. Verpak ze dan wel goed in plasticfolie.

Beantwoorden
Carina 2018-08-24 18:50:32

Ik heb net de brownies voor de tweede keer gemaakt. Erg lekker! Maar ik vroeg me wel af... als ik er in prik om te kijken of het gaar is blijft het erg plakkerig en net. Zelfs zodat het nog zowat dik vloeibaar is. Ik heb er stukjes chocola en koek door heen gedaan. Hoort dat? En is het ei dan wel gaar genoeg?

Beantwoorden
CA
Rutger 2018-09-16 13:49:25

Tijdens en direct na het bakken zijn de brownies inderdaad vloeibaar/zacht. Ze worden pas steviger tijdens het afkoelen. De hoeveelheid ei is prima, ook als je extra ingredienten toevoegt.

Beantwoorden
Evelyn 2018-08-27 12:00:53

Meerdere recepten geprobeerd, maar vanaf nu nooit meer anders dan deze! GEWELDIG! Knapperig van buiten en heerlijk zacht van binnen! Yammie

Beantwoorden
EV
Rutger 2018-09-16 13:42:55
Anne 2018-09-05 22:38:59

Vandaag 2x de brownies gebakken, het basisrcept en die met cheesecake. Heb ze allebei weg moeten gooien.....was van binnen helemaal niet gaar (ook niet bijna) en de cheesecake leek meer roerei....Ik heb ze allebei al expres 5 min langer in de oven gehad. Enig idee waar dat aan zou kunnen liggen?

Beantwoorden
AN
Rutger 2018-09-16 13:22:56

Hoi! Heb je ze wel lang genoeg af laten koelen? Na het bakken zijn ze inderdaad nog helemaal zacht van binnen, zeker die met cheesecake moeten echt lang afkoelen en opstijven! Zelf bak ik ze altijd een dag van tevoren, zodat ze echt goed afgekoeld en opgesteven zijn.

Beantwoorden
Marieke 2018-09-20 20:36:45

Ha Rutger, dit zijn inderdaad de lekkerste brownies die ik ooit heb gebakken, precies de juiste smeuïgheid! Nou wil ik graag een blondie variant maken met witte chocolade, moet ik dan de verhoudingen boter- chocolade- suiker veranderen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2018-09-24 07:56:49

Naar de perfecte blonde variant ben ik ook nog steeds op zoek! Dat is helaas niet enkel een kwestie van de chocolade door witte vervangen. Dat recept volgt (hopelijk) nog!

Beantwoorden
Marieke 2018-09-24 21:29:52

Ik had inderdaad geprobeerd om op basis van het brownie recept, blondies te bakken, maar dat was niet zo'n succes. Ze werden veel te vettig en klef! Ik blijf je site gewoon in de gaten houden ?

Beantwoorden
MA
Michaela 2018-10-17 20:04:43

Hoi Rutger ik ga de brownies bakken voor mijn zoon zijn verjaardag. Kan ik een siliconen vorm gebruiken of beter bakvorm met bakpapier?

Beantwoorden
MI
Rutger 2018-10-22 11:05:53

Het kan ook prima in een siliconen bakvorm.

Beantwoorden
Edmee 2018-11-23 21:01:08

Hoi Rutger, onlangs heb ik deze brownies gebakken en ik wil je graag bedanken voor het recept. Alleen had ik te weinig pure chocolade in huis, dus dat heb ik opgelost met de chocolade aan te vullen met een beetje melkchocolade en chocolade met 99% cacao.

Beantwoorden
ED
Rutger 2018-11-26 11:18:43

Goede oplossing! Fijn dat ze in de smaak vielen!

Beantwoorden
Connie 2018-12-08 11:14:39

Kan ik ook vanillesuiker gebruiken ipvoor vanille extract?

Beantwoorden
CO
Rutger 2018-12-11 11:40:59

Dat kan heel goed.

Beantwoorden
Lianne 2019-03-08 09:39:34

Hoi Rutger, kan ik de hazelnoten ook weg laten?

Beantwoorden
LI
Rutger 2019-03-11 17:33:09

Dat kan prima!

Beantwoorden
Fernand 2019-05-04 14:32:40

Super recept Rutger ! Was een groot succes hier thuis :) !

Dank !

Beantwoorden
FE
Lenny 2019-07-10 18:19:41

Ha, voor hoe veel personen is het recept?

Beantwoorden
LE
Rutger 2019-07-11 16:00:44

Voor 16 flinke stukken.

Beantwoorden
Dennie 2019-07-26 13:41:15

Hoi Rutger, zou je mij kunnen uitleggen wat het nut is van de 25 gr cacaopoeder in combinatie met de 115 gr pure chocolade? Wat zou er gebeuren als ik de cacaopoeder weg laat?

Beantwoorden
DE
Rutger 2019-07-30 10:53:43

Het cacaopoeder geeft de brownies extra chocoladesmaak. Als je het cacaopoeder weglaat, dan kun je di het beste vervangen door dezelfde hoeveelheid bloem. De chocoladesmaak van de brownie zal dan wel minder intens worden en mogelijk wat (te) zoet.

Beantwoorden
Celine 2020-01-02 12:47:49

Ik heb het resept verdubbeld allen hij zit nu al 1.5 uur in de oven en is nog niet gaar. Hoe lang moet die nog in de oven en hoe zie je dat die gaar is.

Beantwoorden
CE
Rutger 2020-01-06 18:05:42

Je kunt tijdens het bakken niet zien of de brownie al gaar is, dit zie je pas na het afkoelen. De brownie lijkt na het bakken nog niet gaat, maar daardoor is hij afgekoeld nog lekker zacht van binnen.

Beantwoorden
Francita 2020-01-04 00:24:59

Echt het ultieme brownies recept! Ik gebruik dit recept (zonder de noten) als basis voor diverse brownie varianten. De noten variant is natuurlijk ook erg lekker. Heerlijk crunchy aan de buitenkant en fudgy vanbinnen.

Beantwoorden
FR
Rutger 2020-01-06 18:02:30

Heel tof om te horen!

Beantwoorden
Larissa 2020-04-08 11:24:08

Hi Rutger, kan ik de bloem ook vervangen voor tarwebloem? Ik kan nergens 'normale' bloem vinden in de supermarkten.

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-04-14 09:52:55

Dat kan prima!

Beantwoorden
Inge 2020-04-15 09:59:45

Hallo Rutger kan er ook walnoot en evt pecannoten doorheen. En cranberry kan dat ook.

Beantwoorden
IN
Rutger 2020-04-20 15:40:17

Tuurlijk! Dat is allemaal heel erg lekker in brownies!

Beantwoorden
aidan 2020-04-16 13:46:19

super lekker is gewoon heilig

Beantwoorden
AI
Larissa 2020-04-19 06:22:47

Hé Rutger, op welke ovenstand bak je de brownies? Ik ben even in de war. Hetelucht of onder- en bovenwarmte? Alvast bedankt voor je reactie!

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-04-20 15:26:42

Check dit artikel voor meer uitleg: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Larissa 2020-04-19 21:40:22

Ik heb gegokt op elektrisch.. is het de bedoeling dat je dit recept een dag van te voren maakt? Ik heb ze 's ochtends gemaakt en na 4 uur afkoelen waren ze nog niet gaar van binnen. Heb ze toen weer de oven in gedaan maar dat hielp niet. Uiteindelijk in de koelkast geschoven en 's avonds waren ze eindelijk goed. Fudgy van binnen en een lekkere bite!

