Tremperen is het besprenkelen van een biscuit of cake met een op smaak gebrachte siroop. Dit zorgt voor een malser, minder droog gebak en het draagt bij aan de smaak. Bijna iedere slagroom- of mokkataart die je bij de bakker koopt is getrempeerd met siroop. Je gebruikt er trempeersiroop voor en dat is heel makkelijk zelf te maken. Met de smaken kun je eindeloos variëren. De suggesties die ik bij het recept heb genoemd zijn slechts een aantal voorbeelden, probeer vooral ook andere smaken uit!

trempeersiroop recept
Ingrediëntenlijst
  • Voor de trempeersiroop
  • 50 ml water
  • 45 gr suiker
  • 25 ml drank, bijvoorbeeld brandy, marasquin, kirsch, rum, amandellikeur, sinaasappellikeur of limoncello of een andere smaakmaker naar smaak, bijvoorbeeld rozenwater, vanille-extract of siroop (bijvoorbeeld van Monin)
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Bereiding: Trempeersiroop

Doe het water en de suiker in een steelpannetje en breng het aan de kook. Laat de siroop 1 minuut doorkoken en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Haal de trempeersiroop van het vuur en voeg de drank of andere smaakmaker toe. Laat de siroop afkoelen voor gebruik. Verdeel de siroop over het biscuit doormiddel van een doseerflesje, verstuiver of gewoon met een kwast.

Foto: Erik Spronk

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (22)
Tanja 2017-07-10 10:22:48

Hoe lang kun je zo'n siroop bewaren?

Beantwoorden
TA
Rutger 2017-07-13 14:48:08

In de koelkast zeker enkele weken.

Beantwoorden
Danella 2017-07-10 10:53:50

Zo heerlijk om een cake nog te besprenkelen met een siroop!

Beantwoorden
DA
Annie 2017-07-10 20:13:09

De onderste plak dus niet doen. Heb ik toch weer wat geleerd! Ik ben wel huiverig voor trempeersiroop met alcohol als er ook kinderen mee eten van de taart.

Beantwoorden
AN
Rutger 2017-07-13 14:46:05

Als er kinderen mee eten ben ik ook geen fan van alcohol door de siroop, in dat geval kun je andere smaakstoffen toevoegen.

Beantwoorden
Essie 2020-01-16 11:08:09

Wat zou je als alcohol vrije siroop kunnen gebruiken? Aardbeien limonade???

Beantwoorden
ES
Rutger 2020-01-21 16:25:35

Elk soort siroop kun je daarvoor gebruiken. Je hebt ook van Monin lekkere (koffie)siropen die erg goed te gebruiken zijn.

Beantwoorden
Saskia 2021-03-06 22:22:30

Kun je vers citroensap ipv siroop gebruiken?

Beantwoorden
SA
Rutger 2021-03-08 10:16:23

Dat kan prima!

Beantwoorden
jonna@burgertrutjes 2017-07-11 07:06:56

Oh wat een fijn recept weer Rutger! Dit ga ik dit weekend maken.

Beantwoorden
JO
Bea Lohn 2017-07-12 17:48:29

Hoe lang en hoe kun je deze siroop bewaren?

Beantwoorden
BE
Rutger 2017-07-13 14:38:50

In de koelkast zeker wel enkele weken.

Beantwoorden
Bea 2017-07-13 14:41:41

Bedankt.

Beantwoorden
BE
Dennis 2018-01-13 22:12:29

In je boek, de Bakbijbel, staat dat je de onderste laag juist wel moet tremperen. Ik heb net de slagroomtaart gemaakt, morgen maar kijken of het goedkomt...

Beantwoorden
DE
Rutger 2018-01-15 00:02:15

Het maakt niet heel veel verschil, maar pas geleden hoorde ik van een banketbakker dat het tremperen van de onderste laag niet perse hoeft. Ook is het risico dat als je de onderste laag te vochtig maakt je de punten niet meer goed kunt uitserveren, alleen heb ik daar nog nooit last van gehad.

Beantwoorden
Ida 2020-06-28 21:08:51

Beste Rutger,

Ik ben van plan om de buiscuit lagen in te vriezen. Kan ik de buicuit tremperen voordat ik ze in de vriezer doe?

Ik hoor het graag!

Groetjes Ida

Beantwoorden
ID
Rutger 2020-06-30 14:03:38

Hoi! Ik zou ze tremperen nadat het biscuit uit de vriezer komt.

Beantwoorden
Andrea 2020-07-02 22:52:16

Kan het ook met Bénédictine Dom likeur?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-07-06 16:45:57

Volgens mij kan dat heel goed!

Beantwoorden
Paola 2020-10-05 16:54:54

Hoi Rutger,
Kun je ook mokka aroma er doorheen doen?

Beantwoorden
PA
Rutger 2020-10-13 08:40:36

Zeker! Dat is erg lekker!

Beantwoorden
Roos 2020-12-26 17:10:31

Dag rutger,

Wat handig dit! Als ik dit doe bij bijvoorbeeld pizzapunt cake (gemaakt met bescuit of cupcakemix) en wil hem gaan versieren met botercreme oid, moet ik dan nog ergens rekening mee houden?

