Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 250 gr kandijkoeken
  • 85 gr boter, gesmolten
  • Voor het monchou mengsel
  • 350 ml slagroom
  • 2 zakjes slagroomversteviger
  • 400 gr Monchou (of andere naturel roomkaas)
  • 120 gr witte basterdsuiker
  • merg van ½ vanillestokje of 1 tl vanille-extract
  • Voor de topping
  • 500 gr kersen uit pot of blik, uitgelekt
  • 150 ml + 50 ml van het kersenvocht
  • 1½ el aardappelzetmeel
  • 45 gr suiker
  • Verder nodig
  • bakspray, om in te vetten

Een heerlijke monchoutaart met kersen en een bodem van bastognekoeken: dit monchoutaart recept is ideaal als je iets lekkers wilt maken zonder de oven te gebruiken. Deze no-bake taart is een echte klassieker en smaakt niet alleen super lekker, maar is ook erg makkelijk om te maken.

Voor dit monchoutaart recept maak ik de kersen topping zelf en ik gebruik hier een blik of pot kersen voor, inclusief het kersenvocht. Als je sneller klaar wilt zijn (of het lekkerder vindt), kun je ook een kant-en-klare kersenvulling kopen. Persoonlijk vind ik het lekkerder om een zelfgemaakte topping te gebruiken, omdat je dan meer kersen hebt en minder gelei.

Met dit recept kun je zelf gemakkelijk de lekkerste monchoutaart maken en deze taart is goed voor ongeveer 10-12 stukken.

Wat is monchoutaart?

Een monchoutaart is een no-bake taart met monchou als belangrijkste ingrediënt. MonChou is een merk roomkaas en wordt alleen in Nederland verkocht. Deze monchou roomkaas kan op veel manieren worden gebruikt, maar is vooral bekend geworden dankzij de klassieke monchoutaart met bastogne en kersen. Wil je monchoutaart maken op een plek waar geen MonChou te koop is? Je kunt de pakjes MonChou dan vervangen door een andere naturel roomkaas.

Leuk weetje: mon chou is Frans voor ‘mijn liefje’. Geen wonder dat deze taart voor veel mensen een echte favoriet of lievelingstaart is.

Bodem van bastognekoeken

De bodem voor de monchoutaart in dit recept is gemaakt van bastognekoeken. Twijfel je of je ook kandijkoeken kunt gebruiken voor de bodem? Dat kan zeker! Bastognekoeken en kandijkoeken zijn namelijk hetzelfde, dus het maakt niet uit welke soort je kiest.

Hoe monchoutaart bewaren?

Heb je een monchoutaart gemaakt, maar gaat de hele taart niet in een keer op? Of maak je de taart voor een speciale gelegenheid en wil je niet op de dag zelf nog aan de slag in de keuken? Je kunt de monchoutaart met bastogne en kersen heel goed een dag van tevoren klaarmaken en bewaren in de koelkast.

Maar hoe lang kan je de monchoutaart bewaren? Een zelfgemaakte monchoutaart blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. En wist je dat een monchoutaart invriezen ook mogelijk is? Vries de taart in zonder de kersen bovenop en luchtdicht verpakt. De taart blijft dan ongeveer 2-3 maanden goed. Laat de taart voor gebruik 12-24 uur ontdooien in de koelkast.

Zelf monchoutaart maken 

Zelfgemaakte monchoutaart is heerlijk, maar hoe maak je monchoutaart precies? Het recept voor deze monchoutaart met bastognekoeken en kersen is eenvoudig te volgen, zodat je gemakkelijk kunt genieten van een heerlijk stuk taart.

Voorbereidingen

Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met bakspray.

Bastogne bodem maken

Maal de bastognekoeken fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit gelijkmatig aan. Dit gaat makkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast zodat de bodem stevig wordt.

Monchou mengsel maken

Een monchoutaart is natuurlijk niet compleet zonder monchou. Doe de ongeklopte slagroom met de slagroomversteviger in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) lobbig op.

Klop in een andere kom de roomkaas met de basterdsuiker en het vanillemerg of -extract romig. Spatel de helft van de slagroom door de roomkaas en herhaal dit met de rest van de slagroom. Schep het roomkaasmengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Laat de monchoutaart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast, zodat de taart mooi stevig is voor je de topping toevoegt.

