Ingrediëntenlijst
  • Voor het chocolade biscuitbeslag
  • 5 eieren
  • 150 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 125 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Met zelfgemaakt chocolade biscuit kan je veel kanten op. Dit chocolade biscuit recept is de perfecte basis voor diverse taarten, zoals een schwarzwälder kirschtorte of een heerlijke chocoladetaart met rood fruit. 

Je kunt eenvoudig zelf chocolade biscuit maken met dit recept. Chocolade biscuit maken kan, net als naturel biscuit, op 2 manieren. De eerste manier: klop de eieren au bain marie (zoals in mijn basisrecept biscuit). In dit chocolade biscuit recept gebruik ik de tweede manier: scheid de eieren en klop de dooiers en eiwitten apart op. Zo krijg je een mooie en luchtige basis voor je taart.

Chocolade biscuit - basisrecept

Met dit recept bak je een rond chocolade biscuit van 24 centimeter. Wil je een andere bakvorm gebruiken, kijk dan in deze bakvorm omrekentabel. Wil je het chocolade biscuit als dunne plak bakken? Strijk het beslag dan uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak het in een voorverwarmde oven van 230 °C in 7-11 minuten gaar. 

Tip: Dit is een basisrecept voor chocolade biscuit, maar ben je op zoek naar naturel biscuit? Gebruik dan mijn naturel biscuit recept of vervang de cacaopoeder in dit recept door een gelijke hoeveelheid bloem. Voeg naar wens citroenrasp op vanille-extract toe.

Chocolade biscuit - basisrecept

Zelf chocolade biscuit maken

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde (spring)vorm van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. 

Splits de eieren en doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom. Klop de eiwitten luchtig op met een (hand)mixer met garde(s) en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.

Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door de eigelen. Voeg – als dit goed gemengd is – de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Zeef de bloem en het cacaopoeder boven de kom en spatel dit door de luchtige eimassa. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak het chocolade biscuit 20-25 minuten. 

Tip: wil je het chocolade biscuit lekker zacht en extra smaakvol maken? Dan kan je het chocolade biscuit na het bakken en doorsnijden temperen. Gebruik hiervoor zelfgemaakte trempeersiroop.

Chocolade biscuit bewaren

Ga je het chocolade biscuit op korte termijn gebruiken? Verpak het gebakken (ongevulde) chocolade biscuit luchtdicht op kamertemperatuur. Zo blijft het 2-3 dagen goed. Wil je het langer bewaren? Dan kan je het chocoladebiscuit invriezen en zo enkele maanden bewaren.

Heb je een gevulde chocolade biscuit taart? Dan bewaar je hem in de koelkast.

Foto’s: Erik Spronk 

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (20)
Jans 2021-10-16 15:28:45

Ik haal zojuist mijn biscuit uit de oven. Lijkt prima, 3.5 cm hoog. Ietsjes bol.
Snijden zal nog een dingetje worden. Dat laat ik mijn man doen!
Morgen vullen.
Benieuwd!
Kan ik het tempereersiroop dag van te voren maken?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-10-18 08:25:35

Lekker! De trempeersiroop kun je prima van tevoren maken.

Beantwoorden
Iris Schouten 2021-09-12 19:49:04

Hey Rutger!

Ik wil dit recept graag gebruiken alleen wil ik het gebruiken in een springvorm van 20cm
Welke hoeveelheden kan ik dan het beste gebruiken?

Groetjes!

Beantwoorden
IR
Rutger 2021-09-13 07:33:45

Op deze pagina vind je een omrekentabel: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
Simone 2021-08-18 21:08:14

Mijne staat nu op 180 gr al 25 min in de oven, maar is nog nirt gaar. Is 180 heteluxht oven temperatuur ?

Beantwoorden
SI
Rutger 2021-08-19 11:46:10

Hoi! De temperatuur is wel voor onder- en bovenwarmte, maar afhankelijk van je oven kan een baksel soms net iets korter of langer moeten.

Beantwoorden
Fars 2021-07-18 23:17:04

goed recpet

Beantwoorden
FA
Suzan 2021-05-21 17:44:11

Beste Rutger,
Dank voor dit heldere recept. Ik heb het net gemaakt om er een schwartswalder kirschtorte mee te maken. De biscuit lijkt luchtig naar hij is erg bol geworden, hoewel ik het beslag gelijkmatig verdeeld heb.

Het in drie plakken snijden wordt al ingewikkeld genoeg zonder taartzaag en met mijn handigheid... Ik verlies te veel als ik de Bolling er ook nog af moet snijden.

