Ingrediëntenlijst
  • Voor het biscuit
  • 4 eieren
  • snuf zout
  • 100 gr suiker
  • 85 gr bloem
  • 15 gr cacao
  • Voor de chocolademousse
  • 100 ml melk
  • 75 ml slagroom
  • 2 eidooiers
  • 25 gr suiker
  • 240 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 300 ml slagroom, lobbig opgeklopt
  • Voor de ganache
  • 200 ml slagroom
  • 1 el honing
  • 200 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 40 gr boter, op kamertemperatuur
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • geraspte witte chocolade

Ben je ook zo dol op chocolademousse? Dan moet je zeker deze luchtige chocolademousse taart maken! Deze chocolade taart bestaat uit twee lagen chocoladebiscuit met daartussen een heerlijke volle chocolademousse. Na het opstijven van de mousse wordt de taart overgoten met chocolade ganache, wat deze taart helemaal afmaakt. Echt genieten dus! Van deze luchtige chocolade mousse taart kun je 12 punten snijden.

Chocolademousse taart recept

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde (spring)vorm van 24 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Splits de eieren en doe de eiwitten met het zout in een brandschone kom. Klop de eiwitten luchtig op met een (hand)mixer met garde(s) en voeg tijdens het kloppen geleidelijk de helft van de suiker toe. Klop de eiwitten tot ze stijf zijn.

Klop in een andere kom de eidooiers met de rest van de suiker in enkele minuten tot een luchtige massa. Spatel ¼ van het opgeklopte eiwit door de eigelen. Voeg – als dit goed gemengd is – de rest van het opgeklopte eiwit in 2 delen toe. Probeer het mengsel daarbij zo luchtig mogelijk te houden. Zeef de bloem en het cacaopoeder boven de kom en spatel dit door de luchtige eimassa. Schep het beslag in de vorm, strijk het glad en bak het biscuit 20-25 minuten. Laat het chocoladebiscuit vervolgens afkoelen in de vorm.

Chocolademousse maken

Doe voor de chocolademousse de melk en de helft van de slagroom in een pannetje en breng dit aan de kook. Doe de rest van de slagroom met de eidooiers en de suiker in een kom en klop deze door elkaar. Giet al roerend het kokende mengsel bij het dooiermengsel. Giet alles terug in de pan en verwarm het al roerend op laag vuur tot de massa dikker wordt. Om te controleren of de crème anglaise klaar is doop je een spatel in de saus en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de massa niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 82 ᵒC zijn. Let er op dat je het dus niet laat koken!

Haal de pan van het vuur en giet het mengsel door een fijne zeef op de stukjes pure chocolade. Roer alles door tot de chocolade is gesmolten. Spatel de helft van de lobbig geklopte slagroom door het chocolademengsel en meng dit tot een egale massa. Spatel tot slot de rest van de slagroom erdoor en probeer daarbij de luchtigheid zoveel mogelijk te behouden.

Chocolademousse taart maken 

Snijd het afgekoelde biscuit éénmaal doormidden, zodat je twee gelijke plakken hebt. Bekleed de zijkanten van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en leg een plak biscuit op de bodem van de vorm. Schep de chocolademousse daar op en strijk dit glad. Dek de mousse af met de andere biscuitplak en druk deze heel licht aan. Verpak de vorm in plasticfolie en ze de taart minimaal 4 uur in de vriezer.

Doe voor de ganache de slagroom en de honing in een pan en breng dit aan de kook. Doe de chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot de chocolade is opgelost. Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer tot een glanzende ganache. Laat de ganache op kamertemperatuur afkoelen tot lichaamstemperatuur.

Haal de bevroren taart uit de vriezer en verwijder de springvorm. Giet de ganache over de taart en strijk dit uit, zodat de taart aan alle kanten met een dun laagje chocolade ganache is bedekt. Bestrooi de taart met wat geraspte witte chocolade en zet hem in de koelkast tot hij ontdooit is. Dit duurt zeker nog een halve dag, dus begin op tijd met alle voorbereidingen.

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (29)
Esther 2021-07-28 21:41:53

Hi Rutger,

Vorig jaar dit recept gemaakt en de taart is echt heerlijk.

