Regelmatig krijg ik de vraag welke vetstof je het best kunt gebruiken om een cake mee te bakken en wat dit voor effect heeft op de gebakken cake. Om deze vraag te beantwoorden heb ik mijn basisrecept voor cake 4 keer gemaakt, waarbij ik elke keer een ander soort vet (of een combinatie van) heb gebruikt: een cake met kokosolie, boter, margarine en een met 50% boter en 50 % margarine. Voor alle vier de cakes heb ik dezelfde verhoudingen, temperatuur,  meng- en baktijd aangehouden. Dit zijn de resultaten:

Cake met kokosolie

De kokosolie is op kamertemperatuur nog erg vast en is daardoor moeilijk tot niet goed luchtig te kloppen met de suiker. In het uiteindelijke cakebeslag zaten nog kleine bolletjes kokosolie die ik er niet uit kreeg. Dit zie je terug aan de ‘gaten’ in de textuur van de cake. Al met al was deze cake erg zwaar, niet luchtig en aan de onderkant zat zelfs wat gestolde olie. Geen succes dus.

Cake met boter

Bij het maken van het cakebeslag met boter is het echt belangrijk dat de boter en de eieren goed op kamertemperatuur zijn, anders gaat het beslag schiften nadat je de eieren hebt toegevoegd. Deze cakevariant is voor mij het meest vertrouwd. De cake is van gemiddelde hoogte, heeft een fijne kruim en een rijke smaak. Wel kan een cake met boter snel iets te droog worden, belangrijk daarvoor is dat je hem niet te lang bakt.

Cake met margarine

De margarine laat zich goed verwerken in het cakebeslag en kan mooi romig geklopt worden met de suiker. Dit resulteert in de hoogste cake van de vier. Bij navraag blijkt dit te komen door de verschillende smeltpunten van de vetzuren in margarine. Een gedeelte van de vetzuren is op kamertemperatuur vloeibaar, waardoor die gemakkelijk luchtig kunnen worden geklopt. Deze vetzuren worden omkapseld door vetzuren die nog vast zijn op kamertemperatuur, zodat de luchtigheid vastgehouden kan worden in het cakebeslag. De cake met margarine is verder smeuïg van textuur en neutraal van smaak.

Cake met een combinatie van margarine en boter

De laatste cake in de test heb ik gebakken met voor de helft margarine en de andere helft boter. Daardoor heeft deze cake eigenschappen van zowel de botervariant (roombotersmaak) als die met margarine (luchtigheid en wat meer onverzadigde vetten). De cake heeft een rijkere smaak en is net wat smeuïger dan een cake die alleen met boter gebakken is. Qua hoogte zit de cake ook precies tussen de twee andere versies in.

Voor de cakes gebruikte ik mijn basisrecept voor cake. De boter in dat cakerecept heb ik vervangen door eenzelfde hoeveelheid van de genoemde vetstof(fen).

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gesponsord door Unilever.

Reactie plaatsen
Reacties (12)
José 2017-04-18 19:00:30

Bedankt Rutger. Ik ben verrast en blij met je testen en ik ga voor dit moment voor de combi. Ik ben heel benieuwd naar je versie met olie en ik kijk er naar uit om die ook te proberen.

Beantwoorden
JO
Petra van Puffelen 2017-04-18 18:16:02

Bedankt Rutger, lekker overzichtelijk en heel duidelijk (ook wat de sponsoring betreft, niets mis mee), ik ga de combi-variant proberen en ben benieuwd naar jouw olie-ervaringen ;)

Beantwoorden
PE
Alexander 2017-04-18 11:56:22

Voor een iets betere smaak met Blue band kan je ook vanillesuiker toevoegen.
Zelf gebruik ik de fijne cakemeel van de Aldi of Lidl die heeft wat mij betreft een betere smaak dan die van Koopmans omdat daar de vanillesuiker wel heel erg aanwezig is.

Beantwoorden
AL
Sahida 2017-04-18 10:10:59

Jammer dat er geen test tussen staat met olie

Beantwoorden
SA
Rutger 2017-04-18 11:21:58

Bij deze test ben ik echt uitgegaan van vetstoffen die vast zijn op kamertemperatuur. Voor cakes op oliebasis gebruik ik een net iets anders basisrecept. Ik zal er binnenkort een artikel over publiceren!

