Ingrediëntenlijst
  • Voor het deeg
  • 500 gr bloem
  • 90 gr suiker
  • 5 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 75 gr boter, koud en in kleine blokjes
  • 2 eieren
  • 175 ml karnemelk
  • Verder nodig
  • bloem, voor het uitrollen
  • 1 ei, losgeklopt

Een high tea is niet compleet zonder scones! En niet voor niks, goed gebakken zijn ze erg lekker! In Engeland worden scones traditioneel geserveerd met clotted cream en jam. Helaas is clotted cream in Nederland moeilijk te verkrijgen. Om die reden maak ik vaak mijn eigen ‘clotted’ cream, door 125 milliliter slagroom lobbig te kloppen en daar dan 125 gram mascarpone door te kloppen. Maar eerlijk is eerlijk, het is niet de echte clotted cream.

Toen ik pas geleden de maakster van Scoontjes-room, de Dutch clotted cream ontmoette was ik dan ook echt verrast. Ik wist niet dat het in Nederland ook geproduceerd werd. Geïnspireerd op de clotted cream uit Engeland is Marijke van Middelaar van de Kastanjeboom aan de slag gegaan om een soortgelijk product te maken in Nederland. Zij vertelt mij dat het een behoorlijke zoektocht was naar de juiste bereidingswijze van clotted cream. De vetsamenstelling van de Scoontjes-room is erg belangrijk, maar na veel proberen en verder perfectioneren is het haar gelukt. Het hele proces nam ruim vier jaar in beslag, waarbij ze ook in Ierland en Engeland is gaan onderzoeken hoe het daar wordt geproduceerd. Het viel haar op dat er ook daar heel geheimzinnig wordt gedaan over de productie van clotted cream en er heerst een gezonde strijd tussen de graafschappen Cornwall en Devon (Devonshire Cream of Cornish Cream). In Cornwall beginnen ze met jam en eindigen met clotted cream, in graafschap Devon beginnen ze met clotted cream en eindigen met jam.

Het hele productieproces duurt 10 uur, van koe tot potje. De verse melk van eigen boerderij wordt op een bepaalde manier ingekookt waardoor deze indikt. De uiteindelijke Scoontjes-room heeft een vetpercentage van zo’n 55-60%.  En van 100 liter melk houdt Marijke 20 potjes van de room over. Mocht je een keer bij haar in de buurt zijn, dan zou ik zeker een potje meenemen!

Scones

Bereiding: Scones

Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in en een kom en meng dit door elkaar. Voeg de klontjes boter toe en wrijf deze door het bloemmengsel, tot de stukjes boter zo groot zijn als grof broodkruim. Voeg de eieren en karnemelk toe en kneed alles tot een samenhangend deeg (vooral niet te lang doorkneden!).

Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 2 centimeter. Steek daar met een gladde ronde uitsteker van ongeveer 5 centimeter rondjes deeg uit en leg deze op de bakplaat. Het overgebleven deeg kun je weer opnieuw uitrollen. Bestrijk de scones met het losgeklopte ei en bak de scones in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Serveer de scones met clotted cream en aardbeienjam. Ze smaken ook heel lekker met zelfgemaakte lemon curd!

Tip: Je kunt 125 gram rozijnen toevoegen aan dit recept! Spoel deze dan eerst af onder de kraan en laat ze uitlekken in een zeef.

Scones

Foto’s: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (22)
Wendy 2019-08-23 12:38:09

Super!

Beantwoorden
WE
Isabellla 2019-08-03 17:01:24

Net je recept gemaakt. Suuuuper dank je wel.

Beantwoorden
IS
Tina 2019-08-03 12:12:52

Kan ik de scones ook een dag eerder al bereiden?

Beantwoorden
TI
Rutger 2019-08-05 14:09:12

Versgebakken zijn deze scones wel het allerlekkerst, maar het kan eventueel wel.

Beantwoorden
Simone 2018-09-26 09:27:12

Is de bloem ook 1 op 1 te vervangen door speltbloem?

