Een heerlijke monchoutaart met kersen en een bodem van bastogne koeken: dit monchoutaart recept is ideaal als je iets lekkers wilt maken zonder de oven te gebruiken. Deze no-bake taart is een echte klassieker en smaakt niet alleen super lekker, maar is ook erg makkelijk om te maken.

Met dit recept kun je zelf gemakkelijk de lekkerste monchoutaart maken en deze taart is goed voor ongeveer 10-12 stukken. Ook leuk: je kunt dit monchoutaart recept ook in glaasjes/potjes serveren. Verdeel het kruimelmengsel over 8-10 glaasjes/potjes. Schep daar het monchou mengsel op. Laat opstijven in de koelkast en garneer vlak voor het serveren met de kersen bovenop. 

Monchoutaart maken

Wat is monchoutaart?

Een monchoutaart is een no-bake taart met monchou als belangrijkste ingrediënt. MonChou is een merk roomkaas en wordt alleen in Nederland verkocht. Dit merk roomkaas is zo bekend geworden, dat het als normaal woord wordt gebruikt in Nederland. Deze monchou roomkaas kan op veel manieren worden gebruikt, maar is vooral bekend geworden dankzij de klassieke monchoutaart met bastogne en kersen. Wil je monchoutaart maken, maar kun je geen MonChou vinden? Je kunt de pakjes MonChou dan vervangen door een andere naturel roomkaas.

Leuk weetje: mon chou is Frans voor ‘mijn liefje’. Geen wonder dat deze heerlijke taart voor veel mensen een echte favoriet of lievelingstaart is.

Krokante bodem van bastogne koeken

De bodem voor de monchoutaart in dit recept is gemaakt van bastogne koeken. Je kunt natuurlijk ieder soort kandijkoek gebruiken voor de bodem. Bastogne koeken zijn namelijk kandijkoeken, dus het maakt niet uit welke soort je kiest.

Topping van kersen

Voor dit monchoutaart recept maak ik de kersen topping zelf en ik gebruik hier een blik of pot uitgelekte kersen voor, en ik gebruik het kersenvocht ook. Als je sneller klaar wilt zijn (of het lekkerder vindt), kun je ook een kant-en-klare kersenvulling kopen. Persoonlijk vind ik het lekkerder om een zelfgemaakte topping te gebruiken, omdat je dan meer kersen hebt en minder gelei.

Verschil monchoutaart en cheesecake

Cheesecake wordt gemaakt van roomkaas en Monchou is een soort roomkaas. Een monchoutaart is dus een van de vele soorten no-bake cheesecakes. Meer inspiratie? Bekijk al mijn cheesecake recepten.

Hoe kan ik klonteren van de slagroomversteviger voorkomen?

Heb je klontjes in je slagroom nadat je de suiker en slagroomversteviger (Klopfix) hebt toegevoegd? Je kunt het klonteren voorkomen door eerst de basterdsuiker en slagroomversteviger met elkaar te mengen. Voeg het vervolgens al kloppend toe aan de slagroom.

Kan ik de taart ook zonder slagroomversteviger maken?

Wil je liever geen slagroomversteviger gebruiken? Je kunt de monchoutaart in principe zonder klopfix maken, maar het monchou mengsel wordt dan wel (te) zacht. Het zal hierdoor lastiger zijn om de taart in punten te snijden. Ga je de monchoutaart serveren in kleine glaasjes of potjes, dan kan het prima. 

Kan ik de aardappelzetmeel vervangen door maizena?

Voor de kersen topping van deze monchoutaart gebruik ik aardappelzetmeel als bindmiddel. Zelf vind ik aardappelzetmeel mooier voor een compote of taarttopping, omdat aardappelzetmeel helderder bindt dan maizena (maiszetmeel). Maar als je wilt, kun je de aardappelzetmeel in dit recept vervangen door dezelfde hoeveelheid maizena. 

Hoe monchoutaart bewaren?

