Met dit cheesecake recept maak je de perfecte cheesecake: romig, zacht, smaakvol en je wilt er van blijven eten. Een cheesecake is ontzettend populair in Nederland. Dit gebak is zelfs zo populair dat het vaak standaard op een menukaart staat, voor bij de koffie of als dessert. Cheesecake is heerlijk om te eten, maar ook ontzettend leuk en lekker om zelf te maken. Hoe maak je zelf een cheesecake en waar moet je op letten? Dat vertel ik allemaal in dit cheesecake basisrecept. Met dit basis cheesecake recept kun je volop variëren; zowel met de bodem, het roomkaasmengsel als de topping kun je alle kanten op.

Cheesecake basis

De afgelopen jaren heb ik heel veel proef gebakken. Alles om het lekkerste cheesecake recept te ontwikkelen. Dat proefbakken leverde een aantal cheesecake adviezen op die ik ook met je wil delen. Deze eerste hulp bij cheesecake maken vind je in dit artikel onder het recept.

Het recept en de ingrediënten zijn voor een cheesecake met een doorsnede van 24 centimeter. Gebruik de omrekentabel om een ander formaat te gebruiken.

Tip: liever een ongebakken variant proberen? Bekijk dan ook mijn no-bake cheesecake recept.

Hoe maak je de lekkerste bodem voor gebakken cheesecake?

Voor de bodem van een cheesecake worden bijna altijd verkruimelde koekjes met gesmolten boter gebruikt. Je kunt de koekjes zelf bakken of kant-en-klare koekjes gebruiken. Kandijkoeken worden veel gebruikt voor de bodem, maar je kunt volop variëren. Andere lekkere koekjes om te gebruiken zijn bijvoorbeeld jodekoeken, biscuitjes, citroenkoekjes, kokosbiscuitjes, gemberkoekjes, kruidnoten of speculoosjes. Let op dat je bij drogere koekjes iets meer gesmolten boter nodig hebt om een mooie bodem te vormen.

Naast de koekjes kun je ook nog variëren met de bodem door extra smaakmakers toe te voegen, zoals gemalen specerijen, gestampte geroosterde venkelzaadjes, gehakte geroosterde noten, geroosterde granen of wat je nog meer lekker lijkt!

Bodem voorbakken

Bij een grote cheesecake bak ik de bodem altijd kort voor. Dat levert een mooie textuur op en de bodem is iets steviger dan een niet voorgebakken versie. Het voorbakken kun je doen op 130 °C (de temperatuur waarop de cheesecake ook gebakken wordt) of iets hoger, zo’n 160-170 °C. Let wel op dat je dan de oventemperatuur verlaagt voordat de cheesecake zelf de oven in gaat. 

heesecake - recept

Welke roomkaas gebruiken voor je cheesecake recept?

Een cheesecake (kaastaart) is gemaakt van roomkaas. Gebruik een naturel roomkaas voor een cheesecake. Kies niet voor de light-versie en ook niet voor een variant met kruiden. Of je een A-merk (zoals Philadelphia of MonChou) gebruikt of een huismerk, dat maakt niet uit. Roomkaas mag officieel pas roomkaas heten als het meer dan 33 % vet bevat. Bevat het minder, dan wordt het meestal een zuivelspread genoemd. Toch worden die termen door elkaar gebruikt en is het niet altijd heel duidelijk. Ook zuivelspread (geen light-versie) is prima om cheesecake mee te bakken.

Zorg ervoor dat de roomkaas op kamertemperatuur is, voordat je het beslag gaat maken. Dit maakt het makkelijker te mengen en je hebt veel minder kans op klontjes. Tip: je kunt de roomkaas in een recept ook (gedeeltelijk) vervangen door bijvoorbeeld ricotta, mascarpone of volle boerenkwark. 

