Bijna iedereen heeft er wel één in de keukenla liggen: een ijslepel. Maar wist je dat je met dit handige gereedschap veel meer kan doen dan alleen maar ijsbolletjes scheppen. Ik gebruik mijn ijslepels zeer regelmatig, maar lang niet altijd voor ijs. De handigste tips & tricks heb ik voor je op een rijtje gezet!
IJsbollen
De meest gebruikelijke toepassing van de ijslepel is natuurlijk: ijs! De lepel maakt prachtige ronde bollen, die door het knijpmechanisme makkelijk loslaten. Je schept mooiere bollen uit het ijs als je deze 10-20 minuten van tevoren uit de vriezer haalt. Het ijs is dan wat zachter, waardoor je het makkelijker kan scheppen. Door de ijslepel voor en tussen het scheppen door onder te dompelen in warm water laten de bolletjes goed los. En het ijs blijft ook mooi ‘schoon’ als je verschillende smaken na elkaar schept. Behalve ijs kan je op deze manier ook mooie bollen van een mousse scheppen.
Koekjesdeeg
Om mooie gelijkmatige koekjes te kunnen bakken gebruik ik vaak een ijslepel. De koekjes worden allemaal gelijk van formaat doordat het koekjesdeeg met de ijslepel afgemeten wordt. Wil je koekjesdeeg bewaren? Leg de bollen koekjesdeeg dan los van elkaar op een stuk bakpapier in de vriezer. Zodra ze bevroren zijn kan je de deegbolletjes in een luchtdichte diepvrieszak bewaren. Behalve het gewone koekjesdeeg is de ijslepel ook perfect voor kokosbollen (die staan in mijn Bakbijbel) of voor knapperige Franse meringues.
Oliebollen
De mooiste en gelijkmatigste oliebollen krijg je door het beslag met een ijslepel te scheppen. Door de lepel voor en tussen het scheppen door in de hete olie te dopen laat het oliebollenbeslag goed los. Met de verschillende maten ijslepels die er verkrijgbaar zijn maak je zowel mini oliebolletjes als heerlijke grote bollen.
Cupcakes
Wil je cupcakes die allemaal precies even hoog gerezen zijn? Gebruik dan een ijslepel om het cakebeslag over de vormpjes te verdelen. Hierdoor krijgt ieder vormpje evenveel cakebeslag. Ook werkt het veel makkelijker en knoei je minder beslag dan als je het met een gewone lepel zou doen. Ook whoopies kan je op deze manier portioneren. En wil je eens wat anders dan een gespoten topping op je cupcake? Plaats dan met behulp van een ijslepel een bol van de topping op het cakeje en rol die dan bijvoorbeeld door de sprinkles.
En verder!
Naast de bovenstaande toepassingen kan je de ijslepel in nog veel meer recepten gebruiken. Vorm er bijvoorbeeld soesjes of moorkoppen mee met soezendeeg, gebruik het voor American pancakes of drie-in-de-pan of plaats een bol stijfgeklopte slagroom op een punt taart. En ook in de hartige keuken is de ijslepel onmisbaar. Gebruik hem om gelijke gehaktballetjes te vormen, om bitterballen te maken, om een (huzaren)salade te portioneren of voor een klassieke bol aardappelpuree.
Wist je trouwens dat de maat van professionele ijslepels staat voor het aantal bolletjes dat je ermee uit 1 liter ijs kan scheppen? Een lepel van maat 30 houdt dus in dat je met die ijslepel 30 bolletjes ijs uit één liter ijs kan scheppen. Hoe lager het getal van de lepel, hoe groter de ijsbol (of welke bol dan ook) dus wordt.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
leuk idee dit artikel, gaa het nu ook voor gelijkmatige koekjes en soezen gebruiken
BeantwoordenMijn lievelingsgereedschap in de keuken!! Love it! Vooral voor de cupcakes, kokosbollen en koekjes
BeantwoordenHeb je ook nog een tip voor een stevige ijslepel? Ik gebruik ze ook altijd voor koekjesdeeg, maar kan geen geschikte vinden die niet kapot springt na een paar keer gebruiken..
BeantwoordenDe ijslepel gebruik ik ook om aardappel- en of groentenpurees op bord te dresseren. Oogt mooi...
BeantwoordenIk wil een pruimen - reine Claude- taart bakken . Welke likeur kan ik gebruiken in de amandelvulling want ik bezit geen pruimenlikeur.
BeantwoordenMij lijkt een amandellikeur of sinaasappellikeur daar ook erg lekker bij.
BeantwoordenRutger jij gebruikt de ijslepel om de cupcakes te vullen, maar vind je de beslag dispenser niet handiger? Hoe denk jij erover.
BeantwoordenHi! Ik heb geen ervaring met de beslagdispenser voor cupcakes. IJslepels werken prima voor cupcakes.
Beantwoorden