Als je van zoete dingen houdt en vooral van chocolade, dan is een chocolade fondue een waar feestje. Veel mensen kennen fondue alleen van stukjes vlees in de hete olie dopen, van groenten in een bouillon laten garen of van stokbrood in kaasfondue dippen. Allemaal ook heel lekker natuurlijk, maar zoet fonduen met chocolade is ook een echte aanrader. Je kunt op verschillende momenten van een chocolade fondue genieten: rond theetijd, op een (kinder)feestje of als (grand) dessert. Om eerlijk te zijn is er altijd wel een excuus te vinden voor een gezellige en lekkere chocolade fondue!

Chocolade fondue

In dit artikel vertel ik je alles over chocolade fondue. Wat heb je nodig, hoe laat je de chocolade smelten en wat voor lekkers kun je er allemaal in dippen? Ik beantwoord veelgestelde vragen over chocolade fondue en geef een aantal handige en lekkere tips.

Voor dit artikel heb ik samengewerkt met Baktotaal Bouwhuis Naast dat je daar alles vind om te bakken, kun je daar ook terecht voor de lekkerste chocolade fondue!

Chocolade fondue

Wat heb je nodig voor chocolade fondue?

Voor een chocolade fondue heb je een aantal dingen nodig: de juiste ingrediënten, een goed recept voor het smelten van de chocolade en lekkernijen om in de gesmolten chocolade te dippen. 

Daarnaast wil je voorkomen dat de gesmolten chocolade stolt. Dit doe je door de chocolade warm te houden en dit kan je op verschillende manieren doen:

  1. Chocolade fondue set met een waxinelichtje, bijvoorbeeld dit porseleinen fondue setje. 
  2. Chocolade fontein, waarbij de chocolade in beweging is en naar beneden blijft stromen. Ziet er geweldig uit! Je hebt de chocolade fontein in verschillende maten, zo is er deze middelgrote chocoladefontein (die je ook op de foto ziet) of deze grote chocoladefontein
  3. Chocolade fondue pan, zoals deze chocolade verwarmer. Deze pan is vooral bedoeld om chocolade te smelten, maar je kunt hem ook op tafel zetten tijdens het fonduen.

Wat voor chocolade gebruiken voor chocolade fondue?

Chocolade fondue is niets meer dan gesmolten chocolade waar je allerlei lekkere dingen in kunt dopen. Welke chocolade smelt het beste? Het is fijn als de gesmolten chocolade net wat vloeibaarder is dan normaal, dit is handiger met het dippen. Gebruik je een chocolade fontein? Normale gesmolten chocolade (puur of melk) is dan net te dik, waardoor het niet mooi naar beneden stroomt. 

Je kunt speciale chocolade gebruiken voor chocolade fondue. Callebaut heeft speciale fontein chocolade, zowel in melkchocolade als pure chocolade. Aan deze chocolade is extra cacaoboter toegevoegd, waardoor de chocolade na het smelten mooi vloeibaar is. Je kunt ook gewone chocolade gebruiken en daar zelf maximaal 10% cacaoboter aan toevoegen.

Chocolade fondue

Chocolade maken voor chocolade fondue

Welke chocolade je ook gebruikt, het belangrijkste is dat de chocolade gesmolten is voordat je het in de fontein of fondueset doet. Je kunt de chocolade au bain-marie smelten in een pan (lees hier hoe je chocolade au bain-marie smelt) of de magnetron gebruiken. 

Gebruik je de magnetron? Doe de chocolade in een plastic of glazen kom en roer de chocolade elke 15-20 seconden door, om te voorkomen dat het verbrandt. Let op dat je een fontein op tijd aanzet (om voor te verwarmen). Zo giet je de gesmolten chocolade in een warme fontein en zal de chocolade niet stollen.

Slagroom toevoegen aan chocolade

Wat je ook vaak ziet is dat er slagroom door de gesmolten chocolade wordt gemengd. Zo maak je eigenlijk een soort ganache. De chocolade wordt wel eerder dikker dan dunner en is zeker niet geschikt om te gebruiken in een fontein. Slagroom gebruiken bij chocolade fondue in een porseleinen fondue set kan wel. Gebruik in dat geval 400 gram chocolade met 100-125 milliliter slagroom. Voeg al roerende de slagroom beetje bij beetje toe aan de gesmolten chocolade tot je de gewenste dikte hebt.

