Wil je zelf chocolade biscuit maken? Een goed biscuit vormt de basis voor de meest verrukkelijke taarten. Daarom deel ik graag mijn recept voor een luchtig en smaakvol chocolade biscuit, zodat ook jij de perfecte basis hebt voor jouw baksels.

Welke taart je ook wilt maken met een chocolade biscuit, met dit recept ben je verzekerd van succes. Doe inspiratie op voor lekkere taarten, maak gebruik van mijn tips & tricks en duik direct de keuken in met dit chocolade biscuit recept!

Chocolade biscuit - basisrecept

Zelf chocolade biscuit maken: 2 manieren

Je kunt op 2 verschillende manieren chocolade biscuit maken, eigenlijk hetzelfde als naturel biscuit:

  1. Klop de eieren au bain-marie (zoals ik in mijn basisrecept biscuit doe).
  2. In dit chocolade biscuit recept gebruik ik de tweede manier: scheid de eieren en klop de dooiers en eiwitten apart op. Zo krijg je een mooie en luchtige basis voor je taart.

Wat maken met chocolade biscuit?

Dit chocolade biscuit recept is de perfecte basis voor diverse taarten, zoals een schwarzwälder kirschtorte of deze heerlijke chocolade-frambozentaart. Ook lekker: deze mokkataart!

Je kunt ook heel goed een twist geven aan een van mijn recepten met een naturel biscuit. Vervang de naturel variant voor dit chocolade biscuit, heerlijk! Maak bijvoorbeeld deze slagroomtaart eens met een chocolade biscuit.

Chocolade biscuit - basisrecept

Chocolade biscuit maken? 5 baktips

  • Met dit recept bak je een rond chocolade biscuit van 24 centimeter. Wil je een andere bakvorm gebruiken, kijk dan in deze bakvorm omrekentabel. Wil je het chocolade biscuit als dunne plak bakken? Strijk het beslag dan uit over een met bakpapier beklede bakplaat en bak het in een voorverwarmde oven van 220 °C in 7-11 minuten gaar. 
  • Wil je het chocolade biscuit lekker zacht en extra smaakvol maken? Dan kan je het chocolade biscuit na het bakken en doorsnijden temperen. Gebruik hiervoor zelfgemaakte trempeersiroop.
  • Heb je afsnijdsels of stukjes biscuit over? Dan zijn ze ook perfect te verwerken in een trifle. 
  • Ga je het chocolade biscuit niet direct, maar wel op korte termijn verwerken? Verpak het gebakken (ongevulde) chocolade biscuit luchtdicht op kamertemperatuur. Zo blijft het 2-3 dagen goed. Wil je het langer bewaren? Dan kan je het chocoladebiscuit invriezen en zo enkele maanden bewaren. Heb je een gevulde chocolade biscuit taart? Dan bewaar je hem in de koelkast.
  • Toch liever een naturel biscuit gebruiken? Gebruik dan mijn naturel biscuit recept of vervang de cacaopoeder in dit recept door een gelijke hoeveelheid bloem. Voeg naar wens citroenrasp op vanille-extract toe.
Chocolade biscuit - basisrecept
Ingrediëntenlijst
  • Voor het chocolade biscuitbeslag
  • 5 eieren
  • 150 gr suiker
  • ¼ tl zout
  • 125 gr bloem
  • 25 gr cacaopoeder
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner desktop
makkelijke bakboek mob

Chocolade biscuit – Recept

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde (spring)vorm van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met een stuk bakpapier. 

Splits de eieren en doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom. Klop de eiwitten luchtig op met een (hand)mixer met garde(s) en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.

Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door de eigelen. Voeg – als dit goed gemengd is – de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Zeef de bloem en het cacaopoeder boven de kom en spatel dit door de luchtige eimassa. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak het chocolade biscuit 20-25 minuten. 

Als je het chocolade biscuit lekker zacht en extra smaakvol wilt maken, kan je het biscuit temperen na het bakken en doorsnijden. Bijvoorbeeld met deze zelfgemaakte trempeersiroop.