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-04-20 15:24:06

Alle temperaturen zijn gebaseerd op onder en bovenwarmte. De brownies kun je het best een dag van tevoren maken, het duurt inderdaad lang voordat de binnenkant goed stevig is. Vier uur is daar te kort voor.

Beantwoorden
Bob 2020-04-21 14:03:24

Hallo,

Is het mogelijk om de suiker te verminden? 330gr vindt ik echt veel.

Beantwoorden
BO
Rutger 2020-04-29 11:03:02

Dat kan, alleen wordt de structuur van de brownies wel iets anders.

Beantwoorden
Roland 2020-04-21 15:38:46

Superlekker!

Beantwoorden
RO
Bob 2020-04-21 22:45:49

Net gemaak, lekker maar mega zoet. Is er geen recept die minder suiker en boter gebruikt?

Beantwoorden
BO
Rutger 2020-04-29 10:59:55

Je kunt naar smaak wat minder suiker en boter gebruiken. Let er wel op dat de structuur van de brownies ook iets anders wordt.

Beantwoorden
Iris 2020-04-22 11:59:05

Eindelijk het perfecte brownierecept gevonden! Veel recepten uitgeprobeerd, maar toch vaak niet helemaal wat ik wilde. Deze zijn perfect fudgy van binnen maar krokant aan de buitenkant. Heerlijk!

Beantwoorden
IR
Loes 2020-04-23 23:04:52

Ok, deze brownies zijn perfect! Dank je!

Beantwoorden
LO
Petra 2020-04-23 23:17:36

vraagje: zijn het 2 hele eieren plus 1 extra eidooier? Of 2 eiwitten plus 1 eidooier?
Groetjes, Petra

Beantwoorden
PE
Rutger 2020-04-29 10:53:41

Hoi! 2 hele eieren en 1 eidooier.

Beantwoorden
Carmen 2020-05-04 12:28:36

Hi Rutger
Gisteren voor het eerst gemaakt en het gaat in onze favoriete recepten map.
Superrr lekkerrr
Niet voor elke week want dan kunnen we niet meer door de deur:-)
Nu ben ik nog op zoek( al heel lang) naar een Ultime chocolade taart, heb je dat in een van je boeken toevallig?
Dankjewel voor deze in ieder geval

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-05-06 13:21:27

Hoi! Wat leuk om te horen. Mijn favorieten chocoladetaart is de decadente sinaasappel-chocoladetaart uit Bakbijbel. Deze kun je ook zonder sinaasappel maken of bijvoorbeeld met een rode jam als vulling.

Beantwoorden
Jeanine 2020-05-05 15:12:51

Ik heb deze afgelopen zondag gebakken en het recept verdubbeld (ivm een grotere vorm). En wauw! Ze zijn echt zalig. Zelfs mijn vriend vond ze super. We hebben ze inmiddels al los gegeten en met wat ijs. Zeker voor herhaling vatbaar.

Beantwoorden
JE
Leonie 2020-05-07 16:49:22

Hoi Rutger,
Ik heb ze afgelopen week gebakken. Maar ze waren niet fudgy van binnen... Het was meer echt een stevige kruimelende brownie. Heb je enig idee waar dit door zou kunnen komen? Heb exact de hoeveelheden gebruikt zoals omschreven en het ei suiker mengsel 5 minuten geklopt met de mixer.

Beantwoorden
LE
Rutger 2020-05-11 13:54:49

Heb je met hete lucht gebakken? Alle recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Met hetelucht wordt gebak helaas vaak droger/harder.

Beantwoorden
Anouk 2020-05-08 12:28:15

Hoi Rutger,
Wat een fijn en makkelijk recept!
Ik heb ze wat korter gebakken, 30 min op 175 graden. Toch kwam de brownie er héél krokant uit, mijn “testvariant” (klein vormpje, formaat cupcake) haalde ik er eerder uit maar was zelfs keihard geworden. De grote staat nog rustig verder te koelen en probeer ik vanavond, maar hij ziet er wel erg hard uit. Waar zou dit aan kunnen liggen?
Groet,
Anouk

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-05-11 13:50:43

Heb je met hete lucht gebakken? Alle recepten zijn gebaseerd op onder- en bovenwarmte. Bij hetelucht wordt gebak sneller droog en hard.

Beantwoorden
Linda 2020-05-08 19:14:00

De lekkerste brownies ever en inmiddels meerdere keren gemaakt! Ik merk (jammer genoeg) de laatste 2 keren dat de brownie zachter blijft van binnen, ook na een nachtje in de koelkast. Waar kan dat aan liggen? Buitentemperatuur of moet ik langer bakken? Ze gaan bij mij 40min in de oven op 175gr (boven&onderwarmte, electrische oven). Ik hou namelijk juist van de iets hardere brownies...

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-05-11 13:49:58

Dan zou ik ze inderdaad gewoon iets langer bakken, dan worden ze wat steviger. Of de temperatuur naar bijvoorbeeld 180 graden.

Beantwoorden
Yvonne 2020-05-14 13:19:17

Ze staan nu in de oven!! 😄

Beantwoorden
YV
Sara 2020-05-15 01:21:15

Perfect recept!

Beantwoorden
SA
Nadia Lelienhof 2020-05-15 19:36:40

105* minuten. Niet 50. Dan heb je soep.

Beantwoorden
NA
Rutger 2020-05-20 11:30:00

Hoi Nadia. 105 minuten is echt veels te lang. De brownies lijken - als je ze uit de oven haalt - nog niet helemaal gaar, maar dit komt goed tijdens het afkoelen.

Beantwoorden
Nicole 2020-05-28 09:55:50

Ze zijn echt heerlijk! Zou je ze kunnen invriezen?

Beantwoorden
NI
Rutger 2020-06-01 10:43:40

Zeker! Dat kan heel goed!

Beantwoorden
Erik 2020-06-14 12:35:05

Heerlijk ik ga ze vanmiddag bakken

Beantwoorden
ER
Moon 2020-07-01 13:09:19

hebben jullie recept vd overheerlijke brownies om in de airfryer klaar te maken?

Beantwoorden
MO
Rutger 2020-07-06 16:47:13

Dat heb ik (nog) niet.

Beantwoorden
Steffi 2020-07-07 09:01:13

Als ik een springvrom van 39X28 CM wil gebruiken voor een flinke lading brownies, moet ik hiervoor dan het recept verdubbelen en de baktijd verlengen?

Beantwoorden
ST
Rutger 2020-07-13 11:51:29

Op deze pagina staat een handige omerekentabel: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
Caren 2020-07-08 14:21:06

Hoe kun je de brownies het beste bewaren als je ze inderdaad een paar dage van tevoren bakt? Moet het in de koelkast (vanwege de eieren) of gewoon in een vershoudbakje buiten de koelkast?

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-07-13 11:47:58

Je kunt ze zowel in of buiten de koelkast bewaren. Als je ze in de koelkast bewaard, haal ze dan wel minimaal een uur van tevoren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Ze smaken dan het lekkerste. Brownies kun je ook heel goed invriezen om zo langer te bewaren.

