Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 250 gr kandijkoeken
  • 85 gr boter, gesmolten
  • Voor het monchou mengsel
  • 350 ml slagroom
  • 2 zakjes slagroomversteviger
  • 400 gr Monchou (of andere naturel roomkaas)
  • 120 gr witte basterdsuiker
  • merg van ½ vanillestokje of 1 tl vanille-extract
  • Voor de topping
  • 500 gr kersen uit pot of blik, uitgelekt
  • 150 ml + 50 ml van het kersenvocht
  • 1½ el aardappelzetmeel
  • 45 gr suiker
  • Verder nodig
  • bakspray, om in te vetten

Wil je iets lekkers maken zonder de oven te gebruiken? Ga dan voor een klassieker; een monchoutaart met bastogne en kersen. In dit monchoutaart recept maak ik de topping zelf, maar je kunt ook kant-en-klare kersenvulling kopen. Het voordeel van zelfgemaakte topping vind ik dat je meer kersen hebt en minder gelei.

Met dit recept kun je zelf de lekkerste monchoutaart maken waar je met 10-12 personen van kunt genieten. 

Tip: twijfel je of je kandijkoeken kunt gebruiken voor dit recept? Bastognekoeken en kandijkoeken zijn hetzelfde, dus je kunt ze allebei gebruiken!

Wat is monchoutaart?

Een monchoutaart is een no-bake taart met monchou als belangrijkste ingrediënt. Leuk weetje: mon chou is Frans voor ‘mijn liefje’. MonChou is een merk roomkaas en wordt alleen in Nederland verkocht. Deze monchou roomkaas kan op veel manieren worden gebruikt, maar is vooral bekend geworden dankzij de klassieke monchoutaart met bastogne en kersen.

Zelf monchoutaart maken 

Zelfgemaakte monchoutaart is heerlijk, maar hoe maak je monchoutaart? Het recept voor deze monchoutaart met bastognekoeken en kersen bestaat uit een aantal stappen:

  1. Voorbereidingen
  2. Bastogne bodem maken
  3. Monchou mengsel maken
  4. Kersen topping maken

Voorbereidingen

Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met bakspray.

Bastogne bodem maken

Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit gelijkmatig aan. Dat gaat makkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Ze de vorm in de koelkast zodat de bodem stevig wordt.

Monchou mengsel maken

Een monchoutaart is niet compleet zonder monchou. Doe de slagroom met de slagroomversteviger in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) lobbig op. Klop in een andere kom de roomkaas met de basterdsuiker en het vanillemerg of -extract romig. Spatel de helft van de slagroom door de roomkaas en herhaal dit met de overige slagroom. Schep het roomkaasmengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Laat de monchoutaart opstijven in de koelkast voor minimaal 3 uur.

Topping monchoutaart maken

Breng voor de topping de 150 milliliter van het kersenvocht aan de kook en meng ondertussen de andere 50 milliliter van het vocht met het aardappelzetmeel en de suiker. Voeg als het vocht kookt het aardappelzetmeel mengsel toe en roer dit goed door. Laat het 1-2 minuten koken. Voeg vervolgens de kersen toe en kook deze nog 1-2 minuten mee. Stort het mengsel in een schaal en laat het helemaal afkoelen.

Verwijder voor het serveren de ring van de springvorm en garneer de monchoutaart met de kersentopping. 

Hoe monchoutaart bewaren?

Je kunt een monchoutaart bewaren in de koelkast. Maar hoe lang kan je deze monchoutaart bewaren? Een zelfgemaakte monchoutaart blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. Wist je dat monchoutaart invriezen ook mogelijk is? Vries de taart in zonder de kersen bovenop en luchtdicht verpakt. De taart blijft dan ongeveer 2-3 maanden goed. Laat de taart voor gebruik 12-24 uur ontdooien in de koelkast. 

Sponsored
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Reacties (4)
Annet 2021-05-27 22:03:41

Kun je kandijkoeken ook zelf maken? Heb jw daar een recept van?

Beantwoorden
AN
Rutger 2021-05-31 10:25:30

Helaas heb ik daar (nog) geen recept van.

Beantwoorden
Nicoline 2021-05-22 11:23:19

Ik gebruik altijd 1 blikje vlaaivulling kersen en laat een pot kersen op siroop uitlekken, die roer ik door de vlaaivulling. Daar zit meer dan genoeg gelei in. Zo heb je toch genoeg kersen op je taart

Beantwoorden
NI
Rutger 2021-05-31 10:57:26

Handig tip!

Beantwoorden
Sander 2021-04-17 22:27:51

Geweldig recept! Erg lekker, alleen maar complimenten gekregen van iedereen die de taart heeft geproefd!

Beantwoorden
SA
Willemijn 2021-04-16 11:18:36

Hi Rutger, hier helaas geen monchou verkrijgbaar. Is het mogelijk om het te vervangen dmv een ander product.

Beantwoorden
WI
Ellen 2021-04-16 16:55:42

Je kunt ipv Monchou ook gewone naturel roomkaas gebruiken, zoals bijv die van Philadelphia of een huismerk.

Beantwoorden
EL
Willemijn 2021-04-16 21:24:15

Bedankt voor de tip !

Beantwoorden
WI
Rutger 2021-04-19 17:19:27

Zeker, je kunt gewoon een naturel roomkaas gebruiken.

Beantwoorden