Foto’s: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (31)
Peter 2021-02-13 09:16:35

Kun je dit biscuit ook voor een Sachertorte gebruiken

Beantwoorden
PE
Rutger 2021-02-15 13:47:43

De cake van een sachertaart is veel vaster en steviger dan dit chocoladebiscuit. Je kunt het wel gebruiken, maar dan is het niet echt meer een sachertorte.

Beantwoorden
jeanne 2021-02-13 13:18:03

Rutger ik mis de maizena erin, Een hoeveel moet erin dan

Beantwoorden
JE
Rutger 2021-02-15 13:46:32

Hoi. Ik gebruik geen maizena dit biscuit recept.

Beantwoorden
Sylvia 2021-02-14 10:53:42

Het zit nu in de oven, maar.... ik kon nèt de bodem van de vorm bedekken met het beslag.... ik ben benieuwd hoe het er uit gaat komen. De hoeveelheid is misschien wat weinig voor 24 cm?

Groetjes Sylvia

Beantwoorden
SY
Rutger 2021-02-15 13:42:09

Hoi! De foto's die in het recept staan zijn gemaakt met exact dezelfde hoeveelheid, je moet de vorm echt goed voor de helft kunnen vullen met het beslag, anders is er iets mis met de luchtigheid.

Beantwoorden
Sylvia 2021-02-14 11:17:25

Hij is idd maar nèt een cm hoog. Ik heb overigens de eieren au bain marie-methode gebruikt.... iemand enig idee wat ik fout heb gedaan?

Beantwoorden
SY
Rutger 2021-02-15 13:41:14

Het klinkt alsof het beslag niet luchtig genoeg was. De lucht in het beslag zorgt ervoor dat het biscuit kan rijzen tijdens het bakken.

Beantwoorden
Daniëlle 2021-03-01 13:58:09

Hoi Rutger en Sylvia,
Ik heb vorige week 3 pogingen gedaan omdat ik een sneeuwster wilde maken.
Heb voor het bakken van de biscuit methode 1 gebruikt.
Met biscuit 1 en 3 heb ik helaas dezelfde ervaring als Sylvia. Kon net de bodem bedekken en het resultaat 1-1,5 cm hoog. Vandaar dat ik meerdere biscuits heb gebakken.
Biscuit 2 was helaas te vast en helemaal mislukt.
Ik heb mijn sneeuwster uiteindelijk wel gemaakt en smaakte wel maar de biscuits waren totaal niet luchtig en veel te vast.
Ik heb heel voorzichtig gespateld en ik denk niet te lang. Maar wat is ‘niet te lang’. Hoe lang moet je ongeveer spatelen voor het beste resultaat. En moet ik mijn bloem wellicht in delen toevoegen?

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-03-08 10:32:07

Hoi. Ik zal proberen hier in de toekomst nog een keer meer uitleg over te geven! Ik merk dat het een onderwerp/vraag is die heel veel terugkomt.

Beantwoorden
Camille en lotte 2021-03-10 14:07:43

Hey, wij hebben jou biscuit ook gemaakt we hebben de 2de methode gekozen en natuurlijk ook geprobeerd het zag er heel lekker en luchtig uit hij is een wel gestegen

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-03-15 11:04:07

Super!

Beantwoorden
Wilma Dankbaar 2021-03-11 10:47:44

Vandaag voor de eerste keer in mn leven dit biscuit gemaakt.
Heel erg goed gelukt.
Heb hem met gesplitste eieren gemaakt.
Fantastisch recept, voor herhaling vatbaar

Beantwoorden
WI
Aimée 2021-04-05 12:06:29

T was ook mijn eerste ×

Beantwoorden
AI
Rutger 2021-03-15 11:00:56

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Dina 2021-03-13 13:34:10

Hoe kan het dat mijn biscuit cake altijd iets grover is dan wat je bij een winkel / bakkerij taart koopt.
Gebruik ik dan verkeerde tarwebloem. Of patent bloem.
Wat is de beste bloem om te gebruiken.

Beantwoorden
DI
Rutger 2021-03-15 10:51:25

Je kunt gewoon tarwebloem gebruiken. Het biscuit van winkels/bakkers wordt zo goed als altijd met een mix gemaakt, met veel verbeteraars en hulpstoffen. Daardoor is die structuur ook net iets anders.

