Heb je zin in iets lekkers dat makkelijk te maken is, maar boordevol smaak zit? Dan zijn deze karamel blondies echt iets voor jou! Blondies zijn de lichte tegenhanger van brownies, en met de toevoeging van karamel krijg je echt een onweerstaanbare traktatie. Het beslag is eigenlijk een kwestie van alles door elkaar mengen en dan in de vorm scheppen.
Voor een extra lekkere smaak en textuur meng ik pecannoten en stukjes witte chocolade door het blondiebeslag. En de ster van deze lekkernij? Werther’s Original Soft Caramel snoepjes. Deze snoepjes hebben de vertrouwde Werther’s caramelsmaak, maar zijn heerlijk zacht en perfect om te verwerken in recepten. Ik heb de Soft Caramel snoepjes op 2 manieren gebruikt: in stukjes verdeeld over het beslag en als caramel drizzle over de blondies heen na het bakken. De stukjes die je op het beslag legt, zakken tijdens het bakken in de blondies. Dit geeft heerlijke chunks zachte karamel als je een hap neemt. Dat is zo lekker!
Met dit karamel blondies recept maak je een grote pecan-caramel blondie, die je vervolgens in stukken snijdt. Ik snijd er zelf 16 blondies uit, maar je kunt natuurlijk ook kleinere stukken snijden. Handig voor bij een high tea of als je deze pecan-caramel blondies als onderdeel van een (grand) dessert wilt serveren.
Werther’s Caramel: blondies met een twist
De caramel snoepjes van Werther’s Original kennen een rijke geschiedenis. Ze zijn ontstaan in 1909, in het Duitse stadje Werther. Gustav Nebel ontwikkelde daar de bekende roomsnoepjes, met enkel pure ingrediënten. En nu, ruim 100 jaar later, genieten we nog steeds van zijn creatie. Naast de klassieke snoepjes zijn er inmiddels ook vele variaties, zoals de zachte Werther’s die ik in dit recept gebruik. Binnenkort deel ik trouwens ook een lekkere cheesecake met de originele snoepjes van Werther’s!
Hoe karamel blondies bewaren?
Deze karamel blondies kun je op kamertemperatuur 2-3 dagen bewaren. In de koelkast kan ook, dan blijven ze 5-6 dagen goed. Haal ze dan wel een uurtje van tevoren uit de koelkast, zodat ze niet te koud zijn en de karamel lekker zacht is. Je kunt de karamel blondies ook tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
- Voor het beslag
- 15 Werther’s Original Soft Caramel snoepjes
- 75 gr pecannoten
- 150 gr boter, gesmolten en iets afgekoeld
- 2 eieren
- 200 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 tl vanille-extract
- ¼ tl zout
- 200 gr bloem
- ¾ tl bakpoeder
- 100 gr witte chocolade, grof gehakt
- Voor de caramel topping
- 15 Werther’s Original Soft Caramel snoepjes
- 1 el (15 ml) slagroom
Zelf pecan-caramel blondies maken – Stap voor stap
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20×20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
De pecan-caramel blondies maken
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en verdeel daar de pecannoten over. Rooster de noten 7-9 minuten en laat ze afkoelen. Laat de oven aan staan. Hak de geroosterde pecannoten grof.
Doe de eieren, lichtbruine basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en roer dit door met een garde. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden, zorg alleen dat je alles mengt. Meng de gesmolten boter door het mengsel en roer vervolgens ook de bloem en het bakpoeder erdoor. Roer tot slot de gehakte pecannoten en de gehakte witte chocolade door het beslag. Schep het beslag in de vorm en strijk het glad.
Snijd de Werther’s Original Soft Caramel snoepjes in drieën en verdeel de stukjes over het beslag. Bak de pecan-caramel blondies in 35-40 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen en haal ze daarna met behulp van het bakpapier uit de vorm.
Caramel topping maken
Doe de Werther’s Original Soft Caramel snoepjes samen met de slagroom in een steelpan en verwarm het al roerend op heel laag vuur, tot alle snoepjes gesmolten zijn. Sprenkel de caramel topping met behulp van een (thee)lepel over de blondies. Let op: als het mengsel te veel afkoelt, dan wordt het lastiger om het mooi te kunnen drizzlen. Verwarm het in dat geval nog kort bij. Laat de drizzle kort stevig worden in de koelkast en snijd de pecan-caramel blondies dan in stukken.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Werther’s Original
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi rutger,
Complimenten voor t recept en de foto's top.
Als je ze wil invriezen kan dat dan met of zonder topping?
BeantwoordenIk lust geen pecannoten.
Kan ik deze gewoon weglaten of is de verhouding dan niet goed?
BeantwoordenJe kunt ze weglaten, of bijvoorbeeld andere noten gebruiken zoals hazelnoten of walnoten.
BeantwoordenHallo Rutger,
Vandaag gemaakt. Wauw, wat is dit lekker en zo makkelijk te maken. Dankjewel voor het recept.
Hi. Dat heb ik zelf voor dit recept niet geprobeerd, dat geeft wel een andere textuur. Met de zachte snoepjes zijn ze denk ik het lekkerste!
BeantwoordenBeste Rutger, heb je voor dit recept 1 of meerdere zakken van werther's nodig?
Hartelijk dank, Petra
BeantwoordenVandaag gebakken met walnoten ipv pecannoten. Gaat ook prima. Een heerlijke herfstige cake. Ik vind hem alleen iets droog. Heb ik hem dan te lang gebakken?
BeantwoordenHi. Heb je de cake op hete lucht gebakken? Dan wordt deze eerder droog. Elke oven is net iets anders, dus de volgende keer kun je 'm eventueel wat korter bakken.
Beantwoorden