Regelmatig krijg ik de vraag welke vetstof je het best kunt gebruiken om een cake mee te bakken en wat dit voor effect heeft op de gebakken cake. Om deze vraag te beantwoorden heb ik mijn basisrecept voor cake 4 keer gemaakt, waarbij ik elke keer een ander soort vet (of een combinatie van) heb gebruikt: een cake met kokosolie, boter, margarine en een met 50% boter en 50 % margarine. Voor alle vier de cakes heb ik dezelfde verhoudingen, temperatuur, meng- en baktijd aangehouden. Dit zijn de resultaten:
Cake met kokosolie
De kokosolie is op kamertemperatuur nog erg vast en is daardoor moeilijk tot niet goed luchtig te kloppen met de suiker. In het uiteindelijke cakebeslag zaten nog kleine bolletjes kokosolie die ik er niet uit kreeg. Dit zie je terug aan de ‘gaten’ in de textuur van de cake. Al met al was deze cake erg zwaar, niet luchtig en aan de onderkant zat zelfs wat gestolde olie. Geen succes dus.
Cake met boter
Bij het maken van het cakebeslag met boter is het echt belangrijk dat de boter en de eieren goed op kamertemperatuur zijn, anders gaat het beslag schiften nadat je de eieren hebt toegevoegd. Deze cakevariant is voor mij het meest vertrouwd. De cake is van gemiddelde hoogte, heeft een fijne kruim en een rijke smaak. Wel kan een cake met boter snel iets te droog worden, belangrijk daarvoor is dat je hem niet te lang bakt.
Cake met margarine
De margarine laat zich goed verwerken in het cakebeslag en kan mooi romig geklopt worden met de suiker. Dit resulteert in de hoogste cake van de vier. Bij navraag blijkt dit te komen door de verschillende smeltpunten van de vetzuren in margarine. Een gedeelte van de vetzuren is op kamertemperatuur vloeibaar, waardoor die gemakkelijk luchtig kunnen worden geklopt. Deze vetzuren worden omkapseld door vetzuren die nog vast zijn op kamertemperatuur, zodat de luchtigheid vastgehouden kan worden in het cakebeslag. De cake met margarine is verder smeuïg van textuur en neutraal van smaak.
Cake met een combinatie van margarine en boter
De laatste cake in de test heb ik gebakken met voor de helft margarine en de andere helft boter. Daardoor heeft deze cake eigenschappen van zowel de botervariant (roombotersmaak) als die met margarine (luchtigheid en wat meer onverzadigde vetten). De cake heeft een rijkere smaak en is net wat smeuïger dan een cake die alleen met boter gebakken is. Qua hoogte zit de cake ook precies tussen de twee andere versies in.
Voor de cakes gebruikte ik mijn basisrecept voor cake. De boter in dat cakerecept heb ik vervangen door eenzelfde hoeveelheid van de genoemde vetstof(fen).
Foto’s: Erik Spronk
Dit artikel is gesponsord door Unilever.
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Wat een goeie test Rutger, eindelijk eens duidelijkheid! Toch mis ik er nog eentje waar een excollegaatje altijd over opgaf, zonnebloemolie of bv. speciale olie voor bakken van Reddy. Hoe zijn jouw ervaringen daarmee?
BeantwoordenInderdaad ik heb onlangs een cake gebakken met zonnebloemolie en yoghurt. Fris, lekker vochtig en vol van smaak.
BeantwoordenDie combinatie is ook erg lekker inderdaad! Ik zal er binnenkort nog een artikel over maken!
BeantwoordenLeuke test, ik blijf bij roomboter, margarine is mij teveel bewerkt en ik vind de geur van eten in margarine bereid niet prettig....
BeantwoordenEr is 1 margarine die ik wel lekker vind. Blue Band! Andere margarines zikn idd "niet te eten'. Moet je echt eens proberen.
BeantwoordenGisteren de meringue gemaakt met vers fruit en banketbakkersroom . Daarbij de bokkenpootjes die al maandenlang een succes zijn.
Heerlijk! Niets over , pech voor vandaag.
Wat goed om te horen! Leuk!
BeantwoordenVoor cakes met kokosolie is het beter om deze eerst te laten smelten op zacht vuurtje. De olie hoeft hiervoor niet heet te worden, van zodra het volledig gesmolten is door de rest van het beslag mixen. Normaal gezien mag je dan geen last meer hebben van bolletjes erdoorheen. Persoonlijk vind ik een cake met kokosolie te zwaar en te vettig, ook mijn minst favoriete van het lijstje dus.
BeantwoordenIk vind het jammer dat jij je hier laat sponsoren door Unilever. Je verliest hiermee jouw geloofwaardigheid.