Beantwoorden
Lila 2017-04-17 22:26:28

Beste Rutger,

Erg leuk deze test en een antwoord op het feit dat met roomboter de cake vaak aan de droge kant is. Mijn moeder bakte de cake altijd standaard met Wajang of Brio en die cakes waren altijd prima. Ik ga zelf nu maar voor de half-om-half variant.

Groet Lila
Ps. Vind je blog altijd erg leuk en nog belangrijker: leerzaam!

Beantwoorden
LI
D 2017-04-17 16:41:58

Potje Kokosolie moet je altijd in potje lauw water laten smelten. Werkt perfect voor cake en cupcakes. Zelfs voor brownies.

Beantwoorden
D
Rutger 2017-04-18 11:23:37

Goede tip! Ga ik de volgende keer proberen op die manier!

Beantwoorden
Marleen 2017-04-17 16:30:39

Ik vind het jammer dat jij je hier laat sponsoren door Unilever. Je verliest hiermee jouw geloofwaardigheid.

Beantwoorden
MA
Willemijn 2017-04-17 17:16:32

Hoezo verliest hij daarmee zijn geloofwaardigheid? Het is niet dat hij een bepaalde vetstof juist aanraadt of afraadt, hij geeft alleen vrij objectief zijn waarnemingen weer. En al deze vetstoffen zijn ook beschikbaar van merken die geen onderdeel zijn van Unilever, dus je kunt zelf de keuze maken om een product van Unilever te kopen of niet.

Ik vond het een leuk testje, dankjewel Rutger.

Beantwoorden
WI
Jos 2017-04-17 18:30:36

Inderdaad erg jammer. Je kunt aan veel artikelen dan Rutger merken dat hij zich voor het karretje van de margarine Mafia heeft laten spannen.
Bakken doe je met roomboter en niet met margarine. Ook niet wanneer je je laat sponsoren door Unilever

Beantwoorden
JO
Rita 2017-04-18 11:35:15

Helemaal niet. Rutger geeft gewoon zijn waarnemingen weer. Aan jou te kiezen welk merk je koopt.
Vind het een heel interessant artikel.
Bedankt Rutger!

Beantwoorden
RI
Lizzy 2017-04-17 16:26:55

Voor cakes met kokosolie is het beter om deze eerst te laten smelten op zacht vuurtje. De olie hoeft hiervoor niet heet te worden, van zodra het volledig gesmolten is door de rest van het beslag mixen. Normaal gezien mag je dan geen last meer hebben van bolletjes erdoorheen. Persoonlijk vind ik een cake met kokosolie te zwaar en te vettig, ook mijn minst favoriete van het lijstje dus.

Beantwoorden
LI
Laura Geerlings 2017-04-17 14:21:03

Gisteren de meringue gemaakt met vers fruit en banketbakkersroom . Daarbij de bokkenpootjes die al maandenlang een succes zijn.
Heerlijk! Niets over , pech voor vandaag.

Beantwoorden
LA
Rutger 2017-04-18 11:24:43

Wat goed om te horen! Leuk!

Beantwoorden
Irma 2017-04-17 13:39:07

Leuke test, ik blijf bij roomboter, margarine is mij teveel bewerkt en ik vind de geur van eten in margarine bereid niet prettig....

Beantwoorden
IR
Lioe 2017-04-17 17:43:34

Er is 1 margarine die ik wel lekker vind. Blue Band! Andere margarines zikn idd "niet te eten'. Moet je echt eens proberen.

Beantwoorden
LI
Dineke 2017-04-17 10:08:48

Inderdaad ik heb onlangs een cake gebakken met zonnebloemolie en yoghurt. Fris, lekker vochtig en vol van smaak.

Beantwoorden
DI
Rutger 2017-04-18 11:26:49

Die combinatie is ook erg lekker inderdaad! Ik zal er binnenkort nog een artikel over maken!

Beantwoorden
Ingrid 2017-04-17 08:59:35

Wat een goeie test Rutger, eindelijk eens duidelijkheid! Toch mis ik er nog eentje waar een excollegaatje altijd over opgaf, zonnebloemolie of bv. speciale olie voor bakken van Reddy. Hoe zijn jouw ervaringen daarmee?

Beantwoorden
IN
Rutger 2017-04-18 11:27:14

Dat kan ook zeker lekker zijn. Bij deze test ben ik echt uitgegaan van vetstoffen die vast zijn op kamertemperatuur. Voor cakes op oliebasis gebruik ik een net iets anders basisrecept. Ik zal er binnenkort een artikel over publiceren!

Beantwoorden