Dit is een perfect dessert om voor Sinterklaasavond te maken. De bodem van dit dessert is gemaakt van kruidnoten met daarop een heerlijk romig sinaasappel-cheesecake-mengsel. De cheesecake hoeft niet gebakken te worden en daardoor is dit sinterklaasdessert supersnel klaar. Als afwerking heb ik gekozen voor verse sinaasappel met truffelkruidnoten, maar daar kan je natuurlijk naar hartenlust mee variëren.

Ingrediëntenlijst
  • Voor de pepernoten cheesecake
  • 80 gr kruidnoten
  • 25 gr boter, gesmolten
  • 200 slagroom
  • 80 suiker
  • 200 roomkaas
  • 1 sinaasappel, rasp
  • 2 el sinaasappelsap
  • Verder nodig
  • 2 handsinaasappels, partjes tussen de vliezen uit gesneden
  • handje (of twee handjes) truffelkruidnoten, grof gehakt
Broodbakbol banner desktop
Broodbakbol banner mobiel

Bereiding: Sinaasappelcheesecake in een glaasje met kruidnoten

Doe de kruidnoten in een diepvrieszak en sla ze met een deegroller tot kruimels. Meng de kruimels met de gesmolten boter en verdeel het kruimelmengsel over vier glazen.

Klop de slagroom met de suiker stijf op. Voeg de roomkaas, de sinaasappelrasp en het sinaasappelsap toe en klop het mengsel nog enkele minuten door met een elektrische mixer. Verdeel het cheesecakemengsel over de vier glazen. Laat de cheesecake tot gebruik opstijven in de koelkast.

Garneer de glaasjes cheesecake voor het serveren met de verse sinaasappel en de gehakte truffelkruidnoten.

Tip: De sinaasappelsap kan je ook vervangen door sinaasappellikeur.

Foto: Erik Spronk

Dit artikel kan affiliatielinks bevatten. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via deze links iets koopt, zonder extra kosten voor jou.
Geef jouw beoordeling!
Reactie plaatsen

Reacties op oudere recepten sluiten automatisch na 180 dagen om de kwaliteit van discussies te waarborgen.

Reacties (8)
Kim 2016-12-02 09:43:01

Ziet er lekker uit en niet te ingewikkeld!
Voor hoeveel personen is het recept?

Beantwoorden
KI
Rutger 2016-12-03 09:44:49

Hoi Kim. Het recept is voor 4 personen.

Beantwoorden
Karen 2016-12-02 17:10:24

Ik denk voor 4, want je verdeelt het over 4 glazen ;-)

Beantwoorden
KA
Kim 2016-12-02 17:35:18

Dank je! Daar heb ik dus tot twee keer toe overheen gelezen ?

Beantwoorden
KI
Lida 2016-12-02 18:10:20

Maak je de trufrelpepernoten zelf of gekocht?

Beantwoorden
LI
Rutger 2016-12-03 09:43:26

Dit keer heb ik ze gewoon gekocht ?

Beantwoorden
Els 2016-12-03 10:42:24

Kun je ook mascarpone gebruiken i.p.v. roomkaas?

Beantwoorden
EL
Rutger 2016-12-04 23:05:51

Dat kan prima, is ook erg lekker denk ik!

Beantwoorden
Joop 2016-12-04 16:25:34

Ik was een beetje huiverig voor de sinaasappel in het recept (ben normaliter niet zo van sinaasappel in desserts) maar heb het toch gemaakt en het was verrassend lekker! Het frisse van de sinaasappel zorgt ervoor dat het geheel niet te zoet en zwaar wordt. De truffelpepernoten heb ik vervangen door gehakte walnoten :)

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-04 23:01:03

Dankjewel voor je reactie! Fijn dat het zo in de smaak viel! De walnoten klinken als een lekkere toevoeging.

Beantwoorden
Joke 2016-12-05 16:53:59

Hallo Rutger,
In het recept staat dat er roomkaas door moet.
Mijn man kon alleen roomkaas met kruiden vinden. Ik moet zeggen het smaakte zo wel apart maar meteen ook lekker.
Maar goed, volgens mij was het niet de roomkaas die je bedoelde. Bedoelde je mascarpone of . . . . . . . . .?
Dan nog de pepernoten. Deze kun je niet fijn slaan wel kruidnootjes. (lekker even de stress met een deegroller er uit slaan :) ).
Bedoelde je niet kruidnootjes?
Ik heb kruidnootjes genomen en dat ging prima!
Als garnering heb ik nog wat partjes sinaasappel en klein gesneden pepernoten op een dotje slagroom.

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-05 18:22:29

Hoi Joke! Ik bedoelde inderdaad naturel roomkaas, met kruiden erdoor lijkt mij wel bijzonder. En ik bedoel inderdaad kruidnoten ?

Beantwoorden
Joke 2016-12-05 18:43:53

Hoi Rutger:
Nog een opmerking en een vraag.
Dank je wel voor je vlotte antwoord. Door mijn ziekte/handicap kan ik heel moeilijk boodschappen doen en ben dus afhankelijk van anderen.
Mijn man kon bij de AH, in ons dorp, geen blanke roomkaas vinden. Ik zal de volgende keer maar eens naar Appie bellen en er naar vragen en eventueel, voor manlief, klaar laten zetten. :)
Misschien dat je zelf het ook een roomkaas met kruiden uit moet proberen. Zo kom je, onverwachts, toch op een bijzonder recept uit. :)
Omdat de kruidenroomkaar een sterkere smaak heeft als naturel roomkaas heb ik geen 200 gram maar 130 gram gebruikt.
Nog 1 vraag:
Heb je nog een tip hoe je makkelijk de vliesjes van de partjes sinaasappel kunt halen?

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-06 12:09:45

Grappig om te horen! Als je op youtube zoekt vind je goede filmpjes voor het snijden van de sinaasappel, dat werkt beter dan het uitleggen ervan.

Beantwoorden
Joke 2016-12-07 00:35:21

Goede tip. Dank je wel.
Had ik eigenlijk ook zelf op moeten kunnen komen. :)

Beantwoorden
JO
Rutger 2016-12-09 08:15:23

Graag gedaan ?

Beantwoorden
Petra 2019-12-02 21:38:33

Beste Rutger,
Kan je mon chou gebruiken?

Beantwoorden
PE
Rutger 2019-12-08 11:53:24

Dat kan prima. Zelf gebruik ik Philadelphia, dat is nog net wat romiger.

Beantwoorden
Caroline Wingelaar 2021-12-19 18:46:07

Beste Rutger, wat voor boter gebruik je in dit dessert?

Met vriendelijke groet Caroline

Beantwoorden
CA
Rutger 2021-12-21 07:55:28

Altijd roomboter, een andere boter is er eigenlijk ook niet. Margarine is geen boter.

Beantwoorden

U kunt niet meer reageren.