Hoe voorkom je dat een biscuit bol wordt? Oftewel: Hoe bak je een mooie vlakke biscuit zonder dat dit ten koste gaat van de luchtigheid?

Hartelijke groet,

Suzan

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-05-31 10:59:46

Hoi. heb je met onder- en bovenwarmte gebakken? Met hetelucht wordt het biscuit vaak boller.

Beantwoorden
Hanne 2021-05-14 09:22:40

Hallo Rutger,
Voor hoeveel personen is dit recept voorzien? Ik zie dat hier een ronde vorm van 24centimeter wordt gebruikt.

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-05-17 09:31:57

Hoi! Dat ligt er natuurlijk een beetje aan wat voor taart je er mee gaat maken, maar gemiddeld voor 10-12 punten.

Beantwoorden
Floor 2021-05-02 13:00:29

Goed biscuit! Luchtig en licht.

Beantwoorden
FL
Kim 2021-05-01 14:43:47

Hey Rutger, ik heb vandaag 2 biscuit gemaakt. De eerste had ik mijn eiwit minder stijf opgeklopt, dus dat hij daarom niet zo hoog is.
De tweede had ik wel goed geklopt en het ging goed toen ik het eigeel er doorheen spatelde. Ik raakte mijn luchtige deeg toch wel kwijt bij de bloem en cacao. Ik probeer het zo luchtig mogelijk te houden en weinig te spatelen, maar of ik zit met klontjes of hij wordt minder luchtig. Hij is nu 3 cm hoog ipv 1.5.
Heb je eventueel tips hiervoor?

Beantwoorden
KI
Floor 2021-05-02 13:02:48

Ik ben niet Rutger, maar het kan helpen om niet de dooiers aan het eiwit toe te voegen maar andersom in delen. Dus eerst een kwart van het eiwit en daarna weer een kwart enz. Vouw de bloem en cacaopoeder rustig door het beslag, neem hier de tijd voor. Hopelijk kun je er iets mee!

Beantwoorden
FL
Rutger 2021-05-03 08:59:36

Hoi! Zoals ik al in een andere reactie las kun je inderdaad beter het eiwit bij de dooiers in delen mengen, in plaats van andersom. Zeef de bloem en het cacao goed en spatel het dan door. Wellicht de volgende keer het eiwit nog langer kloppen. Als de suiker is opgelost in het eiwit kan deze de luchtigheid ook beter vasthouden.

Beantwoorden
Benthe 2021-04-13 13:58:28

Dit is een geweldig recept

Beantwoorden
BE
Aimée 2021-04-05 12:05:07

Ik kreeg de eiwitten niet stijf! Mijn beslag was donkerder.

Beantwoorden
AI
Rutger 2021-04-12 11:08:14

Was de kom en garde goed vetvrij en zat er geen spoortje eigeel in het eiwit? Doordat je de eiwitten niet stijf kreeg was het beslag ook donkerder, omdat het minder luchtig was.

Beantwoorden
anoniempjeeeee 2021-03-27 15:29:28

smaakt deze taart ook echt naar chocolade??

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-03-29 19:46:33

De cacaopoeder geeft het biscuit een chocoladesmaak ja, maar er zijn natuurlijk ook vollere chocoladetaarten, zoals bijvoorbeeld deze: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/chocoladetaart/volle-chocoladetaart-bosvruchten-recept/

Beantwoorden
Maria schenkel 2021-03-20 10:00:47

Hallo Rutger,

Waarom gebruik je verschillende verhoudingen van ingredienten voor de Chocolade biscuit ?
b.v. het basis recept 12 febr.2021 is anders dan de biscuit voor de chocolade taart van 4 okt 2020.
vr gr maria

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-03-21 13:14:37

De chocoladetaart van 4 oktober hoeft minder stevig te zijn, omdat daar enkel luchtige mousse in zit en een ganache bovenop. Bij het basisrecept biscuit ga ik uit van een taart die nog verder gevuld of zelfs bekleed wordt. Dan heb je net iets meer bloem nodig om een steviger biscuit te verkrijgen.

Beantwoorden
maria schenkel 2021-03-23 10:13:51

duidelijk dankjewel

Beantwoorden
MA
Tilde 2021-03-19 07:39:46

Kan je bij dit recept (methode 2) de eiwitten te lang opkloppen? Is het voldodende als je de kom net omgekeerd kan houden of klop je beter nog wat langer door? Bedankt voor je feedback!

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-03-21 13:20:29

Je kunt de eiwitten ook te lang opkloppen, dat is ook niet goed inderdaad. Als je de kom op z'n kop kunt houden is het prima!

