Clotted cream is onmisbaar tijdens een high tea. Zelfgemaakte scones, een dot clotted cream, wat jam of lemon curd: heerlijk! Clotted cream is een ingedikte roomsoort die in Engeland ontzettend populair is. Deze room wordt ook wel Devonshire cream of Cornish cream genoemd. Maar hoe maak je clotted cream? In dit artikel leg ik je dat uit en geef ik je een origineel clotted cream recept en twee makkelijkere variaties. De clotted cream variaties zijn officieel geen clotted cream, maar komen wel heel dicht in de buurt.
Zelf clotted cream maken met slagroom
Clotted cream zelf maken kost behoorlijk wat tijd. Begin er daarom zeker één, maar liever nog twee dagen van tevoren mee. Verwarm de oven voor op 80 °C (niet op de hete lucht stand). Neem een ovenschaal van ongeveer 15 x 20 centimeter. Schenk daar een halve liter slagroom in, zodat de laag room ongeveer 2 centimeter hoog is. Hoe voller en romiger de slagroom is, des te lekkerder je zelfgemaakte clotted cream wordt. Zelf gebruik ik graag slagroom uit een boerderijwinkel. Let erop dat je geen UHT (extra lang houdbare) slagroom gebruikt, dat geeft een veel minder mooi resultaat. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet deze voor 12 uur in de oven van 80 °C. Zelf maak ik vaak ‘s avonds clotted cream, dan kan de schaal ’s nachts in de oven kan staan.
Na 12 uur haal je de ovenschaal uit de oven. Laat deze (met het folie er gewoon nog op) afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de ovenschaal vervolgens minimaal 5 uur (maar een nacht mag ook) in de koelkast.
De bovenste laag is nu stevig en dik geworden, dat is de clotted cream. Schep de bovenlaag eraf en roer deze kort door elkaar. Het korstje op de bovenkant kun je er doorheen mengen, deze wordt vanzelf zacht. Het vocht dat overblijft kun je gebruiken als vervanger van melk in (bak)recepten. Doe de clotted cream in brandschone potjes en bewaar het voor maximaal een week in de koelkast. Je kunt clotted cream ook invriezen.

Clotted cream met mascarpone
Wil je een makkelijkere versie die minder energie kost, dan kun je één van deze twee variaties maken. Let wel, dit is geen echte clotted cream, maar het lijkt er wel op. Deze variant maak je ook met slagroom, maar je voegt mascarpone toe. Klop 250 milliliter slagroom op met een (hand)mixer met garde(s) tot deze lobbig is. Voeg 125 gram mascarpone toe en klop deze door de slagroom.
Clotted cream met crème fraîche
Een andere mogelijkheid is clotted cream met crème fraîche maken. Klop daarvoor gelijke hoeveelheden mascarpone en crème fraîche door elkaar met een (hand)mixer met garde(s) tot een gladde en lobbige room.
Foto’s: Erik Spronk




