Deze brownie cookies zijn misschien wel de beste combinaties die er is. Als je gek bent op brownies en op koekjes, dan moet je dit recept zeker eens proberen! Ik kan je niet beloven dat de schaal met brownie koekjes het einde van de dag haalt… zó lekker zijn ze. Het leuke is dat je eindeloos kunt variëren met het recept. Je kunt ze dus zo vaak maken als je wilt, vervelen gaan ze zeker niet! Versgebakken zijn de brownies koekjes het allerlekkerst, van buiten zijn ze dan heerlijk knapperig en van binnen nog lekker smeuïg!.

Brownie cookies

Met dit brownie cookies recept kun je 12-16 koeken bakken.

Meer bakken met brownies? Bekijk dan het overzicht met al mijn brownie recepten. Van mijn basis brownie recept tot allerlei lekkere variaties, je vindt ze er allemaal!

Brownie cookies

5 tips voor de lekkerste brownie cookies

  • Om mooie en gelijkmatige brownie cookies te bakken, gebruik ik een ijslepel om het beslag op de bakplaat te scheppen. Ik gebruik een ijslepel met maat 1/36 . Meer over het gebruik van ijslepels? Lees dan dit artikel: haal meer uit je ijslepel
  • Leg de bakplaat niet te vol met hoopjes deeg, het loopt namelijk behoorlijk uit tijdens het bakken. Mijn advies: bak niet meer dan 6 brownie koekjes per bakplaat. 
  • Het is ook erg lekker om aan het deeg de rasp van ½-1 sinaasappel toe te voegen. Wil je de koekjes een extra intense chocoladesmaak geven? Gebruik dan extra pure chocolade in het deeg.
  • Voordat je de brownie cookies in de oven zet, bestrooi je ze in dit recept met grof gehakte pecannoten. Je kunt daar ook andere grofgehakte noten voor gebruiken, zoals hazelnoten of walnoten. 
  • Versgemaakt zijn deze koeken het lekkerst, het contrast tussen de knapperige buitenkant en de chewy binnenkant is dan om je vingers bij af te likken. Je kunt de koeken luchtdicht verpakt op kamertemperatuur zo’n 4-5 dagen bewaren, maar de knapperigheid wordt wel snel minder. Je kunt de koeken ook luchtdicht verpakt 2-3 maanden bewaren in de vriezer. 
Brownie cookies
Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 150 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 100 gr boter
  • 2 eieren
  • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 100 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • Verder nodig
  • 90 gr pecannoten, grof gehakt
Broodbakbol banner desktop

Brownie koekjes recept – stap voor stap

Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Deeg maken voor brownie cookies

Doe de chocolade en de boter in een hittebestendige kom en smelt ze au bain-marie of in de magnetron. Doe de eieren, lichtbruine basterdsuiker en het vanille-extract en zout in een andere kom en klop alles met een (hand)mixer met garde(s) in ongeveer 5 minuten luchtig op. Spatel het chocolademengsel erdoor en meng tot slot de bloem, het cacaopoeder en bakpoeder door het deeg.

Brownie cookies bakken

Schep hoopjes van het deeg op de bakplaat. Dit kun je doen met behulp van twee eetlepels, maar nog makkelijker is het om een ijslepel te gebruiken. Schep maximaal 6 hoopjes op een bakplaat, de koekjes lopen namelijk flink uit tijdens het bakken.

Bestrooi het deeg met de gehakte pecannoten en bak de cookies vervolgens 12-16 minuten. Laat ze na het bakken uit de oven nog 10-15 minuten op de bakplaat liggen en leg ze vervolgens op een rooster om verder af te koelen. De brownie koeken zullen uit de oven nog iets inzakken, dat hoort zo.

Foto’s: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (9)
Annemiek 2024-02-01 10:39:07

Kun je deze brownie cookies ook met witte chocolade maken?