Beantwoorden
Joyce 2020-07-09 19:59:09

Ik bewar ze gewoon in de kast niet in de koelkast gaat ten koste van de smaak en de eieren zijn gegaard dus kan geen kwaad als ik het mag zeg
gen

Beantwoorden
JO
Maria 2020-07-09 22:51:58

Hoeveel eieren heb ik nodig voor een vorm van 28 cm en 7 cm hoog? En met hoeveel moet ik de andere ingrediënten vermenigvuldigen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-07-13 11:41:04

Op deze pagina staat een handige omrekentabel: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
Ben 2020-07-10 15:38:34

Dag Rutger,
Waarom twee en niet alle vier zijden van de bakvorm bekleden met bakpapier?
Groet,
Ben

Beantwoorden
BE
Rutger 2020-07-13 11:38:32

Je kunt alle vier de zijden bekleden, maar doe er in elk geval twee. Zo kun je de brownies makkelijk uit de vorm halen. Check dit artikel voor meer informatie: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/how-to-bakvorm-invetten-en-bekleden-bakpapier/

Beantwoorden
Merel Sanders 2020-07-19 20:38:05

Ik bak en kook al vanaf mijn 12e (dat is nu 14 jaar)
En expirimenteer graag met allerlei smaken. Alleen voor brownies had ik nog geen recept gevonden waarvan ik dacht oh my dit is 'm. Nou rutger dit is 'm.
Echt heerlijk, ipv hazelnoten gebruik ik cashews en pecan noten deze geven een iets zoetere nootsmaak en zijn iets zachter. Wat ik zelf lekkerder vind dan hazelnoten. Bedankt voor dit recept😍

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-07-20 10:31:52

Heel erg tof om te horen! Geniet er van!

Beantwoorden
Hanan 2020-08-04 17:02:37

Hallo Rutger, kan ik ook minder suiker gebruiken 330 gr vind ik erg veel?

Beantwoorden
HA
Rutger 2020-08-10 12:11:03

Dat kan, maar dan wordt de structuur van de brownies wel iets anders.

Beantwoorden
Berty Helwegen 2020-09-03 10:21:26

Hallo Rutger, kan ik ook cocos suiker gebruiken IPV gewone suiker en hals bloem hals amandelmelk?

Beantwoorden
BE
Rutger 2020-09-06 11:34:39

Hoi. Dat zou je echt moeten proberen, zelf heb ik dat nog nooit gedaan!

Beantwoorden
Thana 2020-09-06 16:21:04

Rutger,

Ik heb twee vragen:

1. Moet je In dit recept de eieren (plus een eidooier) en suiker op hoge snelheid mixen of juist laag? Ik probeer een beetje de basics te begrijpen van verschillende snelheden.

2. maakt de hoogte van een bakvorm veel uit qua baktijd of andere eigenschappen?

Bedankt alvast!

Beantwoorden
TH
Rutger 2020-09-14 10:46:17

Hoi,
Hoe hard je het mengsel mixt maakt niet uit, maar het mag wel redelijk luchtig worden. Die luchtigheid geeft de fijne structuur aan de brownies. De hoogte van de bakvorm maakt in dit recept niet uit; gebruik liever een te hoge dan te lage bakvorm.

Beantwoorden
Carla 2020-09-12 16:26:15

Lekkere brownie, maar ik vind hem iets te zoet. Volgende keer halveer ik de suiker.

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-09-14 10:40:47

Let er wel op dat met minder suiker ook de structuur van de brownie iets droger wordt.

Beantwoorden
Rowan 2020-09-21 18:06:43

Halo Rutger hoe lang moet ik de brownies in de oven schuiven als ik deze in vierkante bakvormpjes doe

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-09-28 08:57:31

Dat ligt eraan hoe groot de bakjes zijn. Echt en kwestie van uitproberen.

Beantwoorden
gurcan 2020-10-06 22:58:00

hoi kan
je ipc vanille extract vanille poeder gebruiken?

Beantwoorden
GU
Rutger 2020-10-13 08:37:44

Dat kan prima!

Beantwoorden
Edith 2020-10-31 14:21:03

Wat voor een suiker gebruik je, rietsuiker, kristalsuiker of basterdsuiker?

Beantwoorden
ED
Rutger 2020-11-02 09:17:47

Gewone kristalsuiker is prima, maar je kunt ook riet- of basterdsuiker gebruiken.

Beantwoorden
Josephine 2020-11-17 14:31:59

Hoi :)

Vraagje... Ik wil graag bier in de brownies verwerken. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Mvg Josephine - Uitje brewing

Beantwoorden
JO
Rutger 2020-11-22 09:58:42

Hoi! Ik heb geen idee en twijfel ook of de smaak doorkomt naast de sterke chocoladesmaak.

Beantwoorden
lucia 2020-11-19 15:13:49

lekere brownies

Beantwoorden
LU
Karin 2020-11-30 14:37:48

Ik heb deze brownies laatst gemaakt en ze zijn zo bizar lekker! Ik heb iets minder suiker gebruikt zodat ze niet mierzoet zijn zoals velen hier beschreven en dat beviel erg goed. Lekker knapperig van boven en in het midden fudgy met heerlijke hazelnoten.

Beantwoorden
KA
Esther 2020-12-05 14:43:49

Ik heb ze gemaakt met kruidnoten er in ipv hazelnoten. Lekker in deze sinterklaastijd 👌🏻
Ook gewoon een paar handjesvol, beetje geplet (niet verkruimeld) en door het beslag gemengd zoals je met de hazelnoten zou doen.

Beantwoorden
ES
Rutger 2020-12-07 07:04:11

Leuke variatie!

Beantwoorden
Birgitte Bavelaar 2020-12-05 16:19:48

Hallo rutger. Ik heb momenteel alleen melkchocolade in huis, kan dit ook en zoja zou ik dan minder suiker moeten gebruiken?

Beantwoorden
BI
Rutger 2020-12-07 07:03:56

Om eerlijk te zijn heb ik het nog nooit met melkchocolade geprobeerd. Het moet kunnen, de smaak zal iets minder intens worden. En ik zou inderdaad iets minder suiker gebruiken.

Beantwoorden
Fernanda 2020-12-05 23:48:49

Hi Rutger, kan je de hazelnoten vervangen door blanke amandelen?
Dank voor je reactie alvast!

Beantwoorden
FE
Rutger 2020-12-07 07:01:13

Dat kan zeker. Je kunt eigenlijk elk soort noten gebruiken dat je maar lekker vindt.

Beantwoorden
lola 2020-12-15 15:24:47

hi Rutger ik heb maar 100 gram chocolade. Tips?

Beantwoorden
LO
lola 2020-12-15 15:26:21

hi Rutger ik heb geen suiker. Tips?

Beantwoorden
LO
Rutger 2020-12-20 09:22:48

Er is toch echt suiker nodig voor dit recept, op naar de winkel zou ik zeggen! :)

Beantwoorden
Frank 2020-12-19 19:52:33

Fantastisch recept! Ik had nog nooit iets gebakken, met dit recept ging het zeer eenvoudig! Precies zoals de foto stond het op tafel.

Omdat ik een heteluchtoven gebruik, had ik de oven 10 graden kouder gezet. Daarnaast de brownie een paar uur in de ijskast gezet, en ruim voor het opeten er weer uitgehaald. Je eet je vingers erbij op 😋

Beantwoorden
FR
Marieke 2020-12-22 19:00:50

Dit zijn mijn go-to brownies geworden, al (iets te) vaak gemaakt!

Beantwoorden
MA
Vera 2020-12-30 16:58:01

Echt een fantastisch recept, heerlijk smeuïge brownies.Ik heb dit recept vandaag voor de tweede keer gemaakt en deze keer iets langer in de oven gezet, zodat de buitenkant krokanter is.