Beantwoorden
SI
Rutger 2018-09-27 12:41:13

Ja dat gaat prima!

Beantwoorden
lotte 2018-09-16 19:17:07

o ja, en het deeg was erg plakkerig, hoort dat zo?

Beantwoorden
LO
Rutger 2018-09-24 08:20:21

Het hoort iets plakkerig te zijn ja. Maar als je bloem op en onder het deeg gebruikt kun je het prima uitrollen.

Beantwoorden
Lotte 2018-09-16 17:56:16

Hallo rutger, ik heb gisteren de scones gemaakt, maar ze bleven heel erg plat en bleekjes , die van jou zijn mooi gerezen.
Ik heb wijnsteen bakpoeder gebruikt, mag ik vragen wat voor bakpoeder jij gebruikt?
Groet, Lotte

Beantwoorden
LO
Rutger 2018-09-24 08:21:10

Hoi Lotte. Ik gebruik het gewone bakpoeder uit de supermarkt. Met wijnsteenbakpoeder heb ik weinig ervaring, maar ik denk wel dat dat de reden is dat de scones niet mooi gerezen zijn.

Beantwoorden
Lubina 2018-07-20 10:28:26

Hoi, in je hartige bakboek gebruik je niet de 90g suiker in je scones (verder zelfde recept). Hoe hoort het eigenlijk? Horen scones wat zoeter te zijn (dus met suiker) of niet? Groet Lubina

Beantwoorden
LU
Rutger 2018-07-23 08:03:24

Hoi. Normale scones zijn iets zoet, maar niet zo zoet als bijvoorbeeld cake. Bij de hartige heb ik inderdaad de suiker weggelaten. In combinatie met de hartige vullingen is de suiker niet lekker.

Beantwoorden
diewertje 2018-07-14 14:11:13

hoi Rutger, mijn scones zijn mooi van kleur maar waren na 15 minuten nog niet goed genoeg gerezen. Heb jij een idee wat er mis gaat? ik heb alle verhoudingen en ingrediënten gebruikt zoals het er stond en geprobeerd het deeg te vouwen ipv te kneden.na 15 min.de oven van 200-160 gedraaid en nog 5 minuten door laten bakken in de hoop op meer rijzen.
groet, Diewertje

Beantwoorden
DI
Rutger 2018-07-16 08:41:47

Hoi! Was je bakpoeder nog goed qua datum en niet langere tijd in een geopende verpakking? Een andere reden dan dat zou ik niet kunnen bedenken.

Beantwoorden
ella 2018-04-06 09:46:02

beste rutger,

wat een heerlijke recepten allemaal. alle recepten die ik tot nu toe gemaakt heb lukken 1 voor 1. Ik heb nooit geweten dat ik zoveel plezier zou hebben in bakken mede dankzij jou recepten en uitleg. mijn complimenten hiervoor!!

Beantwoorden
EL
Rutger 2018-04-13 22:01:15

Heel leuk om te horen!

Beantwoorden
Tilly 2018-03-31 12:03:21

Hoeft het deeg niet te rusten?

Beantwoorden
TI
Rutger 2018-04-13 22:16:04

Nee, dit deeg hoeft niet te rusten.

Beantwoorden
Wilma 2018-03-24 08:13:06

Kun je het deeg ook 1 dag van te voren maken en in de kk bewaren tot het bakmoment. En als je ze invriest, dan eerst laten ontdooien in de kk of bevroren opwarmen?

Beantwoorden
WI
Rutger 2018-03-26 17:50:34

Het deeg zou ik niet een dag eerder maken, ik denk niet dat ze daar lekkerder van worden. Als ze bevroren zijn zou ik ze inderdaad eerst laten ontdooien, maar dat kan ook op kamertemperatuur. Daarna nog even kort oppiepen in de oven.

Beantwoorden
B.kentrop 2017-12-10 22:55:35

Kan ik ze ook van te voren maken en in vriezen,groetjes bep

Beantwoorden
B.
Rutger 2017-12-12 11:24:22

Dat kan zeker! Voor het serveren kun je ze dan nog even oppiepen in de oven.