Ik wil graag twee lagen maken (een laag van 20cm en van 15 cm). Kan ik ipv de biscuit dan beter jouw recept voor stapel taart gebruiken of wordt hij dan we heel zwaar en kan ik beter twee biscuits maken?

Groetjes,

Esther

Beantwoorden
ES
Daniëlle 2021-07-13 08:38:15

Heb je ook een variant van de chocolade mousse waar geen rauw ei in zit? Ivm kleine kinderen.
Ben druk bezig met dit mooie recept 😃

Beantwoorden
DA
Rutger 2021-07-13 09:10:16

Zeker. Bijvoorbeeld de mousse uit deze taart: https://rutgerbakt.nl/taart-recepten/chocoladetaart/chocolademousse-taart/

Beantwoorden
Danielle 2021-07-13 10:25:12

Laat maar Rutger, ei is verwarmd dus geen probleem :)

Beantwoorden
DA
Tamara Eijkemans 2021-07-08 20:19:47

Kan je de taart ook 3 dagen in de vriezer laten en dan pas afmaken? Of is dit te lang? En hoe lang is ie als ie klaar is houdbaar?

Beantwoorden
TA
Rutger 2021-07-13 09:27:16

Dat kan prima! Eenmaal af kun je de taart 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

Beantwoorden
Astrid Hobbelink 2021-07-05 11:06:10

Ik wil graag de luchtige chocolade taart met vulling mousse en overgieten met ganache maken alleen iets kleiner, springvorm van 20cm. Hoe bereken ik de hoeveelheden?!? Alvast dank, gr Astrid

Beantwoorden
AS
Rutger 2021-07-06 08:42:41

Je kunt deze tabel gebruiken: https://rutgerbakt.nl/bakhulp/omrekentabel-bakvormen/

Beantwoorden
Frida van Leeuwen 2021-06-25 22:09:00

Thnx voor deze heerlijke inspiratie!!

Beantwoorden
FR
Gre 2021-06-16 10:27:13

Kan ik naast een laag mousse ook nog een laag slagroom toevoegen? Dat ik de taart in drie lagen snijd?

Beantwoorden
GR
Rutger 2021-06-22 10:34:05

Dat kan zeker, het worden wel dunne lagen dan.

Beantwoorden
Linda 2021-05-07 13:34:52

Beste Rutger,

Kan Kant en klare ganache (uit een potje die enkel opgewarmd dient te worden) ook gebruikt worden?

Beantwoorden
LI
Rutger 2021-05-10 08:07:17

Ik heb daar geen ervaring mee, dus dat kan ik je niet met zekerheid zeggen.

Beantwoorden
R klein 2021-04-11 11:43:09

Beste rutger
Welke pure chocolade gebruik je hiervoor

Beantwoorden
R
Rutger 2021-04-12 10:55:11

Ik heb hier pure chocolade mer een cacaopercentage van rond de 55% voor gebruikt.

Beantwoorden
Miriam 2021-03-13 11:15:06

Moeten de eiwitten gekoeld zijn?

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-03-15 10:52:56

Nee hoor, dat is niet nodig.

Beantwoorden
Riete 2021-02-28 20:05:25

Hallo rutger, zou ik in deze taart witte chocolade kunnen gebruiken voor de mousse en kan ik ipv room mascarpone gebruiken?

Beantwoorden
RI
Rutger 2021-03-08 10:39:04

De verhouding voor witte chocolade mousse is heel anders, het is niet 1 op 1 te vervangen en voor de juiste verhoudingen in deze taart zou ik het ook eerst moeten testen.

Beantwoorden
Noor 2020-12-27 23:55:05

Hoi Rutger, de taart gebakken en hij viel in de smaak! Dank voor het heerlijke recept. Alleen was mijn biscuit te dun om door te kunnen snijden. Ik heb er daarom nog een gebakken en die als bovenkant gebruikt. Heb je tips, naast het voorzichtig spatelen van de bloem? Mijn zus had hetzelfde en heeft ook nog een biscuit gebakken.

Beantwoorden
NO
Rutger 2020-12-30 09:42:11

Het voorzichtig doorspatelen van de bloem is wel echt de beste tip.