Cheesecake maken: 5 tips

  • Zure room: Voor een extra frisse touch voeg ik meestal zure room toe aan het beslag. Eventueel kun je dit ook vervangen door crème fraîche of slagroom. Slagroom maakt de taart wel iets machtiger en geeft weinig frisheid. 
  • Maïzena: Door maïzena aan het cheesecake beslag toe te voegen wordt de taart iets steviger, het geeft wat meer binding aan het roomkaasmengsel. Ook verkleint maïzena de kans dat de cheesecake een korrelige structuur krijgt. Houd voor een cheesecake met een doorsnede van 24 centimeter 25-40 gram maïzena aan. Wil je een romigere en iets minder stevige cheesecake, dan kun je de maïzena ook achterwege laten. Soms wordt er ook bloem gebruikt, maar zelf geef ik de voorkeur aan maïzena. 
  • Bakvorm: Gebruik bij voorkeur een springvorm. Dan kun je de bodem heel gemakkelijk bedekken met bakpapier. En omdat de rand eraf kan, is de cheesecake na het bakken makkelijk uit de vorm te halen. Mijn basisrecept is voor een ronde cheesecake met een doorsnede van 24 centimeter. Wil je een andere maat maken, reken dan om met behulp van de omrekentabel. Let wel op dat de baktijd bij een kleinere cheesecake korter wordt, en langer bij een grotere. 
  • Braadslee met heet water: Zet een metalen braadslee of ovenschaal met heet water op de bodem van je oven en plaats het ovenrooster daarboven, ongeveer in het midden van de oven. Zet de (spring)vorm tijdens het bakken op het ovenrooster, boven het waterbad. De waterdamp zorgt voor een vochtige omgeving in de oven, waardoor de cheesecake mooi gelijkmatig gaart en de kans op scheuren in de cheesecake wordt verkleind. Heb je een oven met stoomfunctie? Voeg dan op die manier tijdens het bakken van de cheesecake wat stoom toe in plaats van de braadslee met heet water. 
  • Meer kleur: In mijn cheesecake recepten houd ik een redelijk lage temperatuur aan: 130 °C. Dit zorgt ervoor dat de cheesecakes mooi gelijkmatig bakken en weinig tot geen kleur krijgen. Wil je meer kleur, dan kun je de cheesecakes ook op een hogere temperatuur bakken. Je kunt ervoor kiezen om ze op 150-160 °C te bakken (de baktijd wordt dan iets korter). Let op: hoe hoger de temperatuur is waarop je de cheesecake bakt, hoe groter de kans op een droge en/of korrelige binnenkant.  
cheesecake - recept

Variëren met de cheesecake vulling 

Met de vulling van dit basisrecept kun je volop variëren. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar hieronder een kleine selectie van lekkere toevoegingen en smaakmakers voor het roomkaasmengsel:

  • Breng op smaak met kaneelpoeder, speculaaskruiden of andere specerijen.
  • Breng op smaak met je favoriete likeur, bijvoorbeeld limoncello of amandellikeur. Gebruik dan wel iets minder zure room, om te voorkomen dat het beslag te dun wordt. 
  • Voeg oplosespresso of (zelfgemaakt) mokka-extract toe.
  • Meng er blauwe bessen, bramen of frambozen door. 
  • Roer er stukjes gehakte oreo, koek, geroosterde noten of candybar door.
  • Gebruik rasp van citrusvruchten, zoals citroen, sinaasappel of limoen. 

Variëren met de cheesecake topping 

Nadat je jouw favoriete smaken aan de bodem en vulling hebt toegevoegd kun je ook met de topping alle kanten uit. En mocht je cheesecake toch een scheur hebben, dan zijn deze toppings perfect om die te verhullen! Hieronder enkele voorbeelden voor een heerlijke topping:

Ingrediëntenlijst
  • Voor de bodem
  • 225 gr koekjes, verkruimeld
  • 75 gr boter, gesmolten
  • Voor de cheesecake
  • 1 kg roomkaas, op kamertemperatuur
  • 250 gr fijne suiker
  • rasp van ½ citroen
  • 2 tl vanille-extract
  • 125 gr zure room
  • 4 eieren
  • 2 eidooiers
  • 40 gr maïzena
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
Broodbakbol banner desktop
Bijbels korting mob

Cheesecake recept – Stap voor stap bereiding 

Verwarm de oven voor op 130 °C. Bekleed de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in met boter. 

Bodem + roomkaasvulling maken

Meng de koekkruimels met de gesmolten boter. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk dit gelijkmatig aan. Dat gaat makkelijk met de onderkant van een glas of de bolle kant van een lepel. Bak de bodem 10 minuten en laat deze vervolgens helemaal afkoelen.

Doe de roomkaas, fijne suiker, citroenrasp en het vanille-extract in een kom en roer door. Voeg vervolgens de zure room, eieren en eidooiers toe en meng alles door tot een glad mengsel. Dit kan met een (hand)mixer met garde(s), maar ook gewoon met een garde of zelfs een spatel. Klop het beslag niet te luchtig. Spatel als laatste de maïzena door het mengsel.

