Ingrediëntenlijst
  • Voor de panna cotta
  • 3,5 gelatineblaadjes (6 gram)
  • 500 ml slagroom
  • 60 gr suiker
  • ½ vanille stokje

Panna cotta is een heerlijk zijdezacht Italiaans dessert. Letterlijk betekent het gekookte room en ik ben er dol op! Dit is mijn basisrecept voor panna cotta, waar je nog van alles aan kunt toevoegen of bij kunt serveren. Enkele variaties die ik hierop al heb gemaakt zijn deze panna cotta met witte chocolade, deze panna cotta met yoghurt en deze panna cotta met kokosmelk. Maar ook zonder toevoegingen of met slechts wat vers fruit is deze panna cotta onweerstaanbaar lekker!

De kunst van een goede panna cotta is om net genoeg gelatine te gebruiken om hem niet in te laten storten, maar zeker niet te veel. Het puddinkje mag na het storten lekker wiebelen. Zelf gebruik ik graag metalen vormpjes om de panna cotta in op te laten stijven, omdat ze bij het storten de warmte van het water goed geleiden. Hierdoor hoef je het vormpje echt maar een paar seconden in heet water te dopen voordat je de panna cotta kan storten. Vind je het storten te veel gedoe? Dan kan je dit dessert ook in glaasjes maken en daarin serveren.

Bereiding: Panna cotta

Week de gelatineblaadjes in koud water. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg en het stokje samen met de slagroom en suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Haal als de slagroom kookt deze van het vuur en los de geweekte gelatine daarin op. Giet het roommengsel in 4 tot 6 vormpjes of glaasjes en laat ze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

De panna cotta in de glaasjes kan zo geserveerd worden, die in de vormpjes moet nog gestort worden. Dompel daar voor de vormpjes enkele seconden in een bakje met heet water (kijk uit dat er geen water bij de panna cotta komt) en haal deze er dan weer uit. Maak met een scherp mes de bovenkant rondom los en stort deze vervolgens op een bordje.

Foto: Erik Spronk

Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Renate 2017-12-17 14:00:05

Dag Rutger, kun je deze ook invriezen?

Beantwoorden
RE
Rutger 2017-12-18 00:52:56

Hoi! Volgens mij kan het wel, maar heb het eigenlijk nog nooit geprobeerd. Je kunt ze ook tot twee dagen van tevoren maken en gewoon in de koelkast bewaren tot gebruik.

Beantwoorden
Renate 2017-12-18 07:40:00

Dan ga ik het proberen ?

Beantwoorden
RE
Jolanda Jansen 2017-08-27 19:33:09

Is het mogelijk om bij de basis panna-cotta sinaasappelsap toe te voegen? Heb nog best veel perssinaasappelen liggen namelijk

Beantwoorden
JO
Rutger 2017-09-10 15:40:40

Je kunt een gedeelte van de room vervangen door sinaasappelsap, maar als je het er aan toevoegt klopt de verhouding niet meer. Een beetje sinaasappelrasp in de warme room laten trekken is ook heel lekker trouwens!

Beantwoorden
Margriet 2017-05-24 13:07:28

Rutger, hoe zorg ik ervoor dat de vanille goed gemengd blijft. Ik had laatst een bodempje met zwarte spikkeltjes.

Beantwoorden
MA
Decock Monique 2017-05-25 07:45:13

Rutger,
Dat is een goede opmerking van Margriet,inderdaad steeds de zaadjes bevinden zich onderaan,niet tegenstaande al roerend de appareil in potjes verdeeld??
Misschien weet jij raad ,ik denk dat het temaken heeft met de zwaarte?

Beantwoorden
DE
Rutger 2017-05-26 10:50:42

Dat gebeurd heel snel inderdaad. Om het te voorkomen moet je het roommengsel op kamertemperatuur laten afkoelen tot het bijna op gaat stijven. Tussendoor regelmatig roeren en pas op het laatst in de vormpjes gieten. Dat is wel wat bewerkelijker.

Beantwoorden
Margriet 2017-05-26 11:51:52

Oke, iets meer geduld dus ??

Beantwoorden
MA
Susan 2017-05-24 12:09:04

Beste Rutger,

Zou ik dit recept ook met agar-agar in poedervorm kunnen maken i.p.v. gelatine? Zo ja, hoeveel zou ik hiervan moeten gebruiken dan?

Alvast bedankt!

Beantwoorden
SU
Rutger 2017-05-26 10:52:15

Het kan wel, alleen weet ik de exacte verhouding niet omdat ik nog te weinig ervaring met agar-agar heb. Wat ik wel weet is dat agar-agar na verloop van tijd zijn stevigheid verliest, dus je kunt de panna cotta niet heel ver van te voren maken.

Beantwoorden
Hans 2018-01-09 20:07:16

Hoi Suzan,

Het kan inderdaad ook met agar agar.

Ik probeerde pas om 100 ml op 5 gram maar dat was aan de stijve kant.
volgende keer probeer ik 100 op 4

Succes

Beantwoorden
HA
de chef 2018-01-10 12:36:50

ik ben chef agar agar is 9 gram per liter voor zachte structuur 10 gram per gel 11 gram rete stevig dus 5g op 100 = overkill voor 100 zou ik max 2 gram doen

Beantwoorden
DE
Rutger 2018-01-15 00:19:05

Dankjewel voor je advies! Goed om de richtlijnen te weten! Ik ga het zelf ook eens uitproberen!

Beantwoorden