Heb je een monchoutaart gemaakt, maar gaat de hele taart niet in een keer op? Of maak je de taart voor een speciale gelegenheid en wil je niet op de dag zelf nog aan de slag in de keuken? Je kunt de monchoutaart met bastogne en kersen heel goed een dag van tevoren klaarmaken en bewaren in de koelkast.

Hoelang monchoutaart bewaren?

Maar hoe lang kan je je monchoutaart bewaren in de koelkast? Een zelfgemaakte monchoutaart blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. En wist je dat een monchoutaart invriezen ook mogelijk is? Vries de taart in zonder de kersen bovenop en luchtdicht verpakt. De taart blijft dan ongeveer 2-3 maanden goed. Laat de taart voor gebruik 12-24 uur ontdooien in de koelkast.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 250 gr kandijkoeken
  • 85 gr boter, gesmolten
  • Voor het monchou mengsel
  • 400 gr Monchou (of een andere naturel roomkaas)
  • 120 gr witte basterdsuiker
  • 2 zakjes slagroomversteviger
  • 400 ml slagroom
  • merg van ½ vanillestokje of 1 tl vanille-extract
  • Voor de topping
  • 500 gr kersen uit pot of blik, uitgelekt
  • 150 ml + 50 ml van het kersenvocht
  • 1½ el aardappelzetmeel
  • 45 gr suiker
  • Verder nodig
  • bakspray, om in te vetten
kinderbakboek banner mob

Zelf monchoutaart maken – Stap voor stap recept

Zelfgemaakte monchoutaart is heerlijk, maar hoe maak je monchoutaart precies? Het recept voor deze monchoutaart met bastogne koeken en kersen is eenvoudig te volgen, zodat je gemakkelijk kunt genieten van een heerlijk stuk taart.

Voorbereidingen

Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met bakspray.

Bodem maken

Maal de bastogne koeken fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Smelt de boter en meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het mengsel van kruimels en gesmolten boter over de bodem van de springvorm en druk dit gelijkmatig aan. Dit gaat makkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Zet de springvorm in de koelkast zodat de bodem stevig wordt.

Monchou mengsel maken

Doe de roomkaas met de helft van de basterdsuiker in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig. 

Doe de rest van de basterdsuiker en de slagroomversteviger in een bakje en meng door elkaar. Doe de slagroom in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) op. Voeg tijdens het kloppen geleidelijk het suikermengsel aan de slagroom toe. Klop door tot de slagroom stijf is. Schep de helft van de slagroom en het vanillemerg of -extract bij het roomkaasmengsel en spatel dit door elkaar. Voeg daarna de rest van de slagroom toe en meng alles goed door. Schep de vulling in de springvorm en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een lepel. Zet de taart minimaal 4 uur in de koelkast.

Topping monchoutaart maken

Breng voor de topping 150 milliliter kersenvocht aan de kook en meng ondertussen de andere 50 milliliter van het kersenvocht met het aardappelzetmeel en de suiker. Voeg als het pure kersenvocht kookt het aardappelzetmeel mengsel toe en roer het goed door. Laat het 1-2 minuten koken. Voeg vervolgens de kersen toe en kook deze nog 1-2 minuten mee. Schep de kersentopping in een schaal en laat helemaal afkoelen.

Monchoutaart garneren en serveren

Haal de opgesteven monchoutaart uit de koelkast en verwijder de ring van de springvorm. Garneer met de topping en serveer de klassieker aan je gasten.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (11)
Willemijn 2021-04-16 11:18:36

Hi Rutger, hier helaas geen monchou verkrijgbaar. Is het mogelijk om het te vervangen dmv een ander product.

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-04-19 17:19:27

Zeker, je kunt gewoon een naturel roomkaas gebruiken.

Beantwoorden
Willemijn 2021-08-18 07:02:00

Merci !

Beantwoorden
WI
Ellen 2021-04-16 16:55:42

Je kunt ipv Monchou ook gewone naturel roomkaas gebruiken, zoals bijv die van Philadelphia of een huismerk.