Cheesecake bakken

Schep het cheesecakemengsel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Zet op de bodem van de oven een (oven)schaal met wat kokend water. Dit zorgt ervoor dat de cheesecake mooi bakt. Bak de cheesecake 1½ -2 uur. De bovenkant mag nog iets wiebelen als ie uit de oven komt. Laat de cheesecake afkoelen op kamertemperatuur en zet de vorm vervolgens minimaal 4 uur in de koelkast.

Hulp bij gebakken cheesecake maken

Wat kan ik doen tegen klontjes in het beslag?

Klontjes komen meestal door het mengen van ingrediënten die niet genoeg op kamertemperatuur waren. Als de roomkaas te koud is, kun je deze moeilijker glad roeren dan wanneer de roomkaas op kamertemperatuur is. Als je de klontjes echt niet uit het beslag krijgt, dan kun je het mengsel met een spatel door een fijne zeef drukken. Eventuele klontjes haal je er op die manier uit. 

Waarom scheurt mijn cheesecake en wat kan ik eraan doen?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Scheuren in de cheesecake kun je voorkomen met de volgende tips:

  • Een te luchtig beslag gaat eerder scheuren. Zorg dat je het beslag voor de cheesecake niet te lang mixt en dat het niet te luchtig is.
  • Hoe hoger de temperatuur waarop je de cheesecake bakt, hoe groter de kans op scheuren. Zorg dat je de cheesecake in een oven met waterbad bakt en open de ovendeur tijdens het bakken niet.
  • Laat de cheesecake na het bakken (1 uur) in de oven staan om af te koelen, met de deur op een kier. Zelf doe ik dit door er een pollepel tussen te steken.
  • Vermijd heftige temperatuurverschillen; zet de cheesecake dus ook niet rechtstreeks uit de oven in de koelkast, maar laat ‘m eerst rustig op kamertemperatuur afkoelen.

Wanneer is de cheesecake gaar?

Aan het einde van de baktijd mag een cheesecake nog iets wiebelen in het midden. Het beslag moet natuurlijk niet meer vloeibaar zijn, en ook als de hele taart wiebelt heeft de cheesecake nog niet lang genoeg gebakken. Maar een klein beetje wiebelen in het midden is prima! De taart zal in het midden nog iets doorgaren. Tijdens het afkoelen stijft de taart op en wordt ook het midden stevig genoeg om aan te snijden. 

Hoe kan ik mijn cheesecake bewaren?

Gebakken cheesecake kun je 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Het kan zijn dat je de taart door de topping (bijvoorbeeld vers zacht fruit) minder lang kunt bewaren.

Je kunt gebakken cheesecakes (zonder topping) luchtdicht verpakt ook heel goed invriezen voor 2-3 maanden. Verpak luchtdicht in een plastic (vershoud)bak of door de taart eerst in te vriezen en wanneer deze bevroren is met plasticfolie te omwikkelen. 

Hoe kan ik de cheesecake mooi aansnijden?

Geef de gebakken cheesecake de tijd om helemaal af te koelen en op te stijven voordat je ‘m aansnijdt. Laat de taart eerst afkoelen tot kamertemperatuur en zet ‘m daarna minimaal 4 uur (maar liever nog een hele nacht) in de koelkast. Om mooie punten van de cheesecake te snijden, kun je het beste een warm mes gebruiken. Spoel een (koks)mes af onder de warme kraan, of dompel deze in een vaas of litermaat met warm water, en droog het mes af. Gebruik het warme mes om de taart aan te snijden en herhaal het verwarmen en afdrogen van het mes regelmatig.

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen
Bekijk voordat je een reactie achterlaat eerst de veelgestelde bakvragen en de eerdere reacties.
Reacties (1)
Harrit Tolsma 2024-11-20 15:41:18

Goedemiddag
Ondanks een oven met stoom, en een temperatuur van 130, scheurt de cheesecake toch nog.
Ik heb in plaats van eieren en dooier gepasteuriseerd eigeel en eiwit gebruikt, elk 120 gram. Kan het zijn dat dat teveel is waardoor hij teveel souffleert?
Groet Harrit

Beantwoorden
HA
Rutger 2024-11-22 08:50:16

Beste Harrit. De hoeveelheid eidooier is iets aan de hoge kant, maar of de taart daardoor is gaan scheuren, dat kan ik lastig zeggen. Alle tips tegen het scheuren van de cheesecake staan in dit artikel.

Beantwoorden