Beantwoorden
Astrid 2020-12-23 22:40:50

Hallo,
Ik maak deze taart nu voor de 3de keer.
Mijn gezin en familie is er zot van.
Ik heb steeds melkchocolade ipv pure gebruikt en iets minder suiker en de smaak was echt heel lekker.
Toprecept!

Beantwoorden
AS
Petra G 2020-12-20 15:18:50

Ik kreeg de mousse niet dik genoeg om net zo een dikke laag als op de foto,s tussen de biscuit te krijgen, heb de mousse even in de koeling gezet en daarna nog (in spuitzak) 10 minuten in de vriezer gedaan
(misschien heeft iemand iets aan deze tip?!)
Nu wel een mooie dikke laag tussen biscuit gekregen, staat in de vriezer, ben super benieuwd of ik de ganache ook zo mooi als op de foto krijg! De smaken zijn iig weer top!

Beantwoorden
PE
Rutger 2020-12-22 10:41:40

Bij mij was de mousse ook nog erg vloeibaar, maar doordat je de taart opbouwt in de vorm kun je deze prima op de biscuitplak schenken.

Beantwoorden
Petra 2020-12-22 20:30:41

Ahh, niet goed gelezen dus
Dank voor je reactie, hij was heerlijk, ik ga morgen de 2e maken als kerst dessert
Fijne kerst!

Beantwoorden
PE
Carmen 2020-12-12 21:18:18

Hoi Rutger,

Wauw wat klinkt dit lekker! Alleen ben ik geen fan van pure chocolade. Is het ook mogelijk om de ganache met witte of melk chocolade te maken? Zo ja, wat is zijn dan de hoeveelheden?
Ook de mouse, kan die van melkchocolade gemaakt worden? Hoeveel chocolade moet er dan in?

Beantwoorden
CA
Rutger 2020-12-13 12:52:26

Met andere soorten chocolade wordt de verhouding heel anders, die heb ik (nog niet uitgeprobeerd).

Beantwoorden
Anke 2020-12-08 19:01:39

Kan je de mousse ook maken met melkchocolade? Zou je dan evenveel moeten gebruiken?

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-12-13 13:38:33

De verhouding wordt dan anders, die heb ik nog niet geprobeerd voor deze taart.

Beantwoorden
Charlotte 2020-11-26 12:47:17

Beste Rutger,

Ik wil graag een eenpersoonsportie maken met een springvorm van 12cm. Heb ik dan voldoende aan de helft van de ingrediënten? Hoe lang moet het biscuit dan in de oven en hoe lang moet de taart dan in de vriezer?

Beantwoorden
CH
Rutger 2020-11-30 08:42:16

Hoi! Je zou dan ook genoeg hebben aan 1/3 recept. De baktijd wordt iets korter, hoe lang exact is een kwestie van de gaarheid testen. De tijd in de vriezer kan hetzelfde blijven.

Beantwoorden
Lina 2020-10-30 20:44:11

Hey Rutger,
Onze taartbodem is erg dun. Hoe kan dit?
En de anglaise wordt niet dik, of duurt dit erg lang? Heb je tips.

Beantwoorden
LI
Rutger 2020-11-02 09:18:52

Heb je de massa heel goed luchtig geklopt en daarna de bloem er voorzichtig doorheen gespateld? De luchtigheid van het beslag zorgt er voor dat de taart ook luchtig wordt. Als je de anglaise verhit tot 85 graden is deze goed genoeg.

Beantwoorden
Annemarie 2020-12-27 16:20:58

Hoi Rutger, hoe weet je dan of iets voldoende luchtig is geklopt? Ons eiwit was opgeklopt en zeer stevig geworden. Bleef plakken in de schaal. Had dit luchtiger geworden door nog langer kloppen? Of hadden we het botermengsel luchtiger moeten krijgen? Het was nu lichtgeel maar wel glad nog.
We hebben heel voorzichtig gespateld hierna, dus dat was het probleem niet denken we.

Beantwoorden
AN
Rutger 2020-12-30 09:43:22

Als je de schaal met eiwitten op z'n kop kunt houden zonder dat het eruit valt, dan is het goed genoeg. Wat bedoel je met het botermengsel?