Beantwoorden
Marijke 2017-09-18 16:27:31

Ik woon in Portugal en hier is geen karnemelk te koop. Kan ik het vervangen door yoghurt? Het gaat om de zuurgraad, neem ik aan?

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-09-25 00:39:46

Het gaat inderdaad om de zuurgraad. Wat heel goed werkt is melk met wat citroensap mengen en dit gebruiken als vervanger.

Beantwoorden
Danielle 2017-08-05 15:02:42

Kan ik ook de karnemelk vervangen met gewone melk en dan wat citroen sap? of gewoon melk?

Beantwoorden
DA
Rutger 2017-08-06 21:38:32

Gewone melk en wat citroensap kan ook. Het citroensap is wel aan te raden, door het zuur rijzen de scones nog luchtiger.

Beantwoorden
Marianne 2017-06-11 16:43:38

Als fervent Ierlandgangers weten wij ( mijn gezin en ik) hoe een verse scone met clotted cream moet smaken, dus ik ga dit recept zeker proberen! De clotted cream maak ik zelf al jaren op dezelfde manier! Heerlijk!

Beantwoorden
MA
Rutger 2017-06-11 21:46:09

Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden! Geniet er van!

Beantwoorden
nettie hoogwerf 2017-06-11 09:42:33

omdat je karnemelk gebruikt, kun je dan ook baking soda gebruiken ipv bakpoeder?

Beantwoorden
NE
Rutger 2017-06-11 21:47:07

Dat kan, alleen heb je dan veel minder nodig. Ik denk dat je aan 1-2 theelepels genoeg hebt.

Beantwoorden
Agnes 2018-10-23 11:53:49

Baking soda heeft zuur nodig om te rijzen. De chemische reactie zorgt voor de bubbels in het deeg, het rijzen.
Succes.

Beantwoorden
AG
Nina 2017-04-06 19:18:07

5tl bakpoeder? Kun je aangeven hoeveel gram dit is?

Beantwoorden
NI
Rutger 2017-04-09 11:55:39

Hoi! Ik heb het niet afgewogen helaas. Als je de maatlepels voor een theelepel gebruikt, met een inhoud van 5 ml, dan moet het goed komen.

Beantwoorden
Debbie Bodewes 2016-06-03 20:52:30

Ik heb ze vorig weekend gebakken en ze waren heerlijk! Goed recept!

Beantwoorden
DE
giny 2016-05-23 19:27:18

Hoeveel scones haal je ongeveer uit dit recept?

Beantwoorden
GI
Lionne 2017-04-05 21:09:19

Heb je al antwoord op die vraag? :)

Beantwoorden
LI
Rutger 2017-04-05 22:59:46

Hoi! Je kan er ruim 15 scones uit halen!

Beantwoorden
Lionne 2017-04-06 10:50:10

Bedankt!!

Beantwoorden
LI
Mimi 2018-02-26 11:43:08

Ik had een uitsteekvormpje met een diameter van 5 cm en heb er ruim 25 stuks uitgehaald.

Beantwoorden
MI
Fran 2016-05-23 08:57:24

Dat is leuk, de Kastanjeboom is bij mij in het dorp. Ga zeker een keer jouw recept proberen en dan de scoontjes room daar halen.

Beantwoorden
FR
Colinda 2016-05-22 21:44:59

Scoontjes room van Landwinkel de Kastanjeboom . De Dutch Clotted Cream , zonder conserverings middelen .
Héérlijk is die !! Juiste keus Rutger!
Super tip!

Beantwoorden
CO
Jolanda 2016-05-22 09:36:17

Clotted cream is steeds beter verkrijgbaar. Onder andere Jumbo en Jan Linders verkopen het. Het staat bij de verse kaas/tapas/delicatessen counter. Wellicht dat andere supermarkten het ook verkopen in die hoek.

Beantwoorden
JO