- Voor de bodem
- 250 gr kandijkoeken
- 85 gr boter, gesmolten
- Voor het monchou mengsel
- 350 ml slagroom
- 2 zakjes slagroomversteviger
- 400 gr Monchou (of andere naturel roomkaas)
- 120 gr witte basterdsuiker
- merg van ½ vanillestokje of 1 tl vanille-extract
- Voor de topping
- 500 gr kersen uit pot of blik, uitgelekt
- 150 ml + 50 ml van het kersenvocht
- 1½ el aardappelzetmeel
- 45 gr suiker
- Verder nodig
- bakspray, om in te vetten
Een heerlijke monchoutaart met kersen en een bodem van bastognekoeken: dit monchoutaart recept is ideaal als je iets lekkers wilt maken zonder de oven te gebruiken. Deze no-bake taart is een echte klassieker en smaakt niet alleen super lekker, maar is ook erg makkelijk om te maken.
Voor dit monchoutaart recept maak ik de kersen topping zelf en ik gebruik hier een blik of pot kersen voor, inclusief het kersenvocht. Als je sneller klaar wilt zijn (of het lekkerder vindt), kun je ook een kant-en-klare kersenvulling kopen. Persoonlijk vind ik het lekkerder om een zelfgemaakte topping te gebruiken, omdat je dan meer kersen hebt en minder gelei.
Met dit recept kun je zelf gemakkelijk de lekkerste monchoutaart maken en deze taart is goed voor ongeveer 10-12 stukken.
Wat is monchoutaart?
Een monchoutaart is een no-bake taart met monchou als belangrijkste ingrediënt. MonChou is een merk roomkaas en wordt alleen in Nederland verkocht. Deze monchou roomkaas kan op veel manieren worden gebruikt, maar is vooral bekend geworden dankzij de klassieke monchoutaart met bastogne en kersen. Wil je monchoutaart maken op een plek waar geen MonChou te koop is? Je kunt de pakjes MonChou dan vervangen door een andere naturel roomkaas.
Leuk weetje: mon chou is Frans voor ‘mijn liefje’. Geen wonder dat deze taart voor veel mensen een echte favoriet of lievelingstaart is.
Bodem van bastognekoeken
De bodem voor de monchoutaart in dit recept is gemaakt van bastognekoeken. Twijfel je of je ook kandijkoeken kunt gebruiken voor de bodem? Dat kan zeker! Bastognekoeken en kandijkoeken zijn namelijk hetzelfde, dus het maakt niet uit welke soort je kiest.
Hoe monchoutaart bewaren?
Heb je een monchoutaart gemaakt, maar gaat de hele taart niet in een keer op? Of maak je de taart voor een speciale gelegenheid en wil je niet op de dag zelf nog aan de slag in de keuken? Je kunt de monchoutaart met bastogne en kersen heel goed een dag van tevoren klaarmaken en bewaren in de koelkast.
Maar hoe lang kan je de monchoutaart bewaren? Een zelfgemaakte monchoutaart blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. En wist je dat een monchoutaart invriezen ook mogelijk is? Vries de taart in zonder de kersen bovenop en luchtdicht verpakt. De taart blijft dan ongeveer 2-3 maanden goed. Laat de taart voor gebruik 12-24 uur ontdooien in de koelkast.
Zelf monchoutaart maken
Zelfgemaakte monchoutaart is heerlijk, maar hoe maak je monchoutaart precies? Het recept voor deze monchoutaart met bastognekoeken en kersen is eenvoudig te volgen, zodat je gemakkelijk kunt genieten van een heerlijk stuk taart.
Voorbereidingen
Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met bakspray.
Bastogne bodem maken
Maal de bastognekoeken fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit gelijkmatig aan. Dit gaat makkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Zet de vorm in de koelkast zodat de bodem stevig wordt.
Monchou mengsel maken
Een monchoutaart is natuurlijk niet compleet zonder monchou. Doe de ongeklopte slagroom met de slagroomversteviger in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) lobbig op.
Klop in een andere kom de roomkaas met de basterdsuiker en het vanillemerg of -extract romig. Spatel de helft van de slagroom door de roomkaas en herhaal dit met de rest van de slagroom. Schep het roomkaasmengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Laat de monchoutaart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast, zodat de taart mooi stevig is voor je de topping toevoegt.
Topping monchoutaart maken
Breng voor de topping 150 milliliter kersenvocht aan de kook en meng ondertussen de andere 50 milliliter van het kersenvocht met het aardappelzetmeel en de suiker. Voeg als het pure kersenvocht kookt het aardappelzetmeel mengsel toe en roer het goed door. Laat het 1-2 minuten koken. Voeg vervolgens de kersen toe en kook deze nog 1-2 minuten mee. Stort de kersentoppig in een schaal en laat het helemaal afkoelen.
Verwijder voor het serveren de ring van de springvorm en garneer de monchoutaart met de kersentopping.