Beantwoorden
VE
Eva 2021-01-08 11:34:56

Hi Rutger,

Klopt de hoeveelheid boter (225 gr) en suiker (330 gr) wel met de rest van het recept. Het lijkt m.i. niet in verhouding met de hoeveelheid van de andere bestanddelen.

Beantwoorden
EV
Rutger 2021-01-11 10:22:17

Hoi Eva. Het klopt echt. Deze verhoudingen zijn nodig voor de lekkertse fudgey brownies.

Beantwoorden
Gais 2021-01-15 12:51:20

Beste Rutger. Ik heb gister deze brownies met Dora gemaakt. Ze zijn de lekkerste brownies, die ik ooit heb gehad. Ze zijn heerlijk smeuïg maar ook knapperig. Ik wil nooit meer anders. Weg met die bakmixen, dit is geweldig. Ik denk dat ik hier obesitas en diabetes van krijg, maar Rutger, dat is het waard. Bedankt.

Beantwoorden
GA
Rutger 2021-01-18 09:08:42

Haha, dank voor je berichtje! Geniet er van (maar wel met mate :)).

Beantwoorden
Rutger 2021-01-16 22:33:10

Oh jazéker wel! Dit vanmiddag gemaakt, echt fantastisch. Daarnaast ook nog wat verfraaid met stukjes marshmallow en chocolade. Op dit moment nog steeds high AF. Groetjes, Rutger

Beantwoorden
RU
Rutger 2021-01-18 09:00:45

Dat klinkt heerlijk! Geniet er van!

Beantwoorden
Peter 2021-01-17 16:08:19

Prima Fodmap recept met glutenvrij meel.

Beantwoorden
PE
Saumya 2021-01-24 13:07:34

Hoi hoi! Ik wil vanmiddag deze brownies gaan maken ik heb alleen een springvorm. Moet ik die ook met bakpapier bekleden of is dat niet nodig? Ook heb ik bij de omrekentabel gekeken en ik moet alles x1.44 doen. Dat is wel een beetje een lastige. Gewoon afronden?

Groetjes Saumya

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-01-25 08:36:03

Hoi! Ik zou de bodem van de springvorm wel met bakpapier bekleden, de zijkanten kun je met boter invetten. De ingredienten kun je x 1,5 doen, dat is denk ik het makkelijkst.

Beantwoorden
G.j. 2021-01-25 20:25:48

Misschien heb ik iets verkeerd gedaan, maar de brownie was niet alleen baggervet. Ook zo zoet dat je alleen maar suiker proefde. Zo zonde van die mooie pure chocolade.
Niet mijn recept, jammer maar niet opgegeten.

Beantwoorden
G.
Rutger 2021-02-01 11:48:40

Jammer om te horen. Heb je de brownie wel goed laten afkoelen?

Beantwoorden
Saumya 2021-01-30 12:30:33

Ik heb het vorige week zondag gemaakt. Wat een grandioos succes. Zelf eet ik geen chocolade maar mijn visite ging goed tekeer. Ze vonden het heerlijk dus morgen maar nog een keer aan de slag. Heb hem wel bijna 24 uur op het aanrecht laten staan. Dank je wel voor dit recept!

Beantwoorden
SA
Kaat 2021-02-03 14:45:19

Superrecept!!! Dankjewel 😉

Beantwoorden
KA
Sanne 2021-02-04 17:20:09

Hi Rutger,

Ik vind dit recept super lekker. ik wil ze graag voor een vriendin maken maar die is vegan. Zou ik de ei kunnen vervangen in dit recept voor iets anders? of werkt dat niet met brownies?

Groetjes,

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-02-08 12:00:51

Hoi. Dat heb ik nog nooit geprobeerd bij dit recept, daar kan ik je helaas geen antwoord op geven.

Beantwoorden
LJ 2021-02-23 14:47:49

Lekker recept en leuk ook

Beantwoorden
LJ
Annemieke 2021-03-18 10:46:35

Hi Rutger, wat is de reden om 2 eieren en 1 eidooier te gebruiken? Waarom niet 3 hele eieren? (Ik heb weinig verstand van de wetenschap achter het bakken, maar vind het wel interessant). Alvast bedankt voor de reactie en hartelijke groet.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-03-21 13:22:45

Drie eieren is voor deze verhouding net te veel. De dooier maakt 'm extra romig en fijn van smaak, dat voegt meer toe dan het eiwit.

Beantwoorden
Mitchel 2021-03-25 09:16:16

Dag rutger
Nou gebruik ik een bakvorm van 23/30 wat zijn de verhoudingen die ik dan kan gebruiken voor dit recept

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-03-29 19:53:24

Het recept kun je dan x 1.75 doen.

Beantwoorden
Karin 2021-04-03 20:40:12

Vandaag de brownies gemaakt. Net een, naar mijn idee, bescheiden stukje afgesneden om te proeven. Het is écht de lekkerste brownie ooit maar wat zit ik nu vol hahaha. Bedankt voor dit recept!

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-04-05 11:02:51

Wat tof om te horen! En ja ze zijn best machtig :)

Beantwoorden
Leontine 2021-04-18 17:26:50

Ik ben allergisch voor noten. Hoe kan ik die eruit laten

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-04-19 17:12:32

Je kunt ze zonder problemen uit het recept laten.

Beantwoorden
Karin 2021-05-22 11:49:23

Ik heb nu 2 keer de brownie gebakken. Hij komt heel mooi uit de oven maar zakt tijdens het afkoelen in. Hoe kan dat? De smaak is heerlijk.

Beantwoorden
KA
Rutger 2021-05-31 10:57:15

Het inzakken hoort, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Dat geeft ook de lekkere plakkerige structuur vanbinnen.

Beantwoorden
Julian 2021-05-24 12:04:36

Wat een heerlijke brownies.....knapperig van buiten en zacht van binnen. Hazelnoten (liever meer dan minder) maakten het helemaal af. De hele familie was er dol op. Op zaterdagochtend gebakken en zaterdagmiddag was de binnenkant nog beetje warm en vloeibaar (bijna lava cake). Op zondag was het wat harder. Voor ieder wat wils.

Beantwoorden
JU
Babs 2021-05-27 06:48:08

Hallo!

Graag zou ik deze brownies willen maken maar ik heb alleen een hetelucht oven. Op welke temperatuur zou ik hem dan moet afbakken? En voor hoelang?

Beantwoorden
BA
Willy 2021-05-27 14:32:15

Ik heb m op 175 graden gebakken 36 min.

Beantwoorden
WI
Babs 2021-05-27 22:18:44

Bedankt! Hij staat in de oven! Ben benieuwd :)

Beantwoorden
BA
Willy Gerritsen 2021-05-27 14:21:40

Kort en krachtig :Deze brownies zijn echt hemels
Er zit echter 1nadeel aan als je deze brownies geproefd hebt blijf je er van eten

Beantwoorden
WI
Tijmen 2021-05-30 20:29:18

Maakt het uit welke boter je gebruikt? Plantaardig of roomboter? wel of niet gezouten?

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-05-31 10:15:10

Zelf vind ik roomboter het lekkerst, margarine geeft ze toch een andere smaak. En altijd ongezouten.

Beantwoorden
Lois 2021-05-31 14:48:26

Hoi, ik heb deze brownie gemaakt en kom er nu achter dat mijn oven niet op 175° kan. 170 of beter 180? En hoelang dan??