BeantwoordenHelemaal niet. Rutger geeft gewoon zijn waarnemingen weer. Aan jou te kiezen welk merk je koopt.
Vind het een heel interessant artikel.
Bedankt Rutger!
Hoezo verliest hij daarmee zijn geloofwaardigheid? Het is niet dat hij een bepaalde vetstof juist aanraadt of afraadt, hij geeft alleen vrij objectief zijn waarnemingen weer. En al deze vetstoffen zijn ook beschikbaar van merken die geen onderdeel zijn van Unilever, dus je kunt zelf de keuze maken om een product van Unilever te kopen of niet.
Ik vond het een leuk testje, dankjewel Rutger.
BeantwoordenInderdaad erg jammer. Je kunt aan veel artikelen dan Rutger merken dat hij zich voor het karretje van de margarine Mafia heeft laten spannen.
Bakken doe je met roomboter en niet met margarine. Ook niet wanneer je je laat sponsoren door Unilever
Potje Kokosolie moet je altijd in potje lauw water laten smelten. Werkt perfect voor cake en cupcakes. Zelfs voor brownies.
BeantwoordenGoede tip! Ga ik de volgende keer proberen op die manier!
BeantwoordenBeste Rutger,
Erg leuk deze test en een antwoord op het feit dat met roomboter de cake vaak aan de droge kant is. Mijn moeder bakte de cake altijd standaard met Wajang of Brio en die cakes waren altijd prima. Ik ga zelf nu maar voor de half-om-half variant.
Groet Lila
Ps. Vind je blog altijd erg leuk en nog belangrijker: leerzaam!
Bij deze test ben ik echt uitgegaan van vetstoffen die vast zijn op kamertemperatuur. Voor cakes op oliebasis gebruik ik een net iets anders basisrecept. Ik zal er binnenkort een artikel over publiceren!
BeantwoordenVoor een iets betere smaak met Blue band kan je ook vanillesuiker toevoegen.
Zelf gebruik ik de fijne cakemeel van de Aldi of Lidl die heeft wat mij betreft een betere smaak dan die van Koopmans omdat daar de vanillesuiker wel heel erg aanwezig is.
Bedankt Rutger, lekker overzichtelijk en heel duidelijk (ook wat de sponsoring betreft, niets mis mee), ik ga de combi-variant proberen en ben benieuwd naar jouw olie-ervaringen ;)
BeantwoordenBedankt Rutger. Ik ben verrast en blij met je testen en ik ga voor dit moment voor de combi. Ik ben heel benieuwd naar je versie met olie en ik kijk er naar uit om die ook te proberen.
BeantwoordenHi Rutger, welk merk margarine heb jij hier gebruikt? Ik moet binnenkort een lactosevrije taart maken en bak normaal altijd met roomboter, dus ben enorm benieuwd naar de maragarine versie! Ik las goede verhalen over wajang, maar er zijn zoveel merken margarine ;-) en ga ook de swiss merengue botercreme met margarine proberen, heb jij dat al eens geprobeerd? Verder ook helemaal fan van al je recepten en je bakbijbel! Altijd een succes!
BeantwoordenHoi! Dank voor je berichtje! Ik weet niet meer welk merk ik had gebruikt, maar de meeste margarines zijn prima om daarvoor te gebruiken. Met botercrème op basis van margarine heb ik geen ervaring.
BeantwoordenEn welke margarine heb je dan gebruikt? Hoe was de smaak hiervan?
Ik mag geen lactose, zodoende.
Alvast bedankt.
Jan
Als ik vloeibare soya boter gebruik in mijn cake dan blijft deze heel vettig nadien. Ligt dat aan de boter of de verhouding?
4/4e cake.
Mvg
Hoi. Dat ligt aan de boter. Na het bakken zal deze ook vloeibaar blijven, met als resultaat qua gevoel een veel vettere cake.
BeantwoordenLeuk om het zo te lezen van die vet varianten, ik ga die half roomboter half margarine een keer proberen. Wat ik me afvraag is hoe het toch komt dat de cake én roomboterkoek van de bakker toch altijd meer naar roomboter smaakt dan mijn baksels als ik ze met 100% roomboter maak. Doet de bakker er nog een roomboter smaakstof bij?
Groet, Heleen
P.s. ik geniet altijd zeeeeeer van je recepten
Hoi! Er zijn inderdaad smaakstoffen die daar soms voor worden gebruikt. Maar de ene boter is de andere ook niet natuurlijk, die kunnen ook van smaak verschillen.
BeantwoordenLeuk artikel! Ik vraag me wel af wat het verschil geeft tussen beide in gistdeeg (sandwiches, bollen, …). Geeft het daar een verschil in luchtigheid denk je?
Beantwoorden