Wil je de chocolade juist iets dunner en vloeibaarder krijgen? Een manier is om er een scheutje zonnebloemolie aan toe te voegen. Persoonlijk vind ik dit wel minder lekker. 

Chocolade fondue

Lekkerste dingen om te dippen in chocolade fondue

Het leuke van chocolade fondue is dat je er heel veel dingen bij kunt serveren en je kunt gebruiken wat jij lekker vindt.

Fruit

Laten we ‘gezond’ beginnen met fruit. Wat voor fruit gebruik je bij een chocolade fondue? Heel veel vers fruit is niet alleen ontzettend lekker met chocolade, maar ook lekker makkelijk klaar te maken. Ga bijvoorbeeld voor aardbeien, frambozen, bramen, kersen, sinaasappel of mandarijn. Tip: vermeng stukjes banaan en appel voor het serveren met een beetje citroensap, dan worden ze minder snel bruin.

Het is ook heel leuk om wat klein zomerfruit op een koeklepel te leggen en deze onder de gesmolten chocolade te houden. Voor de stukjes fruit kun je een prikker, fonduevork of gebaksvorkje gebruiken als je in de chocolade gaat dippen.

Gebakken dingen & zoetigheid

Bij een chocolade fondue kun je ook heel goed gebakken dingen serveren. Denk aan koekjes, zoals lange vingers, wafeltjes, speculoosjes of zandkoekjes. Maar ook kleine stukjes cake, grotere wafels of biscuit zijn heerlijk om in de chocolade te dopen. 

En wat ook zeker niet mag ontbreken voor de echte zoetekauwen onder ons: marshmallows. Die horen er wat mij betreft in ieder geval echt bij! Bij Baktotaal Bakhuis vind je allerlei verschillende soorten: van groot tot klein en van zachte marshmallows tot harde schuimblokken.

Chocolade fondue

Strooisels voor een lekkere chocolade fondue

Fruit en andere lekkernijen in chocolade fondue dippen is natuurlijk al een feest. Maar je maakt een chocolade fondue helemaal compleet door de gesmolten chocolade na het dippen met iets te bestrooien. Gebruik bijvoorbeeld stukjes gekarameliseerde noot, mini smarties, karamel blokjes of musketzaad.

Met al deze tips weet ik zeker dat je een heerlijke chocolade fondue gaat hebben! Wat is jouw favoriet om in de chocolade te dippen?

Foto’s: Erik Spronk

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Baktotaal Bouwhuis

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (4)
Piolin 2021-11-13 11:11:25

Kan je ook specerijen toevoegen? Kaneel, peper, ..??

Beantwoorden
PI
Rutger 2021-11-16 13:02:28

Uiteraard!

Beantwoorden
Dani 2021-12-24 22:08:46

Dus je kan olie en slagroom toevoegen erin of moet je kiezen welke je wil.

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-12-27 14:05:40

Je kunt 1 van de twee kiezen

Beantwoorden
Marieke op den Kelder 2022-01-19 21:20:02

Hoeveel chocolade heb je nodig voor een chocolade fontein? Zodat je genoeg hebt dat hij mooi stroomt, maar je er ook even van kan eten?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-22 12:32:11

at ligt aan het formaat van de fontein, waarschijnlijk staat dat wel in de gebruiksaanwijzing.

Beantwoorden
Linda 2022-11-08 08:49:25

Als je slagroom gebruikt, wat voor slagroom moet je precies gebruiken?
Zo'n bekertje slagroom dat je normaal gesproken nog opklopt?
En moet je dan opgeklopte slagroom gebruiken of de directe niet opgeklopte slagroom uit dat bekertje?

Beantwoorden
LI
Rutger 2022-11-19 09:20:19

Je gebruikt dan inderdaad de slagroom die je normaal zou opkloppen, maar die gebruik je direct uit het bekertje (dus niet opgeklopt)

Beantwoorden