Beantwoorden
Shereen 2021-03-15 16:37:48

Hoi Rutger,

Kan ik met dit recept ook een redvelvet taart maken. Dus als basis bischuit cake en dan wat minder cacaopoeder?? Ik wil.graag een luchtige redvelvet taart maken

Beantwoorden
SH
Rutger 2021-03-21 13:32:18

Hoi, dat kan, maar het gaat wel de echte smaak en structuur van een red velvet taart missen. Je bakt dan als het ware gewoon een rood biscuit, maar dat kan prima.

Beantwoorden
Dina 2021-03-13 13:34:10

Hoe kan het dat mijn biscuit cake altijd iets grover is dan wat je bij een winkel / bakkerij taart koopt.
Gebruik ik dan verkeerde tarwebloem. Of patent bloem.
Wat is de beste bloem om te gebruiken.

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-03-15 10:51:25

Je kunt gewoon tarwebloem gebruiken. Het biscuit van winkels/bakkers wordt zo goed als altijd met een mix gemaakt, met veel verbeteraars en hulpstoffen. Daardoor is die structuur ook net iets anders.

Beantwoorden
Wilma Dankbaar 2021-03-11 10:47:44

Vandaag voor de eerste keer in mn leven dit biscuit gemaakt.
Heel erg goed gelukt.
Heb hem met gesplitste eieren gemaakt.
Fantastisch recept, voor herhaling vatbaar

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-03-15 11:00:56

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Aimée 2021-04-05 12:06:29

T was ook mijn eerste ×

Beantwoorden
AI
Camille en lotte 2021-03-10 14:07:43

Hey, wij hebben jou biscuit ook gemaakt we hebben de 2de methode gekozen en natuurlijk ook geprobeerd het zag er heel lekker en luchtig uit hij is een wel gestegen

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-03-15 11:04:07

Super!

Beantwoorden
Sylvia 2021-02-14 10:53:42

Het zit nu in de oven, maar.... ik kon nèt de bodem van de vorm bedekken met het beslag.... ik ben benieuwd hoe het er uit gaat komen. De hoeveelheid is misschien wat weinig voor 24 cm?

Groetjes Sylvia

Beantwoorden
SY
Sylvia 2021-02-14 11:17:25

Hij is idd maar nèt een cm hoog. Ik heb overigens de eieren au bain marie-methode gebruikt.... iemand enig idee wat ik fout heb gedaan?

Beantwoorden
SY
Rutger 2021-02-15 13:41:14

Het klinkt alsof het beslag niet luchtig genoeg was. De lucht in het beslag zorgt ervoor dat het biscuit kan rijzen tijdens het bakken.

Beantwoorden
Daniëlle 2021-03-01 13:58:09

Hoi Rutger en Sylvia,
Ik heb vorige week 3 pogingen gedaan omdat ik een sneeuwster wilde maken.
Heb voor het bakken van de biscuit methode 1 gebruikt.
Met biscuit 1 en 3 heb ik helaas dezelfde ervaring als Sylvia. Kon net de bodem bedekken en het resultaat 1-1,5 cm hoog. Vandaar dat ik meerdere biscuits heb gebakken.
Biscuit 2 was helaas te vast en helemaal mislukt.
Ik heb mijn sneeuwster uiteindelijk wel gemaakt en smaakte wel maar de biscuits waren totaal niet luchtig en veel te vast.
Ik heb heel voorzichtig gespateld en ik denk niet te lang. Maar wat is ‘niet te lang’. Hoe lang moet je ongeveer spatelen voor het beste resultaat. En moet ik mijn bloem wellicht in delen toevoegen?

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-03-08 10:32:07

Hoi. Ik zal proberen hier in de toekomst nog een keer meer uitleg over te geven! Ik merk dat het een onderwerp/vraag is die heel veel terugkomt.

Beantwoorden
Rutger 2021-02-15 13:42:09

Hoi! De foto's die in het recept staan zijn gemaakt met exact dezelfde hoeveelheid, je moet de vorm echt goed voor de helft kunnen vullen met het beslag, anders is er iets mis met de luchtigheid.

Beantwoorden
jeanne 2021-02-13 13:18:03

Rutger ik mis de maizena erin, Een hoeveel moet erin dan

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-02-15 13:46:32

Hoi. Ik gebruik geen maizena dit biscuit recept.

Beantwoorden
Peter 2021-02-13 09:16:35

Kun je dit biscuit ook voor een Sachertorte gebruiken

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-02-15 13:47:43

De cake van een sachertaart is veel vaster en steviger dan dit chocoladebiscuit. Je kunt het wel gebruiken, maar dan is het niet echt meer een sachertorte.

Beantwoorden