Ingrediëntenlijst
  • Voor de no-bake cheesecake
  • 500 gr yohurt Griekse stijl
  • 200 gr haverkoekjes of digestives
  • 60 gr boter, gesmolten
  • 1 ½ el verse tijmblaadjes
  • 400 gr roomkaas
  • 40 gr poedersuiker
  • 1 citroen
  • 150 gr witte chocolade, grof gehakt
  • 60 gr honing

Deze ongebakken cheesecake is gemaakt met witte chocolade, tijm, Griekse yoghurt en honing. Het klinkt misschien als een wonderlijke combinatie, zeker met de tijm in een zoete taart, maar het is echt heel erg lekker. De structuur van de taart zit ergens tussen een kwarktaart en no-bake cheesecake. Het recept voor deze simpele kwarktaart komt uit het nieuwe boek van Yotam Ottolenghi: Simpel. Dit boek staat, zoals de titel al verklapt, vol met simpele recepten. Van complete gerechten tot desserts en tussendoortjes. Allemaal wel met een Ottolenghi twist, dus alles behalve saai!

Bereiding: No-bake cheesecake van Ottolenghi

Bekleed een springvorm van 23 centimeter met bakpapier en zet hem opzij.

Bekleed een zeef met een schone theedoek en zet hem op een kom. Schep de yoghurt erin en haal de randen van de theedoek bij elkaar. Knijp de yoghurt in de doek uit zodat er zoveel mogelijk vocht uitloopt. Je houdt ongeveer 340 gram dikke yoghurt over. Zet deze tot gebruik opzij en gooi het vocht weg.

Doe de koekjes in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller. Roer de kruimels met de gesmolten boter en 1 eetlepel tijmblaadjes door elkaar en druk het mengsel op de bodem van de springvorm uit tot een gelijkmatige laag. Zet in de koelkast.

Klop de roomkaas, uitgelekte yoghurt, poedersuiker en citroenrasp tot een glad en gelijkmatig mengsel: doe dat in een standmixer of in een kom met een handmixer. Smelt ondertussen de witte chocolade au bain-marie. Doe de chocolade daarvoor in een kom en zet deze op een pan met een laagje kokend water. Let erop dat de kom het water niet raakt. Laat de chocolade al roerende smelten. Schep de gesmolten chocolade door het roomkaasmengsel en klop het glad.

Strijk het roomkaasmengsel gelijkmatig uit over de koekjesbodem en laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. Verwarm vlak voor je de taart gaat serveren de honing met de overige tijmblaadjes in een steelpannetje tot hij zacht en vloeibaar is. Haal de pan van het vuur en sprenkel de honing over de cheesecake.

Nieuwsgierig geworden naar Simpel? Kijk hier voor meer informatie!

Simpel

Foto: Erik Spronk

Sponsored
Beoordeel dit recept
Reactie plaatsen
Reacties (1)
Evelien 2019-01-15 10:45:14

Ik heb gisteren dit recept uitgeprobeerd en alle stappen precies gevolgd, maar helaas is de taart na een nacht in de koelkast niet opgesteven. Langere tijd in de koelkast lijkt mij ook de oplossing niet te zijn, eerder dat er te weinig ingrediënten inzitten die ervoor zullen zorgen om de taart te doen opstijven.
Ook voor de koekjesbodem was 60g boter veel te weinig vrees ik, ik heb er heel wat extra gesmolten boter bij moeten doen om een bodem te krijgen die niet verkruimelde.

Heel jammer wel, want de smaak zit volledig goed! Maar nu zal het dus "deconstructed" cheesecake worden..

Beantwoorden
EV
Tineke 2019-09-03 11:25:48

dag Evelien, was je yoghurt wel goed uitgelekt

Beantwoorden
TI