- Voor de bodem
- 225 gr kandijkoeken
- 75 gr boter, gesmolten
- Voor de cheesecake
- 800 gr roomkaas, op kamertemperatuur
- 200 gr fijne suiker
- rasp van 1 citroen
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 200 gr zure room, op kamertemperatuur
- 40 gr maïzena
- Verder nodig
- boter, om in te vetten
- 300 gr lemon curd, zelfgemaakt of gekocht
- frambozen en/of blauwe bessen, om te garneren
Deze lemon curd cheesecake is heerlijk fris van smaak en perfect om te serveren in de zomer! Om de citroen cheesecake helemaal af te maken garneer ik ‘m met verse frambozen en blauwe bessen. Natuurlijk kun je daar ook ander zomerfruit voor gebruiken, zoals aardbeien, bramen, kersen of aalbessen. Ik gebruik in dit cheesecake recept citroen als smaakmaker, maar wel enkel de rasp van de citroen. De rasp geeft het roomkaasmengsel een heerlijke citroensmaak, terwijl het sap de taart vooral frisser/zuurder zou maken. Omdat de lemon curd bovenop ook al fris is, voldoe je met enkel de citroenrasp als smaakmaker. In plaats van voor de cheesecake citroen te gebruiken kun je ook de geraspte schil van twee limoenen gebruiken. Zeker in combinatie met mijn zelfgemaakte lemon curd is dat erg lekker! Van dit lemon curd cheesecake recept kun je 10 punten snijden.
Citroen cheesecake bakken
Verwarm de oven voor op 130 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter.
Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit gelijkmatig aan. Dat gaat makkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.
Doe de roomkaas, fijne suiker en de citroenrasp in een kom en roer dit door. Voeg vervolgens de eieren, zure room en maïzena toe en meng alles door tot een glad mengsel. Dit kan met een handmixer met gardes, maar ook gewoon met een garde. Schep het cheesecakemengsel op de bodem en strijk de bovenkant glad.
Zet op de bodem van de oven een (oven)schaal met wat kokend water. Dit zorgt ervoor dat de cheesecake mooi bakt. Bak de cheesecake 1¼ -1¾ uur. De bovenkant mag nog iets wiebelen als hij uit de oven komt. Laat de cheesecake afkoelen op kamertemperatuur en zet de vorm vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast.
Roer de lemon curd los en bestrijk de afgekoelde cheesecake daarmee. Garneer de lemon curd cheesecake met de frambozen en/of blauwe bessen.
Foto: Erik Spronk