Beantwoorden
LO
Rutger 2021-06-06 13:25:46

Ik zou 170 graden aanhouden en dan zo'n 40-45 minuten.

Beantwoorden
Jitse 2021-05-31 16:23:11

Ik heb geen pure chocolade in huis. Wel heb ik bakvaste pure druppels van Brand New Cake liggen. Zou ik dit ook kunnen smelten en gebruiken ipv gewone pure chocolade?

Beantwoorden
JI
Rutger 2021-06-06 13:25:08

Dat weet ik niet, ik heb geen ervaring met het smelten van bakvaste chocolade.

Beantwoorden
Sharon Schreuder 2021-06-04 00:09:50

Deze brownie is heerlijk! Dat vindt mijn zoon ook en die is super kritisch!
Ik wil hem morgen graag maken voor de verjaardag van mijn zoon zaterdag en dan wil ik hem in een tulbandvorm maken. Ik denk dat ik dan wel meer ingrediënten nodig heb plus langer bakken, heb je misschien een idee hoeveel meer en hoeveel langer bakken? Bedankt!

Beantwoorden
SH
Rutger 2021-06-06 13:12:08

Hoi! Wat leuk om te horen! De brownie in een tulbandvorm bakken wordt wel een uitdaging. Na het bakken is de brownie erg zacht, waardoor storten moeilijk wordt. En eenmaal afgekoeld komt de brownie niet uit de tulbandvorm vrees ik.

Beantwoorden
Manuela 2021-06-05 16:14:36

Gisteren deze brownie gebakken met amandelmeel in plaats van bloem, om hem glutenvrij te maken. Gisteren smaakte hij heerlijk, maar was ongelofelijk poreus. Maar na een nachtje in de koelkast is hij vandaag zo onwijs lekker! Mooi stevig, smeuïg en knapperig. De gewone versie vind ik zelf nog net iets beter, maar dit is absoluut het lekkerste glutenvrije gebak dat ik ooit heb gehad!

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-06-06 13:00:59

Wat leuk om te horen! Fijne tip om de bloem te vervangen door amandelmeel.

Beantwoorden
Diane 2021-07-07 11:13:50

Dan heb je een amandelsmaakje extra?

Beantwoorden
DI
Manuela 2021-07-28 20:12:25

Ja, ik heb de hazelnoten weg gelaten, dat leek me een beetje over done... Maar je hebt inderdaad een amandelsmaak, hoewel ik het niet overheersend vind.

Beantwoorden
MA
Joost 2021-06-05 19:34:59

Ik heb hem in de hetelucht oven gebakken, ongeveer 33 min op 170 graden. De bakplaat iets onder het midden gezet met in de bakplaat het rooster en daarop de rechthoekige springvorm. De bovenkant was al na 20 minuten vrij bruin en dus maar afgedekt met folie voordat ie zwart zou worden. Toen ik hem na het koelen uit de vorm haalde was de onderkant erg nat, zelfs door het bakpapier heen op de bodem van de springvorm. Hoe kan dit?

Beantwoorden
JO
Rutger 2021-06-06 12:59:54

Was het helemaal afgekoeld. Met hete lucht bakken de brownies weer net iets anders, als je de keuze hebt zou ik de volgende keer onder- en bovenwarmte doen. De brownies hoeven dan ook niet afgedekt te worden.

Beantwoorden
Trijntje 2021-06-16 22:16:26

Een steengoed recept! De brownie is heerlijk.

Beantwoorden
TR
Arine 2021-06-18 16:58:19

Een heerlijk recept. Ik heb het al diverse keren gemaakt. Het valt mij op dat ik de ene keer een brosse bovenkant heb die bij het snijden uit elkaar valt en de andere keer niet waar kan dit aan liggen ?

Beantwoorden
AR
Rutger 2021-06-22 10:25:13

Waarschijnlijk aan hoe luchtig het beslag was voordat het de oven in ging.

Beantwoorden
Wessel 2021-06-23 18:09:24

Hi Rutger, Wat zou je aanraden als baktijd en temperatuur wanneer je een bakvorm voor mini cakes gebruikt (Le creuset; vormpjes van 9x6cm)? Groeten

Beantwoorden
WE
Rutger 2021-06-27 12:52:21

Dat is echt een kwestie van uitproberen, daar heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
T. 2021-06-26 11:15:06

Het ultieme recept voor een brownie!! Hij is heerlijk. Voor mij geen andere. Het enige dat ik er nog door heen doe is wat gegrunchte pecan of hazelnoten en wat stukjes witte chocolade als ik heb. De kunst is dat hij er op tijd uit moet net als je denkt dat ie misschien nog even moet. Een perfecte combinatie v knapperige en smeuïg! Van de week de Engeselse versie van heel Holland bakt gezien en de opdracht was een brownie maken. En.... ? Er was er geen een goed?!!! Hoe is het mogelijk?? Ha, ha...., Ik denk zelfs dat ik gewonnen had!

Beantwoorden
T.
Sylke 2021-06-26 20:16:21

Dit blijft een ontzettend lekker en goed recept. Al vaak gemaakt, prima koemelkvrij te maken met Flora ipv roomboter. En met een beetje espressopoeder (10-15 gram) komt de chocoladesmaak nog beter tot zijn recht, vind ik.

Beantwoorden
SY
WJ 2021-06-29 10:54:46

Hi Rutger

Wanneer je bakt in een 20×30 bakblik, moeten de hoeveelheden van de ingrediënten aangepast worden of is de brownie dan gewoon wat lager. Wat zijn de hoeveelheden als deze aangepast moeten worden?

Beantwoorden
WJ
Rutger 2021-07-06 09:19:15

Hoi. Je kunt het recept dan keer anderhalf doen.

Beantwoorden
Shanice 2021-08-03 21:24:51

Heerlijke brownies! Meerdere keren gebakken, alleen vandaag werd de binnenkant maar niet gaar, bijna zo dun als beslag nog. Wat zou ik eventueel fout hebben gedaan?

Beantwoorden
SH
Rutger 2021-08-09 11:42:41

Dat is heel gek. Wat heb je anders gedaan dan normaal?

Beantwoorden
Daan 2021-08-06 17:40:46

De smaak is prima maar hij blijft erg vloeibaar, meer dan smeuïg. Ik ben geen keukenprinses dus dit zal vast aan mij liggen!! At kan ik proberen? Hij heeft zelfs 55 min in de oven gestaan.

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-08-09 11:33:07

Heb je de brownies helemaal af laten koelen? Pas tijdens het afkoelen wordt ie stevig. Als de brownie net uit de oven komt lijkt deze inderdaad nog (veels te) zacht.

Beantwoorden
Leontine 2021-08-07 08:23:33

Ik ben allergisch voor noten. Kan ik die weglaten?

Beantwoorden
LE
Rutger 2021-08-09 11:32:13

Dat kan prima!

Beantwoorden
Klaas Tjoelker 2021-08-15 13:11:58

Om toch een nootachtige smaak toe te voegen zou je kunnen proberen om de hazelnoten te vervangen door licht geroosterde zaden of geroosterde (=niet gefrituurde, zoals de meeste in Nederland), ongezouten pinda's.

