Kerstbrownies maken? Deze brownies zijn een feestelijke twist op mijn ultieme brownie recept en perfect om te serveren tijdens Kerst. Waarom zijn deze brownies perfect voor kerst? Het beslag is op smaak gebracht met een combinatie van sinaasappelrasp en kaneel. Als vulling heb ik gekozen voor geroosterde pecannoten en gedroogde cranberry’s. Voor mij is dat echt kerst!
Je kunt van deze brownie 16 stukken snijden, maar natuurlijk kun je ze ook kleiner snijden en bijvoorbeeld serveren als onderdeel van een grand dessert of afternoon tea. Of als friandise na de maaltijd.
Kerstbrownies: variatie op mijn ultieme recept
Het ultieme recept waar deze kerstbrownies op gebaseerd zijn, heeft me heel wat dagen (weken zelfs) perfectioneren gekost, maar ik ben er na al die jaren nog steeds ontzettend blij mee. Dat recept heb ik ontwikkeld in de aanloop naar mijn eerste bakboek. Voor het beste recept had (en heb) ik zeker wat eisen; voor mij moet een brownie goed naar chocolade smaken, niet te droog zijn, maar ze hoeven ook niet zo zacht dat je ze met een lepel uit kunt smeren. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik had een missie: alleen het beste brownie recept vinden. In die tijd werkte ik nog in het ziekenhuis en na mijn werk ging er weer een nieuwe lading brownies de oven in, die we dan de volgende ochtend konden proeven.
Er zijn heel veel batches uit de oven gekomen. Dan weer net iets te droog, dan weer met te weinig chocoladesmaak, of juist totaal niet gaar. Mijn vriend en ik konden op een gegeven moment geen brownie meer zien, maar ik kon niet stoppen tot ik hét recept had gevonden. Door aan allerlei knoppen te draaien, kon ik veel verschillende dingen proberen. Een andere baktijd of temperatuur, maar ook variëren met de verhoudingen van het recept en de manier waarop ik ingrediënten verwerkte.
Ik ontdekte bijvoorbeeld dat brownies het lekkerst worden van binnen als ze eerst wat rijzen, om vervolgens weer in te zakken. Dat zorgt voor een heerlijke chewy, bijna fudgy structuur. In mijn recept zorgen de luchtig geklopte eieren daarvoor. Na een paar kilo boter, suiker en chocolade bakte ik eindelijk mijn ultieme brownies. En dat heerlijke recept is ideaal om mee te variëren, zoals deze kerstbrownies laten zien!
Kerstbrownies versieren
Ik heb ervoor gekozen om de kerstbrownies te versieren met kerstsprinkles, maar je kunt ze ook op een andere kerstige manier versieren. Denk bijvoorbeeld aan kerstchocolade, stukjes gecrushte zuurstok, een klein gingerbread koekje, of wat extra geroosterde stukjes pecannoot en gedroogde cranberry’s.
Hoe kan ik deze kerstbrownies bewaren?
Wil je deze kerstbrownies maken voor de feestdagen, maar niet op de dag zelf te lang in de keuken staan? Je kunt deze feestelijke brownies ook heel goed van tevoren maken. Verpak de kerstbrownies luchtdicht op kamertemperatuur, dan blijven ze 4-5 dagen lekker. Langer bewaren? Invriezen kan ook heel goed: luchtdicht verpakt blijven ze in de vriezer 2-3 maanden goed.
Meer inspiratie?
Op zoek naar andere lekkere brownies? De volgende recepten kun je ook prima als kerstbrownie serveren: cappuccino brownies, after eight brownies of deze cheesecake brownies met framboos. Voor een compleet overzicht bekijk je mijn brownie recepten.
- Voor het beslag
- 75 gr pecannoten
- 225 gr boter
- 115 gr pure chocolade (met zo’n 78% cacaogehalte)
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 300 gr suiker
- rasp van 1 sinaasappel
- ¼ tl zout
- 125 gr bloem
- 25 gr cacaopoeder
- 2½ tl kaneelpoeder
- 60 gr gedroogde cranberry’s
- Voor de topping
- 70 gr witte chocolade, gesmolten
- (kerst)sprinkles, optioneel
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
Zelf kerstbrownies maken
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de pecannoten over de bakplaat en rooster ze in 7-9 minuten goudbruin. Laat de noten afkoelen en breek of hak ze vervolgens in stukjes.
Vet een vierkante bakvorm van 20×20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten van de bakvorm met bakpapier. Check ook deze how-to bakvormen invetten en bekleden met bakpapier.
Beslag voor kerstbrownies maken
Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen. Klop intussen de twee eieren en de eidooier met de suiker, de sinaasappelrasp en het zout met een (hand)mixer met garde(s) luchtig, tot het mengsel heel licht van kleur is geworden en het als een lint van de garde af loopt (ongeveer 5 minuten).
Meng met een spatel het chocolademengsel door de luchtige eiermassa tot het goed gemengd is. Spatel de bloem, het cacaopoeder en de kaneel door het beslag. Meng tot slot de stukjes pecannoten en de gedroogde cranberry’s door het browniebeslag.
Kerstbrownies bakken
Schep het beslag in de bakvorm, strijk het glad en bak de brownies zo’n 40 minuten in de voorverwarmde oven van 175 °C. Laat de brownies volledig afkoelen in de vorm voordat je het er met behulp van het bakpapier uithaalt. Tijdens het afkoelen zakken ze iets in, dat hoort zo.
Brownies garneren en serveren
Je kunt de kerstbrownies eerst garneren en daarna in stukken snijden, of de stukken pas na het snijden garneren. Ik koos voor dat laatste. Snijd de brownies in de gewenste maat. Besprenkel de stukken met behulp van een theelepel of een cornetje met gesmolten witte chocolade en bestrooi ze direct met de sprinkles. Zet de kerstbrownies kort in de koelkast, tot de witte chocolade stevig is. Serveer ze op kamertemperatuur.
Foto’s: Saskia Lelieveld
Delen met vrienden:
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
Gerelateerd
Is het mogelijk om nog bakpoeder aan de bloem toe te voegen om de brownies een fractie minder plakkerig te krijgen?
Wat zou de bakpoeder doen/toevoegen?
Ik heb deze zojuist gemaakt en ondanks dat hij zou moeten afkoelen heb ik toch vast een stukje geproefd, Hij is echt super lekker. Ik decoreer hem verder niet want hij wordt een onderdeel van het kerst dessert.
BeantwoordenRutger hoe komt het dat de bovenkant “scheurtjes”vertoont en hoe kan ik dat voorkomen?
De brownies zullen ongetwijfeld erg lekker zijn zoals we van jou gewend zijn!
Hi. Die scheurtjes horen erbij, het beslag rijst eerst iets en zakt later weer in. Dat maakt ze zo lekker smeuïg.
Beantwoorden