Ingrediëntenlijst
  • Voor het beslag
  • 2 el fijngemalen lijnzaad (15 g)
  • 180 gr bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 60 gr cacaopoeder
  • ¼ tl zout
  • 150 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 175 gr suiker
  • 50 gr vegan pure chocolade, grof gehakt
  • 125 gr vegan boter, in blokjes
  • 1½ tl vanille-extract
  • Verder nodig
  • vegan boter, om in te vetten
  • 100 gr vegan pure chocolade, grof gehakt (of gebruik vegan chocolate chips)
  • 80 g walnoten, in stukjes gebroken

Ben je ook zo dol op brownies, maar zoek je een lekker recept dat geschikt is voor veganisten? Of wil je gewoon eens wat anders proberen en aan de bak met enkel plantaardige ingrediënten? Probeer dan zeker eens dit vegan brownie recept, bedacht door Dosia Brewer. Na meerdere baksessies in de keuken om het recept te perfectioneren zijn deze smeuïge, smaakvolle brownies het resultaat.

Het recept is iets anders dan mijn normale brownies recept, maar zeker niet ingewikkeld én je koopt alle ingrediënten gewoon in de supermarkt. Zo geniet je in een handomdraai van lekkere, vegan chocolate brownies. Heerlijk zonder iets erbij, of serveer ze met een toef (plantaardige) slagroom of een bolletje (vegan) ijs. 

3 tips voor de lekkerste vegan brownies

  • In dit recept gebruik je pure, vegan chocolade. Chocolade waar geen dierlijke producten in zit, kan vegan worden genoemd. Leuk om te weten is dat pure chocolade in principe van zichzelf vegan is, omdat er geen dierlijke producten zoals melk, boter of room worden gebruikt. Dit betekent trouwens niet dat alle pure chocoladerepen vegan zijn, want soms zijn er wel dierlijke ingrediënten toegevoegd. Check dus altijd de verpakking. 
  • Met dit vegan brownie recept kun je heel goed variëren. Gebruik bijvoorbeeld grof gehakte, geroosterde hazelnoten of pecannoten in plaats van de walnoten. Het is ook heel lekker om ½ eetlepel oplosespresso door het vegan browniebeslag te mengen. 
  • Als vegan vervanger van ei gebruik ik in dit recept fijngemalen lijnzaad. Gebruik hiervoor (gebroken) lijnzaad en maal dat fijn in een hakmolentje of in een vijzel. Het lijnzaad zorgt, net als eieren, voor de binding.

Vegan brownies bewaren

Je kunt vegan brownies heel goed bewaren. Bewaar de gebakken brownies luchtdicht verpakt. Op kamertemperatuur blijven ze zo’n 4-5 dagen goed. Je kunt de brownies ook invriezen en dan 2-3 maanden bewaren.

Zelf vegan brownies maken 

Verwarm de oven voor op 165°C. Verdeel de walnoten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 7-10 minuten. Laat ze vervolgens afkoelen en hak ze grof. Laat de oven aanstaan op 165 °C. 

Vet een vierkante (brownie)vorm van 20×20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. 

Vegan brownie beslag maken

Doe het fijngemalen lijnzaad in een kommetje en roer er 75 milliliter water door. Laat staan tot gebruik. Meng in een ruime kom de bloem, het bakpoeder, het cacaopoeder en het zout door elkaar.

Doe de donkerbruine basterdsuiker en de gewone suiker in een pannetje met 125 milliliter water en laat al roerend op middelhoog vuur de suiker smelten. Laat het mengsel niet doorkoken, dan verdampt er te veel vocht. Haal de pan van het vuur en meng er de chocolade, de vegan boter en het vanille-extract door. Blijf roeren tot de boter en chocolade gesmolten zijn.  

Roer het chocolademengsel en het lijnzaadmengsel door het bloemmengsel. Roer er als laatste 80 gram van de extra gehakte chocolade en bijna alle walnootstukjes. Schep het beslag in de vorm en bestrooi het met de rest van de gehakte chocolade en stukjes walnoot.  door en schep in de vorm. 

Vegan brownies bakken

Bak de vegan brownies in het midden van de oven zo’n 40 minuten.  Haal de vorm uit de oven en laat de brownies afkoelen. Tijdens het afkoelen zullen de brownies in het midden iets inzakken, dat hoort zo. Laat minimaal 2 uur, maar het liefst een nacht, afkoelen voordat je ze in stukken snijdt en serveert. 

Foto: Erik Spronk 

Receptontwikkeling in samenwerking met Dosia Brewer

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (0)