Beantwoorden
Shereen 2021-03-15 16:37:48

Hoi Rutger,

Kan ik met dit recept ook een redvelvet taart maken. Dus als basis bischuit cake en dan wat minder cacaopoeder?? Ik wil.graag een luchtige redvelvet taart maken

Beantwoorden
SH
Rutger 2021-03-21 13:32:18

Hoi, dat kan, maar het gaat wel de echte smaak en structuur van een red velvet taart missen. Je bakt dan als het ware gewoon een rood biscuit, maar dat kan prima.

Beantwoorden
Tilde 2021-03-19 07:39:46

Kan je bij dit recept (methode 2) de eiwitten te lang opkloppen? Is het voldodende als je de kom net omgekeerd kan houden of klop je beter nog wat langer door? Bedankt voor je feedback!

Beantwoorden
TI
Rutger 2021-03-21 13:20:29

Je kunt de eiwitten ook te lang opkloppen, dat is ook niet goed inderdaad. Als je de kom op z'n kop kunt houden is het prima!

Beantwoorden
Maria schenkel 2021-03-20 10:00:47

Hallo Rutger,

Waarom gebruik je verschillende verhoudingen van ingredienten voor de Chocolade biscuit ?
b.v. het basis recept 12 febr.2021 is anders dan de biscuit voor de chocolade taart van 4 okt 2020.
vr gr maria

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-03-21 13:14:37

De chocoladetaart van 4 oktober hoeft minder stevig te zijn, omdat daar enkel luchtige mousse in zit en een ganache bovenop. Bij het basisrecept biscuit ga ik uit van een taart die nog verder gevuld of zelfs bekleed wordt. Dan heb je net iets meer bloem nodig om een steviger biscuit te verkrijgen.

Beantwoorden
maria schenkel 2021-03-23 10:13:51

duidelijk dankjewel

Beantwoorden
MA
anoniempjeeeee 2021-03-27 15:29:28

smaakt deze taart ook echt naar chocolade??

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-03-29 19:46:33

De cacaopoeder geeft het biscuit een chocoladesmaak ja, maar er zijn natuurlijk ook vollere chocoladetaarten, zoals bijvoorbeeld deze: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/chocoladetaart/volle-chocoladetaart-bosvruchten-recept/

Beantwoorden
Aimée 2021-04-05 12:05:07

Ik kreeg de eiwitten niet stijf! Mijn beslag was donkerder.

Beantwoorden
AI
Rutger 2021-04-12 11:08:14

Was de kom en garde goed vetvrij en zat er geen spoortje eigeel in het eiwit? Doordat je de eiwitten niet stijf kreeg was het beslag ook donkerder, omdat het minder luchtig was.

Beantwoorden
Benthe 2021-04-13 13:58:28

Dit is een geweldig recept

Beantwoorden
BE
Kim 2021-05-01 14:43:47

Hey Rutger, ik heb vandaag 2 biscuit gemaakt. De eerste had ik mijn eiwit minder stijf opgeklopt, dus dat hij daarom niet zo hoog is.
De tweede had ik wel goed geklopt en het ging goed toen ik het eigeel er doorheen spatelde. Ik raakte mijn luchtige deeg toch wel kwijt bij de bloem en cacao. Ik probeer het zo luchtig mogelijk te houden en weinig te spatelen, maar of ik zit met klontjes of hij wordt minder luchtig. Hij is nu 3 cm hoog ipv 1.5.
Heb je eventueel tips hiervoor?

Beantwoorden
KI
Rutger 2021-05-03 08:59:36

Hoi! Zoals ik al in een andere reactie las kun je inderdaad beter het eiwit bij de dooiers in delen mengen, in plaats van andersom. Zeef de bloem en het cacao goed en spatel het dan door. Wellicht de volgende keer het eiwit nog langer kloppen. Als de suiker is opgelost in het eiwit kan deze de luchtigheid ook beter vasthouden.

Beantwoorden
Floor 2021-05-02 13:02:48

Ik ben niet Rutger, maar het kan helpen om niet de dooiers aan het eiwit toe te voegen maar andersom in delen. Dus eerst een kwart van het eiwit en daarna weer een kwart enz. Vouw de bloem en cacaopoeder rustig door het beslag, neem hier de tijd voor. Hopelijk kun je er iets mee!

