- Voor het browniebeslag
- 225 gr boter
- 115 gr pure chocolade (met een hoog percentage cacao; zelf gebruik ik chocola met 78% cacaogehalte)
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 330 gr suiker
- ¼ tl zout
- 1 tl vanille-extract
- 125 gr bloem
- 25 gr cacaopoeder
- 100 gr pecannoten
- Voor de karamel
- 75 ml slagroom
- flinke snuf (zee)zout
- 150 gr suiker
- 2½ el water
- 50 gr boter
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- zeezout(vlokken), om te bestrooien
Wat is er nog lekkerder dan een heerlijk stuk brownie? Een brownie met gezouten karamel! Ben je ook zo’n fan van salted caramel brownies? Dan moet je dit recept eens proberen! De smeuïge brownie, gezouten karameltopping en de garnering van extra zeezout: het is een hemelse combinatie.
Voor dit karamelbrownies recept gebruik ik mijn brownies basisrecept. Je kunt natuurlijk ook dit glutenvrije brownies recept als basis gebruiken.
Dit karamel-zeezout brownie recept is goed voor ongeveer 16 stukken.
Zelf brownies met karamel maken
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de pecannoten over de bakplaat en rooster ze 7 tot 9 minuten. Laat de noten afkoelen en hak ze grof.
Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier.
Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie of in de magnetron. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen. Klop intussen de twee eieren en de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig op, in ongeveer 5 minuten met een (hand)mixer met garde(s). Meng met een spatel het chocolademengsel door de luchtige massa tot het een egaal geheel is. Meng vervolgens ook de bloem en het cacaopoeder erdoorheen en voeg tot slot ⅔ van de geroosterde pecannoten toe. Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies 40 minuten. Laat ze daarna volledig afkoelen in de vorm.
Topping van gezouten karamel voor brownies maken
Doe de slagroom met het zout in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Doe intussen de suiker met het water in een andere (hoge) pan en laat dit koken tot een goudbruine karamel. In het begin kan je nog wat roeren om alles goed te mengen, maar zodra het mengsel kookt mag je echt niet meer roeren. Giet als de gezouten karamel goed is de warme room erbij. Let op, dit gaat spatten en bruisen en is erg heet. Roer het mengsel goed door tot een egale massa. Roer de boter erdoorheen tot deze opgelost is. Haal de pan van het vuur en laat de karamel afkoelen op kamertemperatuur. Meer info over zelf karamel maken lees je hier!
Bestrijk de brownies met de afgekoelde karamel. Garneer deze tot slot met de achtergehouden geroosterde pecannoten en de zeezoutvlokken voor de perfecte brownie met karamel en zeezout.
Foto: Erik Spronk