Beantwoorden
Christine 2020-10-22 19:32:01

Ik heb al heel veel recepten van je boeken / site gebakken. Dit is weer echt een topper! Echt heerlijk. Zowel ok zo te eten als bv een desserttaart. Klein beetje nougatine aan de zijkant gedaan, mi goede toevoeging.

Beantwoorden
CH
Marianne de Bruijn 2020-10-18 15:33:52

Nou,ben benieuwd...hij staat in de vriezer.
Ga het vanavond of morgenochtend afmaken.
Dacht dat het heel veel werk was,maar tot dusverre valt het me mee. Ziet er nu al lekker uit.

Beantwoorden
MA
Mibet 2020-10-18 09:26:12

Waarom doe je honing in de ganache? Ik maak het altijd zonder 🤔☺️

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-10-19 09:43:02

Het maakt de ganache nog zachter van structuur. Meer daarover lees je hier: https://rutgerbakt.nl/basisrecepten/ganache-maken/

Beantwoorden
Patricia 2020-10-17 17:31:28

Nou Rutger, dat wordt maandag bakken voor dinsdag. Dan wordt mijn oudste 16 jaar.
Ik ben benieuwd.
Zou ik ook 2 dagen vantevoren kunnen beginnen?
Bv eerst de taart en mouse en 1 dag vantevoren de test doen en dan ontdooien?

Beantwoorden
PA
Rutger 2020-10-19 09:44:36

Dat kan prima!

Beantwoorden
Wendy 2020-10-16 10:25:58

Afgelopen weekend gemaakt. Super lekker maar volgende keer ga ik toch geen 72% pure chocolade gebruiken voor de mousse. Die was een beetje bitter. En een shotje espresso door de gana hé was zalig. Dit was zeker een hit thuis.

Beantwoorden
WE
Miranda 2020-10-07 14:55:19

Ik wil de vulling maken van Toblerone mousse. Is daar ook een verhouding van bekend met suiker e.d. ? Toblerone is zoeter dan pure chocolade ....bedankt voor het meedenken ...

Beantwoorden
MI
Rutger 2020-10-13 08:36:56

Dat is echt een kwestie van uitproberen. Ik zou met de basis van dit recept aan de slag gaan en dan kun je na het testen eventueel de hoeveelheid suiker naar smaak aanpassen.

Beantwoorden
Arno 2020-10-06 23:04:25

Super lekker!

Beantwoorden
AR
Eline 2020-10-06 12:32:16

Is het erg om de taart een nacht in de vriezer te laten staan? Dan kan je de dag erna de ganache erover heen doen

Beantwoorden
EL
Rutger 2020-10-13 08:37:56

Dat kan heel goed, doe ik zelf ook meestal.

Beantwoorden
mehrnaz 2020-10-06 09:46:06

beste
4u in de diepvries, de taart zal bevroren. daarna moet in de koelkast om te ontdooien. is het dit lekker?

Beantwoorden
ME
Rutger 2020-10-13 08:40:26

Dat is zeker lekker. Dat is hoe veel banketbakkers hun taarten ook maken en waardoor ze zulke mooie strakke taarten kunnen krijgen.

Beantwoorden
Laeremans Cindy 2020-10-05 15:19:16

Welke bloem het best gebruiken? Tarwebloem? Zelfrijzende bloem?

Beantwoorden
LA
Rutger 2020-10-13 08:41:16

Je kunt gewoon tarwebloem of patentbloem gebruiken voor dit recept.

Beantwoorden
Siem 2020-10-04 19:48:01

Waarom moet de taart in de vriezer?

Beantwoorden
SI
Rutger 2020-10-05 09:25:24

Om de mousse goed op te laten stijven en om te zorgen dat je de taart kunt overgieten met de chocolade ganache. Doordat de taart bevroren is kun je 'm extra mooi afwerken.

Beantwoorden
Marjolein 2020-10-04 19:33:23

Wat is de reden dat de biscuit én chocolademousse in de vriezer gaat? Is dit voor de stevigheid?

Beantwoorden
MA
Rutger 2020-10-05 09:25:37

Om de mousse goed op te laten stijven en om te zorgen dat je de taart kunt overgieten met de chocolade ganache. Doordat de taart bevroren is kun je 'm extra mooi afwerken.

Beantwoorden