Beantwoorden
KL
Patricia 2021-08-18 16:04:13

Hi Rutger,
Ik ben benieuwd of er een variant mogelijk is op het recept waarbij weinig tot geen suiker wordt gebruikt. Vervangers daarvan misschien? Ik heb zelf recentelijk twee keer een brownie recept gemaakt, maar de brownie was helemaal niet smeuig... Dus ik vroeg me af, wordt die smeuigheid gecreeerd door de suiker? En is het mogelijk het recept aan te passen met minder suiker of een vervanger, zonder dat de textuur daarbij verloren gaat?

Beantwoorden
PA
Rutger 2021-08-19 11:47:04

Hoi. Dat is bij deze brownie helaas niet mogelijk, dan wordt het een heel ander recept. De suiker draagt hier echt wel bij aan de structuur/smeuigheid.

Beantwoorden
Connie 2021-12-08 12:55:41

Ik gebruik jouw recept, maar dan flink minder Suiker. 250 ipv 330. Gaat prima. Rest zelfde

Beantwoorden
CO
Greta 2022-02-01 16:07:56

Gebruik ‘Zústo’. Is een suikervervanger en je hoeft de ingrediënten niet aan te passen

Beantwoorden
GR
Wouter 2021-08-21 10:50:44

Klopt het dat de brouwnietaart niet rijst?

Beantwoorden
WO
Rutger 2021-09-13 10:16:01

Dat klopt.

Beantwoorden
Sarina 2021-08-21 14:29:12

Elke keer is ie weer een beetje anders. Maar elke keer weer een mega succes bij mijn gezin. Lekker plakkerig smeuïg maar toch stevig genoeg..

Beantwoorden
SA
klarijn@live.com 2021-08-31 21:20:06

Voor hoeveel stukken is dit recept?
Ik moet eigenlijk 14 stukken hebben, vandaar.

Beantwoorden
KL
Rutger 2021-09-13 08:36:30

Het hangt af van hoe groot je de stukken snijdt. Maar je haal er prima 16 lekkere stukken uit, van 5x5 cm.

Beantwoorden
Clien 2021-09-21 18:17:06

Beste Rutger. Wat is de brownie toch super lekker. Kreeg weer complimenten. Ook de brownie met roomkaas.
Een gek vraagje: Zou je ook brownie's kunnen maken in de vorm van een cupcake? Om als cadeautje of traktatie te bakken? Zo ja, hoe, wat en hoelang bakken?

Beantwoorden
CL
Rutger 2021-09-26 21:36:06

Dat is lastig, het is mij met dit recept nog nooit gelukt om de structuur net zo lekker te krijgen als de grote versie.

Beantwoorden
Clien 2021-09-27 10:06:05

Oke. Dank je wel. Dan weet ik genoeg. Hij is super lekker. Dan snij ik wel blokjes!

Beantwoorden
CL
Nynke 2021-09-29 18:41:58

Hoi Rutger! Ben heel benieuwd naar dit recept. Ik heb helaas geen vierkant bakvorm. Kan ik ook iets van een ovenschaal gebruiken? Ik hoor graag van je

Beantwoorden
NY
Rutger 2021-10-03 17:49:09

Een metalen vorm werkt wel het beste, qua warmtegeleiding. Glas en aardwerk zijn minder geschikt.

Beantwoorden
Floortje 2021-09-30 23:25:56

Ik was een beetje teleurgesteld na het bakken. Veel en veels te vet en na 50 minuten toch eruit gehaald met wat er in de reacties stond, maar afgekoeld is het eerder vloeibaar dan fudgy van binnen. Voor mij geen tweede keer helaas en ben ik nog steeds zoekende naar het ultieme recept.

Beantwoorden
FL
Ronald 2021-10-04 16:17:13

Ik heb het recept gevolgd en het was echt perfect! Ik denk toch dat je ergens iets gemist hebt?

Beantwoorden
RO
Rutger 2021-10-03 17:36:53

Hoi. Dat is heel gek. Er is ergens iets mis gegaan. Heb je bepaalde ingredienten veranderd? Bij het eruit halen lijken de brownies nog niet helemaal gaar, maar dat komt goed tijdens het afkoelen. Laat ze wel echt helemaal afkoelen, het liefst een nacht. Dan zijn ze prima te snijden.

Beantwoorden
Trienke 2021-10-08 19:48:16

Laatst gemaal met sinaasappelrasp i.p.v. hazelnoten. Heerlijk!

Beantwoorden
TR
Rutger 2021-10-13 10:44:43

Dat klinkt ook heerlijk!

Beantwoorden
Gerdaafje 2021-10-08 21:35:43

Vandaag voor het eerst deze brownies gemaakt en gelijk maar dubbel, omdat ik ook voor anderen moest bakken.
In 1 woord geweldig. Heerlijk knakkig van buiten en verrukkelijk chewie van binnen. Had amandelen die op moesten en die heb ik erin gedaan. Écht een groot succes.

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-10-13 10:41:19

Heel erg leuk om te horen! Thanks!

Beantwoorden
Anke 2021-10-29 20:33:07

Bij mij zelfde.....na 40 min nog steeds vloeibaar van binnen en alleen de hazelnoten vervangen voor pecannoten. 2de x dat dit gebeurt. Weet niet wat ik verkeerd doe????

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-11-01 09:26:06

Na het bakken lijkt de brownie inderdaad nog niet helemaal gaar, maar dat komt echt goed tijdens het afkoelen. Heb je wel alle hoeveelheden hetzelfde gehouden?

Beantwoorden
Anke 2021-11-13 21:07:59

Alle hoeveelheden hetzelfde gehouden en ook bij volledig afkoelen nog bijna vloeibaar:-(. Zelfs langer in de oven gehouden, terwijl mijn oven normaal korter moet dan in recepten aangegeven.
Smaakt verder prima, maar jammer van de structuur.

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-11-16 12:57:03

Dat is heel gek. Ik heb er geen verklaring voor. Alleen door de hoeveelheid boter en chocolade zou het mengsel al bijna stevig moeten worden bij het afkoelen.

Beantwoorden
Willy 2021-11-13 13:11:52

Hardstikke lekker goed gelukt .

Beantwoorden
WI
Marloes 2021-11-19 05:03:54

Kunnen de brownies ook met stoomoven-functie gebakken worden?

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-11-25 14:54:57

Daar heb ik geen ervaring mee.

Beantwoorden
Lisan 2021-11-30 12:58:18

Heerlijk! Ik ben benieuwd naar meer. Uit welke van je boeken komt dit recept?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-30 13:20:55

Dit recept komt uit Bakbijbel.

Beantwoorden
Joost 2021-12-01 14:03:52

Hey Rutger, Joost hier
Helaas geen reactie mogen ontvangen over de cannabisbrownies. Echter heb ik het toch geprobeerd. WERKTE GEWELDIG!
hartelijk dank voor dit magische recept.
groetjes Joost

Beantwoorden
JO
Esther 2021-12-29 12:38:43

Hoi Joost,

Wil ik ook gaan doen met cannabis boter, heb je ook hele donkere chocolade gebruikt of iets minder puur?

Beantwoorden
ES
Rutger 2021-12-08 22:50:21

Goed om te horen dat ze in de smaak vielen! Zelf heb ik ze nog nooit gebakken, vandaar dat ik je niet kon helpen.

Beantwoorden
Juliëtte 2021-12-01 21:43:02

Dag Rutger
Kan ik in dit recept de hazelnoten vervangen door pepernoten?

Lijkt me leuk voor het weekend.
Groet van Juliette Godschalk

Beantwoorden
JU
Rutger 2021-12-08 22:46:49

Dat kan prima.

