Clotted cream is onmisbaar tijdens een high tea. Zelfgemaakte scones, een dot clotted cream, wat jam of lemon curd: heerlijk! In dit artikel leg ik je uit hoe je zelf clotted cream maakt. Ik geef je een origineel clotted cream recept met slagroom, en twee makkelijkere variaties. De clotted cream variaties met mascarpone en crème fraîche zijn officieel geen clotted cream, maar komen wel heel dicht in de buurt.

Clotted cream

Wat is clotted cream?

Clotted cream is een ingedikte roomsoort die in Engeland ontzettend populair is en het wordt ook wel Devonshire cream of Cornish cream genoemd. Het is vooral bekend en geliefd in combinatie met scones. In Nederland was clotted cream lange tijd lastig te vinden. Tegenwoordig vind je deze romige crème in steeds meer supermarkten, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker.

Zelf clotted cream maken kost behoorlijk wat tijd. Begin er daarom zeker één, maar liever nog twee dagen van tevoren mee.

Clotted cream bewaren

Heb je zelf clotted cream gemaakt? Je kunt de clotted cream bewaren, maar zorg wel dat je de cream alleen in brandschone potjes doet. Bewaar de clotted cream maximaal een week in de koelkast. Je kunt clotted cream ook invriezen.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de clotted cream
  • 500 ml slagroom
Makkelijke bakboek banner desktop
Makkelijke bakboek pre-order mob

Zelf clotted cream maken van slagroom

Ga je zelf aan de slag met de traditionele clotted cream? Houd er rekening mee dat dit flink wat tijd kost. Begin dus op tijd, zeker zo’n één tot twee dagen van tevoren. 

Verwarm de oven voor op 80 °C (niet op de hete luchtstand). Neem een ovenschaal van ongeveer 15 x 20 centimeter. Schenk daar de slagroom in, zodat de laag room ongeveer 2 centimeter hoog is. Hoe voller en romiger de slagroom is, des te lekkerder je zelfgemaakte clotted cream wordt. Zelf gebruik ik graag slagroom uit een boerderijwinkel. Let erop dat je geen UHT (extra lang houdbare) slagroom gebruikt, dat geeft een veel minder mooi resultaat. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet deze voor 12 uur in de oven van 80 °C. Zelf maak ik vaak ‘s avonds clotted cream, dan kan de schaal ’s nachts in de oven staan.

Na 12 uur haal je de ovenschaal uit de oven. Laat deze (met het folie er gewoon nog op) afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de ovenschaal vervolgens minimaal 5 uur (maar een nacht mag ook) in de koelkast. 

De bovenste laag is nu stevig en dik geworden, dat is de clotted cream. Schep de bovenlaag eraf en roer deze kort door elkaar. Het korstje op de bovenkant kun je er doorheen mengen, deze wordt vanzelf zacht. Het vocht dat overblijft kun je gebruiken als vervanger van melk in (bak)recepten. 

Clotted cream

Clotted cream maken met mascarpone

Wil je een makkelijkere versie die minder energie kost, dan kun je één van deze twee variaties maken. Let wel, dit is geen echte clotted cream, maar het lijkt er wel op. Deze variant maak je ook met slagroom, maar je voegt mascarpone toe. Klop 250 milliliter slagroom op met een (hand)mixer met garde(s) tot deze lobbig is. Voeg 125 gram mascarpone toe en klop deze door de slagroom. 

Clotted cream maken met crème fraîche

Een andere mogelijkheid is dit clotted cream recept met crème fraîche. Klop daarvoor gelijke hoeveelheden mascarpone en crème fraîche door elkaar met een (hand)mixer met garde(s) tot een gladde en lobbige room. 

Foto’s: Erik Spronk 

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (7)
Dionne 2021-09-29 16:09:51

Ik maak dit wel eens in de slowcooker. Zalig!

Beantwoorden
DI
Deborah 2022-01-24 23:58:12

Hoi. Mag ik het recept?

Beantwoorden
DE
henny 2021-09-29 16:47:12

zou je misschien de werkwijze met slowcooker willen delen? Slowcooker is zoveel energiezuiniger dan de oven...

Beantwoorden
HE
Peter 2021-10-01 18:14:43

een slowcooker wordt ook rond de 80 graden. Dan blijft het recept waarschijnlijk ongewijzigd

Beantwoorden
PE
Gerrie 2021-09-30 23:38:43

Kun je de clotted Cream ook in de slowcooker maken

Beantwoorden
GE
Rutger 2021-10-03 17:35:41

Dat kan zeker, maar zelf heb ik daar (nog) geen ervaring mee.

Beantwoorden
Marianne Wagemans 2021-10-01 16:52:46

Beste Rutger, is het ook mogelijk om dit in een sous vide zak te doen? Ik heb het idee dat de sous vide temperatuur beter te regelen is en het makkelijker is dit op constante temperatuur te houden. Ik denk ook dat dat veel minder stroom kost, ook niet onbelangrijk.
Gr. Marianne Wagemans

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-03 17:33:59

Hoi. Ik weet niet of dat goed gaat. Het is juist echt de bedoeling dat de vette laag bovenop komt te liggen. Of dat ook in een sous vide zak gaat betwijfel ik.

Beantwoorden
Marjorie 2021-10-15 21:13:27

Beste Rutger,wat zou een goeie boter zijn voor botertaart. Ik had roomboter en basterd suiker maar de laatste tijd slaagt het echt niet. Had ook margarine geprobeerd was ook niet goed. Ik weet niet waar het aan ligt. Heeft jij misschien een idee voor mij wat ik kan proberen.

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-10-18 08:29:50

De meeste roomboters zijn prima. En anders wellicht kijken of er een boerenwinkel in de buurt is, die hebben vaak nog lekkerdere boter.

Beantwoorden
Susanne 2022-02-25 10:44:20

Hi Rutger, Ik ben bang dat ik te enthousiast heb geklopt en is de combi mascarpone en creme fraiche heel dun geworden. Opnieuw maken of kan ik het nog oplossen door bijv. klopfix toe te voegen?

Beantwoorden
SU
Rutger 2022-03-01 09:27:49

Als je het langer door klopt wordt het waarschijnlijk weer wat dikker (en luchtiger).

Beantwoorden
Olga 2022-04-16 09:06:12

Hoi Rutger, heb je ook een koemelk vrije variant van clotted cream die niet zoveel
Tijd vraagt?

Beantwoorden
OL
Rutger 2022-04-21 10:04:45

Die heb ik helaas niet.

Beantwoorden
Angelique 2022-08-25 17:21:21

hallo Rutger, een heel klein vraagje. Ik heb een toetje gehad in Londen en dat smaakte er naar om zelf te willen maken ..., maar ik heb het recept niet enkel de naam. Ik hoopte dat u mij verder kon helpen met de ingrediënten hiervoor en hoe te bereiden....de naam luidt strawberry & basil pavlova...met peach & rasberry compote, créme fraïche, merinque...

Ik hoop van u te horen.

Groetjes, Angelique

Beantwoorden
AN
Jannie 2022-12-01 11:56:42

Hi Angelique, gewoon de naam googelen en je krijgt een Engels recept.

Beantwoorden
JA
Rutger 2022-09-14 20:37:45

Het klinkt heerlijk! Een exact recept daarvan heb ik niet helaas.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.