Beantwoorden
FL
Floor 2021-05-02 13:00:29

Goed biscuit! Luchtig en licht.

Beantwoorden
FL
Hanne 2021-05-14 09:22:40

Hallo Rutger,
Voor hoeveel personen is dit recept voorzien? Ik zie dat hier een ronde vorm van 24centimeter wordt gebruikt.

Beantwoorden
HA
Rutger 2021-05-17 09:31:57

Hoi! Dat ligt er natuurlijk een beetje aan wat voor taart je er mee gaat maken, maar gemiddeld voor 10-12 punten.

Beantwoorden
Suzan 2021-05-21 17:44:11

Beste Rutger,
Dank voor dit heldere recept. Ik heb het net gemaakt om er een schwartswalder kirschtorte mee te maken. De biscuit lijkt luchtig naar hij is erg bol geworden, hoewel ik het beslag gelijkmatig verdeeld heb.

Het in drie plakken snijden wordt al ingewikkeld genoeg zonder taartzaag en met mijn handigheid... Ik verlies te veel als ik de Bolling er ook nog af moet snijden.

Hoe voorkom je dat een biscuit bol wordt? Oftewel: Hoe bak je een mooie vlakke biscuit zonder dat dit ten koste gaat van de luchtigheid?

Hartelijke groet,

Suzan

Beantwoorden
SU
Rutger 2021-05-31 10:59:46

Hoi. heb je met onder- en bovenwarmte gebakken? Met hetelucht wordt het biscuit vaak boller.

Beantwoorden
Fars 2021-07-18 23:17:04

goed recpet

Beantwoorden
FA
Simone 2021-08-18 21:08:14

Mijne staat nu op 180 gr al 25 min in de oven, maar is nog nirt gaar. Is 180 heteluxht oven temperatuur ?

Beantwoorden
SI
Rutger 2021-08-19 11:46:10

Hoi! De temperatuur is wel voor onder- en bovenwarmte, maar afhankelijk van je oven kan een baksel soms net iets korter of langer moeten.

Beantwoorden
Iris Schouten 2021-09-12 19:49:04

Hey Rutger!

Ik wil dit recept graag gebruiken alleen wil ik het gebruiken in een springvorm van 20cm
Welke hoeveelheden kan ik dan het beste gebruiken?

Groetjes!

Beantwoorden
IR
Rutger 2021-09-13 07:33:45

Op deze pagina vind je een omrekentabel: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
Jans 2021-10-16 15:28:45

Ik haal zojuist mijn biscuit uit de oven. Lijkt prima, 3.5 cm hoog. Ietsjes bol.
Snijden zal nog een dingetje worden. Dat laat ik mijn man doen!
Morgen vullen.
Benieuwd!
Kan ik het tempereersiroop dag van te voren maken?

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-10-18 08:25:35

Lekker! De trempeersiroop kun je prima van tevoren maken.

Beantwoorden
Addie 2021-10-26 19:16:05

Ik mis bakpoeder in dit recept, waarom hoeft dat er niet in?

Beantwoorden
AD
Rutger 2021-11-01 09:39:53

Dat hoeft er niet in. Het biscuit rijst door de luchtig geklopte eieren.

Beantwoorden
Liesbeth Smulders 2021-11-04 16:40:03

Hai Rutger, als je een chocoladebiscuit afsmeert met een witte (Italiaanse merinque) botercreme, krijg je dan een mooi wit geheel of schijnt de donkere kleur er doorheen?
Dankjewel alvast voor je antwoord.

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-10 08:24:12

Hoi! Dat ligt er helemaal aan hoe dik je het afsmeert :)

Beantwoorden
Marion 2021-11-09 19:22:03

Top recepten

Lukt altijd!

Beantwoorden
MA
Lisette 2021-11-19 19:13:36

Hey! Welke methode (1 of 2) zou je aanraden om te thuis te gebruiken voor het bescuit? Of is dit echt een persoonlijke voorkeur?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-11-25 14:51:22

Het is persoonlijke voorkeur, maar ik zou voor het los opkloppen van de eiwitten en dooiers gaan.