Beantwoorden
Tiena 2021-12-06 12:43:36

Hoi Rutger,

Ik heb dit recept meerdere malen gemaakt en wat een heerlijke brownie! Ik maak mijn eigen variaties erop met en zonder noten, kruidnoten, witte chocolade erbovenop, enz, maar voor de basis val ik altijd hierop terug
Meerdere mensen hebben mij al naar het recept gevraagd en dan stuur ik ze braaf door naar deze site 😇
Dus bij deze een dikke dankjewel voor dit recept!
Groetjes Tiena

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-12-08 22:17:42

Heel tof om te horen! Dankjewel!

Beantwoorden
Robin 2021-12-15 19:34:12

de brownies waren fantastisch lekker! ze waren meteen een hit :)

Beantwoorden
RO
Charissa 2021-12-21 11:48:13

Voor hoeveel personen zijn de brownies?

Beantwoorden
CH
Rutger 2021-12-22 07:26:27

Je kunt er 16 stukken van snijden.

Beantwoorden
Fiona 2021-12-29 20:19:38

Gisteren voor het eerst gemaakt. Super goed gelukt, echt heerlijk! Dit is een blijvertje voor de receptenmap😀

Beantwoorden
FI
Ramon 2022-01-06 08:41:30

Hi Rutger, ik heb dit recept al meerdere malen gemaakt en tot nu toe altijd gelukt. Gisteren nogmaals gemaakt, maar mislukt. De bovenkant is donker bruin en alles is knapperig. Lijkt wel aangebrand dus. Ik heb alle verhoudingen aangehouden, oven op 175 graden, onder- en bovenwarmte, 40 minuten. Enig idee wat er misgegaan is?

Beantwoorden
RA
Rutger 2022-01-11 09:48:30

Hoi. Ik heb geen idee wat er mis is gegaan...

Beantwoorden
Carry 2022-01-09 19:18:11

Hoi Rutger, superbedankt voor dit brownie recept, ze lukken altijd en iedereen vindt ze heerlijk! Zou je als variatie wat whiskey kunnen toevoegen? En hoeveel zou je dan maximaal aanraden zodat de brownie een goede structuur houdt?

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-01-11 09:15:06

Hoi. Heel leuk om te horen! Met het toevoegen van whiskey of een andere drank heb ik nog geen ervaring. Ik betwijfel of je de whiskey na het bakken gaat terugproeven, maar je kunt het altijd proberen.

Beantwoorden
Carry 2022-01-14 21:46:08

Hoi Rutger, bedankt, inmiddels geprobeerd en goed gelukt. Met een turfachtige whiskey proef je het peaty accentje in de brownie, zoals ik hoopte. Subtiel, maar wel aanwezig.

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-01-17 08:10:12

Klinkt heerlijk! Thanks voor het delen!

Beantwoorden
Sandra 2022-01-12 16:13:48

Hier mij precies aan het recept gehouden, smaak ik heel goed alleen de 40 min. Waren niet genoeg. De cake is in het midden nog helemaal nat na het afkoelen. Kan hij weer terug de oven in?

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-01-17 08:32:38

Heb je 'm echt een nacht op laten stijven? Het hoort nog redelijk zacht te zijn in het midden.

Beantwoorden
Nel 2022-01-26 12:38:02

Hoi Rutger’ mijn zoon heet ook Rutger. We hebben je brownie recept gebruikt om iets lekkers bij de koffie/ thee te trakteren voor zijn verjaardag vandaag. De smaak is prima. Ik zit te denken om het te combineren met fruit of vruchtenhandel. Heb je hier ervaring mee.?

Beantwoorden
NE
Claudia 2022-02-01 14:18:06

Heerlijk met rood fruit of bosvruchten en een klodder slagroom 😍

Beantwoorden
CL
Rutger 2022-01-31 19:41:20

Hoi. Dat is zeker lekker! Je kunt er bijvoorbeeld frambozen in mee bakken.

Beantwoorden
Marleen 2022-01-31 13:52:08

Ik heb dus echt heel veel moeite met die stap 'helemaal laten afkoelen voordat je ze aansnijdt'. Ik krijg dit maar niet onder de knie. Hoe vaak ik het ook probeer.

Verder dus echt een (te) lekker recept!

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-31 19:10:08

Haha, dat is een goed teken :P

Beantwoorden
Roxanne 2022-02-05 11:00:13

Hoi allemaal,

Ik vroeg me af welk merk bloem het beste is? Als ik in Picnic zoek op bloem komt er namelijk ook veel zelfrijzend bakmeel naar boven maar dit verschilt van gewoon bloem heb ik gelezen.
Kan ik van het merk G’woon patentbloem doen of van Koopmans kristal bloem?
Ik heb nog niet zo veel ervaring met bakken 🙈

Bedankt alvast!

Beantwoorden
RO
Rutger 2022-02-07 18:29:57

Hoi. Zelfrijzend bakmeel is heel anders inderdaad, daar zit ook bakpoeder in. Gewone tarwebloem is prima voor dit recept.

Beantwoorden
MaschaF 2022-02-07 13:22:18

Voor de 2de keer in nog geen week staat ie weer af te koelen...zouteTwix en Snickers was al fingerlickinglekker maar deze keer met OOK nog pecan- en hazelnoot en wat carameldrops ertussen...

Iedereen die er van at....en dus duidelijk van fudgy houdt maakten van die "oeh, oh & ah" geluidjes bij iedere hap hahaha....dat zijn de beste complimenten! Ajb!

+ okayyyyy, het feit dat ik er zelf van bleef snaaien, normaal deel ik namelijk alles uit (lees: verdeel ik m'n bakcalorieën over de dijen van anderen)

Nu toch maar een weegschaal bestellen want brownies en bikini's zijn geen goeie combi :)

Beantwoorden
MA
Helga 2022-02-10 20:03:45

Al vaker deze heerlijke brownies gemaakt (zonder de hazelnoten). Lukt altijd. Vandaag deed ik er voor de variatie eens 100 g witte chocolade doorheen, ik was erg benieuwd. Maar dat is helaas geen succes. De brownie op zich is nog net zo (goed) als altijd, maar de witte chocola valt qua smaak echt weg in de pure chocola. Je hebt wel een beetje de bite, en de looks, maar qua smaak komt het niet door. Ik gebruik pure chocola met 70% cacao. Dat is misschien te veel voor deze combi. In blondies voeg ik ook wel eens witte chocola toe, en daarin is een perfecte combinatie. Heel ander product, ik weet het. Maar ach, het was het proberen waard, en de brownies worden evengoed verslonden hier!

Beantwoorden
HE
Gerdien 2022-02-11 07:04:14

gisteren het recept gemaakt. Smaakte goed. Alleen de buiten randen waren best hard. Zou ik hem niet lang genoeg hebben laten afkoelen? Hoe lang moet dat? En waarom helemaal afkoelen in de vorm?

Beantwoorden
GE
Rutger 2022-02-15 08:41:44

Heb je met hete lucht gebakken? Daardoor kan de buitenkant harder worden. Na het bakken is de brownie nog heel zacht, tijdens het afkoelen stolt dat en wordt de binnenkant fudgey. Omdat de brownie heel zacht is gaat het niet goed als je deze warm uit de vorm haalt.

