Mokka is superlekker om te gebruiken in een nagerecht en deze mokka panna cotta met karamelsaus is hier een goed voorbeeld van. In dit recept gebruik ik zelfgemaakte mokka-extract om de panna cotta op smaak te brengen. Dat klinkt misschien lastig, maar het is echt heel makkelijk. Er zijn verschillende manieren om het te maken. Lees er meer over in dit artikel: zelf mokka-extract maken.
Met dit recept maak je mokka panna cotta voor 4 personen.
5 tips voor de lekkerste mokka panna cotta
- Om te voorkomen dat al het vanillemerg naar beneden zakt – en dus na het storten aan de bovenkant zit – kun je het roommengsel eerst laten afkoelen tot kamertemperatuur, voordat je het in de vormpjes giet. Roer het roommengsel tijdens het afkoelen regelmatig door.
- Als je dit toetje in glaasjes maakt, kun je eventueel een ½ gelatineblaadje minder gebruiken. Het wordt dan iets zachter, maar dat werkt nog prima in een glaasje.
- Wil je de koffie panna cotta in vormpjes maken en voor het serveren storten? Check dan basisrecept panna cotta voor meer uitleg.
- Deze koffie panna cotta is met karamelsaus en geroosterde kokossnippers, maar kies voor variatie ook eens voor chocoladesaus.
- De kokossnippers kun je in de grotere supermarkten en natuurwinkels vinden. Lekker om ze te roosteren, in een droge koekenpan of in een oven van 170 °C. Houd ze goed in de gaten, zodat ze niet te donker worden. Na het roosteren laat je de snippers afkoelen. Luchtdicht verpakt blijven ze enkele weken goed.
Hoe bewaar ik deze mokka pannacotta met karamel?
De zelfgemaakte mokka pannacotta kun je 2–3 dagen bewaren in de koelkast. Ideaal als je het toetje al van tevoren wilt klaarmaken. Het is wel het lekkerste om de karamelsaus en geroosterde kokossnippers pas toe te voegen vlak voor het serveren.
- Voor de panna cotta
- ½ vanillestokje
- 500 ml slagroom
- 60 gr suiker
- 2-3 el zelfgemaakte mokka-extract
- 3½ gelatineblaadjes (5,8 gr), geweekt in koud water
- Voor de topping
- karamelsaus
- 20 gr grof kokosschaafsel, geroosterd
Koffie-karamel panna cotta maken
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe zowel het vanillemerg als het leeggeschraapte stokje samen met de slagroom en de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook.
Haal als de slagroom kookt de pan van het vuur en los de geweekte gelatine in de room op. Voeg het mokka-extract toe. Doe niet al het extract in één keer bij het roommengsel, maar proef tussendoor om te bepalen hoe intens je de mokkasmaak wilt. Laat het roommengsel afkoelen tot kamertemperatuur en haal dan het vanillestokje eruit. Giet het afgekoelde roommengsel in 4 glaasjes en laat ze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Schenk voor het serveren wat karamelsaus op de mokka panna cotta en garneer het toetje tot slot met het geroosterde kokosschaafsel.
Foto’s: Erik Spronk
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Hoi rutger,
Ik gebruik veel van je recepten mijn vraag is kan je ook plantaardige gelatine gebruiken voor pannacotta?
Zoja hoeveel en hoe?
Hi! Dat kan zeker. Elke soort werkt net anders, maar ik heb hier bijvoorbeeld een recept met agar agar staan: https://rutgerbakt.nl/dessert-recepten/panna-cotta-met-agar-agar-zonder-gelatine/
BeantwoordenHet recept is top, structuur super, maar ik vind het behoorlijk zoet. Volgende keer doe ik de helft suiker. Zeker met de combinatie van karamel.
BeantwoordenU kunt niet meer reageren.
Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.