Beantwoorden
renate 2021-12-24 08:34:22

Hi Rutger, Ik ben nieuwsgierig: waarom gebruik je geen maizena in het biscuitdeeg?
En eerst 10 minuten in de oven op 180 graden en daarna 160 graden? Ben ik ook wel eens tegen gekomen?

Beantwoorden
RE
Rutger 2021-12-24 09:07:13

Er zijn veel verschillende recepten, die allemaal een prima resultaat geven. Dit is mijn favoriete recept, maar je kunt natuurlijk altijd experimenteren met andere.

Beantwoorden
Holemans Eric 2022-01-08 14:09:23

dag Rutger,

wil dit in een bakvorm van 17,5cm maken maar in het omrekentabel staat deze maat er niet bij. Alleen 15,20 enzovoort. Wat kan ik dan het best doen? De 15cm nemen om van 24cm naar 17,5cm te gaan?

Groetjes Eric

Beantwoorden
HO
Rutger 2022-01-11 09:25:23

Hoi. Om van 24 naar 17,5 te gaan kun je het recept vermenigvuldigen met 0.53.

Beantwoorden
Ben luiten 2022-01-21 01:25:11

Beste Rutger
Als ik in plaats van bloem nu zelfrijzend bakmeel gebruik, kan dat en wat zal het verschil zijn?

Beantwoorden
BE
Rutger 2022-01-22 12:25:54

Je kunt het proberen. Het gevaar is wel dat het biscuit dan te veel wil rijzen (zowel door de luchtig geklopte eieren en door het zelfrijzend bakmeel) en dat het dan juist weer instort.

Beantwoorden
Stefanie 2022-01-27 20:11:13

Dag Rutger,

Ik heb een vraagje, kun je de cacao poeder ook vervangen door chocolade? Zo ja hoeveel en hoe te doen als je het op de 1ste manier bereid (zelfde als normale biscuit?

En misschien een rare vraag, maar bijv bij funcakes heb je de mix en eieren en die klop je 8 min snel en 3 kort. Daardoor wordt het een luchtig beslag.

Werkt dat niet met deze ingrediënten? Komt het dan bijv door de eiwit die dan niet goed stijf wordt?

Ik hoor het graag

Beantwoorden
ST
Rutger 2022-01-31 19:34:07

Hoi. Pure chocolade is te vet en daardoor zal het beslag minder luchtig worden. De methode van funcakes werkt hier niet. In die mix is van alles toegevoegd waardoor dat werkt, dat is hier niet het geval.

Beantwoorden
L 2022-03-22 22:14:11

Hey Rutger,

Hier een groot fan van je recepten. Ik wil een hoog biscuit bakken. Zou dit kunnen in een kleiner bakblik hetzelfde recept. En moet het dan ook langer bakken dat je weet?

Ben benieuwd

Beantwoorden
L
Rutger 2022-03-28 11:13:45

Hi. De hoeveelheid kun je omrekenen met deze tabel: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/ De baktijd zal iets anders worden, houdt de kleur in de gaten en test met een prikker of het biscuit gaar is.

Beantwoorden
Eveline 2022-07-10 16:17:01

Beste,

Ik zou dit recept graag proberen en er amerena kersen door willen doen, zou dit het proberen waard zijn?
Groetjes Eveline

Beantwoorden
EV
Rutger 2022-07-11 07:54:53

Hoi. Ik ben bang dat de kersen te zwaar zijn voor het biscuit beslag en daardoor naar beneden zakken. Je kunt de kersen beter verwerken in de vulling die je na het bakken tussen het biscuit doet.

Beantwoorden
River 2022-08-23 22:49:18

Ik lees dat er in sommige recepten boter wordt toegevoegd (gesmolten en afgekoeld) voor een rijker biscuit. Rijker bedoel je daarmee dan dat het compacter wordt? Ik vraag mezelf af wat de reden is dat men dit toevoegt? Ik heb een recept gevold waarbij boter wordt toegevoegd en dan lijkt het biscuit in te storten…

Beantwoorden
RI
Rutger 2022-09-14 20:44:10

Rijker qua textuur, het wordt iets malser en smaakvoller. Maar het biscuit wordt inderdaad ook wat compacter. Na het toevoegen van de boter kun je het nog heel kort mengen, anders stort het inderdaad in.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.