Beantwoorden
AN
Jill 2024-02-07 16:56:10

Ik heb het geprobeerd met het blondies recept van Rutger. Dat beslag is erg dun en loopt direct uit. Ik heb iets meer bloem toegevoegd en het beslag uiteindelijk in de koelkast laten afkoelen, zodat je het beslag als bolletjes op de bakplaat kunt leggen en het pas in de oven uitloopt, dat ging het beste. De oven voorverwarmd op 220 graden en vervolgens de koekjes op 175 graden 12 minuten gebakken. Het geeft niet zo'n mooi resultaat als de brownie koekjes, maar ze zijn wel erg lekker!

Beantwoorden
JI
Rutger 2024-02-05 14:35:36

Daar heb ik nog geen ervaring mee. Witte chocolade heeft andere eigenschappen, ik ben bang dat het koekje dan niet stevig genoeg wordt. Maar je kunt het altijd proberen!

Beantwoorden
Gerdien 2024-02-03 12:07:16

We hebben ze gemaakt
Liggen nu af te koelen!
Duurt lang….

Beantwoorden
GE
E 2024-02-04 11:47:43

Kun je dit deeg ook bewaren in de vriezer en later afbakken?

Beantwoorden
E
Rutger 2024-02-05 14:33:56

Dat gaat voor deze cookies niet helaas.

Beantwoorden
Mirjam 2024-03-19 07:31:47

Kan ik het deeg 1 of 2 dagen in de koelkast bewaren?

Beantwoorden
MI
Rutger 2024-03-24 11:26:22

Hi. Dat heb ik niet geprobeerd, maar ik ben bang dat het niet heel goed werkt. Ik zou het zo snel mogelijk bakken nadat je het gemaakt hebt.

Beantwoorden
Rosalie 2024-02-04 13:55:32

Ik gebruik liever hazelnoten. Moet ik deze eerst roosteren?
Super leuk recept weer van je!

Beantwoorden
RO
Rutger 2024-02-05 14:33:37

Dat is wel het lekkerste!

Beantwoorden
Eleonore 2024-02-07 14:03:43

Zou het een verschil maken als ik geraffineerde of niet geraffineerde suiker gebruik?

Beantwoorden
EL
Rutger 2024-02-08 17:44:35

Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar dat kun je altijd proberen.

Beantwoorden
Eleonore 2024-02-07 19:26:59

Wat een heerlijke koekjes zeg! Ik heb niet veel bakervaring, meestal mislukt het. Maar deze koekjes zijn delicieus.
Heb ze wel veel kleiner gemaakt; ongeveer de grote van een €2 stuk. 12 tot 14 min bakken. Nog wat blubberig net voor ze uit de oven mogen. En lekker krokant vanbuiten en mals, zacht als ze afgekoeld zijn.
Brownies vind ik meestal veel te zwaar om te eten; maar deze koekjes; hmmm: Ik ben fan!

Beantwoorden
EL
Rutger 2024-02-08 17:45:04

Heel leuk om te lezen! Geniet er van!

Beantwoorden
Niels 2024-02-16 16:34:57

Hoi Rutger,

Bij mij zijn ze taai en zacht geworden. Kan ik ze eventueel nog even opnieuw de oven in doen?

Beantwoorden
NI
Rutger 2024-02-19 08:00:01

Heb je ze lang bewaard? Dan worden ze inderdaad wat taaier en zachter. Versgebakken zijn ze het allerlekkerst. Je kunt ze nog even oppiepen in de oven, dan worden ze weer wat knapperiger.

Beantwoorden
Boukje 2024-02-19 15:15:11

Hoi, mijn koeken hadden een beetje een eierkoek-achtige structuur?
Ze waren echt lekker, maar niet chewy.
Weet je wat er verkeerd kan zijn gegaan?

Beantwoorden
BO
Rutger 2024-02-24 14:02:10

Heb je ze wellicht te heet of te lang gebakken?

Beantwoorden
Fiona 2024-04-25 16:52:45

Het deeg heeft zo'n beetje de textuur en dunheid van cakebeslag, dat is ook niet helemaal normaal denk ik. Heb je tips om dit te voorkomen? Ik ben bang als ik dit op een bakplaat leg, dat het uitloopt als een cake.

Beantwoorden
FI
Rutger 2024-04-29 19:18:40

Hoi. Het deeg is inderdaad vrij dun, dat hoort zo.

Beantwoorden
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.