Beantwoorden
Liduin 2022-02-13 00:39:21

Hallo Rutger,
Kan het ook met minder suiker? Ik vind 330 gram wel heel veel. Denk je dat het gaat als ik de helft gebruik?
Dank je wel alvast voor al je leuke recepten.
Liduin

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-02-15 08:26:31

Hoi. Je kunt altijd wat minder gebruiken, maar de fudgey structuur van de brownies zal dan ook anders worden. Suiker draagt naast de smaak ook bij aan de textuur.

Beantwoorden
Sangeetha 2022-02-14 08:30:33

Voor Valentijn gemaakt in een hartjes bakvorm en het was super!

Beantwoorden
SA
Anniek 2022-02-14 18:32:48

Hi Rutger! Op wat voor temperatuur moet je de brownies bakken? Ik zag alleen een temperatuur bij de hazelnoten staan

Beantwoorden
AN
Rutger 2022-02-15 08:09:11

Hi! Dat mag ook op 175 °C.

Beantwoorden
Leida 2022-02-18 11:19:03

Jouw brownie is absoluut de lekkerste, al vaak gemaakt! maar ik krijg niet zo'n mooi "rubuust gebroken korst" bovenop..... Meer een beetje een schilferig, bladerig korstje. Doet niks af aan de smaak hoor maar het oog wil ook wat 😉..... Idee hoe dat komt?

Beantwoorden
LE
Rutger 2022-02-22 09:46:28

Hi! Het resultaat kan per oven wat verschillen. Ik kan dus heel moeilijk zeggen waarom het er bij jou net anders uitziet, maar fijn dat ie in de smaak valt!

Beantwoorden
Holemans Eric 2022-02-18 15:50:15

Kan ik deze ook in een ronde vorm maken? Blijven de verhoudingen dan hetzelfde? Groetjes Eric

Beantwoorden
HO
Rutger 2022-02-22 09:40:49

Dat kun je hier berekenen: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
Loes 2022-02-24 16:29:37

Dit is echt een geweldig recept, vooral de caramelsaus in combinatie met de ietwat kleffe brownie. Ik heb, toen de brownie goed afgekoeld was gaatjes erin gemaakt, de caramel verwarmd tot een graad of 40 en dat over de brownie gegoten. De caramel loopt dan inde gaatjes! Heerlijk!

Beantwoorden
LO
Louella 2022-02-25 10:40:57

Zou ik de brownies ook zo der het vanilleextract kunnen bakken?

Beantwoorden
LO
Rutger 2022-03-01 09:28:19

Dat kan prima.

Beantwoorden
Melissa 2022-02-26 22:06:11

Heeerlijk! Tot nu toe 2x gemaakt, ik heb inmiddels ook de bakbijbel. Eerste keer was heerlijk smeuïg, tweede keer iets droger. Ik heb de tweede keer plantaardige boter gebruikt of iets langer gebakken, ben ik nog niet over uit. De smeuïge variant vind ik het lekkerst!

Beantwoorden
ME
famke 2022-03-02 17:19:06

heel erg lekker

Beantwoorden
FA
Marise 2022-03-03 22:13:31

Echt de allerlekkerste brownies, al vaak gemaakt inmiddels. Bedankt voor het heerlijke recept!!

Beantwoorden
MA
Sanne Koelewijn 2022-03-07 15:26:43

Hoi Rutger,

Wat voor chocolade gebruik je voor je bakrecepten? Zijn dat van die chocolade callets of gewoon repen chocolade die je hakt? En zit hier verschil in waar je het wel of niet voor kan gebruiken?

Beantwoorden
SA
Ineke 2022-03-10 11:49:22

Hoi Rutger, wat maak je toch lekkere dingen! Ik gebruik vaak jouw receptjes en deze brownie heb ik al heel veel gemaakt, té lekker! Vandaag weer, maar dan zonder de hazelnoten. Ik ga er 4 ronde vormpjes uitsteken, dan een muurtje van slagroom erop en dat vullen met kersenvlaaivulling. Heb je net 4 mooie(kleine) gebakjes.

Beantwoorden
IN
Marieke 2022-03-17 13:42:47

Heerlijk recept! Ipv hazelnoten wil ik fijngehakte amandelen toevoegen. Is dit ook lekker?
Al valt de smaak weg in dit recept? Gr, Marieke

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-03-20 12:50:19

Hi! Amandelen kunnen ook, maar geven wel minder smaak dan hazelnoten.

Beantwoorden
Anouc 2022-03-20 20:46:33

Hoi Rutger, wat een top recept! Kun je een deel (bv de helft) van de suiker vervangen door dadels? Ik zou graag ook een iets gezondere variant willen maken zonder daarbij direct over te stappen op de schuldvrije variant van Mariette

Beantwoorden
AN
Kim 2022-11-09 21:28:42

Hoi Anouc, had je het recept ondertussenbmet dadels geprobeerd? Ik ben zelf ook opzoek naar een gezondere variant.

Beantwoorden
KI
Rutger 2022-03-28 11:19:59

Hi! daar heb ik met dit recept geen ervaring mee, maar je kunt het altijd proberen.

Beantwoorden
Sophie 2022-03-25 20:07:10

Beste recept voor brownies ever! Gebruik het al jaren. Nu heb ik helaas geen oven meer, maar een airfryer. Hoe kan ik deze brownies net zo lekker afbakken als met de oven?

Beantwoorden
SO
Rutger 2022-03-28 11:02:54

Hi. Daar heb ik zelf helaas geen ervaring mee.

Beantwoorden
Saskia 2022-04-06 14:07:29

Dag Rutger, ik ben heel benieuwd naar dit recept. Volgende week voor de paasbrunch op school maak ik brownies. Gebruik jij een gewone of heteluchtoven?

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-04-10 10:58:11

Hi. Dat lees je hier: https://rutgerbakt.nl/faq-veelgestelde-vragen/

Beantwoorden
Nsjdhbe 2022-04-08 15:50:25

Super super lekker het water viel in de mond zo lekker!

Beantwoorden
NS
guske 2022-04-11 11:40:36

hi voor hoeveel personen is het recept?

Beantwoorden
GU
Rutger 2022-04-13 14:39:10

Het is voor 16 stukken :)

Beantwoorden
J.L 2022-05-12 19:16:34

Gisteren deze gemaakt.
Was eerst niet volledig overtuigd omdat het voor mij te fudgy was maar zoals kenners zeggen ; brownies smaken het best de volgende dag. Goddelijk is dit recept.

Beantwoorden
J.
Monique 2022-05-16 11:10:57

Hoi Rutger,
Je heb altijd hele mooie recepten en fijne tips, maar er staat bij je recepten nooit een (geschatte) hoeveelheid bereide producten. Kun je dat toevoegen?

Beantwoorden
MO
Rutger 2022-05-16 14:19:45

Hoi. Meestal zet ik dat er wel bij tegenwoordig, in de inleidende tekst. Van deze brownies kun je 16 stukken snijden, maar je kunt ze natuurlijk ook groter of kleiner maken.

Beantwoorden
AM 2022-05-28 12:06:52

Voor iedereen die te vloeibare brownies heeft. Zet de oven is 15 tot 20 graden warmer. Niet elke oven haalt 175 bij de stand 175 graden.
En natuurlijk goed laten afkoelen.

Beantwoorden
AM
Vincent 2022-07-25 14:10:33

Absoluut verrukkelijk! Dank je Rutger :)

Beantwoorden
VI
Sander 2022-08-03 16:13:01

Echt een super recept. Nu al meerdere keren gemaakt

Beantwoorden
SA

U kunt niet meer reageren.