Ingrediëntenlijst
  • Voor het chocolade biscuitbeslag
  • 5 eieren
  • 150 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 125 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten

Met zelfgemaakt chocolade biscuit kan je veel kanten op. Dit chocolade biscuit recept is de perfecte basis voor diverse taarten, zoals een schwarzwälder kirschtorte of een heerlijke chocoladetaart met rood fruit. 

Je kunt eenvoudig zelf chocolade biscuit maken met dit recept. Chocolade biscuit maken kan, net als naturel biscuit, op 2 manieren. De eerste manier: klop de eieren au bain marie (zoals in mijn basisrecept biscuit). In dit chocolade biscuit recept gebruik ik de tweede manier: scheid de eieren en klop de dooiers en eiwitten apart op. Zo krijg je een mooie en luchtige basis voor je taart.

Chocolade biscuit - basisrecept

Met dit recept bak je een rond chocolade biscuit van 24 centimeter. Wil je een andere bakvorm gebruiken, kijk dan in deze bakvorm omrekentabel. Wil je het chocolade biscuit als dunne plak bakken? Strijk het beslag dan uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak het in een voorverwarmde oven van 230 °C in 7-11 minuten gaar. 

Tip: Dit is een basisrecept voor chocolade biscuit, maar ben je op zoek naar naturel biscuit? Gebruik dan mijn naturel biscuit recept of vervang de cacaopoeder in dit recept door een gelijke hoeveelheid bloem. Voeg naar wens citroenrasp op vanille-extract toe.

Chocolade biscuit - basisrecept

Zelf chocolade biscuit maken

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde (spring)vorm van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. 

Splits de eieren en doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom. Klop de eiwitten luchtig op met een (hand)mixer met garde(s) en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.

Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door de eigelen. Voeg – als dit goed gemengd is – de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Zeef de bloem en het cacaopoeder boven de kom en spatel dit door de luchtige eimassa. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak het chocolade biscuit 20-25 minuten. 

Tip: wil je het chocolade biscuit lekker zacht en extra smaakvol maken? Dan kan je het chocolade biscuit na het bakken en doorsnijden temperen. Gebruik hiervoor zelfgemaakte trempeersiroop.

Chocolade biscuit bewaren

Ga je het chocolade biscuit op korte termijn gebruiken? Verpak het gebakken (ongevulde) chocolade biscuit luchtdicht op kamertemperatuur. Zo blijft het 2-3 dagen goed. Wil je het langer bewaren? Dan kan je het chocoladebiscuit invriezen en zo enkele maanden bewaren.

Heb je een gevulde chocolade biscuit taart? Dan bewaar je hem in de koelkast.

Foto’s: Erik Spronk 

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (3)
Sylvia 2021-02-14 10:53:42

Het zit nu in de oven, maar.... ik kon nèt de bodem van de vorm bedekken met het beslag.... ik ben benieuwd hoe het er uit gaat komen. De hoeveelheid is misschien wat weinig voor 24 cm?

Groetjes Sylvia

Beantwoorden
SY
Sylvia 2021-02-14 11:17:25

Hij is idd maar nèt een cm hoog. Ik heb overigens de eieren au bain marie-methode gebruikt.... iemand enig idee wat ik fout heb gedaan?

Beantwoorden
SY
Rutger 2021-02-15 13:41:14

Het klinkt alsof het beslag niet luchtig genoeg was. De lucht in het beslag zorgt ervoor dat het biscuit kan rijzen tijdens het bakken.

Beantwoorden
Daniëlle 2021-03-01 13:58:09

Hoi Rutger en Sylvia,
Ik heb vorige week 3 pogingen gedaan omdat ik een sneeuwster wilde maken.
Heb voor het bakken van de biscuit methode 1 gebruikt.
Met biscuit 1 en 3 heb ik helaas dezelfde ervaring als Sylvia. Kon net de bodem bedekken en het resultaat 1-1,5 cm hoog. Vandaar dat ik meerdere biscuits heb gebakken.
Biscuit 2 was helaas te vast en helemaal mislukt.
Ik heb mijn sneeuwster uiteindelijk wel gemaakt en smaakte wel maar de biscuits waren totaal niet luchtig en veel te vast.
Ik heb heel voorzichtig gespateld en ik denk niet te lang. Maar wat is ‘niet te lang’. Hoe lang moet je ongeveer spatelen voor het beste resultaat. En moet ik mijn bloem wellicht in delen toevoegen?

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-02-15 13:42:09

Hoi! De foto's die in het recept staan zijn gemaakt met exact dezelfde hoeveelheid, je moet de vorm echt goed voor de helft kunnen vullen met het beslag, anders is er iets mis met de luchtigheid.

Beantwoorden
jeanne 2021-02-13 13:18:03

Rutger ik mis de maizena erin, Een hoeveel moet erin dan

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-02-15 13:46:32

Hoi. Ik gebruik geen maizena dit biscuit recept.

Beantwoorden
Peter 2021-02-13 09:16:35

Kun je dit biscuit ook voor een Sachertorte gebruiken

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-02-15 13:47:43

De cake van een sachertaart is veel vaster en steviger dan dit chocoladebiscuit. Je kunt het wel gebruiken, maar dan is het niet echt meer een sachertorte.

Beantwoorden