Topping monchoutaart maken

Breng voor de topping 150 milliliter kersenvocht aan de kook en meng ondertussen de andere 50 milliliter van het kersenvocht met het aardappelzetmeel en de suiker. Voeg als het pure kersenvocht kookt het aardappelzetmeel mengsel toe en roer het goed door. Laat het 1-2 minuten koken. Voeg vervolgens de kersen toe en kook deze nog 1-2 minuten mee. Stort de kersentoppig in een schaal en laat het helemaal afkoelen.

Verwijder voor het serveren de ring van de springvorm en garneer de monchoutaart met de kersentopping.

Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (9)
Susanne 2022-04-19 00:08:11

Ik gebruik altijd een blaadje gelatine voor de mon chou taart. Even wat vanille extract (wodka met vaillepeulen) warm maken en daar het blaadje gelatine in oplossen. Dit door het slagroom/mon chou mengsel roeren. De vulling wordt dan net mooi stevig zonder z'n zachtheid te verliezen.

Beantwoorden
SU
Simon 2022-04-17 10:05:09

Hoi Rutger!

Kan ik ipv aardappelzetmeel ook Maïzena gebruiken?

Groet.

Beantwoorden
SI
Rutger 2022-04-21 09:47:55

Dat kan prima. Dan wordt de topping alleen iets minder helder van kleur.

Beantwoorden
Thea 2022-02-05 18:39:14

Kan ik niet beter n bodem bakken ,en heb je daar ook n recept voor ?

Beantwoorden
TH
Rutger 2022-02-07 18:24:33

Dat kan ook. Je kunt dan bij de andere taartrecepten kijken met een harde bodem. Of je kunt zelfgebakken koekjes gebruiken in dit recept.

Beantwoorden
Mirjam 2021-12-30 15:09:45

Hallo Rutger,

Vroeger maakte ik regelmatig een monchoutaart maar dan zonder de slagroomversteviger. Is dit echt nodig voor een stevige basis?

Vriendelijke groet, Mirjam

Beantwoorden
MI
Rutger 2021-12-31 11:21:12

Als je het achterwege laat wordt de bovenkant zachter en is de taart lastiger aan te snijden.

Beantwoorden
Mariska 2021-09-06 08:57:29

Hoi Rutger,

Ik krijg bij het gebruik van de slagroomversteviger telkens klontjes :-(
Ik heb het eerst gezeefd en aan het begin van het kloppen toegevoegd en een keer halverwege het kloppen. (Gebruik een handmixer)
Maar de laatste keer is het weer gaan klonteren. Weet je hoe ik dit kan voorkomen? Of gebruik ik het verkeerde merk…

Beantwoorden
MA
Rutger 2021-09-13 08:10:49

Heb je het mengsel lang genoeg doorgeklopt? En was de roomkaas niet al te koud.

Beantwoorden
Annet 2021-05-27 22:03:41

Kun je kandijkoeken ook zelf maken? Heb jw daar een recept van?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-31 10:25:30

Helaas heb ik daar (nog) geen recept van.

Beantwoorden
Nicoline 2021-05-22 11:23:19

Ik gebruik altijd 1 blikje vlaaivulling kersen en laat een pot kersen op siroop uitlekken, die roer ik door de vlaaivulling. Daar zit meer dan genoeg gelei in. Zo heb je toch genoeg kersen op je taart

Beantwoorden
NI
Rutger 2021-05-31 10:57:26

Handig tip!

Beantwoorden
Sander 2021-04-17 22:27:51

Geweldig recept! Erg lekker, alleen maar complimenten gekregen van iedereen die de taart heeft geproefd!

Beantwoorden
SA
Willemijn 2021-04-16 11:18:36

Hi Rutger, hier helaas geen monchou verkrijgbaar. Is het mogelijk om het te vervangen dmv een ander product.

Beantwoorden
WI
Ellen 2021-04-16 16:55:42

Je kunt ipv Monchou ook gewone naturel roomkaas gebruiken, zoals bijv die van Philadelphia of een huismerk.

Beantwoorden
EL
Willemijn 2021-04-16 21:24:15

Bedankt voor de tip !

Beantwoorden
WI
Yvonne 2022-02-19 16:08:17

Ik woon in Spanje en ipv monchou gebruik ik mascarpone. Ook heel lekker!

Beantwoorden
YV
Rutger 2021-04-19 17:19:27

Zeker, je kunt gewoon een naturel roomkaas gebruiken.

Beantwoorden
Willemijn 2021-08-18 07:02:00

Merci !

Beantwoorden
WI