Ingrediëntenlijst
  • Voor de trempeersiroop
  • 50 ml water
  • 45 gr suiker
  • 25 ml drank, bijvoorbeeld brandy, marasquin, kirsch, rum, amandellikeur, sinaasappellikeur of limoncello of een andere smaakmaker naar smaak, bijvoorbeeld rozenwater, vanille-extract of siroop (bijvoorbeeld van Monin)

Tremperen is het besprenkelen van een biscuit of cake met een op smaak gebrachte siroop. Dit zorgt voor een malser, minder droog gebak en het draagt bij aan de smaak. Bijna iedere slagroom- of mokkataart die je bij de bakker koopt is getrempeerd met siroop. Je gebruikt er trempeersiroop voor en dat is heel makkelijk zelf te maken. Met de smaken kun je eindeloos variëren. De suggesties die ik bij het recept heb genoemd zijn slechts een aantal voorbeelden, probeer vooral ook andere smaken uit!

trempeersiroop recept

Bereiding: Trempeersiroop

Doe het water en de suiker in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat de siroop 1 minuut doorkoken en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Haal de trempeersiroop van het vuur en voeg de drank of andere smaakmaker toe. Laat de siroop afkoelen voor gebruik. Verdeel de siroop over het biscuit doormiddel van een doseerflesje, verstuiver of gewoon met een kwast.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (14)
Emmy 2021-09-09 13:54:43

Als de siroop iets te dik is, wat kan je daaraan doen

Beantwoorden
EM
Rutger 2021-09-13 07:53:51

Je kunt wat extra water toevoegen.

Beantwoorden
Carla Korpershoek 2021-09-01 20:16:37

Kan er ook advocaat doorheen? Ivm een bokkepootjes taart

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-09-13 08:32:47

De siroop wordt dan veel te dik, dat zou ik niet doen. Amandellikeur lijkt mij ook lekker in dit geval.

Beantwoorden
Rijk 2021-08-27 16:32:33

Hoeveel? Dat is de eerste vraag die bij mij opkomt. Hoe ver/veel moet/kun je een laag genoise tremperen. Ik lees hier in het boek Kookschool : Duw met je vinger in de biscuit, de siroop moet tevoorschijn komen....... Dat lijkt me erg veel.

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-09-13 08:54:06

Dat lijkt mij ook erg veel. Het is een kwestie van smaak, maar zo'n 1-1,5 eetlepel per laag vind ik zelf meer dan genoeg.

Beantwoorden
Anja 2021-03-25 13:49:36

Wat zijn de verhoudingen om trempeersiroop te maken, hoeveel suiker, alcohol er?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-03-29 19:52:55

Dat staat bovenaan het recept.

Beantwoorden
Roos 2020-12-26 17:10:31

Dag rutger,

Wat handig dit! Als ik dit doe bij bijvoorbeeld pizzapunt cake (gemaakt met bescuit of cupcakemix) en wil hem gaan versieren met botercreme oid, moet ik dan nog ergens rekening mee houden?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-12-30 09:48:28

Voor zover ik kan bedenken hoef je dan verder nergens rekening mee te houden.

Beantwoorden
Paola 2020-10-05 16:54:54

Hoi Rutger,
Kun je ook mokka aroma er doorheen doen?

Beantwoorden
PA
Rutger 2020-10-13 08:40:36

Zeker! Dat is erg lekker!

Beantwoorden
Andrea 2020-07-02 22:52:16

Kan het ook met Bénédictine Dom likeur?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-07-06 16:45:57

Volgens mij kan dat heel goed!

Beantwoorden
Ida 2020-06-28 21:08:51

Beste Rutger,

Ik ben van plan om de buiscuit lagen in te vriezen. Kan ik de buicuit tremperen voordat ik ze in de vriezer doe?

Ik hoor het graag!

Groetjes Ida

Beantwoorden
ID
Rutger 2020-06-30 14:03:38

Hoi! Ik zou ze tremperen nadat het biscuit uit de vriezer komt.

Beantwoorden
Dennis 2018-01-13 22:12:29

In je boek, de Bakbijbel, staat dat je de onderste laag juist wel moet tremperen. Ik heb net de slagroomtaart gemaakt, morgen maar kijken of het goedkomt...

Beantwoorden
DE
Rutger 2018-01-15 00:02:15

Het maakt niet heel veel verschil, maar pas geleden hoorde ik van een banketbakker dat het tremperen van de onderste laag niet perse hoeft. Ook is het risico dat als je de onderste laag te vochtig maakt je de punten niet meer goed kunt uitserveren, alleen heb ik daar nog nooit last van gehad.

Beantwoorden
Bea Lohn 2017-07-12 17:48:29

Hoe lang en hoe kun je deze siroop bewaren?

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-07-13 14:38:50

In de koelkast zeker wel enkele weken.

Beantwoorden
Bea 2017-07-13 14:41:41

Bedankt.

Beantwoorden
BE
jonna@burgertrutjes 2017-07-11 07:06:56

Oh wat een fijn recept weer Rutger! Dit ga ik dit weekend maken.

Beantwoorden
JO
Annie 2017-07-10 20:13:09

De onderste plak dus niet doen. Heb ik toch weer wat geleerd! Ik ben wel huiverig voor trempeersiroop met alcohol als er ook kinderen mee eten van de taart.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-07-13 14:46:05

Als er kinderen mee eten ben ik ook geen fan van alcohol door de siroop, in dat geval kun je andere smaakstoffen toevoegen.

Beantwoorden
Essie 2020-01-16 11:08:09

Wat zou je als alcohol vrije siroop kunnen gebruiken? Aardbeien limonade???

Beantwoorden
ES
Rutger 2020-01-21 16:25:35

Elk soort siroop kun je daarvoor gebruiken. Je hebt ook van Monin lekkere (koffie)siropen die erg goed te gebruiken zijn.

Beantwoorden
Saskia 2021-03-06 22:22:30

Kun je vers citroensap ipv siroop gebruiken?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-03-08 10:16:23

Dat kan prima!

Beantwoorden
Danella 2017-07-10 10:53:50

Zo heerlijk om een cake nog te besprenkelen met een siroop!

Beantwoorden
DA
Tanja 2017-07-10 10:22:48

Hoe lang kun je zo'n siroop bewaren?

Beantwoorden
TA
Rutger 2017-07-13 14:48:08

In de koelkast zeker enkele weken.

Beantwoorden