Beantwoorden
EL
Yvonne 2022-02-19 16:08:17

Ik woon in Spanje en ipv monchou gebruik ik mascarpone. Ook heel lekker!

Beantwoorden
YV
Willemijn 2021-04-16 21:24:15

Bedankt voor de tip !

Beantwoorden
WI
Sander 2021-04-17 22:27:51

Geweldig recept! Erg lekker, alleen maar complimenten gekregen van iedereen die de taart heeft geproefd!

Beantwoorden
SA
Nicoline 2021-05-22 11:23:19

Ik gebruik altijd 1 blikje vlaaivulling kersen en laat een pot kersen op siroop uitlekken, die roer ik door de vlaaivulling. Daar zit meer dan genoeg gelei in. Zo heb je toch genoeg kersen op je taart

Beantwoorden
NI
Rutger 2021-05-31 10:57:26

Handig tip!

Beantwoorden
Annet 2021-05-27 22:03:41

Kun je kandijkoeken ook zelf maken? Heb jw daar een recept van?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-31 10:25:30

Helaas heb ik daar (nog) geen recept van.

Beantwoorden
Mariska 2021-09-06 08:57:29

Hoi Rutger,

Ik krijg bij het gebruik van de slagroomversteviger telkens klontjes :-(
Ik heb het eerst gezeefd en aan het begin van het kloppen toegevoegd en een keer halverwege het kloppen. (Gebruik een handmixer)
Maar de laatste keer is het weer gaan klonteren. Weet je hoe ik dit kan voorkomen? Of gebruik ik het verkeerde merk…

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-13 08:10:49

Heb je het mengsel lang genoeg doorgeklopt? En was de roomkaas niet al te koud.

Beantwoorden
Mirjam 2021-12-30 15:09:45

Hallo Rutger,

Vroeger maakte ik regelmatig een monchoutaart maar dan zonder de slagroomversteviger. Is dit echt nodig voor een stevige basis?

Vriendelijke groet, Mirjam

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-12-31 11:21:12

Als je het achterwege laat wordt de bovenkant zachter en is de taart lastiger aan te snijden.

Beantwoorden
Thea 2022-02-05 18:39:14

Kan ik niet beter n bodem bakken ,en heb je daar ook n recept voor ?

Beantwoorden
TH
Rutger 2022-02-07 18:24:33

Dat kan ook. Je kunt dan bij de andere taartrecepten kijken met een harde bodem. Of je kunt zelfgebakken koekjes gebruiken in dit recept.

Beantwoorden
Simon 2022-04-17 10:05:09

Hoi Rutger!

Kan ik ipv aardappelzetmeel ook Maïzena gebruiken?

Groet.

Beantwoorden
SI
Rutger 2022-04-21 09:47:55

Dat kan prima. Dan wordt de topping alleen iets minder helder van kleur.

Beantwoorden
Susanne 2022-04-19 00:08:11

Ik gebruik altijd een blaadje gelatine voor de mon chou taart. Even wat vanille extract (wodka met vaillepeulen) warm maken en daar het blaadje gelatine in oplossen. Dit door het slagroom/mon chou mengsel roeren. De vulling wordt dan net mooi stevig zonder z'n zachtheid te verliezen.

Beantwoorden
SU
Lydia 2022-09-24 17:14:48

Hoi! Hoe groot was de bakvorm die jij gebruikt hebt?

Beantwoorden
LY
Rutger 2022-09-28 16:08:54

Zoals in het recept vermeld staat: 24 centimeter.

Beantwoorden
Kees 2022-11-16 17:13:03

Hoi Rutger, als je deze taart helemaal super wil maken neem dan 2 potjes Amarena kersen op stroop van Lidl. 460 gr met stroop, 235 gram uitgelekt. Ik maak ze kompleet met stroop op dikte. Ik vind de Nederlandse kersen op sap een beetje smakeloos.

Beantwoorden
KE

U kunt niet meer reageren.