Beantwoorden
RO
Rutger 2020-12-30 09:48:28

Voor zover ik kan bedenken hoef je dan verder nergens rekening mee te houden.

Beantwoorden
Anja 2021-03-25 13:49:36

Wat zijn de verhoudingen om trempeersiroop te maken, hoeveel suiker, alcohol er?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-03-29 19:52:55

Dat staat bovenaan het recept.

Beantwoorden
Rijk 2021-08-27 16:32:33

Hoeveel? Dat is de eerste vraag die bij mij opkomt. Hoe ver/veel moet/kun je een laag genoise tremperen. Ik lees hier in het boek Kookschool : Duw met je vinger in de biscuit, de siroop moet tevoorschijn komen....... Dat lijkt me erg veel.

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-09-13 08:54:06

Dat lijkt mij ook erg veel. Het is een kwestie van smaak, maar zo'n 1-1,5 eetlepel per laag vind ik zelf meer dan genoeg.

Beantwoorden
Carla Korpershoek 2021-09-01 20:16:37

Kan er ook advocaat doorheen? Ivm een bokkepootjes taart

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-09-13 08:32:47

De siroop wordt dan veel te dik, dat zou ik niet doen. Amandellikeur lijkt mij ook lekker in dit geval.

Beantwoorden
Emmy 2021-09-09 13:54:43

Als de siroop iets te dik is, wat kan je daaraan doen

Beantwoorden
EM
Rutger 2021-09-13 07:53:51

Je kunt wat extra water toevoegen.

Beantwoorden
Janny Stroet-Moelee 2021-09-25 20:17:21

Hoi Rutger, welke smaak kan ik door de temper doen voor een velvet taart.

Beantwoorden
JA
Rutger 2021-09-26 21:14:46

Hoi! Je kunt alle kanten op. Maar iets van een likeur met rood fruit lijkt mij erg lekker.

Beantwoorden
Sanne 2022-01-04 17:23:31

Hi Rutger,

Voor de chipolatataart wil ik dit graag maken, maar ik wil geen alcohol (marasquin) gebruiken. Wat raad je aan als vervanger? Zoek me suf op het internet maar zo moeilijk. De kersensiroop van Monin misschien?

Groet,
Sanne

Beantwoorden
SA
Rutger 2022-01-11 09:58:52

Hoi. Jouw optie klinkt goed, al zal de smaak natuurlijk wel iets anders worden dan met marasquin.

Beantwoorden
Marieke 2022-01-10 10:05:10

Beste rutger, als ik de biscuit vandaag bak en snijd en morgen de taart opbouw moet ik dan vandaag tremperen of morgen vlak voor t opbouwen?

Beantwoorden
MA
Rutger 2022-01-11 09:10:37

Het tremperen zou ik vla voor het opbouwen doen.

Beantwoorden
Carla mattijssen 2022-02-23 20:39:26

Hallo Rutger ik wil rozenwater gaan gebruiken , is dat te combineren met lemoncurd. Of welke smaak kan ik daar het beste bij gebruiken?

Beantwoorden
CA
Rutger 2022-03-01 09:39:10

Dat kan prima. Wees er wel zuinig mee, het kan snel overheersen.

Beantwoorden
Ton Heijkoop 2022-03-09 21:07:07

Hoi Rutger,
Ik wil creme mergpijpjes maken, en ik wil door de crème een likeur doorheen doen. Ik zat te denken aan koffielikeur, marasquin of kirsch. Ook zat ik te denken om er citroensap er doorheen te doen. Wat zou jij adviseren?

Beantwoorden
TO
Rutger 2022-03-13 12:47:45

Hoi! De drie likeuren klinken heerlijk. Citroensap zou ik zelf niet doen, maar het kan volgens mij wel als je dat lekker lijkt.

Beantwoorden
Wichert 2022-04-09 09:59:04

Goedendag Rutger,
Ik heb de trempeersiroop met limoncello gemaakt maar hoelang is het ongeveer houdbaar wanneer je het in een afgesloten pot hebt gedaan ?

Beantwoorden
WI
Rutger 2022-04-10 10:05:13

Hoi. De exacte houdbaarheid durf ik je niet te zeggen.

Beantwoorden
Sonia 2022-10-07 08:54:22

Hey Rutger vraagje kan ik een biscuit met slagroomvulling en afgewerkt met fondant een dag vooraf volledig afwerken

Beantwoorden
SO
Rutger 2022-10-11 08:18:56

Hi. Fondant op een slagroomtaart gaat wel zweten. Daar moet eigenlijk een laag botercrème tussen. Dan kan het wel een dag van tevoren.

Beantwoorden
Natasja 2022-10-09 11:08:47

Hallo rutger, kan ik dit net zo gebruiken als jouw siroop over de citroencake dus gaatjes in de cake maken zodat de siroop erin loopt? Als ik gewoon oma cake wil maken lijkt vanille me het lekkerst gsbruik ik dat extract of pasta en hoeveel op jouw hoeveelheden?

Beantwoorden
NA
Rutger 2022-10-11 08:05:26

Dat kan prima!

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.